Vještičarstvo - WICCA - paganizam - šamanizam

Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Vještičarstvo - WICCA - paganizam - šamanizam

Da biste vidjeli cio sadržaj foruma postanite član - registrujte se! If you would like to view all contents in forum - click to Register

Latest topics

» Narodna vjerovanja i običaji iz Velike Kladuše
BASMA "KULHUVELAHU NAOPAKO" Icon_minitime1Today at 10:45 am by Jafo

» Love spell with menstrual blood
BASMA "KULHUVELAHU NAOPAKO" Icon_minitime1Today at 6:21 am by Anzotika

» Bacanje graha - zavirimo malo u sudbinu!
BASMA "KULHUVELAHU NAOPAKO" Icon_minitime1Today at 6:20 am by Anzotika

» Sanovnik - tumačenje snova
BASMA "KULHUVELAHU NAOPAKO" Icon_minitime1Today at 6:16 am by Anzotika

» Velike čarolije sa nožem
BASMA "KULHUVELAHU NAOPAKO" Icon_minitime1Yesterday at 11:36 am by Satanijel

» PAGANSKI/VJEŠTIČJI TALISMANI I AMULETI (Bosnian/English)
BASMA "KULHUVELAHU NAOPAKO" Icon_minitime1Yesterday at 11:31 am by Satanijel

» Solju protiv magije
BASMA "KULHUVELAHU NAOPAKO" Icon_minitime1Tue Nov 19, 2024 8:10 pm by Feodora

» MAGIC FOR EVERY WITCH
BASMA "KULHUVELAHU NAOPAKO" Icon_minitime1Tue Nov 19, 2024 8:07 pm by Feodora

» Molitvom i svijećom uklonite zlo i lošu sreću
BASMA "KULHUVELAHU NAOPAKO" Icon_minitime1Tue Nov 19, 2024 7:56 pm by Arman

Statistika

Ukupan broj komentara naših članova je 5365 in 1367 subjects

Registrovani članovi 222

Najnoviji član foruma kamer shala

2 posters

BASMA "KULHUVELAHU NAOPAKO"

Jafo
    Jafo
    Admin

Broj komentara : 1594

BASMA "KULHUVELAHU NAOPAKO" Empty BASMA "KULHUVELAHU NAOPAKO"

Komentar by Jafo Tue Jul 02, 2024 5:14 am

U bošnjačkom narodu od davnina se pripovijeda kako crna zemlja stoji na suri Ihlas (Kulhuvelahu) a ovaj svijet (Zemlja) na basmi. Upravo zbog toga prije nego što bi se izgovorila neka basma, naročito ona ljubavna, ponovila bi se tri, pet, sedam ili devet puta navedena sura, što samo po sebi predstavlja idealan spoj paganizma,  uobličenog u magijskoj formuli, i monoteizma odnosno u molitvi Ihlas.

Između hiljadu basmi, mada im se stvarni broj ne zna, postoji jedna posebno moćna, a za koju bošnjački narod tvrdi ko bi je znao izgovoriti postao bi istog trena gospodarem cijele naše planete. Inače, sam pojam basma dolazi od turske riječi baymak – liječiti magijom – pa otud imamo pojmove: bajati, bajač, bajalica, bajarka, itd. Basma ima sličnosti i sa perzijskom rječju baht odnosno sreća, pošto upravo tu riječ nalazimo u mnogim basmama za ljubav te otvaranje djevojačke sreće.

Jedna od iznimno mističnih basmi za koju se tvrdi da je dijabolična jeste ona koja se u narodu naziva „kulhuvelahu naopako” zbog pojedinih riječi preuzetih iz ove molitve. Zanimljivo je reći da je zapravo ova basma spoj kur'anske molitve i basme pa se vjerovatno zbog toga smatra iznimno moćnom. No, najveći problem krije se u različitim verzijama njenog sadržaja, za koju svaka stravarka ili upućena nena tvrdi da je baš njena prava. Dva neobična imena koja su u svakoj od njih su ćuhum, ponekad ćulli ili ćutum, i lehum (vehum) za koje pojedini etnolozi pretpostavljaju da su imena džinna ili čarobnih bića iz bosanske mitologije.

U Cazinskoj krajini se tvrdi da onaj ko zna „kulhuvelahu naopako” stiče sposobnost čaranja pa se vjeruje da ko prouči šest ili osam puta navedenu basmu na čašu vode i prolije je da neko nagazi, desit će mu se ono što je namijenjeno. Isto tako, djevojka u cilju da  obenđija voljenog momka tajno mu izvuče konac iz odjeće i zapali ga proučivši „kulhuvelahu naopako” ili pred spavanje 99 puta prevrne jastuk, svaki put nakon izgovaranja ove basme, misleći na svog dragog.

PROTIV UPLAŠENOSTI I UROKA

Međutim, posmatrajući praksu pojedinih stravarki moglo se primjetiti da one „kulhuvelahu naopako” koriste prilikom salijevanja strahe poput stravaruše Šerife koja je za života govorila ovako metnuvši olovo na kašiku pa onda u vatru:

Kulhuvelahu

ćutum ćuti lehum leti a ja jetim,

ejdum mejdum ejduh

Allah kulhuvelah.

U Cazinu sam zabilježio krajem 2010. godine slijedeći recept za poništavanje uroka (urečnosti) kod djeteta. Majka si ulije malo vode u usta, pazeći da je ne proguta, i u mislima sedam puta ponovi (prouči) ovo:

Ćuhum ćuti, lehum leti,

allah jati još kusati,

ejim bejim kuhuveim,

hamduvalah kulhuvalah.

DA MOMAK LUDI ZA CUROM

Na području Banja Luke djevojke su u nakani da obenđijaju momka tri puta izgovarale ovu verziju basme:

Ehum vehum ćulli lehum,

ćulli salli sallelahu kulhuvelahu.

U Bihaću i okolici djevojka bi uzela kocku šećera ili nešto drugo od slatkoga u usta i govorila:

Ćuhum ćuti lehum leti,

nit ćuhum ćuti nit lehum leti,

već moj Amar za mnom leti.

Crko, puko dok mi ne doleti,

dok me ne vidi bijelu, rumenu, tanku i visoku.

ZAŠTITA OD SVAKOG ZLA

Stravarka Fatima Dizdarević povjerila mi je davne 1999. godine da se "naopako kulhuvelahu" izgovori prilikom oblačenja donjeg veša. Naime, kada se čovjek okupa onda oblačeći čisti veš izgovori ovu basmu i siguran je da ga niko neće ureći, nagaziti ili mu dušman napraviti sihire.

POZIV ČITAOCIMA

U cilju da sačuvamo vjerovanja našeg naroda, koje svake decenije sve više i više nestaje odlaskom starih nena i djedova, pozivam čitaoce sajta da ukoliko imaju neke zapisane i zapamćene basme da mi se jave na e-mail ogledanje@gmail.com kako bi za neke buduće generacije sačuvali usmeno blago naših predaka.

Tana likes this post

Tana
    Tana
    Vještac/Vještica

Broj komentara : 381
    Mjesto : Ilirikum

BASMA "KULHUVELAHU NAOPAKO" Empty Re: BASMA "KULHUVELAHU NAOPAKO"

Komentar by Tana Thu Jul 25, 2024 7:12 pm

HVALA Smile
    DAVNO SAM OD NENE ČULA ZA KULHUVELAHU NAOPAKO ALI MI NIJE ZNALA REĆI KAKO IDE.

Danas je Thu Nov 21, 2024 12:08 pm