Da biste vidjeli cio sadržaj foruma postanite član - registrujte se! If you would like to view all contents in forum - click to Register

Latest topics

» Pogubna moć urokljivih očiju
Mon Dec 10, 2018 10:37 am by Tana

» Magijom protiv neprijatelja
Fri Dec 07, 2018 7:58 pm by Anzotika

» Kako se osloboditi nečije kletve ili proklestva
Wed Dec 05, 2018 9:54 pm by Feodora

» Tamo gdje su igrali kolo vile i vilenjaci
Mon Dec 03, 2018 11:04 am by Admin

» Indijanski šamanizam
Sun Dec 02, 2018 4:20 pm by Aradia

» Kako kađenjem eliminisati zlo
Fri Nov 30, 2018 3:10 pm by Witch

» Balkanska tradicija bajanja
Thu Nov 29, 2018 3:17 pm by Admin

» Wiccan Spell a Night: Wolf Moon
Tue Nov 20, 2018 2:17 pm by Admin

» Wiccan Spell a Night
Tue Nov 20, 2018 2:14 pm by Admin

Statistika

Ukupan broj komentara naših članova je 3268 in 628 subjects

Registrovani članovi 127

Najnoviji član foruma Evaa


  Bosanske praznovjerice i ritualne navike

  Share
  avatar
  Pagan

  Broj komentara : 28
  Join date : 2015-07-01

  Bosanske praznovjerice i ritualne navike

  Komentar by Pagan on Sun Mar 04, 2018 8:20 am

  Potkošulju i donji veš dobro je nositi naopako na sebi radi uroka i svih vrsta zaštite.

  Kad vam ostane nakon jela zalogaj hrane, ne bacajte ga i ne vraćajte u kesu sa kruhom, već dajte pticama ili ribama da pojedu. Nikad se ne zna gdje možete sadake zaraditi. I to su Allahova stvorenja, a sadake nikad dosta.

  Obuću kada izujete sa nogu uredno posložite. Ne ostavljajte ne razbacanu da vam putevi ne bi bili takvi.

  Nakon jela obavezno desnom rukom dotaknite tanjir, zahvalite se Bogu i zatražite milost i nafaku i u budućnosti za sebe ali i za druge.

  Pazite čijim se češljem češljate i gdje svoj češalj ostavljate kao i otpalu kosu. Na kosu je najopasnija magija ako vam je neko uradi.

  Kad se rogata stoka uznemiri treba je poprskati slanom vodom.

  Žuri polahko, što znači da pametan polahko ide i sigurno dođe.

  Razgovor o zlu privlači zlo.

  Mačke su noćne životinje i zbog toga su simboli čaranja, pa ako vam pređe put crna mačka pljucnite tri puta.

  Dobro je biti umjeren u svemu u životu, jer je to ključ za velika ostvarenja.
  avatar
  Pagan

  Broj komentara : 28
  Join date : 2015-07-01

  Re: Bosanske praznovjerice i ritualne navike

  Komentar by Pagan on Sun Mar 04, 2018 8:21 am

  Nikad unaprijed ne pripremajte ćefine ili odijela za smrt, jer se u takvim situacijama desi da vama neko drag i mlađi umre prije vas. Ne prizivajte smrt takvim glupostima.

  Iz usta izlazi najveći grijeh. Zapamtite to dobro. Pazite se ogovaranja, jer ogovaranje skida grijehe onome koga ogovarate, a prišiva ih vama. Treba li vam to? Ne treba i zato prestanite se baviti drugim ljudima i njihovim djelima.

  Ako drugome ne možete pomoći, nemojte ni odmagati. Ni riječima ni djelima. Svaka koja ostane iza zuba je zlatna. I to što ne odmažete jedan je vid pomoći.

  Ne budite škrti. Sve što imate dijelite sa drugima. Čak i ako imate malo, nemojte biti škrti. Ko daje taj i prima. Bog voli ljude koji nisu škrti. Što više dajete Bog vas više voli. Kad krenemo na onaj svijet, ništa materijalno nećemo ponijeti sa sobom. U grobu nam to ne treba. Podijelite sa onima koji nemaju, pa neka i oni imaju. I zapamtite i ovo, ne mora svako znati da ste dobrotvor, ne treba dobročinstvo razglašavati. Dovoljno je da Bog sve vidi i zna.
  avatar
  Pagan

  Broj komentara : 28
  Join date : 2015-07-01

  Re: Bosanske praznovjerice i ritualne navike

  Komentar by Pagan on Sun Mar 04, 2018 8:23 am

  Ako smatrate da ste sreli negativnu osobu, puhnite nizase, dakle odozgo ka dolje - tri puta i zamolite Boga na svoj način da vas sačuva od negativnosti.

  Ako osjetite naglo da vam neki dio tijela trni, da vas oblijeva hladan znoj ili osjetite nešto poput crne mrene na očima - i ako to brzo prođe - to znači da vam neko radi magiju.

  Protiv uroka se u bosanskom narodu provodi ovaj ritual: kada sretnete neku urokljivu osobu ili općenito osobu koja vam donosi nesreću uhvatite se na tren rukom za svoju stražnjicu a muški mogu za spolni organ, jer se vjeruje, da vam tada neće moći nauditi.

  Da vratite magiju nazad onom ko vam ju je poslao isprobajte još jedan jednostavan recept iz repertoara bosanske magije: odite do raskršća i sa njega pokupite devet kamenčića. Kada se vratite kući, kamenčiće bacajte jedan za drugim u vatru ognjišta i govorite:

  Crko, puko moj dušmanin! U kamen se pretvorilo njegovo zlo!

  Ovaj ritual je najbolje prakticirati devet dana uzastopno. Znači, svaki dan nabavite novih devet kamenčića sa istog ili drugog raskršća.

  Nisan ili april je kod Arapa i Iranaca sveti mjesec. Kiša koja pada u tom mjesecu smatra se ljekovitom i izuzetno djelotvornom protiv negativnih uticaja. Najbolje je prikupiti kišnice onda kada kiša pada u noći sa četvrtak na petak i njome se okupati.
  avatar
  Pagan

  Broj komentara : 28
  Join date : 2015-07-01

  Re: Bosanske praznovjerice i ritualne navike

  Komentar by Pagan on Sun Mar 04, 2018 8:23 am

  Kad se nešto loše dešava u vašem životu, bilo da je riječ o ljubavi, poslu, zdravlju, familijarnim i prijateljskim odnosima, prvo treba da se osvrnete osam mjeseci unazad i da analizirate situaciju. Ako su problemi počeli tada ili nešto ranije i nikako da se riješe već se samo nagomilavaju, velika vjerovatnoća jest da vam je urađena magija. Za krize izazvane životnim problemima, nastale bez uplitanja sihira, obično se nađe neko rješenje i ne treba vam 8 mjeseci da se oslobodite nevolje.
  Postoji dvosmjerna komunikacija između tijela i duha. Kada magija napadne samo jedan od tih tokova, nastaje zdravstveni problem.
  Kada se tegobe iznenada pojave na lijevoj strani tijela, to je znak da vam je urađena magija za ljubav, familiju i sve ono što se tiče emocija. Omađijana ili opsihrovana osoba nije u stanju da voli, sklopi brak, dobije djecu. Također, slabi joj i moć rasuđivanja, pa njome svako može da manipuliše.
  Ukoliko se pojave tegobe na desnoj strani tijela, to znači da je magija urađena na sve ono što je povezano sa materijalnim – posao, finansije, nekretnine... u tom slučaju osoba gubi volju za životom, ništa je ne zanima.
  avatar
  Pagan

  Broj komentara : 28
  Join date : 2015-07-01

  Re: Bosanske praznovjerice i ritualne navike

  Komentar by Pagan on Sun Mar 04, 2018 8:24 am

  Ukoliko neko od vas pronađe u svom stanu, kući, autu ili dvorištu tilsum koji je tu podmetnut onda ga treba pokupiti lopaticom i baciti u posudu sa vodom iznad koje su izgovorene tri zadnje kur'anske sure. U vodu je dobro dodati i malo soli, te ostaviti tilsum u njoj cijeli dan. Nakon toga, tilsum tojest papir se može izvaditi van, osušiti i zapaliti u vatri, ili se zajedno sa vodom iz posude proliti niz kakvu rijeku ili potok.

  Sponsored content

  Re: Bosanske praznovjerice i ritualne navike

  Komentar by Sponsored content


   Danas je Thu Dec 13, 2018 4:36 am