Da biste vidjeli cio sadržaj foruma postanite član - registrujte se! If you would like to view all contents in forum - click to Register

Latest topics

» Zapis za kuću
Yesterday at 4:07 am by Pagan

» Mrtvačka magija
Wed Jan 16, 2019 7:33 pm by Admin

» Duhovne vježbe
Wed Jan 16, 2019 1:32 pm by Admin

» Da se neko namrazi ili omrazi
Thu Jan 10, 2019 3:17 pm by Pixi

» Falanje u kahvu
Thu Jan 10, 2019 3:16 pm by Pixi

» Treća dimenzija MAGIC
Sat Jan 05, 2019 8:42 am by Beletron

» Bošnjačke basme i bajalice
Fri Jan 04, 2019 8:34 am by Tana

» Liječenje štucanja kod djeteta
Sat Dec 29, 2018 8:37 pm by Kladuša

» Sanovnik - tumačenje snova
Sat Dec 29, 2018 8:32 pm by Kladuša

Statistika

Ukupan broj komentara naših članova je 3308 in 644 subjects

Registrovani članovi 133

Najnoviji član foruma rudikv


  Tajne bosanske magije

  Share
  avatar
  Pagan

  Broj komentara : 29
  Join date : 2015-07-01

  Tajne bosanske magije

  Komentar by Pagan on Tue Oct 11, 2016 9:09 pm

  Kako se odbraniti od crne magije

  Bosanske stravarke tvrde kako ne postoji predmet ili stvar na ovom svijetu na koji se ne može napraviti magija ili čarolija. Toga nisu pošteđene čak ni svete knjige, ikone, brojanice ili sveta voda. Naravno, unatoč ovoj činjenici potrebno je također znati kako je doista mali broj ljudi koji mogu uspješno izvoditi magiju i bacati čarke. Takve osobe, prije svega, moraju biti psihički jake i održavati komunikaciju sa svijetom duhova. Bez ta dva uslova magija nije izvodiva.

  Vračarski rekviziti najčešće su oni predmeti koji su u svakodnevnoj upotrebi poput kruha, vode, kahve, šećera, makaza, igle, šibica, konca, vune itd. Često na prvi pogled sasvim bezazlene sitnice pred ulaznim vratima ili ispod praga, jastuka ili u wc, na koje ne bi ni obratili pažnju, zapravo su volšebno nabijeni rekviziti koji odašilju negativnu energiju.
  Magije za kuću

  Iako nisam pobornik da se u svemu vidi djelovanje magije niti da se svaki iole sumnjiv predmet proglašava zlim vradžbinama, mišljenja sam da se ipak treba biti oprezan pred svim onim što se, posebno ujutro, zatekne pred ulaznim vratima ili ispod otirača. Od davnina se zna da je ulaz u kuću posebno osjetljivo mjesto za prijem bilo kakve magije i stoga ako pronađete ostatke zemlje, krvi, vode, mačijih ili psećih dlaka, raznobojnih konaca itd., nemojte ih ignorirati i smatrati nekom bezazlenom slučajnošću ili igrom vjetra. Jako je bitno naglasiti kako svi predmeti koji se pronađu ispred ulaza ne smiju se nipošto unositi u kuću niti prihvatati rukom. Dovoljno je da se metlom pometu i na lopatici bace u kontejner za smeće. Nakon toga vinskim octom se popršće po pragu i dovratcima vrata, kako bi se u potpunosti neutralizirao svaki negativni uticaj.

  Vradžbine se vrlo često unose u kuću sa jasnom namjerom da privlače zle duhove u taj dom i pune ga negativnom energijom. Stalni nemir, iznenadno kvarenje kućanskih aparata, bezrazložne svađe, česta glavobolja ili, najčešće, onaj osjećaj da vam je svagdje ugodnije nego kod kuće, jasan su pokazatelj upliva nadnaravne sile. Najpogodnija mjesta za magiju su zahod ali i spavaća soba, gdje žrtva magije spava. Posebno su opasne čarke koje se zašiju u jastuk, pošto one direktno djeluju na ljudsku psihu. Najbolji način eliminacije svih onih sihira koje se pronađu u kući po mišljenju bosanskih stravarki je ovaj - sve čarolije se pokupe i odnesu do nečije tromeđe. To je mjesto gdje se spajaju tri parcele zemlje, i u njegovom centru se iskopa rupu u koju se stave pronađene čarke i zatim prekriju zemljom. Kako tvrde stravarke nakon toga ta osoba (vještica) je potpuno blokirana i ne može vam više raditi mađiju. Naravno, nakon toga je izuzetno dobro kuću "očistiti" obajanom vodom ili okaditi nekim provjerenim kadom, kako bi se u nju vratio mir i blagostanje.


  Vatra se i voda sastade

  Ako ne znate kome bi se obratili za pomoć, nakon što ste iz kuće eliminisali sumnjive predmete, poslužite se ovim ritualom. Odite do nekog izvora i u njega prvo bacite tri komadića kruha i malo soli govoreći:

  Sveta vodo, velika majko,
  ja te darujem kruhom i soli
  a ti meni daj ono što tražim od tebe - kućni mir i blagostanje!


  Zatim zagrabite vode i odnesite je kući. U nju bacite devet živih ugljenova ili zapaljenih šibica i svaki put dok to radite ponavljajte:

  Vatra se i voda sastade
  dušmanska ruka raspade!


  Ovo je, inače, jedan stih iz duge egzorcističke formule koju izgovaraju stravarke dok tjeraju zlo i sasvim je dovoljan za opisani ritual. Čim izvadite ugljevlje ili šibice iz vode, poprskajte zidove po cijelom stanu ili kući.

  Još jedan koristan savjet kako da svoj dom zaštitite od magije i duhova te na neki način otežate njihov prodor jeste da ne dozvoljavate mjesečini da "ulazi" u kuću, time što ćete u noćima punog Mjeseca navući neprozirne zavjese preko prozora, spustiti žaluzine ili roletne. Mjesečina je najjači prenosnik magijske sile i preko nje dosta puta duhovi uđu u kuću, a sa njima i magije, te zbog toga ona standardno kod sebzibilnijih osoba izaziva nemir, nesanicu ili košmarne snove.


  Opsjednuće preko lutke sa groba


  Prema mom mišljenju, ali i iskustvu, najteži oblici magije su oni rađeni sa svježom zemljom sa groba. U svojim istraživanjima pronašao sam nekoliko zanimljivih kazivanja od strane pojedinih stravarki koje su otkrivale intrigantne detalje o ritualima crne magije među bosanskim narodom. Sihirbaza (vračara ili vještica) želeći nauditi svom neprijatelju čekala bi da neko umre u okolini i onda istu noć, nakon ukopa, odlazila bi do tog groba i sasvim naga zajašila ga poput konja.

  Kada bi nakon nekog vremena, koje bi potrošila na mrmljanje tajanstvenih riječi, ustala, zagrabila bi zemlje sa groba, onoliko koliko joj je dostatno za izradu minijaturne zemljane lutkice. U tu zemlju bi stavila neki biljeg osobe na koju radi magiju poput otiska stope, konca iz odjeće ili nešto treće te bi po toj zemlji prolila mokraće od krave i krvi crne kokoške te bi mješajući zemlju tri puta pljunula u nju govoreći:

  Ovako ćeš i ti NN bljuvati i mokriti krv svaki dan dok ne umreš!

  Nakon što bi oblikovala ljudsku figuru od zemlje odnijela bi je i zakopala pod suhi panj ili staro stablo koje se polako suši. Prema kazivanju stravarki osoba na koju je rađena ovakva magija u vrlo kratkom vremenu oboljela bi i na kraju od toga i umrijela, ukoliko joj se ne pomogne.

  Proučavajući opisani ritual otkrio sam da se on bazira na opsjednuću odnosno sa sihirbaza pokušava duha mrtve osobe povezati preko zemlje sa žrtvom magije, kako bi on ušao u nju i zaposjednuo je, izazivajući bolest, ludilo ili čak smrt. Naravno, ne treba ni naglašavati kako su ovakvi i slični rituali izuzetno opasni jer se baziraju na kontroli duha mrtve osobe.  Isto tako, sjedanje ili ležanje na grobu karakterističan je ritualni gest iz arapske magije. Naime, sihirbaze su najviše sklone pohoditi grobove osoba koje su za života imale neku poziciju ili položaj, poput sudca, zbog vjerovanja da takve grobove vole posjećivati ili naseljavati izuzetno moćni džini. Sjedajući naga na grob vještica dozvoljava ulazak demona groba u nju koji joj zauzvrat ispunjavaju određene želje, posebno ovakve vezane za crnu magiju.

   Danas je Sat Jan 19, 2019 11:13 am