Da biste vidjeli cio sadržaj foruma postanite član - registrujte se! If you would like to view all contents in forum - click to Register


  Bugarska magija

  Share
  avatar
  Aradia
  Šegrt

  Broj komentara : 104
  Join date : 2015-07-04
  Mjesto : Pagania

  Bugarska magija

  Komentar by Aradia on Sun Feb 12, 2017 5:56 pm

  Bugarska je zemlja bogate prošlosti i drevne magijske tradicije kojoj su kumovali različiti uticaji i elementi svih onih naroda koji su živjeli na tom podneblju počevši od starih Tračana (Prabugara), Slavena, Turaka i drugih. Nasljednici ali i čuvari akumuliranog znanja bile su i ostale vračare, narodne iscjeliteljke i bajarke, gatare, čija se tradicija najčešće prenosi generacijskim slijedom, sa koljena na  koljeno.

  Na repertoaru bugarskih vračara vrlo mnogo je magijskog šarenila. Vračare se služe raznim biljem poput zdravca, omajnika, raskovnika, i mnogih drugih trava kojima se pridaju čarobni atributi. Kada liječi pri ruci joj se uvijek mora naći drveni grebeni, konjska potkova, verige sa ognjišta, sol, ili na primjer kost od jednogodišnjeg janjeta. U slučaju da sastavlja dvije duše i veže ih ljubavnim osjećajima ona uzima vreteno, sapun, iglu ili krilo šišmiša. Ako pak treba da razdvoji neki par onda obavezno poseže za kostima crnog psa, kokošijim jajetom ili nečim trećim što će dovoljno jako akumulirati volšebnu silu u sebe i proizvede željeni učinak.


  Najopasnija magija - turska

  Strah od crne magije, da je neko žrtva tuđeg čaranja, i danas je vidno prisutan među bugarskim narodom, bilo da je riječ o urbanim ili ruralnim sredinama. Prije nekoliko godina rađena je anketa na temu vjerovanja u okultno i rezultati su bili i više nego nesvakidašnji, naime, čak 60% Bugara vjeruje u pogubnu moć sihira?! Mora se konstatirati kako je ovako visokom procentu zasigurno i zaslužan uticaj Turske, zemlje sa kojom Bugarska graniči, pošto je većina sudionika u anketi izjavila kako smatraju tursku magiju najopasnijom. Zbog toga su turske hodže i derviši izuzetno na cijeni svuda po Bugarskoj unatoč činjenici kako među ovim narodom, izrazito bogatog folklora i magijske tradicije, nikada nije nedostajalo dobrih vračara.
  Poznato je kako su bogumilske knjige, tzv babunske knjige, nastale u Bugarskoj, bile izuzetno poznate po carskoj Rusiji i prevodile su se mnogo više od crkvenih knjiga što je posebno ljutilo kler. Naime, rusko plemstvo, a i sam narod, bilo je sklonije čitanju i prakticiranju bugarskih magijskih rituala nego čitanju knjiga o svecima i njihovim misijama.

  Bugarski narod, pod uticajem Osmanlija, prihvatio je fatalističko vjerovanje u urokljive oči, kismet (sudbinu), nošenje muski ili zapisa, salivanje olova (kuršuma), i drugog, što je sa vremenom postalo sastavni dio folklora. Naravno, kao i u svakoj asimilaciji došlo je do određenih preinaka kako bi se na taj način novo znanje približilo ljudima.

  Protjerivanje zle sile

  Prema kazivanju bugarskih baba vračara magija se može podmetnuti, napratiti (poslati) ili pojesti. Kada vradžbina pogodi čovjeka onda on gubi volju za životom, ništa mu ne ide, rastura familiju i dom, razboli se ili poludi. Posebno je loše kada pogodi mlado biće jer mu tada, tvrde tomošnje vračare, može zatvoriti kismet i onemogućiti da vodi normalan život.

  Raznim bajanjima i obredima vračare se svojski trude odagnati zlo sa čovjeka i u tome ponekad bude manje ili više uspješne. - Teško je, kazuje baba Galena Orhevska, iz malenog mjesta blizu Varne, kada čovjeku naprave magiju sa živom i sa mrtvačkim koncima. Tu se treba puno bajati ali nikad se ne zna hoće li biti dovoljno. Nekad je i od Boga vračka kazna za grijehe i tu nema onda pomoći! Sa magijom u kuću uđe i sam đavo pa je veliko zlo. Onda se svi ukućani trebaju moliti i postiti, samo tako se nečastiva sila može istjerati iz doma.

  Bože pomozi

  U zanimljivom ritualu skidanja vradžbina bugarska magiosnica stavi u krpu komadić čistog žutog voska i zamota je. Dok drži krpu u ruci dodiruje bolesnika i izgovara riječi bajalice, čiji jedan dio mora ponavljati i omađijani:

  Bijela paro, bijela paro.
  Ako je od Boga, reci!
  Ako je od dušmanina napravito, reci!
  Vraćam ti ja majstorice,
  da se istopi, prah da postane,
  pepeo da postane, da se razbije!...

  Odbajavši oboje se prekriže tri puta govoreći "Bože pomozi!" pa se na krpu tri puta pljune. Pošto je iza toga razmota, vračara gleda kakvo je stanje sa komadom voska. Ukoliko je na bolesniku zaista bila vradžbina, tada se vosak izobličio u formu zmije, i time je magija razvaljena. Ako nema vradžbina, vosak ostaje nepromjenjenog oblika.

  Da mu se vrati na glavu!

  Posebna pažnja se posvećuje predmetima koji mogu eventualno predstavljati instrumente preko kojih je rađeno zlo. Sve ono za što se pretpostavi, i što budi sumnju, da bi moglo biti napravljena magija treba da se po upustvu bugarskih hodža i vračara probode, rastrga, izgori, uništi i razbaca. Većina toga se baci niz rijeku ili potok uz riječi" Ko mi je pravio magiju, da mu se vrati na glavu! U čudno selo da ide magija i po čudnim drumovima...".

  Skidanje čarolije bolesti

  Zle magije svakako najviše štete mogu napraviti ljudskom zdravlju i tako nekom čovjeku uništiti život. Zbog toga bugarske vračare savjetuju svakom ko često ima čudne bolove, glavobolje, gušenja, da izvede ovaj ritual, koji sigurno pomaže.

  Vračare tvrde kako su voda, zvijezde i sol snažni pomočnici u skidanju crne magije. Omađijani u praznu flašu nalije po malo vode sa tri izvora. Navečer, između 21:30 i 22:00 sata, ta se voda izlije u metalnu kofu i ostavi da prenoći vani pod zvijezdama. U tri sata, u zoru, voda se zagrije na vatri do temperature pogodne za kupanje. Omađijani sjedne u metalno korito (ne smije biti plastično) i između nožnih prstiju stavi po grumen soli. Sa lijevom rukom poliva vodu iz kofe po desnoj nozi i govori: "Dragi Bože! Kako se sol topi od vode, tako neka se istopi bolest iz mene, bilo da je od đavola, bilo da je od dušmana." Zatim isto uradi i s desnom rukom i lijevom nogom. Iza toga poliva sa lijevom rukom desno rame i obrnuto, po tri puta ponavljajući:" Dragi Bože, neka nestane sve loše i bolest od mene!". Ostatkom vode se polije po glavi. Sljedeće veče prljava voda od kupanja vrati se nazad u kofu i odnese proliti na najbliže raskršće. Kući se obavezno vraća bez okretanja nazad.

  www.anzotika.forumbo.net

   Danas je Mon May 21, 2018 7:05 am