Da biste vidjeli cio sadržaj foruma postanite član - registrujte se! If you would like to view all contents in forum - click to Register


  Talismanska magija

  Share

  Binnd

  Broj komentara : 66
  Join date : 2015-07-06
  Mjesto : Karlovac

  Talismanska magija

  Komentar by Binnd on Thu May 05, 2016 4:53 am

  autor: Raif Esmerović

  Iako se o hodžinim zapisima i hamajlijama te njihovom čudesnom uticaju na ljude zna već vijekovima to područje je do danas prilično neistraženo, mada obiluje nadasve zanimljivim pojedinostima te informacijama na temelju kojih bi se, bez imalo pretjerivanja, moglo napisati nekoliko knjiga, no, ipak, ni to ne bi bilo dovoljno da se detaljno obradi i sažme cjelokupna studija o talismanskoj nauci.


  Kur'an i moć molitve

  Opisujući arapsko-perzijske hamajlije poznati engleski orijentalist E.A.Wallis Budge navodi kako veliki islamski učenjaci tvrde da je Kur'an postojao od nastanka svijeta u obliku kojeg oni nazivaju "majka knjige" ili "sačuvanom tablicom", koja je dio suštine Allaha, jedinog Tvorca. Zanimljiv je podatak kako je Kur'an obznanjen božijem poslaniku Muhamedu u Meki i Medini tojest u Arabiji za koju svjetski istraživači i povjesničari tvrde da je nekada zapravo bila područje onoga što se po svetim knjigama monoteizma naziva dženet ili raj. To svakako nije slučajno kao ni to da je Kur'an ujedinio učenje sve tri religije i jasno naznačio da su Mojsije, Isus i Muhamed tri božija vijesnika, koje svaki musliman treba da jednako poštuje.  Osim toga, arapski jezik se smatra izabranim od Boga i upravo zbog toga se kuranske riječi, ajeti i molitve smatraju svetim. U skladu sa tim ovo je glavni razlog zašto se muslimani raznih nacija po cijelom svijetu mole Bogu na arapskom jeziku. Naravno, nije pogrešno niti da se vjernici mole i na svom maternjem jeziku jer, kako to tvrde duhovni autoriteti, postoje meleci koji prevode vjernikovu molitvu na arapski istog trena dok je ovaj izgovara. Ali, ipak izgovaranje molitvi na originalnom kur'anskom jeziku ima primat i uobičajena je praksa kod skoro svih muslimana.

  To nas polako dovodi do tradicionalne prakse korištenja molitvi u svrhu izrade hamajlija koja je prisutna u svim religijama. Tako je kod židova i kršćana, na primjer, poznata upotreba psalama za izradu zapisa kojima se želi ostvariti neki cilj i o toj praksi je moguće čitati u nekom od mnogih europskih udžbenika o talismanskoj magiji. Tako kada ukratko sumiramo sve do sada izneseno ne postoje razlike između ove tri religije u pogledu pravljenja zapisa i hamajlija. Jedina razlika je možda u tome što su Arapi i Perzijanci kao vrsni matematičari usavršili i proslavili talismansku nauku, prvenstveno u svrhu liječenja,  koristeći pri tome svete molitve iz Kur'ana.

  No, unatoč navedenim činjenicama još uvijek egzistira jedna raširena predrasuda o samom Kur'anu, posebno među pripadnicima drugih vjera ili ljudi koji nisu nikada čitali tu svetu knjigu, a po kojoj se tvrdi da se Kur'anom može proricati sudbina (otvaranje zvijezde) ili da čak u njegovom sadržaju postoje upustva za izradu čarolija?!
  I prva i druga tvrdnja su potpuno netočne jer mantička vještina "otvaranje zvijezde" ne izvodi se uz pomoć Kur'ana nego astrološke knjige zvane Jildiznama, te da Sveta knjiga islama, poput Tore i Biblije, već u drugoj molitvi jasno osuđuje bavljenje proricanjem i magijom.

  Poznato je od davnina da su kur'anske molitve izvori pomoći za različite ljudske probleme i nedaće a među njima je vrlo cjenjena ona koja se smatra srcem Svete Knjige - sura Jasin. Za nju se misli da može pomoći pri traženju nestale osobe, liječenju bolesti, pronalasku kandidata za brak, itd. U ovoj molitvi postoji i ajet koji služi za stimulisanje dotoka novca, ali i zaštitu imovine, koji se mora ponavljati određeni broj puta kako bi se dobila božija pomoć i tako ostvarila želja.

  Za naše čitaoce možda će biti najzanimljivija ova pojedinost o suri Jasin. Naime, ako se prouči u kući i onda zatvore ulazna vrata nema te vještice niti magičara koji može pristupiti tom domu. Svaka kur'anska molitva ima po jednog ili više nevidljivih čuvara koji se u bosanskoj tradiciji nazivaju Dobri. Tako je, na primjer, već pominjana sura Jasin pod protekcijom dvojice sluga po imenima Zagašin i Fagašin, itd.

  Binnd

  Broj komentara : 66
  Join date : 2015-07-06
  Mjesto : Karlovac

  Re: Talismanska magija

  Komentar by Binnd on Thu May 05, 2016 4:53 am

  Zli duhovi i bolesti

  Duhovna medicina je prisutna u svim religijama svijeta i ona ima svoje izvorište u šamanizmu, prastarom vjerovanju u postajanje dobrih i loših duhova koji na različite načine utiču na ljude i njihov svijet, a posebno u domenu bolesti i nesreće. Kroz mnoga stoljeća postulati šamanizma ostali su nepromjenjeni, iako su se u međuvremenu mjenjali religijski pogledi i shvatanja, što je i razumljivo, prvenstveno iz spoznaje da je sam čovjek spoj duhovnog i materijalnog.

  Spiritualni liječnik ili doktor za dušu prije svega mora posjedovati šamanistički dar tojest umijeće detekcije, kako bi ustanovio da li je džin doista prisutan u bolesniku, i ako jeste, o kakvom je demonu riječ. U tome se služi različitim mantičkom metodama ali i knjiškim znanjem o djelovanju džina na ljudski um i tijelo.

  Bolesti koje se u duhovnoj medicini pripisuju negativnom djelovanju džina na ljudsko tijelo dijele se u kategorije; na primjer, zemaljski džini uzrokuju komplikacije sa stomakom i crijevima, ako džin uđe u glavu tada prouzročuje glavobolju, nesanicu, i probleme sa očima; zračni džin opsjeda srce, izazivajući bolove i velike teškoće sa disanjem, a često i gubitak svijesti; nebeski džini najskloniji su upadu u nervni sistem, izazivajući spazam (grčeve) i kontrakcije udova, itd.  Nakon utvrđivanja trenutnog stanja bolesnika i davanja dijagnoze, duhovni iscjelitelj priprema sve potrebno za ritual koji će izvesti kako bi čovjeka koji mu se obratio za pomoć oslobodio prisustva i negativnog uticaja džina. A u tu svrhu se najčešće ispisuju zapisi, mada postoje i drugi načini eliminacije duha bolesti.

  Binnd

  Broj komentara : 66
  Join date : 2015-07-06
  Mjesto : Karlovac

  Re: Talismanska magija

  Komentar by Binnd on Thu May 05, 2016 4:54 am

  Tilsumi i hamajlije

  Talismanska magija crpi sve svoje znanje iz mistične interpretacije kur'anskih poglavlja i 99 Allahovih imena. Naravno, kada neko od nas čita Kur'an neće pronaći ništa drugo osim molitvi i odrednica za vjernike no kada to čini neki duhovni praktičar onda on ima sasvim drugačiju percepciju onoga pred sobom.

  Naime, al-ruhanijat ili duhovna nauka bazira se na znanosti o lijepim božijim imenima (al-asma  al-husna), i znanju o tajni najvećeg Allahovog imena (al-ism al-akbar); ezoteričnoj interpretaciji kur'anskih ajeta (ilm al-ta'wil); nauci o slovima (ilm sl huruf) i njihovoj numerološkoj vrijednosti i značenju te znanosti o magičnim kvadratima (ilm al-awfaq) prema kojoj se  sveti tekstovi, njihova slova i numerološka vrijednost, unose kroz vefkove (trouglove i kvadrate) u sadržaj zapisa i hamajlija.

  Prema kazivanju mnogih šejhova ali i drugih istaknutih duhovni autoriteta nema nikakve zapreke da se tilsumi koriste u tretmanima liječenja, naročito duševnih bolesti.  No, zapisima se mogu liječiti i mnogi drugi problemi i bolesti, ne samo oni izazvani od strane zli nevidljivih bića, već i različite tjelesne bolesti, ludilo, sljepilo, epilepsija, za koju se u bosanskom narodu tvrdi da se najčešće pojavljuje u sredinama gdje ima veća koncentracija crne magije, glavobolja, neplodnosti, depresije, nepoznatih bolesti, visokog pritiska, itd. Također, zapisima se može pozitivno uticati na sudske parnice, pri zapošljavanju, povratku voljene osobe, pronalasku suđene ili suđenog, smirivanju bračnih nesuglasica i sličnog.

  Nazivi hamajlija (hamail) i talisman (tilsum ili talsam) dolaze iz arapskog jezika i preko Grka su, poput mnogih drugih pojedinosti, dospjele u Europu i udomaćile se u rječnicima i tradiciji. Dok su zapisi ili tilsumi namjenjeni za liječenje, stimulisanje ljubavi, uspjeha, ispunjenje želje i slično, hamajlija ima samo jednu svrhu - da zaštiti nosioca od djelovanja zlih duhova i crne magije.
  Ona se piše u određeno vrijeme i ukoliko se prikladno čuva može štititi svog vlasnika sve do njegove smrti ili dok ne izblijedi tekst na papiru. Zbog svega rečenog hamajlije i tilsumi se smatraju moćnijim od molitvi pošto oni imaju tu specifičnost da produžuju efekat svetih božiji riječi, koje se nakon moljenja rasprše, dok ukoliko su napisane, akumuliraju i zrače svoju moć dugo vremena i tako postižu uočljivo snažniji efekat.

  Binnd

  Broj komentara : 66
  Join date : 2015-07-06
  Mjesto : Karlovac

  Re: Talismanska magija

  Komentar by Binnd on Thu May 05, 2016 4:55 am

  Čudotvorni tilsumi

  Drevno je pravilo da se zapisi pišu mastilom od šafrana, u koji se, po potrebi, može dodati neka nota parfema ili nekoliko kapi ružine vodice. Razlog tome je svakako praktičan i on se bazira na vjerovanju kako se dobra bića, prvenstveno meleci, odazivaju na onaj poziv koji ima ugodan miris. Zbog toga se i zabranjuje jedenje bijelog ili crvenog luka prije molitve i pisanja zapisa, fizička nečistoća, i sve ono što nema veze sa čistotom i ugodnim osjetom.

  U ritualima izrade zapisa ili hamajlije nezaobilazno je i kađenje. Upotreba mirisa sastavni je dio bliskoistočnih religijsko-magijskih učenja a taj segment nalazimo i u tradiciji BiH. Naime, u bosanskoj mitologiji navodi se predaja o velikoj nebeskoj ptici Haramki koja je osuđena od strane Allaha, zbog svoje oholosti, da mora stalno biti u letu, bez mogućnosti da se spusti na zemlju ili neko drvo. U prošlosti naše dede i nene imali su običaj, nakon što se oguli jabuka ili naranča, da tu koru stave na vrući pleh šporeta kako bi tim dimom nahranili nebesku pticu i tako se osevapili.  Za kađenje prilikom izrade zapisa, ali i nakon nje, orijentalni udžbenici talismanske magije često zahtjevaju upotrebu onih mirisnih smola, korjenja i tamjana koji su za naše podneblje nedostupni pa je tu neophodno biti agilan i pronaći kvalitetne supstitute koji neće narušiti sadržaj tilsuma i njegovu svrhu.

  Kao i sve drugo, većina ljudi talismansku nauku shvata površno i smatra kako je dovoljno kemijskom olovkom prepisati neki sadržaj, u bilo koje vrijeme, te se onda čude kako zapis nije djelovao. Najveću pogrešku čine oni koji kur'anski tekst pišu kemijskom olovkom, u čijem se sastavu mastila nalazi određeni procenat alkohola, kojeg Kur'an strogo zabranjuje. Time njihovi zapisi mogu biti samo oruđe nekih zli sila i vlasniku donijeti pregršt nevolja. Bitna je i boja mastila koja može biti crna, crvena ili najčešće žuta, napravljena od mješavine šafrana i ružine vodice.  Ako to upustvo nalaže pojedini zapisi se nakon pisanja ostave napolju da prenoće ispod zvijezda, kako bi "upili" zvjezdanu svjetlost, ili se objese na granu visokog drveta, zakopaju pored rijeke ili potoka, zapale u vatri a njihov prah stavi na dlan i onda rasprši u vjetar snažnim puhanjem itd. Osim toga, postoje upozorenja koji se od talismana ne smiju izlagati sunčevoj ili mjesečevoj svjetlosti, kojem se ne smije približiti pas, žena i slično.


  Binnd

  Broj komentara : 66
  Join date : 2015-07-06
  Mjesto : Karlovac

  Re: Talismanska magija

  Komentar by Binnd on Thu May 05, 2016 4:56 am

  Mnoga pravila i potrebe

  Zbog nedovoljne edukacije u duhovnu nauku takozvani ispisivači zapisa, osim što svjesno varaju narod, privlače zle sile koje ih prije ili kasnije obuzmu i stave pod svoju sferu uticaja.

  Kako bi se načinio djelotvoran zapis moraju se ispoštovati mnoga pravila od preciznog izbora sata, dana, mirisa, molitve itd. Isto tako, zapisi se ne smiju pisati u pojedinim danima i prije nego što se ikako i počne razmišljati o tome obavezno se provjerava, prema datumu rođenja, koji su dani za tu osobu nepovoljni tojest u kojima se ne mogu pisati zapis za nju. Zapravo, želim vam ukratko reći da kreacija zapisa i hamajlija nije nimalo lak zadatak i on pored znanja izistkuje psihički ali i fizički napor. Upravo zbog toga ima vrlo malo kvalitetnih sastavljača tilsuma i kod njih nema ništa na brzinu već je svaki klijent zabilježen i na čekanju da se steknu potrebni uslovi za izradu onog tilsuma koji se traži. Zapisi čiji je tekst ništa drugo nego besmislene krivudave linije, kopirani tekst ili pak onaj pisan kemijskom olovkom su bezvrijedni i oni nemaju nikakvu stvarnu moć.  Danas je isto tako moguće doslovno u svim printanim medijima, ali i ostalim, vidjeti oglase u kojem pojedine žene, samozvane gatare ili "iscjeliteljice", tvrde kako pišu zapise i hamajlije te samim time javno odaju da nemaju ni osnovno znanje talismanske magije. Naime, u arapsko-perzijskoj nauci o zapisima se strogo naglašava da žena ne može pisati zapise već isključivo muškarac. Razlozi tome su jasni i opravdani a najosnovniji je taj da žena usljed menstrualnog ciklusa i rađanja jednostavno nema dovoljan stupanj čistoće koji bi zadovoljio izuzetno zahtjevna pravila. I ništa manje nije bitno naglasiti još jednu činjenicu zbog koje su žene izopćene iz talismanske magije.

  Naime, džini gaje posebnu sklonost ka ljudskim ženama i na sve načine se trude približiti im se kako bi ih opsjeli ili hranili se mirisom menstrualne krvi, ili još gore, seksualno općili sa njima dok one spavaju. Iz svega kazanog vrlo lako je zaključiti kako je većina onih žena koje se bave nekim oblikom magije opsjednuta sa jednim ili više nevidljivih bića. Takve žene osjećaju čestu glavobolju, "bockanje" po leđima, iznenadne žigove, imaju menstrualne probleme, košmare... No, to je tema za neki drugi tekst.

  Ovo sve informativno navodim kako bi prije svega upozorio one pojedince koji se iz ovog ili onog, prvenstveno materijalnog, razloga žele baviti ovom naukom da prije prakse dobro prouče teoriju i spoznaju odgovornost i opasnosti koje nosi ova čudesna vještina, za koju ja lično mislim da potječe iz drevnog kulta komuniciranja sa nevidljivim bićima, koje postoji od postanka čovječanstva.

  avatar
  Anzotika
  Šegrt

  Broj komentara : 110
  Join date : 2015-06-30
  Mjesto : Ancient Bosnia

  Re: Talismanska magija

  Komentar by Anzotika on Thu May 05, 2016 2:22 pm

  Tekst je i više nego odličan Smile još sinoć sam ga procitala ali nisam stigla napisati nešto.
  U tekstu stoji da se zapisi ne smiju pisati kemijskom olovkom sa čim se ne bi složila jer je meni prije nekoliko godina jedan hodže dao takav zapis kada sam imala nekih privatni problema a koji su doslovno u toku dvije sedmice nestali.Dobro uvijek postoji mogučnost da se to desilo samo od sebe ali meni je ostao nekakav zaključak da je zapis učinio svoje.
  Zato sam mišljenja da i takvi zapisi djeluju ako su urađeni kako treba Smile
  avatar
  Altaja
  Šegrt

  Broj komentara : 129
  Join date : 2015-07-09

  Re: Talismanska magija

  Komentar by Altaja on Fri May 06, 2016 6:43 am

  .....za koju ja lično mislim da potječe iz drevnog kulta komuniciranja sa nevidljivim bićima, koje postoji od postanka čovječanstva.

  To svakako i slažem se sa tim.Kada pričamo o simbolima užasno me fascinira Picatrix knjiga koja otvoreno piše o nadzemaljskim bićima koja su napustila Zemlju ali će se vratiti nazad i uništiti ljude.
  Simboli koji su dati u njoj označavaju talismanske znakove preko koji se navodno može komuniciratu sa tim bićima.

  Sponsored content

  Re: Talismanska magija

  Komentar by Sponsored content


   Danas je Wed Nov 14, 2018 11:16 pm