Da biste vidjeli cio sadržaj foruma postanite član - registrujte se! If you would like to view all contents in forum - click to Register

Latest topics

» Pogubna moć urokljivih očiju
Mon Dec 10, 2018 10:37 am by Tana

» Magijom protiv neprijatelja
Fri Dec 07, 2018 7:58 pm by Anzotika

» Kako se osloboditi nečije kletve ili proklestva
Wed Dec 05, 2018 9:54 pm by Feodora

» Tamo gdje su igrali kolo vile i vilenjaci
Mon Dec 03, 2018 11:04 am by Admin

» Indijanski šamanizam
Sun Dec 02, 2018 4:20 pm by Aradia

» Kako kađenjem eliminisati zlo
Fri Nov 30, 2018 3:10 pm by Witch

» Balkanska tradicija bajanja
Thu Nov 29, 2018 3:17 pm by Admin

» Wiccan Spell a Night: Wolf Moon
Tue Nov 20, 2018 2:17 pm by Admin

» Wiccan Spell a Night
Tue Nov 20, 2018 2:14 pm by Admin

Statistika

Ukupan broj komentara naših članova je 3268 in 628 subjects

Registrovani članovi 127

Najnoviji član foruma Evaa


  Čudesni Bajraktarov mezar

  Share
  avatar
  Admin
  Admin

  Broj komentara : 1153
  Join date : 2015-06-30

  Čudesni Bajraktarov mezar

  Komentar by Admin on Mon Jun 04, 2018 9:38 pm

  Kamengrad spada u jedno od najstarijih naselja u Bosanskoj krajini. Ugnjezdio se nadomak Sanskog Mosta, uz magistralni put koji vodi prema Bosanskoj Krupi. Naselje je dobilo ime po bogatom nalazištu kamenog uglja, a njegova starost se vezuje za srednjovjekovnu tvrđavu koju su sagradili knezovi Babonići.

  Zidine utvrde, koje su većim dijelom nedostupne ljudskoj nozi, nalaze se visoko iznad sela, na strmoj stijeni koja dominira okolinom. Ovaj stjenoviti predio, koji je gnijezdilište jastrebova i gavranova, često je obavijen maglom, što ga čini mističnim i tajanstvenim, potvrđujući vjerovanja kako je malo mjesta kao što je Kamengrad koji se tako i toliko vezuje za mitove i legende.

  Bitka za tvrđavu

  Među najpoznatijim legendama je ona koja se veže za kameni sarkofag u narodu poznat kao Bajraktarov mezar. Nalazi se tik do seoskog puta. Prema jednom od narodnih predanja“pod kamenom leži“ turski asker, bajraktar, koji je poginuo pri pokušaju osvajanje utvrde koju je čuvala ugarska posada.

  Historičari taj vremenski period smještaju u ljeto 1463.godine. osmanlije su do posljednjeg vojnika porazili ugarske čuvare i zauzeli ovo veoma važno strateško mjesto na putu vojnog prodiranja prema Zapadu. Legenda kazuje da se u toj nadljudskoj borbi za Kamengrad, posebno istaknuo asker koji je sa bajrakom prvi ušao u tvrđavu i tom prilikom izgubio život. Postoji više legendi o ovome događaju, a jedna od njih pripovijeda da je „poginuli barjaktar u bici zadobio više od pedeset rana, ali je i dalje hrabro jurišao na ugarsku tvrđavu. Kada se uspio popeti na zidine, tada mu je odsječena glava.

  Nadalje legenda priča da se ovaj turski asker „noseći odsječenu glavu pod mišicama, spustio niz padine grebena. Tek kada ga je neka žena vidjela i u strahu vrisnula, tada je barjaktar pao na zemlju. I tu, na tom mjestu gdje je pao, turski vojnik je i ukopan. Neki historičari bilježe kako su u to vrijeme žitelji Kamengrada, koji su u međuvremenu primili islam, Bajraktarevom grobu pripisali nadnaravne moći.

  Vjerovanje da je ovo mjesto odabrano božijom voljom i milošću, te da u kamenom sarkofagu leži „poginuli na putu vjere“ potkrijepljuje i legenda da je svakog ko je pokušao oskrnaviti mezar stigla nesreća, što potvrđuju i neka uvjerljiva svjedočenja mještana.
  Duh koji upozorava

  I danas se sa strahopoštovanjem priča kako se barjaktarov duh zna prikazivati u noći. Vjeruje se kako još nije našao smiraj, a neki vjeruju kako će tako biti sve do Kijameta. Kada se njegov duh pojavi, očekuje se golema nesreća. Mještanin Huse Halilović, tvrdio je kako je u aprilu 1992.godine, vidio čudnu svjetlost na kamengradskom brijegu. Kazao je:

  - Moj djed mi je pričao o tome. Znao sam da mora biti rata, jer se Bajraktarev duh uznemirio!


  Mjesto hodočašća

  Znano je nadaleko da je više od pola stoljeća Bajraktarov mezar mjesto hodočašća ljudi svih vjera podgrmečkog kraja. Bolesni se mole da ozdrave, majke da im djeca budu sretna i nafakali, siromašni da steknu svoj imetak, a zemljoradnici da rodi ljetina.

   Danas je Thu Dec 13, 2018 5:40 am