Vještičarstvo - WICCA - paganizam - šamanizam

Da biste vidjeli cio sadržaj foruma postanite član - registrujte se! If you would like to view all contents in forum - click to Register

Latest topics

» Narodna vjerovanja i običaji iz Velike Kladuše
Sat Dec 09, 2017 8:26 am by Admin

» Magijske lutkice
Thu Dec 07, 2017 8:43 am by Satanijel

» Nafaka (provisions) kept us going
Mon Dec 04, 2017 9:44 am by Admin

» Profile of characters from the Bosnian horoscope
Fri Dec 01, 2017 8:29 am by Admin

» Čudesna bosanska magija
Mon Nov 27, 2017 8:13 am by Arman

» Kad džin uđe u čovjeka
Mon Nov 27, 2017 8:12 am by Arman

» Velika Majka i božanski zmaj Sap
Mon Nov 20, 2017 8:37 am by Admin

» Circle of destiny: Universal Mother and Sep
Sat Nov 18, 2017 8:27 am by Admin

» Sazivanje daire ili kako se prizivaju džini
Fri Nov 17, 2017 8:49 am by Satanijel

Statistics

Our users have posted a total of 2622 messages in 489 subjects

We have 87 registered users

The newest registered user is majki


  Prokleta Jerina i grad Vratar kod Žepe

  Share
  avatar
  Admin
  Admin

  Broj komentara : 947
  Join date : 2015-06-30

  Prokleta Jerina i grad Vratar kod Žepe

  Post by Admin on Tue Jul 18, 2017 7:54 am

  Za srednjovjekovni grad Vratar, čiji ostaci leže na strmom i teško pristupačnom grebenu na desnoj obali rijeke Žepe pet kilometara od istoimenog naselja, vezuje se više narodnih predaja nego pisanih tragova koji kazuju o njegovim prvim graditeljima. Od nekadašnje kamene utvrde, koja je imala vojno i strateško značenje na nadmorskoj visini od 745 metara, ostali su očuvani temelji, zidovi četiri okrugle kule, ostaci velike sale i sudačka stolica uklesana u matičnoj stijeni.

  Daleko je više sačuvano podataka o Žepi koja se ugnjezdila na obalama istoimene riječice, lijeve pritoke Drine. Ovo rogatičko naselje spada u red najstarijih bosanskogercegovačkih naselja o čemu svjedoče i tragovi ilirskih plemena. U okolini postoje i brojni drevni bosanski nadgrobni spomenici. Najviše je stećaka, a najveća nekropola je u selu Ljubomišlje.

  Među najbolje očuvanim stećcima je onaj u selu Tuleži na mezarju Trojan. U osmanlijskom defteru pod današnjim imenom Žepa se prvi puta pominje 1485.godine, kao selo koje je pripadalo Vrataru, starom gradu srednjovjekovne Bosne. Gradini na "visoku brijegu" može se prići samo sa južne strane grebena zbog izuzetno složenog planinskog reljefa. Cijelo brdo na kome leži prokopano je tunelima i kanalima.

  Prema legendi staru gradinu je sazidala prokleta Jerina, a dolaskom Osmanlija na ove krajeve zauzeo ga je Redžep-paša, koji je u mjestu dao sagraditi kulu i džamiju koji i danas nose njegovo ime, dok je vezir Jusuf ostavio iza sebe čuveni Most na Žepi.

  Legenda o prokletoj Jerini

  Kako u narodu omražena carica ništa nije gradila milom već prisilom, i grad Vratar sazidan je "na suzama i znoju". Kamen se uznosio iz doline, onako kako je jedino bilo moguće - sa ruke na ruku. Od umora i tereta nosači bi posustajali i posrtali. Nekima bi se "oteo kamen iz ruku", a neki bi se zajedno s kamenom otisnuli u ambis. Jerina nije imala milosti. U žurbi, da što prije sazida grad, kamen je grijala na vatri.

   Current date/time is Tue Dec 12, 2017 3:53 am