Da biste vidjeli cio sadržaj foruma postanite član - registrujte se! If you would like to view all contents in forum - click to Register


  Ciganska magija / Gypsy magic

  Share
  avatar
  Admin
  Admin

  Broj komentara : 1115
  Join date : 2015-06-30

  Re: Ciganska magija / Gypsy magic

  Komentar by Admin on Sat Aug 08, 2015 8:48 am

  Drabarni Vesna
  Pored arapske i vudu magije i ona ciganska spada u najače magije na svijetu.Od davnina Romkinje su poznate kao neprevaziđene bajalice, vračare i proročice.Vesna Beenaerts ima 47 godina a u karte gleda, kako kaže, od kada zna za sebe.Milenu je upoznala kad joj je bilo najteže.  "Njenom mužu "vezala" sam ruke da je više ne tuče i usta da je ne grdi i da ne pije.To je posao koji se obavlja 41 dan, dok ja bajem svakodnevno.Došla mi je baš kada sam se, prije dvije godine, vratila u Srbiju, nakon 15 godina boravka u Švicarskoj.Mileni sam na početku rekla ono što kažem svima - da ni slučajno ne laže kada je nešto pitam.Bacila sam karte tri puta, za prošlost, sadašnjost i budućnost.Tako odmah saznam ko mi je u kući.Kad me čovjek prvi put slaže, karte se dalje ne otvaraju i ja završim svaki razgovor", priča Vesna.

  Ona kaže da joj uglavnom dolaze žene koje imaju muža alkoholičara ili siledžiju, one koje suprug vara, djevojke koje žele da osvoje mladića ili da provjere da li ih je momak ostavio zbog dejstva magije..

  "Žena treba da mi donese odjevni predmet svog muškarca ili njegovu sliku.Bacim karte i vidim s kim imam posla.Ako momak nije "priljepljiv" i teško ga je privoljeti da se vrati svojoj ženi ili djevojci, nastupam drugačije! Nakon bajanja dam djevojci šta je potrebno i objasnim šta i kako treba da radi.Kada ona ode, odnesem svijeću koju mi je donijela, vino i ulje u crkvu, da ih svećenik osvešta.Najčešće, već slijedeći put kada me posjeti, sve bude sređeno.Ja uvijek uspijevam", tvrdi Vesna.Ciganske basme

  Ona kaže da može da prepozna one koji su obilazili lažne vidovnjake koji učine više štete nego koristi, kao i one sa zaštitama hodža i njima ne gata.Ne usuđuje se ni da radi sa živama.Ukoliko je potrebno Vesna obilazi kuće onih koji joj se obrate, da bi tamo, na licu mjesta, uspostavila narušenu harmoniju.

  "Najčešće, ipak, bajem u svojoj kući.Klijent treba samo da sjedi i ćuti dok ja govorim basme na romskom nad šporetom.Najbolje radim na praznike, iako rjetko ko to praktikuje".

  Ova gatara kćerka je najpoznatije žene u Kragujevcu koja gleda u grah, vidovite Mile, i unuka još poznatije baba Perke.

  "Moja je baka u gledanju u pasulj bila neprikosnovena.Naučila je svemu tome i moju majku Milu koja i danas "gleda", ali je sada, nakon šloga, često umorna. loše čuje i nervozna je, pa joj glavnom dolaze samo stare mušterije.Ja sam učila od majke, ali sam od početka bila sklonija gledanju u karte nego u pasulj.Predviđanje mi je u genima ali je moj put, ipak, malo drugačiji" uz osmjeh objašnjava žena koja je potekla od najpoznatijih romskih gatara.
  avatar
  Admin
  Admin

  Broj komentara : 1115
  Join date : 2015-06-30

  Re: Ciganska magija / Gypsy magic

  Komentar by Admin on Sat Aug 08, 2015 8:48 am

  U narodu vlada mišljenje da je ciganska magija jedna od najopasniji pošto Romi poput Haićana svoju magiju smatraju religijom i žive je.Toliko je socijalizirana s njima da je postala njihov način života.  Fatima Jovanović iz Kragujevca ima dugogodišnje iskustvo u skidanju magije i bajanju, oštar um, mudrost i lijepu riječ za sve ljude.Ponekad je psiholog koji klijenta vraća kući osnaženog duha, dešava se i da bolesne ljude šalje ljekaru ali za većinu je osoba koja sa dlana "čita" prošlost i sadašnjost, a magiju koristi da rasvjetli budućnost.

  -"Moja baka je bila od Cigana čergara, imala je devet sinova i tri kćerke, ali je za nasljednika proglasila mene.Rekla je da će me svemu naučiti do jedanaeste godine i stavila mi je žar na dlan.Nisam ništa osjetila, nije me ni opeklo.

  -Smiješ da pomažeš, ali isključivo djeci, i to do 33.godine.Onda bi trebalo da se desi čudo poslije kojeg ćeš moći da pomažeš svima, kazala mi je tada moja baka.

  Posebno mi je naglasila još nešto: da je ciganska, čergarska magija najopasnija na svijetu, da se teško skida i da moram da vodim računa o tome da i meni ne naudi.Objasnila mi je da su Romi pod uticajem različitih religija - katoličke, islamske, pravoslavne i mnogih drugih, i da su iz svake od njih pokupili razna ezoterijska učenja, priča Fatima.  ČUDO SE DESILO  Baš kao što je njena baka predskazala, Fati se u 33. godini dogodilo veliko čudo.Dobila je infekciju očnog živca koja se iskomplikovala, a poslije mjesec dana pala je u komu.Nakon tri mjeseca, ljekari su rekli njenom mužu da sprema sahranu, ali ona se čudom probudila i počela da hoda.

  -"Prešla sam preko mosta na Lepenici.Slijedećeg čega se sjećam jeste da sam osjetila da sam lagana kao pero, kao da me je neki vjetar otpuhao na drugu stranu mosta.Onesvjestila sam se.Otvorila sam oči u bolnici.Ljekar je bio zgranut jer problema sa očnim nervom više nije bilo?! Sve je čudom nestalo!.  Nakon toga, Fata je počela da pomaže svim ljudima.Mirila je zavađene familije, zahvaljujući njoj mnoge nerotkinje su zatrudnjele, neudate se udale, oni bez sna počinjali su da spavaju a bolesni su napuštali postelju.Fata svoje seanse započinje otvaranjem karata ili gledanjem u šolju, postavljajući tako «dijagnozu».Ono što traži jesu uzroci problema.Prvo razgraniči da li je čovjeku potreban samo razgovor, da mu neko osnaži volju za životom ili...

  «Dešava se da kažem:Brate, ovdje nema nikakve magije, samo mnogo ljudske slabosti.Shvati, ti si odgovoran za sebe, uzmi život u svoje ruke.Ne umšljaj magiju, ne truj se zlim mislima.  O svom radu ima mnogo toga reći: «U nekim slučajevima bolesti liječim najprije prečišćavanjem duha, koji onda vodi tijelo ka ozdravljenju.Bajem nad peškirom i vinom.To vino osoba treba da pije uveče, po tri gutljaja.Ujutro treba da se umije i da se obriše obajanim peškirom.Ponekad je to sve što treba da se učini»

  Ona kaže da je jedini uslov da njeno bajanje bude djelotvorno – vjera, bez koje nijedan savjet i nijedna molitva ne vrijede.
  avatar
  Admin
  Admin

  Broj komentara : 1115
  Join date : 2015-06-30

  Re: Ciganska magija / Gypsy magic

  Komentar by Admin on Sat Aug 08, 2015 8:48 am

  Ovo je stara ciganska čarolija ljubavi.Da biste spravili ljubavni prašak i napitak za osvajanje voljene osobe morate uhvatiti žabu i staviti je u glineni ćup koji je izbušen kako bi mravi mogli ulaziti u njega.Taj ćup sa žabom zakopa se u neki mravinjak.Poslije nekog vremena kada mravi izjedu žabu i ostanu samo kosti one se prikupe i sataru u prah.Na taj način dobili ste pravi ljubavni prašak za ljubavna osvajanja.Njega pomješajte sa krvlju šišmiša, nekoliko kapi, koje ćete tajno staviti u hranu ili piće osobi za koju želite da vas voli.
  avatar
  Admin
  Admin

  Broj komentara : 1115
  Join date : 2015-06-30

  Re: Ciganska magija / Gypsy magic

  Komentar by Admin on Sat Aug 08, 2015 8:50 am

  Bajanje je u suštini magijsko liječenje riječima koje najviše praktikuju Romi te se u Bosni za bajanje uvijek govorilo da je ciganski zanat.

  Gašenje ugljena na Balkan su donijeli Cigani pristigli iz Turske a preko njih su ga prihvatili i drugi narodi.Ciganke su od davnina imale običaj pohoditi sela i varoši i nuditi gašenje ugljena bolesnima, uz uobičajno pitanje: "'ajde, bre, da ti baba gasi ugljen?".Da bi to izvela uzima čanak sa nenačetom ili cijelom vodom, dodajući u nju kasnije kakav biljeg od bolesnog - končić od odjeće ili pramen kose.Iza toga golom rukom ili mašicama uzima živ ugljen iz vatre i baca ga u čanak s vodom.Tom prilikom hukne, zijevne i šaptajući pita: je li urok?.Na to pitanje nadovezuje riječi: "ključ na nebu, katanac u moru".

  Ako ugljen cvrkne i potone vješta Ciganka govori da jeste.Zatim stavlja biljeg u vodu i pazi na njegovo kretanje jer ukoliko krene zapadu u pitanju je teška bolest a ako istoku onda je bolest laka.Ako biljeg kaže, da bolesniku ima lijeka, tada se baca ugljen i namjenjuje za svaku bolest koje se baba može sjetiti.Kod kojeg naziva bolesti ugalj pisne i potone, znači ta je bolest.Odmah se kazuje lijek za nju.Bolesniku se tada osim lijeka daje da pije i tu vodu u kojoj je ugljevlje gašeno, od čega vele ozdravi.
  avatar
  Admin
  Admin

  Broj komentara : 1115
  Join date : 2015-06-30

  Re: Ciganska magija / Gypsy magic

  Komentar by Admin on Sat Aug 08, 2015 8:50 am

  Dani kada magija ne djeluje
  Pošto Ciganke važe kao najvrsnije svjetske proročice i vračare radi zanimljivosti interesantno je navesti njihovo vjerovanje o zlosretnim danima u godini kada nije preporučljivo vračati ni gatati ali ni pokretati biznis, stupati u brak ili nešto drugo.  Januar – 1, 2, 6, 14, 27.  Februar – 1, 17, 19 – 23.  Mart – 11, 26, 31.  April – 10, 27, 28.  Maj – 8, 11, 12.  Jun – 19, 25.  Jul – 18, 21.  August – 2, 26, 27.  Septembar – 10, 18 – 24.  Oktombar – 6.  Novembar – 6, 17.  Decembar – 5,13, 14, 23.
  avatar
  Admin
  Admin

  Broj komentara : 1115
  Join date : 2015-06-30

  Re: Ciganska magija / Gypsy magic

  Komentar by Admin on Sat Aug 08, 2015 8:51 am

  Vasilica - ciganska Nova godina
  Vasilica (Vasili)

  Vasilica je praznik svih niških Roma. Slavi se 14. januara na dan Svetog Vasilija Velikog. To je pravoslavna Nova godina. I ako su stari niški Romi muslimanske vjeroispovesti, ovaj praznik slave po tradiciji koja potiče još iz perioda dolaska Turaka na ove prostora, kada su niški Romi bili pravoslavne vjeroispovesti. Stari niški Romi su Vasilicu slavili i poslije II svjetskog rata, kada je, sve negdje do sredine 80 – ih, bilo zabranjeno javno obilježavanje ovog pravoslavnog praznika u Srbiji.
  Za Vasilicu se kolje isključivo živina: tuke, guske, kokoši, pjevci i drugo. Može da se kolje neograničen broj živine, prema veličini i materijalnom stanju porodice kao i prema broju gostiju koji će biti na proslavi, ali je najvažnije da broj zaklane živine bude teko (neparan). Živina se kolje 12. ili 13. januara uveče, neki to čine i 13. ili 14. prije svitanja u zavisnosti od nasljeđene tradicije u porodici. Klanje živine obavlja domaćin sa još jednim članom porodice koji mu pomaže. Živina se kolje satarom na trupcu, pri čemu se glava živine okreće prema istoku. Oni koji obavljaju klanje moraju biti čisti (okupani). Ovaj čin ima karakter obreda i predstavlja ostatke paganskih vjerovanja kod Roma. Velika je radost da živina bude što deblja jer će, onda se veruje, i godina biti berićetna. Zato se nekada živina kupovala mnogo ranije. Guske i tuke su se kljukale projinim valjčićima (hapovi), tako da za Vasilicu budu ugojene na diku i ponos domaćina.
  U pojedinim starim niškim porodicama, kao i u porodicama leskovačkog kraja, prisutan je prastari običaj da se lome teleće noge za pitije, pri čemu se pjeva obredna pjesma. Uveče, 12. januara, na trupcu, domaćin lomi teleće noge i pjeva: “But satipe lelega me dajake me dadaske. Te bićhaven lelega mi kudelja. Zerem phagava lelega te pakhore. “ Pjesma se pjeva ptici štrku, rodi, od koje se traži da pošalje zdravlje i sreću za cijelu porodicu – u protivnom će joj polomiti krila.
  Na Vasilicu, 14. januara, ujutro, sa badnjakom koji je okićen zlatnicima i sa krčagom sa svježe zahvaćenom vodom, polaženik ulazi u kuću. Kuću prska svježom vodom, a ukućane lupka po glavi okićenim badnjakom i svežnjem novčanica uz čestitku: “ Bahtali Vasilica “, kod Arlija, i “ Bahtalo Vasili “, kod Gurbeta, što znači: “ Sretna Vasilica “, uz pozdrav: “ Ov sasto “ ( Da si živ i zdrav ). Polaženik je obično neko dijete iz komšiluka ili iz rodbine. Ono se daruje novcem i slatkišima. Vodi se računa da polaženik bude isti kao i prošle godine da bi godina bila sretna i berićetna poput prethodne.
  Uveče, 14. januara, pravi se večera. Od jela se za ovu priliku sprema čorba, punjene paprike sa živinskim mesom i podvarak. Pored toga za predjelo se služe i pihtije, a kao desert – tatlije, baklave i ostali slatkiši. Pije se vino i rakija. Prvog dana se na večeru ne zove niko. Slavi se u krugu porodice. Romi iz Čair – mahale te večeri pale za stolom pet bijelih svjećica u plitkoj posudi sa brašnom (Za Boga, Vasilicu, večeru, zdravlje i posao ). Zatim otvaraju kućna vrata i dozivaju Vasilicu da im uđe u dom rečima: “ Avaj, avaj gudlije Vasilice! Ake, isi amen šapatka, marikli…“ ( Dođi slatka Vasilico! Imamo šotku, imamo pitu…). Na sto stavljaju sve što je pripremljeno za večeru, obavezno uz so i papriku. Zatim se međusobno blagosiljaju gledajući se preko stola: “ Dikheja li man? Dikhav tu. E, Akava berš te dikhea ma, đi berše te na dikhea ma “ ( Evo, ove godine te vidim, a dogodine neka trpeza bude tako obilna da te uopće ne vidim sa druge strane stola ).
  Drugog dana Vasilice se odlazi u goste. U mahali se organizuje druženje kod nekog od uglednih domaćina. Okiti se pečeni puran i nosi se kroz prostoriju pri čemu se pjeva šaljiva pjesma: “Davaj, davaj Vasilico! Ko služi neka se ne tuži.“ Zatim se pjevaju pjesme u čast domaćina i ostalih gostiju.
  Trećeg dana praznika, pravi se pilav ili grah sa živinskom iznutricom za ručak. Mijesi se pogača u koju se stavlja zlatnik ili metalni novčić. Za ručkom ukućani lome pogaču. Smatra se da će onaj kome pripadne novčić biti cijele godine sretan i taličan što se tiče novca.
  avatar
  Admin
  Admin

  Broj komentara : 1115
  Join date : 2015-06-30

  Re: Ciganska magija / Gypsy magic

  Komentar by Admin on Sat Aug 08, 2015 8:51 am

  Riječ "običaj" ne postoji u romskom jeziku, svi oblici i norme ponašanja koje se tradicijom prenose, oni tumače riječima: "Naši stari su tako radili i mi radimo tako. Tako treba da bude". Pa ipak, običaji prate Cigane od koljevke do groba. Kada se dijete rodi, "uvodi" se u svijet presjecanjem pupčane vrpce. Prvo mu se na glavu stavlja crvena krpa, a zatim mu se crveni vuneni konac vezuje oko ruke i pravi mu se crvena hamajlija. Sve to se radi da mu se osigura sretno djetinjstvo. Poslije sedam dana suđaje (urme) određuju sudbinu djeteta, i majka ne smije da spava te noći "da djetinja sreća ne bi zaspala".Prema predanju suđaje žive na dvoru kraljice Kasali, koja "tka košulju dobre sreće". Zajedno s kraljicom one su sagradile dvorac gigantske ptice Carani, koju proguta vatra svakih 999 godina, a ona se onda ponovno rađa iz pepela, kao feniks.

  Prema predanju, novorođenče treba najpre da posisa desnu dojku, zato sto je u ciganskoj tradiciji desna strana "dobra strana", sretna, prava strana, kao sto samo ime caci rig kaže. Mnogobrojni običaji prate život djeteta do puberteta, kada se raznim obredima uvodi u svijet odraslih. Tradicionalna ciganska svadba sačuvana je do danas u Kalderasa i Lovara. U ovoj ceremoniji mladoženja kleči na lijevom koljenu, a mlada na desnom, okrenuti licem licu. Kum stavlja komadiće kruha na njihova koljena i posipa ih solju. Mladoženja ustima uzima kruh sa mladinog koljena, a ona sa njegovog. Dok jedu kruh, kum pjeva "Neka vas prati dobra sreća. Čak i da kruh i so postanu neprijatelji, vi živite u sreći i slozi".

  Najzad, postoje i pogrebni običaji, koji potiču iz mnogih vjerovanja i praznovjerica. Konkretna pogrebna svečanost je obično onakva kakvu vjeroispovest kojoj je pokojnik pripadao, nalaže (islam, katoličanstvo, protestantizam...), ali pored toga postoje i običaji koji su vezani za vjerovanja Ciganina, od kojih je najjače vjerovanje u vampire.

  Među mnogim običajima ističu se svečanosti vezane za Bibijaku i Crnu Saru, koje obje vode porijeklo od indijske boginje Durge. Njih slavi samo nekoliko plemena (Gurbeti, Kalderasi, Kalesi), dok su Cigani muslimani potpuno zaboravili ovo božanstvo.

  Bibijaka je božanstvo koje živi u šumi ili u visokim planinama, veća je od običnih smrtnika i blista kao da je od suhog zlata. Leti nevidljiva noću, ulazi u kuće i čerge i prikazuje se samo izabranoj nekolicini poštenih ljudi. Zamišlja se kao bogata i prelijepa, nikad ne govori, ne jede, ne pije. Ako negdje zavlada bolest, ona dolazi i odnosi bolesnog. Ali ako Ciganin odsiječe i pojede uho psa ili mačke ili praseta, ona ga ne može dodirnuti. Bibijaka se slavi u martu. Crna Sara u maju, kada hodočasnici iz cijelog svijeta dolaze u Sent Mari de la Mer, na jug Francuske. Crna Sara se iznosi iz talasa, dok se Bibijaka slavi oko neke voćke, obično kruške, koja se onda naziva Bibi, po boginji. Prije proslave drvo se ukrašava cvijećem i crvenim trakama, a na dan svetkovine na zemlju oko drveta stavi se posna hrana (riba, pirinač, grah itd.) i alkoholna pića. Svetkovina počinje paljenjem svijeća i pjevanjem molitava ("Za zdravlje Bibijake i sreću Cigana!"). Onda domaćin proslave, svake godine drugi, služi muškarce, žene i djecu hranom i pićem. Oni ga blagosiljaju, a on im blagoslov uzvraća. Onda ljudi odlaze kućama i nastavljaju slavlje do mraka, kada se svi okupljaju na večeri kod domaćina proslave.

  Đurđevdan ili Ederlezi, "cigansku proslavu", 6. maja slave gotovo svi Cigani, čak i oni koji su primili muslimansku vjeru i običaje. (Hidirllez ili Ederlezi je turski praznik dvaju svetaca kojeg su Cigani donijeli sa sobom na Balkan).

  Do toga dana Cigani ne jedu jagnjetinu, pošto je sujeverno vjerovanje od drevnih davnina da jedući jagnjetinu prije Đurđevdana, čovjek jede meso svoje mrtve djece. Jagnje se kolje prije izlaska sunca. Prvo se glava porodice zahvaljuje Bogu što ih je sačuvao u toku zime, a zatim okreće jagnje u pravcu sunca i nudi mu vodu da ga napoji. Ovo čini da bi mu jagnje oprostilo što će biti zaklano. Kada sve ovo uradi, domaćin maže krvlju zaklanog jagnjeta čelo svakog ukućanina, "mete" = čisti kuću
  jagnjećom kožom, a samo jagnje ukrašava vrbovim grančicama. Cigani vjeruju da jetra jagnjeta zaklanog na Đurđevdan ima magičnu moć.

  Pojam sreće je centralni pojam ciganske kulture. Iako su prihvatili religiju zemlje u kojoj žive, Cigani su u mnogome ostali vjerni magiji, koju dijele na bahtali i bibahtali, odnosno na "bijelu" i "crnu" (sretnu i nesretnu,) zavisno od toga šta čovjek želi da dobije, koriste se razna sredstva, čiji su značenje i uloga određeni magijskim sistemom....

  avatar
  Admin
  Admin

  Broj komentara : 1115
  Join date : 2015-06-30

  Re: Ciganska magija / Gypsy magic

  Komentar by Admin on Sat Aug 08, 2015 8:53 am

  Đurđevdan - praznik svih Roma
  Dan kada momci počinju birati djevojke za udaju

  Slavlje počinje umivanjem vode u koju je potopljeno poljsko cvijeće. Prijedorski Romi okupali se u Sani...


  U sarajevskom naselju Gorica jučer nije nedostajalo pjesme, plesa i muzike, a pripremljena je i bogata trpeza. Sve povodom proslave najvećeg romskog praznika Đurđevdana. Da nije bilo kiše, kažu nam sarajevski Romi, bilo bi nezapamćeno veselje.

  Ciganska sezona

  Običaj je, govori Bajro Sejdić Nono, da se uoči Đurđevdana ide na mlin-vrelo i da se donese izvorska voda u kuću, poljsko cvijeće u kojem obavezno mora biti jorgovan. To se potopi u banjicu zajedno s jajima ofarbanim u crveno kako bi sve bilo spremno za uranak.

  - Kada osvane Đurđevdan, svi se tom vodom umivamo, kupamo, jer to je najzdravija voda, a žene koje ne mogu roditi djecu, udaraju se vrbom i govore: "Ove godine vrbom, druge godine trbom." S Đurđevdanom Romi počinju lutati, takoreći počinje ciganska sezona - ističe Nono, dodajući da se na prazničnoj trpezi obavezno mora naći janje s ražnja.

  Tog dana, kaže, momci biraju cure za udaju, a kada se završi "ciganska sezona", počinju svadbe.

  Sebi svojstvenoj atmosferi Senad Tahirović i Kenan Bešić proslavljali su Đurđevdan. Vatru su naložli na "tanjiru" satelitske antene našalivši se da je to "digitalna vatra koju cijeli svijet gleda". Bešić je podigao i zdravicu kazavši da on "nije kao Mile iz Laktaša, jer on pije viski".  

  Cjelodnevna fešta

  Prijedorski Romi u ranim jutarnjim satima, prema tradiciji, okupali su se u rijeci Sani, čija je temperatura iznosila samo 12 stepeni. Prije kupanja, u vodu je bačen vijenac svježeg cvijeća za kojim se i zaplivalo.

  - To su naši običaji, rano ustajanje i umivanje, pa ispunjavanje bračnih obaveza i na kraju kupanje u Sani. Nije mi hladno, srce mi je puno - kazao nam je Dejan Mašić.

  U Rudničku ulicu, gdje živi većina Roma, Mašić se vratio s vrbovom grančicom i vodom, koje je poklonio supruzi. Fešta je uz mnogo đakonija trajala cijeli dan.

  Bacanje cvijeća u rijeku

  Bijeljinski Romi jučer su bacanjem cvijeća i vjenčića od vrbovih grančica i lišća u kanal Dašnica tradicionalno proslavili Đurđevdan.

  - Ustali smo rano, obojili jaja i umili se vodom u koju je potopljeno cvijeće. Sami smo pravili vjenčiće od vrbinog lišća koje bacamo u vodu - kaže Izet Hokić, učenik sedmog razreda OŠ "Knez Ivo od Semberije", jedno od 84 djece romske nacionalnosti koja pohađaju školu.
  avatar
  Admin
  Admin

  Broj komentara : 1115
  Join date : 2015-06-30

  Re: Ciganska magija / Gypsy magic

  Komentar by Admin on Sat Aug 08, 2015 8:55 am

  Od davnina su šišmiši u narodu izazivali neku jezu i strah. Mitovi i predrasude o ovim sisavcima, išli su dotle da ih se prozivalo i vampirima, iako je nauka dokazala da se većina ovih sisavaca koji imaju sposobnost letenja, isključivo hrani kukcima. Famu o šišmišima kao predznacima zla i negovještenjima nečega strašnog podgrijali su i brojni filmovi u kojima šišmiši obavezno „igraju“ ulogu negativnih vladara tame. A ustvari prema naučnim tezama šišmiši su dan za noć zamijenili tokom evolucije da bi izbjegli nadmetanje za hranu s brojnim dnevnim pticama koje love kukce i tako izbjegli i opasnost od dnevnih grabljivaca. Vjerovanje da šišmiš sa sobom nosi neko zlo prisutno je i u našem narodu.

  Najpoznatiji sluga ciganske magije  Međutim, parapsiholog i iscjeliteljka Ana tvrdi da se dugo bavi proučavanjem šišmiša i da ih smatra bezazlenim bićima koja su često zloupotrebljavana.

  -Poznato mi je da se šišmiši posebno koriste u ciganskoj crnoj magiji koja je veoma jaka.Oni koji se njome bave koriste kuhano meso šišmiša da nekome napakoste, naročito, ako mu žele uništiti zdravlje.Također, krila šišmiša u ciganskoj magiji koriste se za ljubavna osvajanja.Vlada vjerovanje, ako djevojka pogleda nekog momka kroz „nabajano“ šišmiševo krilo, on će da poludi za njom, iako je do tada nije ni primjećivao – navodi Ana neke od primjera koji su i doveli do omraženosti šišmiša među ljudima.  Sa druge strane parapsiholog Ana ističe da ona također koristi krila šišmiša, ali isključivo za izlječenje i u svrhu pomoći ljudima koje su kako kaže crnomagijaši doveli u bezizlaznu situaciju.  -Šišmiš je jedna relikvija koja može čovjeka spasiti brojnih zala i bolesti.Uvjerena sam da su od dragog Boga poslani na ovaj svijet i sa svojom zadaćom, a to sigurno nije širenje zla nego dobra.Ima ih puno vrsta, a svaka vrsta obavlja svoju funkciju za dobrobit čovječanstva i svakog pojedinca na ovoj planeti i njihovo postojanje je starije od pedeset miliona godina.Zato od njihovih krila pravim učinkovite i jako dobre hamajlije za zaštitu čovjeka, njegovo izlječenje, zaštitu familije, firme...Trebamo biti sretni što oni postoje jer mi iskustvo i praksa govore koliko su učinkoviti po zdravlje ljudi i skidanje magije, tvrdi Ana, dodajući da su brojni slučajevi u kojima su se upravo šišmiševa krila pokazala spasonosnim.

  Slučaj iz prakse  Među takvima je i Ivica T.(48) iz Županje, kojem je, kako kaže, već bila smrt pokucala na vrata.Liječnici su ga bili otpisali zbog medicinski nepoznatih glavobolja i nesvjestica.Na nagovor prijatelja, otišao je kod Ane i danas godinu dana nakon prvobitne dijagnoze još je živ i dobro se osjeća.

  -Osjećao sam se zaista loše kada sam prvi put otišao kod parapsihologa i iscjeliteljke Ane.Sumnjalo se da imam tumor na mozgu i ljekari su me učinivši sve što je u njihovoj moći poslali kući da čekam svoj sudnji dan.Ali, ja sam imao jaku želju za životom.Htio sam još puno toga napraviti za svoju familiju i nisam htio tek tako nestati sa ovog svijeta.U tome mi je već nakon prvog tretmana pomogla Ana.A kada sam naknadno dobio šišmiševo krilo i kada sam primjenio upute koje sam uz njega dobio, nestalo je glavobolje i nesvjestice koje su me pratile zadnju godinu, ushićeno je podijelio Ivica sa nama svoje iskustvo.
  avatar
  Admin
  Admin

  Broj komentara : 1115
  Join date : 2015-06-30

  Re: Ciganska magija / Gypsy magic

  Komentar by Admin on Sat Aug 08, 2015 8:56 am

  Ciganska ljubavna magija, pored one vudu i turske, spada u najače po intezitetu djelovanja te ne čudi da su od davnina žene i djevojke salijetale stare ciganke u želji da im omađijaju određenog muškarca.To su one činile na više načina a jedan od njih je svakako i uz pomoć crvene jabuke nad kojom bi tri puta ponovile slijedeću basmu.Tako obajana jabuka nudila se željenom muškarcu kako bi je ovaj pojeo i pao pod uticaj čudesnih ciganskih čini zavođenja.  Munus Sigsigga Agbara Ye

  innin Aggish Xašhur Gisšnu Urma

  Šaziga Bara Ye

  Zigašubba Na Durre Ešakki

  Ugu Agba Andagub!
  avatar
  Admin
  Admin

  Broj komentara : 1115
  Join date : 2015-06-30

  Re: Ciganska magija / Gypsy magic

  Komentar by Admin on Sat Aug 08, 2015 8:56 am

  Demoni bolesti


  Prema ciganskoj predaji prisiliše Anu, vanredno lijepu vilinsku kraljicu u državi Keshalyi-a (demona) da uzme za supruga Locolita, kralja patuljaka.Ona mu rodi devetero djece, a oni su upravo demoni - misece- svih bolesti.Ta se djeca povjenčaše međusobno, izrodiše silnu djecu i po njima sve one bolesti, od kojih pati griješni ljudski rod.

  Na svu sreću poznaju ipak vješte ciganske vračare mnoga sredstva kojima se čovječanstvo može braniti od tih demona.Prije svega vračari se mora kupiti marama koju će ona obaviti oko bolesnoga tijela, pošto je na maramu navezla sliku dotičnog demona.Drugi je način liječenja, da se kod ciganke kupi hamajlija, malena sličica demona, izrezana od drvene kore, ili mali kameni ili drveni obelisk (piramida), u koji se lik demona ili usječe ili rasijanim čavlom ureže.  Ciganski demoni bolesti  Minceskol - demon ženskog roda od kojeg dolaze sve spolne bolesti.Ovaj kukac plazi u noćno doba čovjeku preko trbuha, ulazi u spolovilo te prouzrokuje svojim hrapavim nogama upaljenja, čirove i sluzenje.Da se bolesnik od njega spasi mora se hamajlija sa likom tog kukca spržiti na vatri.Taj demon napada muško i žensko kao i životinje, te prouzrokuje strašne bolove time što šiljke na nogama zarije u tijelo.

  Lilyi je ženski demon sluzotoka.Ono čudnovato škakljanje na kataralno upaljenim mjestima sluzne kože i svi time skopčani bolovi dolaze otud, zato što taj demon u obliku žene sa ribljim trupom kroz sve otvore ljudskog tijela u čovjeka ulazi i izlai te svojom oštrom kosom zabada u meso.Od tog demona dolaze griža (Ruhr), kašalj i proljev sa povraćanjem.

  Tcaridyi ( u tačnijem prijevodu "užareni") je demon vrućice i ima dlakavo tijelo gusjenice.

  Shilalyi je demon od kojeg dolazi hladna groznica a prikazuje se kao miš sa mnogo nogu i repova.

  Bitoso je onaj demon, od kojeg dolazi po vjerovanju Cigana strašna zubobolja i ono trganje u bolesnom uhu.Vele da se taj crv sa mnogim svojim glavama zarije u čovječije tijelo i da tu glođe, jer je dugim postom izgladnio.

  Poreskoro (repati) je hermafroditni demon, od kojeg dolaze za Cigane zagonetne bolesti.Ovaj demon ima po četiri pasje i mačje glave, ptičje tijelo i rep u obliku zmije.On je začetnik kuge, kolere i tifusa, zatim zaraznih bolesti na krupnoj i sitnoj marvi.Njegov lik naslikat će se na drvo i onda spaliti.

  avatar
  Admin
  Admin

  Broj komentara : 1115
  Join date : 2015-06-30

  Re: Ciganska magija / Gypsy magic

  Komentar by Admin on Sat Aug 08, 2015 8:56 am

  Moć nepoznatog groba
  Ciganske vračare i gatare važile su od davnina kao vrsne poznavateljice svijeta čarolija koje su skupile lutajući po svijetu.Isprepletena u raznim vjerovanju o starim božanstvima koje Romi nisu zaboravili unatoč asimiliranju u monoteizam ciganska vjerovanja svoju snagu crpe iz same prirode i njenih moćnih sila.Na našim prostorima danas djeluje na desetine ciganski vračara od kojih većina radi kao posrednik između nekog hodže i osobe zainteresirane za rješavanje određenog problema.Ali događa se da poneka od njih uzme cijelu stvar u svoje ruke i tad se na djelu može vidjeti sva snaga jednog takvog vračanja.

  Pošto Romi kao narod nemaju svojih sakralnih objekata njihovi oltari su uvijek bili oni prirodni gdje su se skupljale razne energije i sile poput raskršća i groblja.Posebno cijenjen kod ciganskih vračara je grob bez oznake (krsta ili nišana) pošto takav mezar za njih ima veliku magijsku silu u sebi.

  Moć nepoznatog groba je mnogostruka i može se konstatovati da je upravo on kultno mjesto većine njihovi vračara.Šaka zemlje sa takvog groba koristi se u ljubavnim čarolijama.I u smirivanju strasti, posebno ljubomore, nepoznati grob može u sebe akumulirati sve nepoželjne emocije ukoliko se u njega ukopa veš posesivne osobe.Osim što pomaže u ljubavi i vraća bračni sklad nepoznati grob vračari služi i za uništenje neprijatelja ako se dokopa nekog dijela njegove odjeće.

  Najmoćnije ljubavne čini rade se na stvarima koje su povezane sa mrtvacem od kojih se ponajviše izdvaja takozvani mrtvački prsten.Takvu magičnost dobiva svaki prsten koji se nađe na ruci umirućeg čovjeka i obično se skida nakon što se tijelo ohladi.On je idealan za svaki ljubavni flert pošto se njime neko može privući i osvojiti ali i odbiti.Ako se kroz njega tri puta pogleda voljena osoba dok je okrenuta ka vama privlači se ljubav no progleda li se u trenutku dok vam je okrenuta leđima udaljit će se bez ikakvog očitog razloga od vas.Osim njega klinom na koji se veže stoka na livadi tokom paše izvodi se slično vračanje.

  Da bi se udaljio nepoželjni ili dosadni udvarač tražio bi se klin koji je prezimio na livadi.Odmah po pronalasku vadio se iz zemlje i prevrtao naopako opet ga vraćajući u istu rupu u zemlji govoreći: «Kako ja prevrnu klin tako i tebe n. okrenu od sebe da me ne vidiš, ne čuješ i ne mariš za mene».


  Lokalna vračanju su raznolika i kroz njih se jasno uviđa da su borba za sreću i ljubav dvije glavne motivacije ljudi koji traže pomoć ili sami praktikuju neka čaranja.Jako tražena ali i mistificirana čaranja sa mrtvacem i grobljanskom zemljom odraz su starog vjerovanja u svijet mrtvih i njihov utjecaj na žive.

  Ciganska vračara malu sliku ili papirić sa ispisanim imenom osobe koju želi omađijati u želji da "umire" od ljubavi za nekim ugura tajno mrtvacu u usta, sa čim ga i sahrane.Ako se želi povratak voljene osobe na neki domišljat način se u njenu obuću sipa zemlje sa groblja ali i ugurava u okovratnik jakne ili košulje.

  U čaranjima za prizivanje sreće čarkama se želi na volšeban način utjecati na njen slijed.Ukoliko je osoba baksuzna, sklona malerima, neuspješna u životu ciganske vračare ali i bosanske, sandžačke i kosovske hodže posežu za katancem sa kojim kruže oko nesretnika zaključavajući ga uz basmu ili određenu dovu za nafaku.Tako zaključan katanac daje se nesretniku da ga odnese pored kakve rijeke, otključa i baci niz vodu.A kako bi namjerila sreću u nečiji dom vješta ciganka će na Mlađak zamjesiti kolačić od brašna, bajeći nad njim.Pošto ga zamjesi, ukopava ga ili bar nekoliko mrvica pod kućni prag onog doma koji je ostao bez berićeta.
  avatar
  Admin
  Admin

  Broj komentara : 1115
  Join date : 2015-06-30

  Re: Ciganska magija / Gypsy magic

  Komentar by Admin on Sat Aug 08, 2015 8:57 am

  Ciganske čini za oslobađanje od neželjene ljubavi
  Ovo se radi poslije punog Mjeseca,a prije mladine.Zapaliti ogromnu vatru pa zatim u bašti nabrati dvije šake suhog lišća vrbene.Dok se bere lišće izgovarati ime osobe koje želi da se oslobodi,okreneš se i uđeš u kuću ili priđeš vatri ukoliko sve to radiš napolju, bacajući lišće u vatru izgovaraš sljedeće riječi:

  „ EVO MOG BOLA,UZMI GA I RAZBUKTAJ SE,ODLAZI OD MENE SADA I NEMOJ ME VIŠE GNJAVITI“.

  Ovo se radi tri noći za redom i osoba se više neće javiti.  Uzme se mali kvadrat papira i ispiše na njemu ime osobe koja proganja, za to se koristi crno mastilo, a Cigani još praktikuju starinska penkala na umakanje, jer su rezultati bojli nego sa modernim olovkama.Mastilo se mora dobro osušiti i ime se ne smije zabrljati.Zatim se zapali bijela svijeća i zamišljajući kako ta osoba bježi od tebe spališ taj komad papira.Sakupi se pepeo u posudu i odnese na brdo.Kada se stigne tamo pepeo se stavi na dlan desne ruke,okrenuti se prema vrhu brda,uzdignuti ruku i izgovoriti:

  „ VJETROVI SJEVERA, ISTOKA, JUGA I ZAPADA,ODNESITE OVA OSJEĆANJA TAMO GDJE ĆE BITI TRAŽENA, NEKA NJENO (njegovo) SRCE BUDE OTVORENO I SLOBODNO I NEKA SE NJEN (njegov) UM UDALJI OD MENE“

  zatim se puhne na pepeo tako da ga razvije vjetar.
  avatar
  Admin
  Admin

  Broj komentara : 1115
  Join date : 2015-06-30

  Re: Ciganska magija / Gypsy magic

  Komentar by Admin on Sat Aug 08, 2015 8:57 am

  Opće je poznato da su Cigani skloni da se bez neke dublje emocije zaklinju, proklinju i prekoravaju.Nerjetko će moliti nebesa da oduzmu snagu njihovom neprijatelju, da mu prenesu neku boleštinu, da ga stave u posljednji pokrov, da svoje pare potroši na apoteku, da izgubi onog koga najviše voli.Najmanje se kunu u Boga a najviše u roditelje i svoju djecu.Kad kazuju istinu govore: "Kunem se svojim ocem!".

  Od ciganskih kletvi ove su najteže: "Dabogda te trpija izjela!", "Nek te udari prišt u crnu džigeru!", "Nek te ubije jektika!"; "Ubila te čađ!".Posebno zaziru od popa i čim ga vide kažu: "Xljen le e khanje" što u prijevodu znači: "Usrale ga kokoši!".Ciganske kletve nisu upućene samo ljudima.Duboko ogrezli u sujevjerje i vračanje na spomen vampira odmah kunu: "Dabogda mu put bio zatvoren drvljem i kamenjem":I na spomen vuka, zmije ili miša odmah reaguju proklinjući: "Kamen i drvo u njihova usta! Vatra u njihova usta!"

  U prilikama kada neko uvrijedi ili ponizi Ciganina on će se za pomoć obratiti čergaškoj Drabarni da ga ona prokune svojim čaranjem.Vračara se uputi putem i kupi suhe slamčice., kamenčiće i suhu goveđu balegu, pa dođe do avlije kakve bogomolje, ubaci slamčice i govori: "Kao što su god suhe ove slamčice, tako neka se osuši on":Zatim baci balegu rekavši: "Što bi mu god bog dao u ovoj godini nafake, nek se odbije od njega smradom kao ova balega".Kad najzad baci kamenčiće, probaje: "Bože zlatni, kao što je ovaj kamen skamenjen, tako neka mu sreća okameni i da ostane bez nje".Kad je sve tako navračala, Drabarni odlazi kući ne okrećući se.

  Glavobolja kao kletva

  Kako to vjeruju Cigani uzrok glavobolje može biti osim uroka, nabace i nagaže i zbog nečije kletve.Liječi se tako što se zahvati vode sa devet izvora u koju se ubaci užareni ugljen pa se tom vodom oboljeli umiva.Drabarni na odjeći bolesnog, a da bi ubrzala liječenje, zna vesti figure zmije, pijetla, Sunca, kolača...
  avatar
  Admin
  Admin

  Broj komentara : 1115
  Join date : 2015-06-30

  Re: Ciganska magija / Gypsy magic

  Komentar by Admin on Sat Aug 08, 2015 8:58 am

  KARANKOČI

  Prema romskom vjerovanju duhova ima raznih vrsta i sa različitim resorom.Neobična vjerovanja Karankoči je jedan od najkarakterističnijih njihovi duhova.Preovladava mišljenje da on živi pod ledom, da je malog rasta, da dolazi pred zoru ili ponoć da se zagrije među ugarcima.Na glavi ima kapicu u kojoj leži sva njegova moć.Ko mu je otme postat će nevidljiv i moći će lako da ukrade.Mozeš ga tada poslati da ti donese para, haljina, stvari, hrane, da donese i odnese.Ako kapicu baciš u vatru on ojadjen pukne od muke i tuge.  JAVIŠTA


  Javišta je jedna od najstarijih duhova koje se Romi mnogo plaše.Oni je čak nerado i spominju.Može se javiti u mnogim oblicima kao vampir, vukodlak ili neka prikaza.Jedno kazivanje iz Bijelog Polja kazuje - "Mijeh, to je Lampir ili Javišta.Ona se javlja oko čergi.Ona hoda noću u bjelini, u dugoj haljini.Ona je zimska jer se čuje zimi.Napravi se ptica, glasi se kao puhavac (što jede orah).Pokazuje se ljudima na svakakve načine.Ima ih tri vrste - jedne gone ljude, druge skaču i na ljude da ih opterete, da se ne bi mogli kretati i da tako crknu a treći se nadimaju kao mjehovi a čim se zapali vatra bježe.Majke vuku svoju djecu i sebe za uši i tresu se da im se ne približe.Čovjek mora da mješa govor Javištin, vještičin,Karakondžijev i drugi.Ne smije da govori 40 Javištinih riječi.Koje su to nije se moglo otkriti.  ČOHANI


  Strah od duhova a posebno od Čohano Romima je u krvi.Njenim imenom se i danas plaše mala djeca mada je se plaše i odrasli.Kao i protiv Javište vatra ima odbrambenu ulogu.Cigani tvrde da Čohano jede svijeće, kako bi što brže izgorile, jer je ona duh mraka i smrti.Čohani je brkata žena koja pije djeci krv.Pojavljuje se i kao leptir koji skače i nasrće na vatru jer hoće da vatru ponese u zrak i da tako zapali čergu.Oblijeće oko čovjeka pa kad padne na njega skaču mu veliki plikovi.O Čohaniju ne valja ni govoriti.Čohani se proklinje "Dabogda jela drvo i kamen a nas da ne jedeš".  BENG


  Beng (Đavo) javlja se u raznim vidovima.Pripisuju mu se mnoga svojstva i sa njim su u vezi mnoge pojave.Uzročnik je padavice, istovremeno je duh ispod mosta, stijena u polji itd.Kad čovjeka uhvate Bengovi ljudi ga moraju držati dok ne dođe sebi.Drže ga i čitav sat.Kaže se "Pada od Bengova".Opsjednut čovjek tad može da laje, pjeva, plače i riče.Nema svjesti mada su mu oči otvorene.Sve da ga pečeš ne osjeća nista.Ko lud hvata sve što stigne.Hoće da jede meso sa sebe ali drugi mu ne daju.Nogama se baca, koprca se.Kad se povrati ustaje i sve ga boli.Pita šta je to bilo jer se ničega ne sjeća.  BIBIJA


  Bibija je prije mnogo vijekova spasavala Rome od kuge u Misiru.Oni su od tada nju izabrali za svog sveca.Kad piju nazdravljaju "U zdravlje Bibijino" ili na romskom "Ande Bibijako sastipe".Neki je smatraju i božijom majkom.Hoda u prnjama sa štapom a prati je uvijek pas.Rano zorom, kad Romi spavaju u čergama, ona prolazi i tjera bolest od njih. Bibija se među Ciganima proslavlja trećeg petka u martu.Za njen se kult vezuje kruška, ponekad i trešnja, oko koje Cigani slave Bibiju jedući nemasna jela i pijući rakiju te biljka zvana „bibijake kan“ ili tetkine uši, koja ima crvene cvjetove.Ona nagovještava ispraćaj zime i dolazak proljeća  BILAČHE - NEDOBRI, NEČASTIVI

  Uhvate se u kolo izjutra, u akšam i noću, pa igraju.Noću od njih neznaš da prođeš.Odvest će te i zadaviti.Ako imaš knjigu u ruci, učini dovu (molitvu), pa ćeš tako proći.Igraju svakog dana, a najviše nedjeljom.Najopasniji su noću.Nemaju ni kostiju, ni mesa, samo vjetar koji puše po zraku.Ljudi bježe da ne nagaze na ono mjesto kuda duvaju.Inače zlo.Ruke im se uhvate, oduzmu.Oni mogu da urade što hoće.Mogu zdrobiti ruke i noge, mogu ugušiti insana.Insan se može izliječiti lijekovima kod hodže.Među njima ima i muških i ženskih.Starješina im se zove hadžija.Ne daju glasa od sebe, ne govore nikako, pa ni ciganski.Ima ih u kući, vodi, polju, sijenu, pod mostom i na drugim mjestima.Bilačho je često uzrok opasne glavobolje.Kad nastupi glavobolja, insan kaže: "Boli me glava".Treba mu odgovoriti "Pojeo je pas".  RUKIJA

  Malena je kao pašče kada se okoti.Odozdo je bijela, gore crna.Na vratu joj je kožni kajišić s bobicama.Žensko je.Niti stari, nit' se pomlađuje.U licu je onakva kakva je bila prije 2000 godina.Ona se skriva i stanuje u rupi pod zemljom.O Trifundanu izlazi, puza po zemlji.Hrani se životinjama.Najviše jede bundeve.Ako vidi čovjeka, može ga ujesti.Ako joj daš hrane ili pare, otići će.Ne možeš je ubiti.

  MUSTAKALO - šumski duh, šumski pijetao

  U njega su veliki zubi, velike oči, veliki brkovi i velika zadnjica.Velik je kao magarac.On bude na homaru (omorici) pa kad zabegeniše neku žensku, dohvati je rukom.On ima bijele ruke.Neka djevojka sva uplakana i razbarušena doletjela kući: "Kuku, babo, dohvatio me brkonja prstima i teglio za kose".Skočio on odmah, otišao do onog homara, vidio pored njega magarca i sasjekao ga sjekirom.Šumski duh se zadržava u šumama pod velikim drvećem.Šumski duh kod naših Cigana u Bosni zove se i ušonja, ušan, a Cigani burgijaši u Nišu kažu za njega ušap.

  DROMEHKO- putni, drumski duh

  Ako na putu bude ubijen neki čovjek, on se tamo prikazuje i plaši onog koji onuda prolazi.


  LEJAKO - (potočni, rječni duh) i PAJEHKO (vodni) žive u vodi, najviše idu po platnu, prostru ga da ne padnu u vodu.Taj duh je opak.


  VODNI (karankoči), Šumski (međaši), Umaljako (poljski)- to su od svih najmnogobrojniji duhovi.


  PREDANJE O CIGANSKOM CARU

  Nekada su Cigani imali svog cara, ali je on mnogo pio, pa je zaspao i još i sada spava.Prije nekoliko hiljada godina kad je Bog pustio kišu, ciganski car je otvorio sve česme da prkosi Bogu i da mu pokaže da i on zna da stvori vodu.Kad Bog grmi onda ciganski car hoće da sa vatrom s Bogom "pregoni" pa se gađa vatrom, pali slamu i drveće.
  avatar
  Admin
  Admin

  Broj komentara : 1115
  Join date : 2015-06-30

  Re: Ciganska magija / Gypsy magic

  Komentar by Admin on Sat Aug 08, 2015 8:58 am


  Cigani su najsujeverniji narod na svijetu i može se reći i najmisteriozniji pošto im je teško ući u trag.Svi pokušaji etnologa da shvate i obuhvate njihovu tradiciju i vjerovanja ostali su više manje bez uspjeha.No, ono što su ipak uspjeli prikupiti dovoljno dočarava njihov magijski svijet u kojem najznačajnije mjesto ima Drabarni ili vračara.Svoj status stiče uplivom više sile.Naime, po njihovom vjerovanju, s odabranom ženom ili djevojkom spava određeni duh i time joj prenosi svoje nadnaravne vještine.Kada se probudi, žena polako shvata šta joj se dogodilo opažajući kod sebe neke promjene.U početku ih krije dok ne bude sasvim sigurna kako je postala Drabarni a tada to i javno obznani ostalim članovima svoje čerge.Dešava se da u istoj čergi postoji po dvije ili čak tri takve vračare pa je ljubomora i konkurentnost neizbježna.Ali kako bilo da bilo Drabarni od tad ima svoju magijsku ulogu da pomaže svojim saplemenicima besplatno a ostalima uz naknadu.

  Osim vještine da proriče sudbinu Drabarni umije sastavljati čini i raščinjavati ih pa se neće ni u jednom trenu dvoumiti da ih nekom napravi ili skine.Kad poželi da napakosti nečijem neprijatelju potražit će određenu travu koja raste na raskršću i baciti je na dušmanov prag.Nagazi li je desit će mu se upravo ono što je ona poželjela.Od davnina se zna da su ciganske magije najopasnije te ih najbolje pored, hodža i derviša, znaju skinuti upravo one same.Posebnu moć Drabarni pridaje morskom orahu takozvanom "šungurju" koji po romskom predaji nastaje od rogova njihovog božanstva Karankočija.Šungurju vračare stavljaju u vodu da prenoći pa tom vodom umiju one na koje su bacile svoje opasne čini.Za nju se vjeruje da može upravljati prirodnim silama pa će svaki put kad zavlada nevrijeme baciti svoju metlu napolje i izreći samo njoj znane riječe u namjeri da tu nepogodu otjera što dalje od čerge.A kad se desi da ujutro pođe u selo a magla se spusti Drabarni će je otjerati riječima. "Bježi maglo, eto pogan Ciganke!"  U selo su nekad običavale ići samo one Ciganke koje dobro baju i gataju da bi seljankama skidale uroke i bajale za ljubav i sreću.Po romskom vjerovanju, kad žena zlog pogleda gleda nekog lijepog čovjeka, može mu "naškoditi od očiju", a to su objašnjavale i drugim izrazima poput "pojede ga očima", "udari ga na oči".Ukoliko dijete pobolijeva i noću plače ciganske žene naliju vode u neki sud, odsjeku od sebe kakav biljeg, bace žeravicu u vodu, pa ako ona padne na dno, dijete je bolesno od uroka.Onda uzmu jedan takav ugljenčić, pa mu njime na čelu naprave krst.Dadnu mu malo te vode da pije, umiju mu obraze ili ga okupaju.Ostatak vode nose prosuti na psa govoreći: "Kao što od pas odnosi ovu vodu, tako nek odnese i ovu bolest sa mog djeteta".  Ciganska magija ljubavi

  Pronađete li ključ naročito onaj starinski ili bilo koju stvar crvene boje, što je znak ljubavne sreće i erotskih igara, uzmite je i pomislite na voljenu osobu te recite ovo: "Ključ tvog srca nalazi se u mojim rukama, ključ srca kojeg toliko tražim, ispuni ljubavlju moje srce i nikada me ne ostavljaj jer vrata tvoje duše upravo su otključana" a ukoliko ste našli nešto crveno: "Crvena je moja krv, crveno je srce moje, ljubavna srećo, sudbino srca mog ne odvajaj se od mene".Nađenu stvar nosite uza se ili držite na tajnom mjestu sve dok se ne ispuni vaša želja.  avatar
  Admin
  Admin

  Broj komentara : 1115
  Join date : 2015-06-30

  Re: Ciganska magija / Gypsy magic

  Komentar by Admin on Sat Aug 08, 2015 9:07 am

  Ciganski talismani  ace

  Broj komentara : 5
  Join date : 2016-05-31
  Mjesto : Macedonia

  broj od zenava od presevo fejra cutur...na mel ace.skopje28@gmail.com

  Komentar by ace on Fri Jun 10, 2016 8:34 am

  Admin (citat):Hamajlija od tisovine
  Fejra Čutur, narodna vidarka iz Preševa, rješava mnoge probleme pomoću kamenčića uzetog na obali rijeke, koji bajanjem pretvori u moćnu hamajliju. Njen amulet nosi se u džepu, a kako tvrdi, donosi sreću u svakom poduhvatu.

  Pomoću bajalica i basmi neke naše žene mogu da izlječe nesanicu, nervozu, jačmer, razne osipe...Stara sam, pa mogu da pričam, ali žena koja želi da se bavi ovim poslom mora to dobro da čuva za sebe. Ako znanje nekom prenosi, to mora da čini isključivo usmeno jer ne smije da se zapisuje. To je staro pravilo kod nas. Meni je svekrva pokazala kako se liječe osipi na koži: u šalicu se stave dvije-tri kašike ulja, doda malo ružmarina i bosiljka, pa se onda sve dobro izmješa. Potom se donese do tekuće vode i doda se kap uz izgovaranje bajalice: "Što bilo, ne bilo, što vidjela, ne vidjela, što boljelo, ne boljelo. A sada idi, sve tako niz vodu, juriti te neću, idi traži kuću veću". Ova se bajalica mora naučiti napamet. Potom se smjesa namaže na dijelove kože pod osipom, pa se posuda u kojoj je sve to stajalo, baci preko glave niz rijeku ili potok. Za nekoliko dana, ukoliko se sve uradi kako valja i ako nije nastalo zbog nekog drugog zdravstvenog problema, crvenilo će nestati", objašnjava Fejra i otrkiva recept za još jednu moćnu hamajliju: "U crvenu krpu staviti komadić tisovog drveta, crveni končić i zrno pšenice, tkaninu preklopiti u trougao, zašiti i nositi uvijek uza se. Djevojkama savjetujem da u ovu hamajliju stave i malo bosioka kako bi što prije privukle suđenog".

  Fejra ističe da je došlo neko čudno vrijeme, da ljudi gledaju da samo naštete jedni drugima. - "Ima u narodu svega i svačega, i magije, i zlih misli, i drugih nevolja. Treba se od toga zaštititi, a u tome može pomoći i hamajlija od bijelog oblutka, koja je naročito dobra za novi početak. Kamenčić mora da bude savršenog oblika, bez ijedne tačkice i oštećenja, bijel kao mlijeko. Prvo se ostavi ispod oluka da bi ga oprala kišnica, sutradan se uzme, osuši i drži u džepu. Sigurno pomaže kada je u pitanju važan sastanak ili početak nekog posla. Tada se kamen tri puta protrlja u ruci i vrati u džep. Važno je da bude uz vas, nikako da ostane u tašni, ili nekom kaputu dok ste na sastanku ili ispitu" tvrdi Fejra.

  Ova vremešna Romkinja za kraj otkriva još nekoliko magični upustava: "Kada kreneš na spavanje, a prethodnog dana te nije htio posao, prevrni pidžamu na sebi, ako želiš da ti sutrašnji dan počne kako treba. Sol također može da pomogne. Prije spavanja uzme se prstovat pa se pospe po stepeništu i kućnom pragu, a istovremeno se izgovara kratka basma: "Uzmite soli, sokolići moji, Vama eto soli a meni lijepog dana, od sutrašnjeg svitanja" Kada se to napravi i izgovori nije poželjno sa nekim razgovarati nego je najbolje šuteći otići u krevet".

  ace

  Broj komentara : 5
  Join date : 2016-05-31
  Mjesto : Macedonia

  Re: Ciganska magija / Gypsy magic

  Komentar by ace on Fri Jun 10, 2016 8:36 am

  broj ili nesto od fejra cutur presevo ..pisete m na mell ace.skopje28@gmail.com
  avatar
  Aradia
  Šegrt

  Broj komentara : 104
  Join date : 2015-07-04
  Mjesto : Pagania

  Re: Ciganska magija / Gypsy magic

  Komentar by Aradia on Sat Jun 11, 2016 8:02 am

  Ne bi ti preporučila da pomoć tražiš kod Ciganki jer one puno varaju i iskorištavaju finansijski ljude.
  avatar
  Vidasus

  Broj komentara : 32
  Join date : 2015-07-01
  Mjesto : ILIRIJA

  Re: Ciganska magija / Gypsy magic

  Komentar by Vidasus on Mon Jun 13, 2016 8:26 am

  Slažem se sa tom izjavom.
  Čisto sumnjam da više i ima onih stari i mudri ciganki koje su znale gatati i čarati.

  ace

  Broj komentara : 5
  Join date : 2016-05-31
  Mjesto : Macedonia

  Re: Ciganska magija / Gypsy magic

  Komentar by ace on Mon Jun 13, 2016 9:36 pm

  hvalapa ko pomaze sada ko je naj boli oni ciganki znaju mnogo ako neko zna neka druga pisite na melll.

  Sponsored content

  Re: Ciganska magija / Gypsy magic

  Komentar by Sponsored content


   Danas je Tue Sep 25, 2018 9:38 am