Da biste vidjeli cio sadržaj foruma postanite član - registrujte se! If you would like to view all contents in forum - click to Register

Latest topics

» 13 Goals for a Witch
Today at 11:03 am by Troy

» Udruženje žena "Mala Kladuša"
Mon Jul 16, 2018 8:33 am by Admin

» Vještičiji naslovi
Sun Jul 15, 2018 4:44 am by Anzotika

» Lughnasadh ili Lamas
Sat Jul 14, 2018 8:28 pm by Altaja

» Ciganske karte, ciganice, sudbinske karte...
Sat Jul 14, 2018 8:22 pm by Altaja

» Linkovi sa okultnim sadržajem
Sun Jul 08, 2018 3:46 pm by Pixi

» Bugarska magija
Thu Jul 05, 2018 2:18 pm by Dominik

» Cigaretom do sudbine i ljubavi
Sat Jun 30, 2018 9:07 am by Imzadi

» Tajna kako vidjeti vile
Wed Jun 20, 2018 11:22 am by Dominik

Statistika

Ukupan broj komentara naših članova je 3101 in 594 subjects

Registrovani članovi 117

Najnoviji član foruma Zarija


  Samhain - Nova godina

  Share
  avatar
  Admin
  Admin

  Broj komentara : 1106
  Join date : 2015-06-30

  Samhain - Nova godina

  Komentar by Admin on Sun Aug 02, 2015 8:52 am

  Prije teksta o vještičijoj Novoj godini zanimljivo je otkriti jednu interesantnu pojedinost obilježavanja ovog praznika. Kao i u svim starim kulturama i u tradiciji Indijanaca nalazimo svečanost posvećenu precima. Isto kao i drevna keltska svečanost smrti, indijanska svečanost smrti Samhain održava se 31.oktombra. U svim starim kulturama se vjerovalo da tog datuma noć u godini magla, što dijeli svijet živih od carstva mrtvih, najpropusnija. U USA se tog dana slavi i praznik Halloween, koja je također posvećena duhovima. U kršćanskim zemljama blagdan Svih svetih, posvećen mrtvima, slavi se dan kasnije.
  avatar
  Admin
  Admin

  Broj komentara : 1106
  Join date : 2015-06-30

  Re: Samhain - Nova godina

  Komentar by Admin on Sun Aug 23, 2015 7:14 am

  Samhain, kraj ljeta, jedna je od četiri najveće vještičje svetkovine. Nalazi se između jesenskog ekvinocija i zimskog solsticija. U doslovnom prijevodu znači ''kralj ljeta''. Ovo je vrijeme koje za vješticu predstavlja novu godinu. Samhain predviđa zimu i govori da dolazi vrijeme kad će se bilje i hrana početi sušiti, odnosno da je žetvama kraj. Ako što ostane na polju, ti se plodovi ne smiju dirati, već se ostavljaju prirodnim duhovima. Ovo je vrijeme kad vile po noći rade kojekakve nestašluke. U ovom vremenu slavimo Dan svih svetih, jednako kao što su to slavili i Kelti, Egipćani i starosjedioci Meksika, dan kad se sjećamo naših preminulih i kad odajemo počast precima. Ovo je doba slavljenja ponovnog rođenja i podsjećanje da će se Sunce ponovno roditi za vrijeme zimskog solsticija kada će nositi naziv Dijete Obećanja. Gledano astrološki, ovo je doba kad se dižu Plejade,
  31. listopad. Velikog Boga više nema, ali ne zauvijek nego će se opet roditi kada dođe Yule. To je vrijeme kad duše napuštaju ovaj svijet i kada se reinkarniraju. Ovaj prazink se smatra Vještičjom Novom Godinom, predstavljajući jedan puni krug godine. Sad je vrijeme da se sjetimo naših predaka i svih onih koji su vec pokojni.Vjeruje se kada se na Noć Vještica zapali nova Narančasta svijeća i pusti se da izgori do jutra, da to donosi sreću.Ali loša sreća može doći ako se kruh peče na taj dan ili ako se putuje nakon zalaska sunca. Crne Svijeće se upotrebljavaju da bi otjerale negativitet i loše utjecaje. Vještičje Tradicije - bacanje runa, rezbarenje bundeva i stajanje pred ogledalom i zaželite tajnu želju.
  Hrana: jabuke, bučnica, lješnjak, kukuruz, pita od brusnica, pivo i biljni čajevi.
  Tamjan: jabuka, heliotrop, metvica, oraščić i kadulja
  Svijeće: crna i narančasta
  Kristali: svo crno kamenje
  avatar
  Vještica
  Šegrt

  Broj komentara : 250
  Join date : 2015-07-01
  Mjesto : Blessed be the witches !

  Re: Samhain - Nova godina

  Komentar by Vještica on Wed Dec 09, 2015 9:42 am  Godina je podjeljena na dva dijela, baš kao i u starom bosanskom kalendaru, a polovice se opet dijele na dva dijela. Počinje svečanošću Samhain, koja se slavi u noći 31.oktobar-1.novembar. Ovo je praznik mrtvih i simbolizira ponovno rođenje. Druga, svjetla, polovina godine počinje sa Beltane. Svečanost se održava u prvoj noći mjeseca maja. Između ove dvije glavne svečanosti održavaju se dvije manje: imbolc (1.februar) i Lugnasad (1.august). U predvečerje novogodišnje svečanosti Samhain otvorena su Sidhe, vrata vječnosti, i slavljeni su mrtvi. Praznik je ujedino i početak zime, čije se ime može prevesti i kao - kraj ljeta.

  Sponsored content

  Re: Samhain - Nova godina

  Komentar by Sponsored content


   Danas je Wed Jul 18, 2018 4:09 pm