Da biste vidjeli cio sadržaj foruma postanite član - registrujte se! If you would like to view all contents in forum - click to Register

Latest topics

» Dolazi nam praznik Ostara
Today at 9:17 pm by Vidasus

» Zapis za kuću
Fri Feb 23, 2018 3:19 pm by Avril

» Wiccan song
Wed Feb 21, 2018 6:29 am by Vidasus

» Bacanje graha - zavirimo malo u sudbinu!
Tue Feb 20, 2018 8:01 pm by Anzotika

» Oración del Sahumerio
Sat Feb 17, 2018 1:30 pm by Avril

» ORACION de la RUDA
Sat Feb 17, 2018 1:06 pm by Avril

» Sand Ritual Love Spell
Sat Feb 17, 2018 12:52 pm by Avril

» Ancient Gypsy Love Spell
Sat Feb 17, 2018 12:50 pm by Avril

» For Good Fortune
Sat Feb 17, 2018 12:49 pm by Avril

Statistika

Ukupan broj komentara naših članova je 2841 in 547 subjects

Registrovani članovi 102

Najnoviji član foruma Halivel


  Bošnjačke basme i bajalice

  Share
  avatar
  Trita
  Vještac/Vještica

  Broj komentara : 393
  Join date : 2015-07-01

  Re: Bošnjačke basme i bajalice

  Komentar by Trita on Sun Sep 03, 2017 10:23 pm

  Erotske basme

  U narodnoj tradiciji u prošlosti egzistiralo je mnogo običaja zaštite plodnosti kao i samih reproduktivnih organa, najreprezentativnijih simbola tog kulta. Posebna pažnja se poklanjala penisu ili narodski rečeno kurcu, kojim je svaki muškarac opsjednut od najprimitivnijih vremena naše civilizacije. Najočitiji dokazi tome su mnogi falusni simboli-amuleti ali i dobro nam znani grčko-rimski kult Prijapa, boga koji se prikazivao sa enormno velikim penisom.  U drugim paganskim kulturama penis se u tradicionalnoj ikonografiji često zamjenjuje rogovima, drevnim simbolima plodnosti, što se vrlo dobro očuvalo i u bosanskoj tradiciji gdje postoji erotska basma kojom žene žele podčiniti svoje muževe gledajući ih kroz raširene prste desne ruke i pri tome govoreći;" Ti svoje roge među moje noge!". U navedenom primjeru vrlo lako je zaključiti kako je u narodnoj svijesti smatrano da sva muška snaga leži u penisu. Zbog toga se on naziva i "muška sila", "muka", "ono čudo"... A u strahu da ga ne ureknu i tako učine slabim i nemoćnim govori se čak i danas "ona stvar".

  Može se bez imalo sumnje konstatirati kako se od najranijeg životnog doba kod Bošnjaka pazilo na zdravlje penisa. Naime, nije se dozvoljavalo da muške bebe puno plaču u strahu od klinčića (vodene kile). Kada bi se obavio sunet (obrezivanje) kožica penisa bi se osušila i bacila domaćem pijetlu da je pojede, kako bi i osunećeni dječak, kad spolno sazrije i odraste, poprimio karakteristike pijetla tojest bio izrazito spolno aktivan i plodan.

  U prošlosti se muška beba darivala sa kokošijim jajetom, u cilju prizivanja plodnosti, a poštivao se i običaj ustajanja, posebno ženskih ukućana bez obzira na starost, kada bi u goste došao dječak u pratnji roditelja ili majke. Sam čin ustajanja pred njim imao je za cilj aludiranja na njegovu spolnu moć (erekciju) pred kojom je narod uvijek gajio posebno poštovanje kao najvažnijim segmentom produžavanja loze i nastavka životnog ciklusa.

  Identifikacija muškarca sa penisom možda je najoglednija kroz narodne basme namjenjene zaštiti, prizivanju sreće i vitalnosti. U njima se muškarac direktno i na jedan intiman način obraća penisu, otkrivajući svoje najskrivenije misli i nadanja. Ovo su neki od primjera.

  Kad bi išao u wc mokriti muškarac bi ovako govorio:

  Moj kurče, ti si gazda od cijelog dvora,
  niko tebi ne naudio, veledalin amin!

  U toku dana, bar jednom, on bi kroz raširene prste desne ruke pogledao u penis i tihim glasom rekao slijedeću basmu:

  Kurče moj,
  ja te gledam kroz ove prste,
  u tebe su male oči al' velike moći,
  ti vidiš u danu ko i u noći;
  da mi daš sreću i nikad ti ne susto
  i uvijek mene sretna učinio,
  akoboga amin!

  Da bi se očuvali pred ženskim čaranjima, posebno onim poznatim kao "vezivanje" spolne moći, muškarci su u prošlosti običavali nakon mastrubiranja govoriti ovu basmu:

  Kako god sam ja izdrkao,
  tako mi sreća drkala po svijetu,
  i mene nikad žensko ne moglo začarati,
  akobogda amin!

  U erotskoj magiji nisu zaboravljeni niti testisi, kojima se isto tako određenim ritualom može prizvati dobro. Naime, kad se muškarac ujutro probudi pa kroz prozor vidi neko mlado žensko kako prolazi trebao se uhvatiti rukom za jaja pa bi, navodno, imao sreće cio dan.

  avatar
  Trita
  Vještac/Vještica

  Broj komentara : 393
  Join date : 2015-07-01

  Re: Bošnjačke basme i bajalice

  Komentar by Trita on Tue Sep 05, 2017 1:10 pm

  U tradiciji bosanskog naroda oduvijek su bile poznate tekstualno kraće ili duže magijske zakletve poznate pod nazivom basme. Basme se rangiraju prema tome čemu služe da li odvraćanju neprijatelja, za berićet, očuvanju spolne snage i plodnosti ili nešto treće. Među njima su ipak najpoznatije takozvane ljubavne basme kojima su zaljubljene osobe htjele privući i stimulisati zainteresiranost potencijalnog partnera i tako ostvariti vezu ili brak. Bajući tojest ponavljajući određenu rimovanu zakletvu osoba bi izvodila prateću radnju bilo da gleda u zvijezde, Sunce, Mjesec, u pravcu voljene osobe ili da dodiruje strehu, cvijeće i slično.

  No treba napomenuti kako je lingvistički ispravnije koristiti izraz ljubavna basma i basmenje, izgovor, nego li bajati pošto sam pojam bajanje dolazi od turske riječi baymak - liječiti sa čaranjem, i nema veze sa drugim oblicima magijskog angažmana. Sa druge strane pojam basma potječe od perzijske riječi baht - sreća, sudbina, i koristi se u formulama za prizivanje ljubavi poput :"grah grahti, bah bahti...". Znači, kada se žele skinuti uroci onda se baje, ali kada se izgovara ljubavna formula tada se basmi.

  Oko samih basmi i njihove praktične upotrebe postoji mnogo neznanja, kontradiktornih mišljenja i svakako puno pretjerivanja. Basmenje, posebno ono ljubavno, nikako ne djeluje istog trena, čak niti u nekom kratkom vremenu, posebno ono u kojem nije prethodno već uspostavljena neka magijska veza. Prije svakog basmenja treba prvo provjeriti da li se na tu osobu može mađijati jer iskustvo je pokazalo da svaki pojedinac nije podložan tom čarobnom efektu. Naime, postoje osobe koje, recimo, uza se nose hamajliju, imaju neki znak na tijelu od rođenja (a koji ni oni ne mogu vidjeti jer im je primjerice na leđima ili skriven pod kosom), koje su "jače" krvi, itd. Tu i daljina igra presudan faktor kao i sama magijska naobrazba i vjera onoga ko basmi. Naime, ko sumnja u njeno djelovanje sigurno neće polučiti željeni efekat.


  Narodna pretjerivanja

  U narodu se i danas mogu čuti priče kako su basme krojile čudnovate situacije, ponekad i komične, ali treba biti svjestan da su sve te narodne priče podložne preuveličavanju i pretjerivanju, jer svaki novi slušaoc doda nešto svoje i na kraju jedna anegdota postane sasvim drugačija priča. Treba biti realan pa se osvrnuti i na samo vrijeme tih priča.

  Najveći dio storija vezan je za mladost današnjih staraca i starica, ono vrijeme kada nije bilo struje i kada su ljudi živjeli drugačijim načinom života. Mladi su doista proživljavali istinsku ljubav, čeznuli jedno za drugim, željni susreta a kamoli nevinog dodira sa suprotnim spolom. Tada su basme lako djelovale jer mladi su bili motivirani i puni želje, pa su basme bile i opravdanje za mladalačke nestašluke jer u konzervativnom društvu puno je lakše izjaviti, posebno za djevojke, da joj tamo neki muškarac basmi i mađija pa je ona, eto, jadna i naivna, pala pod uticaj tih čudnih sila. Zato treba konstatirati kako često nije bilo nikakvih ljubavnih magija niti basmi već samo želje, strasti i ljubavi. Ali, nečiji nestašluk i "grijeh" lakše je opravdati na takav način i dobiti prešutno razumijevanje okoline nego li priznati da si napravio grešku ili jednostavnije rečeno - da si osoba koja želi voljeti i biti voljena.


  Magija u malom procentu

  Nešto slično se i danas dešava kada pojedinci svoje pogreške ili neuspjehe opravdavaju izjavom da im neko čara, radi magiju. Većina žena muževu nevjeru uglavnom objasni tako da je "ljubavnica mu napravila neku magiju pa je on lud za njom", zato što ne može ili ne želi priznati sebi da u njihovom braku odavno nešto ne štima, jer ne kaže mudri bosanski narod džaba" da iz dobra niko ne bježi!". I doista je tako! Ako u braku ili vezi sve funkcionira niti jedan partner nema potrebe da traži ono što već ima u nekoj drugoj osobi. Možda potezanje argumenta o magiji u početku daje neko prividno olakšanje i lažno oslobađa od krivice ali dugoročno radi veliku štetu i uzrokuje najčešće razlaz.

  Magija postoji ali nije prisutna u tolikom intenzitetu kako se to želi prikazati. Na području bivše Jugoslavije vjerovatno ne postoji više od desetak osoba koje vladaju magijom, sve ostalo su obične varalice. Znači, na području koje danas broji nekih 17-18 miliona stanovnika samo desetak pojedinaca vladaju magijom. Neka vas to ne čudi. Magija niti je jednostavna niti laka, niti nadnaravne sile dozvoljavaju bilo kome upliv u njihov svijet. Vjerujte u radu sa ljudima najmanje je problema sa crnom magijom. Većina tegoba koje muče ljude, a misle da su u pitanju vradžbine, su nagaže, urokljive oči i strah. Od 1000 osoba možda jedna ili dvije su pod magijskim uticajem.
  avatar
  karpata

  Broj komentara : 29
  Join date : 2015-07-09
  Mjesto : Sarajevo

  Re: Bošnjačke basme i bajalice

  Komentar by karpata on Tue Sep 05, 2017 1:19 pm

  Ko god napisao ovaj tekst ima potpuno pravo.
  avatar
  Trita
  Vještac/Vještica

  Broj komentara : 393
  Join date : 2015-07-01

  Re: Bošnjačke basme i bajalice

  Komentar by Trita on Sat Nov 04, 2017 5:29 am

  Basma protiv štucanja

  Ko me spominje, pao sa kobile,
  ako nije iz kuće, tri put do kuće.

  (Sarajevo)

  Sponsored content

  Re: Bošnjačke basme i bajalice

  Komentar by Sponsored content


   Danas je Sun Feb 25, 2018 10:41 pm