Da biste vidjeli cio sadržaj foruma postanite član - registrujte se! If you would like to view all contents in forum - click to Register


  Hamajlije i zapisi

  Share
  avatar
  Admin
  Admin

  Broj komentara : 1115
  Join date : 2015-06-30

  Hamajlije i zapisi

  Komentar by Admin on Thu Jul 02, 2015 11:37 pm

  Hamajliju ne može pisati svako odnosno ne može je pisati žena već isključivo muškarac. Niko ne pamti da je ikad koja žena muslimanka, a kamoli li kršćanka ili ciganka pisala hamajlije. Misli se da nju može načiniti samo onaj kome je to ostalo u nasljeđe od oca ili dida. Posebno je učinkovita ona koju je napisao muškarac kome se u snu pojavio hazreti Alija i obećao mu pomoć u duhovnom radu.
  Hamajlije se zapisuju u najvećoj tajnosti; uz zapisivača prisutan je samo još onaj kome se ona namjenjuje u cilju korištenja ili zaštite. Ukoliko je lice u čiju se korist piše hamajlija maloljetno, onda ga zamjenjuje otac, mati ili neki drugi član najbliže familije.
  Hamajlija se ne piše uoči praznika ili na sam praznik, nego najčešće utorkom i srijedom, i to zorom ili poslije prvih pijetlova – noću.
  Hamajlija ima dvije vrste: ona koju čovjek nosi stalno uza se te hamajlija odnosno zapis koji se upotrebljava u određenom roku a onda joj se uništi svaki trag. Ovo su takozvane zdravstvene hamajlije ili zapisi za liječenje. Pošto se zapis napiše na papiru i donese kući, onaj kome je namjenjena spusti je u čašu sa vodom, gdje ostaje tri dana. Svaki dan, prije sunčeva izlaska, papir se prstima tri puta prevrne i izgužva, tako da se trećeg dana već potpuno raspadne. Trećeg dana, kad se zapis već raspao, popije se zajedno sa vodom.
  avatar
  Arman

  Broj komentara : 67
  Join date : 2015-07-01

  Re: Hamajlije i zapisi

  Komentar by Arman on Thu Jul 02, 2015 11:49 pm

  Za utorak sam čuo još davno da je najbolji dan za pisanje hamajlije a i ovaj tekst to potvrđuje.

   Danas je Tue Sep 25, 2018 9:01 am