Da biste vidjeli cio sadržaj foruma postanite član - registrujte se! If you would like to view all contents in forum - click to Register

Latest topics

» Pogubna moć urokljivih očiju
Mon Dec 10, 2018 10:37 am by Tana

» Magijom protiv neprijatelja
Fri Dec 07, 2018 7:58 pm by Anzotika

» Kako se osloboditi nečije kletve ili proklestva
Wed Dec 05, 2018 9:54 pm by Feodora

» Tamo gdje su igrali kolo vile i vilenjaci
Mon Dec 03, 2018 11:04 am by Admin

» Indijanski šamanizam
Sun Dec 02, 2018 4:20 pm by Aradia

» Kako kađenjem eliminisati zlo
Fri Nov 30, 2018 3:10 pm by Witch

» Balkanska tradicija bajanja
Thu Nov 29, 2018 3:17 pm by Admin

» Wiccan Spell a Night: Wolf Moon
Tue Nov 20, 2018 2:17 pm by Admin

» Wiccan Spell a Night
Tue Nov 20, 2018 2:14 pm by Admin

Statistika

Ukupan broj komentara naših članova je 3268 in 628 subjects

Registrovani članovi 127

Najnoviji član foruma Evaa


  Ukazanje Bijele žene na jezeru Modrac kod Lukavca

  Share
  avatar
  Admin
  Admin

  Broj komentara : 1153
  Join date : 2015-06-30

  Ukazanje Bijele žene na jezeru Modrac kod Lukavca

  Komentar by Admin on Wed Apr 25, 2018 9:22 pm

  U gotovo svakom kraju naše domovine može se čuti ili pročitati neka od zanimljivih narodnih predaja koje su se stoljećima prenosile sa generacije na generaciju, ili kako se to najčešće običava reći – sa koljena na koljeno.

  Obično su to legende o mističnim mezarjima, pećinama, nastancima imena gradova i seoskih naselja. Jedna od zanimljivijih legendi u lukavačkom kraju vezuje se za mističnu Bijelu djevojku i akumulaciono jezero Modrac.
  Prema nekim pričama legenda datira iz vremena kada je preusmjeravanjem toka rijeke Spreča došlo do potopa doline i nekadašnjih naselja koja su ostala pod vodom. U velikom potopu, 1964.godine, nastalo je jezero dugo 12 kilometara, u prosjeku široko 14 metara sa najvećom dubinom od 14 metara.


  Šta kazuje legenda?

  Prema svjedočenjima ovdašnjih stanovnika i sačuvanim zabilješkama, prije punjenja vodom akumulacionog jezera stanovnici su izmješteni na drugu lokaciju, a iseljena sela su se našla pod vodom. Jedna od legendi tvrdi da se na kraju potopljenog naselja nalazila kuća u kojoj je živjela mlada udovica, koja nije pristala da se odseli jer se u blizini kuće nalazio mezar njezinog prerano preminulog supruga kojeg ni mrtvog nije željela napustiti.

  Prije potapanja doline sve je detaljno pretraženo, ali od mlade udovice nije bilo ni traga ni glasa. Predaja dalje kazuje da se žena krila kako je niko ne bi mogao pronaći i silom odvesti od njenog ognjišta i njenog voljenog muža. Tako je i bilo, pretpostavlja se da je zajedno sa svojim voljenim ostala na dnu jezera.


  Duh udovice

  Nakon velikog potopa rodila se priča, koja se brzo nadaleko pročula, kako se pojavio duh mlade udovice nadomak jezera i pored puta koji se nalazi blizu jezerske vode. Ukazanje „Bijele žene“, kako su zagonetnu ženu nazvali, neki od očevidaca su posvjedočili da je brzo nestajala iz vidokruga čim bi se neko okrenuo da je bolje vidi. U pojedinim slučajevima viđali su je kako stopira vozačima i maše prolaznicima, a neki kako se kupa gola u jezerskoj vodi. Navodno neki su je znali ugledati u bijeloj haljini i raspletenih kosa. Bilo kako bilo, duh mlade žene ili plod bujne mašte sačuvali su ovu interesantnu legendu od zaborava.  Noćno ukazanje

  U jednoj od priča koja se vezuje za mističnu ženu sa jezera Modrac, pominje se neznani mladić koji se prevozio čamcem preko jezera na drugu obalu. Bila je mrkla noć kada se pojavila „Žena u bijelom“, potpuno gola, bez ijednog komada odjeće na sebi. Ujutro su našli mladića kako sjedi u čamcu. Od straha izgubio je glas i rukama je „objašnjavao“ šta ga je snašlo u gluho doba noći.

   Danas je Thu Dec 13, 2018 4:51 am