Da biste vidjeli cio sadržaj foruma postanite član - registrujte se! If you would like to view all contents in forum - click to Register

Latest topics

» Zapis za kuću
Yesterday at 4:07 am by Pagan

» Mrtvačka magija
Wed Jan 16, 2019 7:33 pm by Admin

» Duhovne vježbe
Wed Jan 16, 2019 1:32 pm by Admin

» Da se neko namrazi ili omrazi
Thu Jan 10, 2019 3:17 pm by Pixi

» Falanje u kahvu
Thu Jan 10, 2019 3:16 pm by Pixi

» Treća dimenzija MAGIC
Sat Jan 05, 2019 8:42 am by Beletron

» Bošnjačke basme i bajalice
Fri Jan 04, 2019 8:34 am by Tana

» Liječenje štucanja kod djeteta
Sat Dec 29, 2018 8:37 pm by Kladuša

» Sanovnik - tumačenje snova
Sat Dec 29, 2018 8:32 pm by Kladuša

Statistika

Ukupan broj komentara naših članova je 3308 in 644 subjects

Registrovani članovi 133

Najnoviji član foruma rudikv


  Traži se snažna vještica

  Share
  avatar
  Fanta

  Broj komentara : 22
  Join date : 2015-08-21

  Traži se snažna vještica

  Komentar by Fanta on Tue Mar 06, 2018 2:56 pm

  U dnevniku The Times pojavio se čudan oglas: "Hitno se traži snažna vještica, koja bi imala snage raskinuti 73 godine staro proklestvo i koja bi mogla pomoći vratiti imanje nesretnog plemića".

  Nekoliko dana nakon toga bilo je poznato ko je dao oglas - Vojvoda od Leinstera, financijski propao plemić, 74-godišnjak, jedne od najstarijih britanskih plemićkih familija. Svoje usluge ponudilo je 170 ljudi. I osiromašeni plemić dobio je svoje imanje natrag. Prije deset godina sud u Ausburgu imao je na svom dnevnom redu i slučaj crne magije. Optužena je bila jedna supruga i njen ljubavnik. Optužnica je glasila: pokušaj ubistva supruga. Svoje usluge je nudila i drugim ženama, predstavljajući se kao vještica Vera.

  Vjerovanje u vještice postojalo je u svim vremenima i kulturama. Vjerovanje je to u moć magije i mogućnost pomoću nje prekoračiti prirodne čovjekove snage. Općenito su poznate male skulpturice i crteži po zidovima spilja koje potvrđuju da je kult vještica bio poznat i u prapovijesno vrijeme. Prvi pisani dokazi o magiji pronalaze se u akkadišu - kaldejskim napisima iz Ninive, a datiraju iz drugog tisućljeća prije nove ere.  U staroj Grčkoj se vještica uzimala kao realnost, a glavni zadatak vještice je bila nekromantija - komunikacija sa mrtvima. Poznati rimski pisci opisivali su vještice kao nešto svakodnevno, i nema sumnje da je vještičije umijeće bilo rašireno u cijelom Carstvu pa i kod naših predaka Ilira.

  Tolerantan, ponekad čak i vrijedan divljenja, pristup magiji promjenio se u Evropi nakon najezde kršćanstva. Npr. u Engleskoj, ljude koji su bili pristalice vještičije tradicije, kaznili su novčano - u vrijednosti deset eura. "Polovica za Krista, polovica za Kralja". U drugim državama kazne su bile puno strože. Kažnjavalo se zatvorom ali i smrću.


  Vještičije Sabbe

  Cijele godine se moderne vještice sastaju po noći, za vrijeme punog Mjeseca da zajednički slave svoje festivale. Sabbe vještica događaju se osam puta godišnje. Beltain (30.04), Samhain (31.10), Imbolc (02.02), 01.08., 21.03.,21.06.,  23.09. 21.12. Tipičnoj Sabbi prisustvuju svi članovi kovena - idealan broj bi bio 13, ali obično bude od šest do dvadeset članova. Ceremonije se održavaju bez odjeće, mada nije uvjet, pa se festival slavi u zatvorenom prostoru ili negdje u prirodi.

  Tradicionalno Sabbu predvode Velika Vještica i Veliki Vještac. Na mjestu gdje se održava napravi se veliki krug oko kojega se skupe svi prisutni, držeći se za ruke. Velika Vještica drži magijski štap, i pomiče se u središte kruga. Tamo je dočeka sa pet poljubaca Veliki Vještac. Poljubi joj koljena, genitalije, prsa, usta. Nakon toga slijedi obred "spuštanja Mjeseca sa neba", kao i posvećenje novih članova. Festivali mogu završiti velikim ritualom, za vrijeme kojega Velika Vještica i Veliki Vještac imaju spolni odnos ili simbolično ili stvarno.


  Vještice su ponovo među nama


  Vještičija religija danas u svijetu doživljava svoj procvat. Savremenw vještice se smatraju zaštitnicama žena i svoga razuma, koji im je bio nasilno otet u prošlosti. Bile su to sedamdesete godine prošlog vijeka, kada je ponovo oživio uticaj magijskih sila, poznati nam od davnina. Sedamdesetih godina pokret se nazvao "nove vještice". Uzrok je bilo silovanje jedne mlade žene, koja je od posljedica tog gnjusnog čina umrla. Nakon smrti mlade žene, stotine žena je izišlo na ulice i po prvi puta nakon dugo vremena upotrijebilo izraz vještice, koje do tada nije imalo svoju prvobitnu funkciju: "Čuvajte se, vratile su se vještice!", glasio je njihov poklič.

  Zadnje vještice u srednjoj Evropi izgorjele su na lomačama prije dvjesto godina. Ali - ponovo su tu. Danas o tome i dobrovoljno govore i priznaju kamo pripadaju - drevnoj religiji prirode.
  avatar
  Lotta

  Broj komentara : 5
  Join date : 2018-03-08

  Re: Traži se snažna vještica

  Komentar by Lotta on Thu Mar 08, 2018 3:27 pm

  Baš dobar tekst Smile procitala sa užitkom Smile

   Danas je Sat Jan 19, 2019 11:34 am