Da biste vidjeli cio sadržaj foruma postanite član - registrujte se! If you would like to view all contents in forum - click to Register

Latest topics

» Zapis za kuću
Yesterday at 4:07 am by Pagan

» Mrtvačka magija
Wed Jan 16, 2019 7:33 pm by Admin

» Duhovne vježbe
Wed Jan 16, 2019 1:32 pm by Admin

» Da se neko namrazi ili omrazi
Thu Jan 10, 2019 3:17 pm by Pixi

» Falanje u kahvu
Thu Jan 10, 2019 3:16 pm by Pixi

» Treća dimenzija MAGIC
Sat Jan 05, 2019 8:42 am by Beletron

» Bošnjačke basme i bajalice
Fri Jan 04, 2019 8:34 am by Tana

» Liječenje štucanja kod djeteta
Sat Dec 29, 2018 8:37 pm by Kladuša

» Sanovnik - tumačenje snova
Sat Dec 29, 2018 8:32 pm by Kladuša

Statistika

Ukupan broj komentara naših članova je 3308 in 644 subjects

Registrovani članovi 133

Najnoviji član foruma rudikv


  Tajne bosanskih stravarki - kako otkriti i protjerati zlo

  Share
  avatar
  Admin
  Admin

  Broj komentara : 1155
  Join date : 2015-06-30

  Tajne bosanskih stravarki - kako otkriti i protjerati zlo

  Komentar by Admin on Mon Nov 13, 2017 9:06 am

  Duhovni autoriteti kategorično tvrde kako se svaki čovjek na ovom planetu, bez iznimke, bar jednom u životu susretne sa zlom manifestiranim u obliku urokljivih očiju, nagaze, magije ili duhova. Ovisno o situaciji i intezitetu djelovanja ponekad ti događaju ostave male ili gotovo nikakve posljedica na osobu, dok u većem broju slučajeva epilog je ipak vrlo složeniji i nepovoljniji. Usred duže izloženosti okultnom uticaju čovjek postepeno gubi duševni mir, slabi mu fizička snaga, oboljeva ili se neprestano vrti u nekom začaranom krugu. Da bi izišao iz tog vrzinog kola osoba si mora pronaći lijeka i osloboditi se nametnutog tereta.

  U narodu se vjeruje kako je već pola posla obavljeno ukoliko se otkrije iz kojeg izvora dolazi zlo tojest magija. Navodno, prokazano zlo time slabi i lakše ga je protjerati. Stoga se stravarke svojski trude doznati prije bilo čega drugog ko je nesretnika doveo u stanje u kojem je. Po njihovom mišljenju sihiri mogu biti ljudski, hajvanski, džinski a ponekad je tegoba posljedica Božije volje ili kazne, posebno onda kada se obeća nekome podići nišan ili zaklati kurban a ne ispoštuje se.

  Da saznate ko vam pravi sihire bosanske stravarke preporučuju sljedeću metodu provjere. U metalnu posudu nalijte vode, za što je pogodna kako voda iz slavine tako i ona sa izvora. Sa tom posudom sjedite pored šporeta (vatre), okrenuti licem u pravcu sjevera, i tri puta recite sljedeće iznad vode te puhnite u nju:

  Selam meleć,
  selam vodo vojvodo,
  ti valjaš drveće, kamenje i stijene
  i sa njih skidaš sve
  džinsko i šejtansko i dušmansko,
  kako znaš da skineš zlo
  tako znaš i da ga otkriješ,
  meni da ga sad pokažeš.

  Onda se mašicama vadi jedan po jedan živi ugljen i baca u vodu izgovarajući:

  Da li mi radi žensko?
  Da li mi radi muško?
  Da li mi radi komšija?
  Da li mi radi familija?
  Da li je od hajvana?
  Da li je od džina?
  Da li je od Boga?

  Ugljen koji potone otkriva odgovor. Taj ugljen, osim u slučaju "da je od Boga", vratite nazad u šporet, bacite ga u vatru, govoreći:

  Ko mi magije radio
  nazad mu se vratilo,
  sad u vatri gorio!

  Vodu i preostali ugljen izlijte napolje pod kakvu živicu.


  Ritual sa šljivom

  Crna magija se skida na mnogo načina a među najpoznatijim u našoj tradiciji su salivanje strave i pravljenje zapisa. Kako za salivanje olova treba "nafakali ruka" a za pisanje tilsuma znanje i snaga, što su predispozicije malog broja nadarenih ljudi, izrodile su se i neke druge metode neutralizacije zla.

  Stravarka Alije za života je govorila kako se lakši oblici crne magije mogu skinuti ovim ritualom. Treba ujutro, na mladi petak, odsjeći malo kose sa čela, sa vrha glave i sa zatiljka. Potom se odsječeni pramenovi iznose napolje zakopati pod korijenje mlade šljive koja daje plodove. Dok se zakopava govori se:

  Kako god kosa opadala sa mene,
  tako otpale sve čarke,
  boljke i uroci sa moje glave,
  ruku, nogu, trupa,
  iz kostiju, iz crijeva i iz vena,
  na ovo korijenje i pod korijenje,
  sa božijom moći a mojim sepom
  veledalin amin.

  Isto tako, ova stravarka je tvrdila kako svaka žena treba sa vremena na vrijeme odsjeći malo stidnih dlaka i baciti ih u vatru šporeta da joj niko ne bi mogao čarati.

  Ostalima se preporučuje da nauče napamet sadržaj sljedeće basme koju trebaju tri puta ponoviti svaki put kada osjete da bi mogli biti metom nečijeg magijskog napada:

  Bismillahi,
  dragi Bože budi mi u pomoći,
  hala hala na fil fle bum belaji,
  dafile dinu dušman joguleji,
  na srcu mi iman, na jeziku Kur'an,
  pod nogama dušman.
  La illahe ilallah.

  Onda se puhne predase, na desno i lijevo rame.


  Zaključavanje kućne nafake

  Od starih vremena se vjeruje i kazuje kako nije nimalo dobar znak ako vam se pred kućnim vratima pojavi žaba. Naime, takav događaj se tumači da je vaša kuća postala metom nečijih sihira. Također, poznato je iz kazivanja naroda, a naročito starijih Bošnjakinja, kako je sihirbaza uvijek ona žena koja u nečiju kuću ulazi sa rukama iza leđa, koje kada uđe premjesti naprijed - prekrsti ih. Time ona izvodi stari magijski ritual zaključavanja kućne nafake i mira.

  Stravarka Ajša iz Drmaljeva pričala je za života ako neko sumnja da mu jedna ili više osoba donose sihire u kuću treba u petak, kada hodža počne učiti podne namaz, staviti ispred sebe malu hrpu pepela i nad njim proučiti 41 put sure Fatiha i Ihlas. Svaki put kada se prouči molitva desnim kažiprstom se povuče linija po sredini luga. Odnosno, uvijek se povlači linija po istom mjestu. Prije nego što se počne sa ponavljanjem molitvi kaže se odnosno nanijeti:

  Dragi Allahu dželešanuhu,
  odvrati tu i tu osobu od moje kuće,
  i svake zle misli i sihira od mene.

  Kada se završi sa ponavljanjem molitvi te dvije polovine pepela se postave na dvije strane kapije ili ulaza u dvorište, kako bi sa tog mjesta branile ulazak neprijatelja. No, kada padne kiša ritual sa lugom treba ponoviti ispočetka.

  Da se kuća zaštiti od vradžbina stravarka Bilka iz Stijene je savjetovala da se u akšam oko kuće prođe tri puta "za Suncem" prosipajući lug (pepeo) iz šporeta govoreći:

  Kada moji neprijatelji pokupe ovaj lug tada meni i mojoj kući naudili, akobogda amin.

  Treba paziti da u lužari, odnosno metalnoj posudi za lug, ostane malo pepela nakon trećeg obilaska koji se vrati nazad u kuću i prospe u vatru.

  Ukoliko niste poduzeli niti jednu od opisani profilaktičkih mjera stravarke preporučuju dom okaditi u cilju da se sve prostorije oslobode magijskog naboja. Bilo da su sihiri skriveni u kući ili je zla osoba radila zaključavanje, kađenje će poništiti negativni uticaj. Pored sedefila kuću je poželjno okaditi i svežnjem suhog pelina, za kojeg se od davnina u šamanističkoj tradiciji tvrdi da odgoni zlo i duhove bolesti.

  Ritual kađenja je jednostavan. Izvodi se utorkom, između 11 i 12 sati, tojest prije podne. Dovoljno je stručak suhog pelina položiti na vrući ugljen i sa tom metalnom posudom proći po cijeloj kući govoreći:

  Pelindaru,
  i u žaru i u garu si
  hairu sahibija,
  dermanu si brat,
  ti rastjeruješ džine i vjetrove,
  dušmane i namete,
  zle duše, boljke i hajduke
  u mračne havaje i puste haliluke.
  U kuću sloga i berićet,
  iz kuće kubet i namet,
  akobogda od Boga draga
  amin, amin, amin.

  Kada se okadi kuća onda sadržaj posude istresite u vatru šporeta. Time je obred kompletiran i završen.

  Stravarke savjetuje da se navedena basma kaže i pri sađenju pelina jer tada će on čuvati kuću od zla. Za pelin se u Cazinskoj krajini vjeruje da ne voli biti zasađen na vidnom mjestu već ga uvijek treba posaditi negdje iza kuće, da bude zaklonjen od ljudskih pogleda. Onda, navodno, dobro raste i ima posebnu snagu.

  Na kraju morate znati kako često sadaka ili milostinja, neko dobro djelo, može biti najmoćnije sredstvo protiv bilo kojeg zla ili magije. Stravarka Fatima Dizdarević jedne je prilike otkrila da je oslobađajuće  dobročinstvo pored starog, okrnjenog nišana na mezarju zapaliti pet svijeća i pustiti ih da izgore. Također, stare mezare koje niko ne posjećuje veliki je sevap obići i proučiti nešto pred dušu umrlih. Dijeljenje milostinje čovjeka će spasiti, ali i dati mu imunitet, od džina, magije i nesreće ako je iskreno i od srca.

  autor: Raif Esmerović
  avatar
  Čarobnica

  Broj komentara : 5
  Join date : 2018-10-28
  Mjesto : Prijedor

  Re: Tajne bosanskih stravarki - kako otkriti i protjerati zlo

  Komentar by Čarobnica on Sat Nov 10, 2018 3:53 pm

  Vauuuu odličan text. Hvalaaaaa Smile

   Danas je Sat Jan 19, 2019 11:45 am