Da biste vidjeli cio sadržaj foruma postanite član - registrujte se! If you would like to view all contents in forum - click to Register

Latest topics

» Pogubna moć urokljivih očiju
Mon Dec 10, 2018 10:37 am by Tana

» Magijom protiv neprijatelja
Fri Dec 07, 2018 7:58 pm by Anzotika

» Kako se osloboditi nečije kletve ili proklestva
Wed Dec 05, 2018 9:54 pm by Feodora

» Tamo gdje su igrali kolo vile i vilenjaci
Mon Dec 03, 2018 11:04 am by Admin

» Indijanski šamanizam
Sun Dec 02, 2018 4:20 pm by Aradia

» Kako kađenjem eliminisati zlo
Fri Nov 30, 2018 3:10 pm by Witch

» Balkanska tradicija bajanja
Thu Nov 29, 2018 3:17 pm by Admin

» Wiccan Spell a Night: Wolf Moon
Tue Nov 20, 2018 2:17 pm by Admin

» Wiccan Spell a Night
Tue Nov 20, 2018 2:14 pm by Admin

Statistika

Ukupan broj komentara naših članova je 3268 in 628 subjects

Registrovani članovi 127

Najnoviji član foruma Evaa


  Predaje iz Goražda

  Share
  avatar
  Admin
  Admin

  Broj komentara : 1153
  Join date : 2015-06-30

  Predaje iz Goražda

  Komentar by Admin on Wed Aug 02, 2017 9:12 am

  U dobra, stara vremena, kada se nije kao danas trčalo kroz život, živjelo se mirnije i sporije, ali duže, zdravije i rahatnije. Na selima, daleko od brzih drumova, život je tekao "sporije", pa je u dokolici, ljudska mašta raspredala čudesne priče o vilama i vilenjacima, aždahama, vukodlacima i inim nadnaravnim bićima. Neke od priča i danas su se zadržale u sredinama odmaknutim od urbanog, gradskog života.

  Kao i drugdje i u goraždanskom kraju dobre vile su gorsku vodu pile, dobri insani sela pohodili, ali je i šejtansko kolo obigravali po bunjištima, po grobljima se ukazivale Prikaze, svatovi ginuli i u kamen se pretvarali. Od brojnih predaja izdvajamo dvije: kako je drvena džamija "sišla" sa Bohaljskog brda u Ilovaču i kako je nastalo "Svatovsko groblje" pored "Tijesnog puta" u mjestu Tješnjić.

  Drvena džamija i dobre vile

  I dan danas se prepričava legenda o drvenoj džamiji koja je misteriozno "sišla" sa Baholjskog brda u Osaničku dolinu. Niko pouzdano ne može reći kada i kako se to dogodilo, ali se dogodilo! Vjeruje se da je još za vrijeme Osmanlijske okupacije BiH postojala drvena džamija u mjestu Kazići.

  Jedna predaja veli da su je preko noći prenijele dobre vile, a druga kako je za jednu noć rasklopljena, volovskom zapregom svučena i ponovo sklopljena na mjestu gdje je danas nova džamija.

  Ljudski krici ispod stećaka

  Neki su skloni kazati kako se i danas na mjestu gdje je bila džamija, može se čuti ezan.

  Tješnjić je mjesto na području Orahovice, a ime je dobilo po tijesnom putu, na kome su se, prema legendi, "zakrvili" svatovi. Pripovijeda se kako su jedni svatovi dolazili odozgo, sa Orahovice, a drugi išli odozdo, iz doline Osanice. Nisu se htjeli skloniti sa puta jedni drugima i izbila je krvava svađa.

  Vjerovalo se, ako se nevjesta vrati korak unazad, tu kuću čeka nazadak. Bilo je što je bilo. Svi svatovi pogubiše glave i svi se u kamen pretvoriše. Eno im grobova (stećaka) sa lijeve strane puta koji je u novije vrijeme proširen. Neki su skloni kazati kako se i danas, noću, kada su grmljavine i nevrijeme mogu čuti ljudski krici.

  Plamen ispod mramora

  Da legenda o "Svatovskom groblju" bude još zanimljivija, prepričava se među maštovitima kako prolaznici noću kroz Tješnjić mogu vidjeti plamen ispod jednog od mnogobrojnih stećaka, poznatih u narodu i kao - mramori. Ovakvoj pojavi narod pripisuje vjerovanje kako pod stećkom leži "dobri čovjek" tojest evlija.

   Danas je Thu Dec 13, 2018 5:26 am