Da biste vidjeli cio sadržaj foruma postanite član - registrujte se! If you would like to view all contents in forum - click to Register

Latest topics

» Pogubna moć urokljivih očiju
Mon Dec 10, 2018 10:37 am by Tana

» Magijom protiv neprijatelja
Fri Dec 07, 2018 7:58 pm by Anzotika

» Kako se osloboditi nečije kletve ili proklestva
Wed Dec 05, 2018 9:54 pm by Feodora

» Tamo gdje su igrali kolo vile i vilenjaci
Mon Dec 03, 2018 11:04 am by Admin

» Indijanski šamanizam
Sun Dec 02, 2018 4:20 pm by Aradia

» Kako kađenjem eliminisati zlo
Fri Nov 30, 2018 3:10 pm by Witch

» Balkanska tradicija bajanja
Thu Nov 29, 2018 3:17 pm by Admin

» Wiccan Spell a Night: Wolf Moon
Tue Nov 20, 2018 2:17 pm by Admin

» Wiccan Spell a Night
Tue Nov 20, 2018 2:14 pm by Admin

Statistika

Ukupan broj komentara naših članova je 3268 in 628 subjects

Registrovani članovi 127

Najnoviji član foruma Evaa


  Legenda iz Dervente

  Share
  avatar
  Admin
  Admin

  Broj komentara : 1153
  Join date : 2015-06-30

  Legenda iz Dervente

  Komentar by Admin on Fri Jul 14, 2017 8:45 am

  Nadomak Dervente, u srcu pitomog sela Mala Sočanica, klobuča Babića izvor o kome je narodna mašta isplela brojne priče. S proljeća, kada procvjeta barsko bilje voda u izvoru, tik do riječice Gvozdenac, poprimi svjetlozelenu boju koja je kumovala još jedno ime na ovom vrelu pitke vode - "Djevojačko oko".

  Za vrijeme obilnih kiša izvor prerasta u veliko jezero, koje je, po narodnom predanju, nekada bilo toliko duboko da mu se nije moglo izmjeriti dno. Jezero se povuklo, a ostale su čudesno zanimljive priče koje se i danas prepričavaju.

  Djevojka Danica

  Jedna od legendi kazuje da se u jezeru utopila lijepa i mlada djevojka zajedno sa volovima i volovskom zapregom. Mještanin Savko Erić je prepričao priču koju je čuo od svog djeda: - Djed mi je pričao da se djevojka zvala Danica i da je sa ocem radila u polju. Bilo je to proljeće, kada se oralo i brnalo na njivi. Otac je nakratko ostavio kćerku da pričuva volove kako bi se odmorili na njivi i otišao do kuće.

  Bila je velika žega i Sunce pripeklo, a volovi ožednjeli, pa su naglo krenuli prema izvoru tegleći za sobom brnču (drljaču). Tom nezgodom klinovi drljače zakače djevojačku haljinu i nesretnu curu dovuku do mističnog izvora. Dok su volovi gasili žeđ desilo se čudo neviđeno: propadnu u vodu zajedno sa brnačom i djevojkom. Jadni otac je potrčao da zaustavi volove no stigao je kasno, a kad je stigao do izvora ništa nije pronašao. Nestali su, kao da ih je nešto progutalo.

  Postoji i druga verzija ove narodne predaje koja se i danas prepričava u Maloj Sočanici i zaseocima Crnča, Erići i Babići.

  Kazuje se još da je mlada i lijepa Danica bila zaljubljena u jednog momka iz Babića, a otac joj nije dozvolio da ašikuje s njim, pa su se krišom sastajali. Jednom, dok je čuvala volove povede ih na riječicu Gvozdenac da napoji i sastane se s momkom. Volovi se otrgnu i pojure na izvor.

  Kako su počeli da piju vodu, tako i propadnu, a sirota djevojka uhvati konopac da ih vrati i tako, uz jeziv jauk, propadne u izvor, a momak iz šume počne da zapomaže i od straha pobjegne kući. Po tome je, vele, vrelo dobilo ime Babića izvor.

   Danas je Thu Dec 13, 2018 5:43 am