Vještičarstvo - WICCA - paganizam - šamanizam

Da biste vidjeli cio sadržaj foruma postanite član - registrujte se! If you would like to view all contents in forum - click to Register

Latest topics

» Narodna vjerovanja i običaji iz Velike Kladuše
Sat Dec 09, 2017 8:26 am by Admin

» Magijske lutkice
Thu Dec 07, 2017 8:43 am by Satanijel

» Nafaka (provisions) kept us going
Mon Dec 04, 2017 9:44 am by Admin

» Profile of characters from the Bosnian horoscope
Fri Dec 01, 2017 8:29 am by Admin

» Čudesna bosanska magija
Mon Nov 27, 2017 8:13 am by Arman

» Kad džin uđe u čovjeka
Mon Nov 27, 2017 8:12 am by Arman

» Velika Majka i božanski zmaj Sap
Mon Nov 20, 2017 8:37 am by Admin

» Circle of destiny: Universal Mother and Sep
Sat Nov 18, 2017 8:27 am by Admin

» Sazivanje daire ili kako se prizivaju džini
Fri Nov 17, 2017 8:49 am by Satanijel

Statistics

Our users have posted a total of 2622 messages in 489 subjects

We have 87 registered users

The newest registered user is majki


  Legenda iz Dervente

  Share
  avatar
  Admin
  Admin

  Broj komentara : 947
  Join date : 2015-06-30

  Legenda iz Dervente

  Post by Admin on Fri Jul 14, 2017 8:45 am

  Nadomak Dervente, u srcu pitomog sela Mala Sočanica, klobuča Babića izvor o kome je narodna mašta isplela brojne priče. S proljeća, kada procvjeta barsko bilje voda u izvoru, tik do riječice Gvozdenac, poprimi svjetlozelenu boju koja je kumovala još jedno ime na ovom vrelu pitke vode - "Djevojačko oko".

  Za vrijeme obilnih kiša izvor prerasta u veliko jezero, koje je, po narodnom predanju, nekada bilo toliko duboko da mu se nije moglo izmjeriti dno. Jezero se povuklo, a ostale su čudesno zanimljive priče koje se i danas prepričavaju.

  Djevojka Danica

  Jedna od legendi kazuje da se u jezeru utopila lijepa i mlada djevojka zajedno sa volovima i volovskom zapregom. Mještanin Savko Erić je prepričao priču koju je čuo od svog djeda: - Djed mi je pričao da se djevojka zvala Danica i da je sa ocem radila u polju. Bilo je to proljeće, kada se oralo i brnalo na njivi. Otac je nakratko ostavio kćerku da pričuva volove kako bi se odmorili na njivi i otišao do kuće.

  Bila je velika žega i Sunce pripeklo, a volovi ožednjeli, pa su naglo krenuli prema izvoru tegleći za sobom brnču (drljaču). Tom nezgodom klinovi drljače zakače djevojačku haljinu i nesretnu curu dovuku do mističnog izvora. Dok su volovi gasili žeđ desilo se čudo neviđeno: propadnu u vodu zajedno sa brnačom i djevojkom. Jadni otac je potrčao da zaustavi volove no stigao je kasno, a kad je stigao do izvora ništa nije pronašao. Nestali su, kao da ih je nešto progutalo.

  Postoji i druga verzija ove narodne predaje koja se i danas prepričava u Maloj Sočanici i zaseocima Crnča, Erići i Babići.

  Kazuje se još da je mlada i lijepa Danica bila zaljubljena u jednog momka iz Babića, a otac joj nije dozvolio da ašikuje s njim, pa su se krišom sastajali. Jednom, dok je čuvala volove povede ih na riječicu Gvozdenac da napoji i sastane se s momkom. Volovi se otrgnu i pojure na izvor.

  Kako su počeli da piju vodu, tako i propadnu, a sirota djevojka uhvati konopac da ih vrati i tako, uz jeziv jauk, propadne u izvor, a momak iz šume počne da zapomaže i od straha pobjegne kući. Po tome je, vele, vrelo dobilo ime Babića izvor.

   Current date/time is Tue Dec 12, 2017 3:53 am