Da biste vidjeli cio sadržaj foruma postanite član - registrujte se! If you would like to view all contents in forum - click to Register


  Drevna misterija bosanskih divovskih halki

  Share
  avatar
  Admin
  Admin

  Broj komentara : 1115
  Join date : 2015-06-30

  Drevna misterija bosanskih divovskih halki

  Komentar by Admin on Sat Apr 15, 2017 8:42 am

  Sjeverozapadni dio BiH, tačnije planina Kozara mogla bi otkriti najveći dokaz da su ovim područjem nekada vladali divovi. Misteriozni prstenovi enormne veličine koji su prethodnih godina otkriveni na vrhovima obližnjih planina ukazuju na to da su ih u davna vremena koristila gigantska stvorenja koja su živjela u ovom dijelu Bosne prije nekoliko miliona godina.

  Prema kazivanju lokalnih stanovnika, ovi prstenovi potječu još iz vremena kada je postojalo Panonsko more i da su se divovske halke korstile za vezivanje brodova, jer je u to vrijeme ovo područje predstavljalo poznatu morsku luku. S obzirom da do danas nije bilo nikakvih opširnih istraživanja ili ispitivanja arheologa, moguća objašnjenja su beskrajna. Misteriju produbljuje činjenica da lokalno življe navodi da je područje bogato i drugim neobičnim otkrićima, ali da namjerno odbijaju više govoriti o ovim temama.  Nije Kozara jedino mjesto gdje su otkrivene ove divovske halke. Ovi precizno obrađeni kamenovi mogu se vidjeti i u brdima u okolici Vogošće, između Breze i Vareša, te blizu Dubrovnika (Hr). Bosanski narod iz ovih krajeva smatra da su kamene halke od velike kulturne i istorijske važnosti te je iznimno bitno da se stručno ispita porijeklo ovih artefakata, jer su kameni prstenovi sa područja Kozare i Vogošće jedna od najneobičnijih misterija prošlosti.

   Danas je Tue Sep 25, 2018 12:52 pm