Da biste vidjeli cio sadržaj foruma postanite član - registrujte se! If you would like to view all contents in forum - click to Register


  Porijeklo narodnih običaja i rituala

  Share
  avatar
  Admin
  Admin

  Broj komentara : 1133
  Join date : 2015-06-30

  Porijeklo narodnih običaja i rituala

  Komentar by Admin on Sat Mar 11, 2017 9:10 am

  Prolivanje vode za djetetom koje pođe u školu, ili za putnikom, je tradicionalni turski običaj koji su Osmanlije donijele, sa mnoštvom drugih, na Balkan i gdje se udomaćio, posebno u BiH, Srbiji, Makedoniji, Bugarskoj i Rumuniji.

  Vezanje crvenog konca oko dječije ruke, u svrhu zaštite od uroka, je ilirski običaj o čemu je još pisao Plinije izvještavajući o životu Ilira. Iliri su vjerovali kako crvena boja ima zaštitnu moć pred pogledom urokljivih očiju.

  Kucanje u drvo je također ritualni postupak protiv uticaja zlih očiju koji nam je došao iz zapadne Europe i udomaćio se.

  Poštovanje kućnog praga je drevni ritual koji potječe još iz matrijarhata, bio je prisutan i među ilirskim plemenima. Ulaz u kuću tojest prag smatran je simbolom Velike Majke, simboličnom ulaskom u njenu vaginu, gdje su ljudi imali sigurnost. Isto tako, kućni prag je utjelovljenje plodnosti. Zbog toga je ritual prenošenja mladenke preko praga arhaična magijska želja za blagoslovom Velike Majke i lakim porodom. Ovaj ritual prisutan je diljem svijeta.

  Poštovanje kućnog ognjišta je isto tako ritual čiji je postanak smješten u matrijarhat i Veliku Majku. Kod Ilira ognjište je posvećeno zmiji, onoj koja čuva familiju, pa se zbog toga oduvijek tvrdi da svaka kuća, ali i svaka krava, ima svoju zmiju zaštitnicu. Iliri su smatrali zmiju inkarnacijom Velike Majke.
  Čaranje da se "pomuze" nečija krava na daljinu direktno je vezano za zmiju (konopac) i ognjište (verige), naime, vračara bi prebacila konopac preko veriga i ponavljajući magijske riječi "muzla" komšijsku kravu.
  avatar
  Aradia
  Šegrt

  Broj komentara : 104
  Join date : 2015-07-04
  Mjesto : Pagania

  Re: Porijeklo narodnih običaja i rituala

  Komentar by Aradia on Sun Mar 12, 2017 9:00 am

  Fenomenalan prilog, nadam se nastavku Smile
  Nisam nikad razmišljala o tom ritualu muženja krave na daljinu ali ovo što sam sada pročitala u potpunosti je tačno i savršeno dobro objašnjeno. Bili su naši preci Iliri mudar i mističan narod.

   Danas je Wed Nov 14, 2018 7:08 pm