Da biste vidjeli cio sadržaj foruma postanite član - registrujte se! If you would like to view all contents in forum - click to Register


  Taj veličanstveni vudu

  Share
  avatar
  Admin
  Admin

  Broj komentara : 1115
  Join date : 2015-06-30

  Re: Taj veličanstveni vudu

  Komentar by Admin on Wed Jul 15, 2015 12:16 am

  Ljubavne voodoo čini

  Ponekad je za čaroliju potrebno da traje neko određeno vrijeme ( obično sedam dana) pa su se stoga razvili oblici tkz. sedmodnevnih svijeća.Jedan od najstarijih oblika ovakvih svijeća je obična svijeća koja se uz pomoć sedam igala podijeli na sedam jednaki dijelova.Mada posljednju iglu stavljate na dno ili na vrh svijeće i mada vam je zapravo potrebno samo šest igala uvijek ih koristite sedam.Zabodite ih u svijeću.Na komadu papira koji ste presavinuli napišite svoju želju a potom preko napisanog sedam puta ispišite svoje ime.Taj papir treba staviti pod svijeću.Pomažite svijeću uljem koje je prikladno vašoj želji.Sedam noći za redom zapalite svijeću i prstima ugasite svijeću svaki put kada igla ispadne.Igle skupljajte i sačuvajte.Kad sve padnu zabodite ih u papir u obliku križa.Potom papir i ostatke voska pohranite ispod kućnog praga ali samo ako vam je želja privući nekoga ili nešto.No ako ste se nečega ili nekoga željeli riješiti onda papir i vosak bacite na raskršće, u tekuću vodu ili na groblje.


  Isto je i sa svijećom sa sedam čvorova koje se mogu kupiti i to u raznim bojama, crveno za ljubav, bijelo za blagoslov i želje, zeleno za novac i crno za osvetu.Na svaki čvor napišite želju ili njen simbol (može biti i sedam različitih želja) pomažite je uljem i činite kako je već navedeno, gaseći je prstima svaki put kad dođe do sljedećeg čvora.O raznim mirisima i tamjanu postoje razna mišljenja.Neki vjeruju da je dobro prvo upaliti tamjan da bi se stvorio određeni ugođaj a tek se onda posvetiti paljenju svijeća i čarolijama dok su drugi stajališta da se svijeće trebaju upaliti prije tamjana.


  Po tome kako svijeća gori znat ćete i da li vaša čarolija djeluje ili ne djeluje.Evo nekoliko natuknica:
  -gori li svijeća čisto i ravnomjerno to je znak da će čarolija uspijeti a što manje taloga ili čađe ako je riječ o svijeći u staklenoj posudi, to bolje.
  -ukoliko plamen drhti, pada i diže se (provjerite prvo nije li možda zbog propuha) znak je to da osoba protiv koje radite vudu čaroliju na neki način osjeća vaše djelovanje i bori se protiv vas.
  -ako je svijeća u staklenoj posudi i ostavlja djelomično čađavi trag ili ako se svijeća u svijećnjaku jako dimi, mada gori jasnim plamenom, znak je to nekih skrivenih nevolja tojest neko tajno radi protiv vas ili osobe za koju palite svijeću.Ponovite ovu čaroliju nekoliko puta prije nego simptomi nestanu i tek tada će postati učinkovita.
  -no dimi li se i slabo gori znajte da vam čarolija neće uspjeti jer ste se namjerili na težak slučaj ili je osoba u težim nevoljama nego ste mislili ili je riječ o djelovanju protiv nekog jačeg od vas.
  -najgori je znak ako se svijeća ugasi prije nego cijela izgori.Ponovite sve ispočetka ili možda se radije poslužite jačom čarolijom i metodama.Isto vrijedi i ukoliko vam se svijeća prevrne.No, prije nego započnete čaroliju očistite kuću ili osobu ritualnim čišćenjem ili se na drugi način riješite štetnih uticaja koji su očito jaki.
  Dobro je da svijeća gori brzo no gori li prebrzo znak je to da će čarolija uspijeti ali neće dugo potrajati te ćete je morati ponoviti.


  Već je spomenuto da se vosak i poruke treba bacati na poseban način.Sve ovisi kojoj je vrsti čarolije svijeća služila.Ako je riječ o dobrim čarolijama koje privlače dobre stvari i ljude pohranite ih u svom dvorištu.Ali ako je riječ o negativnim činima to nemojte ni u kojem slučaju učiniti već ih zamotajte u tkaninu ili papir i bacite u tekuću vodu ili idite do raskršća i bacite ostatke, i u jednom i u drugom slučaju, preko svog lijevog ramena i otiđite bez okretanja.Ukoliko je rijec o čarolijama u kojim želite nekoga povrijediti, a naročito ako u sastavu imaju zemlju sa groblja, pohranite ih na groblju, stavivši ih u improvizirani lijes i dodajući mali nadgrobni spomenik s imenom neprijatelja na mjesto gdje ste ostatke sahranili.Pospite malo soli i sumpora na tako načinjen "grob" i okrenite se i otiđite kući bez da ste pogledali iza sebe.


  Naglasimo da ukoliko neka osoba nađe ostatke svijeće ili bilo kog drugog materijala korištenog u čaroliji neće poništiti čaroliju, već se to mora učiniti u posebnom ritualu kojim vraćaju čaroliju onom ko ju je poslao a nađeni ostaci se bacaju niz vodu ili u vatru.
  avatar
  Admin
  Admin

  Broj komentara : 1115
  Join date : 2015-06-30

  Re: Taj veličanstveni vudu

  Komentar by Admin on Wed Jul 15, 2015 12:17 am

  Kada je ljekar i etnolog Fransoa Divalije - poznat pod nadimkom Papa Dok - došao na vlast godine 1957, jako je ojačala grupa nacionalnih intelektualaca koja je na vudu gledala kao na legitimnu religiju.Forsiranjem ove tradicionalne seljačke vrijednosti trebalo je po njima zapečatiti pobjedu nad buržoazijom.Predsjednik je u svoju palatu spremno pozvao hiljade hungana, koji su kontrolisali 90% stanovništva i nekima je dao mjesta u vladi.Tako je počela jedna od najgorih diktatura u tom dijelu svijeta.  Za sujeverne Haićane Papa Dok je bio personifikacija dijaboličnog Baruna Samedhija koji je "gospodar grobalja", a po mišljenju haićanskih katolika, to je samo drugi naziv za Sotonu.Na otoku je zavladao strah jer je Divalije predsjednikovao kao pravi demon.Govorilo se da je svoje protivnike uništavao crnom magijom.

  Njegovi neprijatelji pokušali su se protiv čari boriti čarima.Kostur njegovog oca ukraden je iz groba.U crnim magijskim obredima vudua kosti oca nekog čovjeka smatraju se moćnim sredstvom za pripremu čarobnog napitka koji će ga uništiti.  Ali, diktatura se nastavila, a s njom i politički i religiozni teror.Kao pukovnik američkih marinaca, izvjesni Robert Hajntl proveo je na Haitiju pet godina.Njegova se žena bavila vudu religijom.Pošto je 1963.penzionisan, vratili su se u SAD i zajednički radili na knjizi "Pisano krvlju".Bila je to istorija Haitija u kojoj je otvoreno kritikovana vladavina porodice Divalije.Iz novina koje su izdavali neki haićanski emigranti saznali su da je njihova knjiga ukleta.Kletvu je izgleda uputila Simon, udovica Papa Doka, koji je preminuo 1971.  Isprva su Hiltonovi bili polaskani što je njihova knjiga pobudila takvu pažnju.Ali zadovoljstvo se ubrzo pretvorilo u strah.Na putu do izdavača rukopis zaturio.Pronađen je poslije četiri mjeseca u uredu koji niko nije koristio.U međuvremenu, bračni par je kopiju poslao na koričenje.Mašina se pokvarila."Washington Post" dao je svom novinaru zadatak da ih intervjuiše.Reporter je hitno prenijet u bolnicu, s akutnim zapaljenjem slijepog crijeva.Pukovnik je htio da održi govor, ali je pao sa podijuma i povrijedio nogu.  Zlo se nastavilo.Najzad je 5. maja 1979. pukovnik umro od srčanog infrakta.To se desilo dok se bračni par Hajntl odmarao na otoku Sent Bertelmi kod Haitija.Udovica se sjetila da su je neki upozoravali da je kletva sve jača što je čovjek bliži Haitiju.
  avatar
  Admin
  Admin

  Broj komentara : 1115
  Join date : 2015-06-30

  Re: Taj veličanstveni vudu

  Komentar by Admin on Wed Jul 15, 2015 12:17 am

  Amerikanka Maja Derin posmatrala je ritualne plesače sa Haitija i poželjela da igra.Odjednom je osjetila kako joj se neka čudna utrnulost penje uz noge.Ništa slično nije ranije doživjela.Kasnije je to opisala ovako:  -Bio je to ...bijeli mrak.Bijel - zato što je bio prelijep, a mrak - jer me je zastrašivao!".  Čudni simptomi su se pojačali."Bijeli mrak" je prožimao njeno tijelo neobjašnjivom snagom.Koža je prijetila da prsne, a činilo joj se da će joj lubanju pući.Zamolila je silu u sebi za milost.Umjesto odgovora, čula je u svojoj duši kreštavu nezemaljsku pjesmu neke afričke boginje.Zatim se više ničega nije sjećala dok dva-tri sata kasnije nije ponovo došla k sebi.

  Hungan je objasnio zbunjenoj Amerikanki da ju je "zaposjela Erzuli".Ta boginja u sebi sjedinjuje seksualne i emotivne osobine Venere i Afrodite sa samilošću i osjećajnošću djevice Marije.Od hungana je saznala da se u transu okitila kao afrička boginja, da je stavila tri prstena (jer Erzuli ima tri muža pored brojnih ljubavnika i ljubavnica) i da je u gomili vjernika izabrala nekoliko najzgodnijih mladića da sa njima flertuje.Bila je potpuno bezbrižna, ali nije spavala ni sa jednim od njih (bar to nije priznala u svojoj knjizi "Božanski konjanici:Živi bogovi Haitija"):Sve se završilo vrlo čedno, po ukusu američke publike iz pedesetih godina.Naša junakinja se rasplakala i rekla da je niko neće voljeti.Okupanu suzama, odveli su je do kreveta, gdje je zaspala u dubok san - i probudila se kao Maja Derin.  Ovaj doživljaj iz korijena je promjenio njen pogled na vudu.Više u njemu nije vidjela zanimljivu mješavinu sujeverja i laži.Shvatila je da je to istinska religija s moralnim vrijednostima i po mnogo čemu zadivljujućim životnim stilom.Naročito je isticala da se vudu bitno razlikuje od kršćanstva i islama u kojima je jasno odjeljen Tvorac i stvoreni svijet.Kršćanin se Bogu približava kroz sakramente.U Islamu mistici vjeruju da mogu doći u dodir s božanskim načelom.Ali pripadnik vudua zaista postaje bog ili boginja kad oni obuzmu ostale vjernike.
  avatar
  Admin
  Admin

  Broj komentara : 1115
  Join date : 2015-06-30

  Re: Taj veličanstveni vudu

  Komentar by Admin on Wed Jul 15, 2015 12:18 am

  VOODOO U PRAKSI

  Šta napraviti ako mislimo da neko koristi vudu magiju protiv nas.Najčešće sve počinje samo od osjećaja da nešto nije uredu, neugodni događaji redaju se jedan za drugim i čini vam se da iz zla idete samo u gore.No osoba koja je bacila čini na vas najvjerovatnije će vam na ovaj ili onaj način dati do znanja o čemu je riječ.Možda će žrtvi na pragu ili na vratima ostaviti amajliju, rasuti prah ili ostaviti neku sličnu stvar koja ce svjedočiti o djelovanju voodoo čarolije.Ponekad je dovoljno samo proširiti glasine i kod prve loše stvari koja se žrtvi desi ta glasina o vudu čaroliji bit će povezana sa njom.Drugi vjeruju da je lični kontakt najbolji i najefikasniji uzrokujući šok žrtve koji odmah potakne i pojača učinak čarolije.Vudu praktikanti najviše tu koriste metodu otpuhivanja prikladne vrste praha žrtvi u lice a najčešće tokom te ceremonije izgovara se i kratka čarolija.


  Za skidanje vudu čini najviše se koristi korijen anđelike.Čarolije se izvode subotom, prije svanuća.Osoba koja skida magiju drži u svakoj ruci korijen anđelike dok izgovara čaroliju kojom poziva Sveto Trojstvo, tražeći kaznu osobi koja je povrijedila praktikanta te oslobođenje magije sa sebe.Nakon toga osoba odbacuje korijenje pred svoja ulazna vrata i to u smjeru otkuda dolazi protivnik a ako je taj smjer nepoznat onda u pravcu juga.

  Neki svoj dom od uroka i čarolija čuvaju na taj način da u ispuhanu ljusku jajeta stave peteroprstnu travu te ljusku potom zapečate voskom.Ipak, radi li se o osobi koja također poznaje vudu čari neće prezati da, osim što sa sebe skine magijski uticaj, za osvetu svom napadaču pošalje nazad magijski napad.Za ovo su najpopularnije svijeće pomazane specijalnim uljem.


  Jedan od magijskih napada je i pokapanje otisaka stopala, odnosno zemlje na koju je žrtva stala i koja se sprema zajedno sa još nekim predmetima koji su potrebni za čaroliju u bocu koja se potom zakopava u zemlju odnosno posipanje specijalnim prahom koji se sastoji od kombinacije bilja i minerala.Dotakne li osoba stopalom prah ili prekorači mjesto gdje je boca zakopana oboljet će, ponekad i smrtno.Umjesto bocom vudu praktikant može se poslužiti i ukrštenim iglama, pribadačama ili metlama.Da bi se opaki uticaj praha uklonio potrebno je pronaći bocu i uništiti je a potom uz pomoć ritualnog čišćenja, metenja i pranja te soli ukloniti svaki trag praha.Često čari uključuju stavljanje određenih stvari u hranu i piće.Kažu da stavite li konjsku dlaku nekome u vodu ili mahnete li iznad vode čegrtušinim repom toj će se osobi u tijelu izleći zmija.
  avatar
  Admin
  Admin

  Broj komentara : 1115
  Join date : 2015-06-30

  Re: Taj veličanstveni vudu

  Komentar by Admin on Wed Jul 15, 2015 12:18 am

  Vodoo recept iz New Orleansa za jelo koje donosi sreću

  Potrebno je:

  pola litre kuhane vode
  šoljica pirjanog telećeg mesa
  4 šoljice narezanog kupusa
  jedan veliki nasjeckani luk
  2 velika nasjeckana paradajza
  čaša svježeg špinata, opranog i nasjeckanog
  pola čaše grožđica
  četvrt šoljice bijelog luka u prahu
  četvrt šoljice crvenog luka u prahu
  jedna kašičica bibera
  jedna kašičica soli
  jedan lovorov list
  pola čaše crnog vina
  1 zelena svijeća
  3 sjajna novčića

  Za početak upalite zelenu svijeću i oko nje postavite novčiće.Paleći svijeću izgovorite slijedeće: "Pozdravljam te Legba otvori vrata neka se moje riječi čuju na drugoj strani.Zahvaljujem ti."
  Zatim zastanite na trenutak da biste nakon toga rekli: "Kapetane Agouer, pokorno te molim da mi pomogneš da se brinem o svojoj porodici, o sebi samome i svima onima kojima je pomoć potrebna." Nakon toga, razmišljajući cijelo vrijeme o svojoj molbi počnite spremati hranu.
  Sve sastojke osim mesa, kupusa, špinata i grožđica stavite u lonac sa kipućom vodom i stavite da lagano vrije.Nakon deset minuta dodajte meso.Ostale sastojke dodajte nakon 40 minuta i pustite neka se kuha na laganoj vatri.Ugasite šporet, dodajte vino i promješajte.Prije posluživanja uklonite lovorov list.Služite sa graškom da biste si osigurali imanje.
  Prije nego počnete jesti izvadite iz posude pola šoljice ovog jela i postavite pred goruću svijeću, nudeći jelo kapetanu Agoueru.Nakon jela, odnesite ponuđenu hranu i tri novčića i ostavite ih pod drvetom.Triput udarite nogom u tlo i recite: "Blagoslovi i zahvale tebi, kapetane Agouer."
  avatar
  Admin
  Admin

  Broj komentara : 1115
  Join date : 2015-06-30

  Re: Taj veličanstveni vudu

  Komentar by Admin on Wed Jul 15, 2015 12:20 am

  Mada je Vudu jedan i jedinstven ipak se u njemu teoretski mogu odijeliti tri grupe obreda.To su grupe Rada, Petro i Zandor.Valja odmah naglasiti kako je razliku među njima više formalna nego li suštinska, upravo onako kako je u brazilskoj Umbanda magiji razlika između Macumbe i Candomblea.Onaj dio današnje vudu magije koji se karakteriše imenom Rada u prisjećanju Haićana odmah priziva aristokratičnost izvornih afrički Loa iz najdavnijih vremena povijesti afričkih naroda i plemena.

  Naime, taj naziv Rada ima svoje izvorište u imenu Arada a kojim se nekada kitio jedan slavni grad moćnog kraljevstva Dahomej.U tom gradu su Loe bili ne samo čuvari i zaštitnici stabilnosti već i kletvenici cijelog kraljevstva kojeg su branili od vanjskih neprijatelja.Stoga su i haićanski Rada obredi danas implicitni sinonim za obrede vezane uz prestiž i autoritet ali u sebi sadrže i dovoljnu dozu tolerancije i benevolentnosti.Obredi Rada se najčešće vezuju za upotrebu posebno izmješani prahova ali i određenih biljni sastojaka koji se stavljaju u Tafiju, osebujno obredno pice, kako bi se stupilo u neposrednu vezu sa određenim Loama.


  Kad su u pitanju Petro obredi onda valja reći kako su oni mnogo oštriji, opakiji, grublji i kako u njima nema nimalo tolerancije ni prema kome.I prilikom tih obreda ispija se Tafija ali su biljni sastojci u njoj opasniji, nerjetko zbog prevelike količine otrovnog bilja i ponekad sa smrtnim završetkom za neke sudionike u tim obredima.Obredi Petro su osveta pri čemu se ne biraju sredstva kako bi se nekoga uništilo ili kako bi mu se nanijelo zlo.Ovaj oblik vudu magije najčešće se održava na raskršćima staza u gustišu odnosno na onim mjestima gdje vlada Loa Carrefour ili Maitre Carrefour koji zahtjeva bacanje dviju crnih živih pijetlova u plamen naložene vatre.Obredi Rada i Petro zapravo su dvije strane jedne iste medalje, jednog istog Vudua.Svakom Loi se moze obratiti sa obje vrste obreda.


  I dok se obredi Rada i Petro mogu istraživati i međusobno ih se može upoređivati glede obreda Zandor bi se moglo kazati kako je riječ o onom najskrivenijem dijelu vudu magije.Da bi se prisustvovalo ovoj vrsti obreda valja biti na poseban način iniciran u tajne vudu magije pošto tim obredima smiju prisustvovati i u njima sudjelovati samo najodabraniji.Zato se na Haitiju i priča kako Zandor obredi daju pojedincima sposobnost letenja ali i mogućnost da se pretvore u razne životinje i onda napadaju ljude, a priča se i kako famozni Zombiji nastaju upravo kao posljedica ove vrste obreda Vudu magije.


  avatar
  Admin
  Admin

  Broj komentara : 1115
  Join date : 2015-06-30

  Re: Taj veličanstveni vudu

  Komentar by Admin on Wed Jul 15, 2015 12:20 am

  VOODOO LJUBAVNE ČINI

  PRONALAZAK PARTNERA-ukoliko niste sigurni za kakvu osobu biste trebali pokazati zanimanje, ukoliko se radi o romantičnoj ljubavi, napišite imena svih prikladnih mogući partnera na pojedine listiće papira.Kasnije listiće zgužvajte i bacite u plamen ne gledajući u njih-osim jednoga.Preostali papirić sadrži ime osobe na koju biste trebali usmjeriti svoje snage.

  ZALJUBLJIVANJE-Napravite od tkanine 17,5 cm veliki lutku i napunite je kokošijim perjem.Zatim odrežite komadić odijela ili tkanine koje je vas izabranik nosio.Upotrebite ovu tkaninu za šivenje košulje ili haljine za lutku.Ubodite se iglom i dozvolite da jedna kap krvi padne na lutku.Lutku nježno ljuljajte i govorite "Tvoje srce je moje.Voliš me duboko"
  Ponavljajte postupak tri puta dnevno.Za dvije sedmice će vaš ljubavni "cilj" osjećati neodoljivu privlačnost prema vama.

  SPRIJEČITI PARTNERA DA VAS NAPUSTI-Skuhajte lonac riže i dodajte u nju srce nedavno ubijenog zeca.Govorite pri tome "Ne možeš napustiti svoje srce".Ukoliko vas vaš dragi pokusša napustiti bit će privučen mirisom ove hrane.
  avatar
  Admin
  Admin

  Broj komentara : 1115
  Join date : 2015-06-30

  Re: Taj veličanstveni vudu

  Komentar by Admin on Wed Jul 15, 2015 12:21 am

  DEMONSKA SNAGA VUDU ČAROLIJE

  Sve što smo dosad napisali o pojedinim specifičnostima vudu magije - počevši od Loa i Krvnog saveza, preko religioznih plesova, pomagala i Svetog Braka do Vevea, Gada i Pot de Tetea - može se i obrnuti pa gledati na drugačiji, suprotan način - sve su to mogućnosti napada i proklinjanja drugih osoba i načini kako zavladati nečijim tijelom i duhom.To znači kako se u vudu magiji svaki postupak obrane može vrlo lako promentnuti u postupak napada i kako je eventualna granica između dobrih i loših djelovanja vrlo mala, ako je uopće i ima.

  Za takvu promjenu djelovanja najčešće su dovoljne sitnice: izmjena kakvog detalja u iscrtavanju Vevea, drugačiji način korištenja Gada ili promjena boje nekom prahu.Dovoljno je na primjer dočepati se nečijeg ličnog Pot de Tetea pa da se preko onog u staklenoj boci vrlo negativno djeluje na neku osobu.Ili dovoljno je izvršiti za nekog obred prizivanja odredđnog Loe, a onda tokom obreda povrijediti i razgropaditi prizvanog Lou, kako bi se njegov bijes sručio na onog ko je naručio obred.Mogućnosti djelovanja negativnom energijom na neko ljudsko biće su u vuduu jednake mogućnosti djelovanja pozitivnom energijom i to je vjerovatno jedina danas postojeća magija na svijetu u kojoj je etički dio djelovanja potpuno zanemaren.Upravo zbog tih razloga je vudu toliko i opasan.  KAŽNJENI HUNGAN


  Dobro pamtim šta mi je Mambo Oliv jednom govorila:
  -Bio jednom jedan Hungan u New Yorku.Slava mu se proširila otkako je primao bijelce i pomogao im u rješavanju njihovi problema.Skupo je naplaćivao svoje usluge, ali su svi rado plaćali, pošto bi im ostvario zaželjene želje.Tek, svima je promicalo kako svakom ko zatraži pomoć Hungan nešto kradom i oduzima: nekom dio zdravlja, nekom dio blaga, nekom dio mladosti, nekom dio srca.On svoje usluge nije naplaćivao samo u novcu, već i u onom što bi tajno ukrao a što je njemu služilo za mračne obrede kojima se predavao u osami svog stana.Bio je to mračan Hungan, osoba koja je bila vjerna Zandor obredima i koja se ukradenim nije služila za lični dobitak već za žrtvovanje mračnim silama čiji je bio sluga.Jednog dana pronašli su ga slomljenog vrata, lica okrenutog prema leđima i razrezanih grudi iz kojih je bilo iščupano srce.Posvuda unaokolo bile su razbijene boce Pot de Tetea.Kad su ih prebrojali, bilo ih je tačno onoliko koliko je taj Hungan za života imao i klijenata.Glave su mu došli Duhovi tame.A svim njegovim klijentima vratilo se ono što im je taj Hungan ukrao.Tako se jednoj poznatoj glumici a koja je iznenada nakon posjete Hunganu, preko noći, ostarila za kojih dvadesetak godina, mladost vratila preko noći i ona je zasjala ljepotom kakvu ju je krasila a što joj je omogućilo da dode do novih uloga,, pa čak i do jednog Oscara.


  -Odeš do nekog Hungana, zatražiš pomoć, platiš je i dobiješ, a nikad ne znaš šta ti je on još pride uzeo.Tek, kasnije, osjetiš posljedice a pomoći nema pošto takvi Hungani najčešće koriste krv kako bi sa svojim klijentima sklopili Krvni Savez a da to ovi i ne znaju.A takav savez je neraskidiv.


  I dok se svaki Veve, svaki Gad, svaki Krvni Savez, svaki Loa i svaki obred podjednako mogu koristiti i za obranu i zaštitu ili napad, postoje i načini za isključivo nanošenje zla.Najpoznatiji takav način naziva se Jacatu.On je osebnost crnačkog Vudua.


  avatar
  Admin
  Admin

  Broj komentara : 1115
  Join date : 2015-06-30

  Re: Taj veličanstveni vudu

  Komentar by Admin on Wed Jul 15, 2015 12:22 am

  Adjasou-buljooki loa koji ima loš smisao za humor.Živi ispod drveta koje raste u blizini izvora vode.Obožava alkolohna pića, naročito vermut, rum i konjak.
  Aida Wedo-loa koji predstavlja duha duge.

  Agassu-ovo je loa plemena Fon i Yaruba, porijeklom od plemena Dahomej koje ga je smatralo plodom seksa ljudske žene i pantere.Koga opsjedne izobliči mu ruke tako da nalikuju na kandže.Može uzeti lik raka.

  Agau-ovaj je vrlo nasilan loa koji uzrokuje potrese, osobito ako je ljut, i grmljavinu a optužuju ga i za zavijanje vjetra u oluji.Nerjetko se događa da osoba umre ako je ovaj loa opsjedne.Ako je osoba dovoljno snažna da ga izdrži u sebi bit ce osnažena i pročišćena.Jednako kao i Bade ovo je ujedino i loa vjetra.


  Ayida-predstavlja majčinski lik i dugu.Zajedno s Danballahom (čija je druga žena Erzulia) predstavlja silu ljudske seksualnosti.Njen simbol je zmija.

  Ayza-zaštitnicki loa.

  Baka-zli loa koji može uzimati oblike raznih životinja.

  Bakulu-ovaj strašni loa za sobom vuče lance i niko ga ne voli prizivati pa zato nikoga niti ne opsjeda.Žrtve za njega odnose se u šumu i tamo ostavljaju.

  Barun Samhedi-čuvar grobova, drugo ime za Ghedea.

  Bosou Koblamin-opaki Petro loa koji se vrlo uspješno bori protiv neprijatelja i priziva se u vrijeme ratova.Štiti poklonike koji putuju noću.Ima tri roga koja označavaju snagu, nasilje i divljinu.Mada zna pomagati poklonicima ipak se na njega zbog njegove naravi niko ne može osloniti.Njegova omiljena hrana je svinjetina pa mu se zato prinosi kao žrtva.Na ceremonijama na kojima se slavi ovaj loa puno se jede i uživa u hrani.

  Brise-loa brda, gospodar šuma.Krupan je, tamnoput i dobrodušan.Naročito voli djecu.Dobar je zaštitnik.Može uzimati lik sove.Žrtvuju mu se kokoši.

  Congo-ovaj loa je lijep ali ravnodušan.Voli odjeću i hranu s puno pimenta (jamajkanski biber) te miješana pića.

  Congo Savanne-ovo je nasilni Petro loa koji je poznat po tome što jede ljude.Bjeloput je i ljudi ne vole imati ništa sa njim.

  Dinclusin i Chalotte-kad neki od ova dva loa opsjedne osobu tjera je da govori francuski ne dozvoljavajući joj da koristi jezik kojim se inace služi.Dinclusin rado gura u džepove sve što mu neko dade.

  avatar
  Admin
  Admin

  Broj komentara : 1115
  Join date : 2015-06-30

  Re: Taj veličanstveni vudu

  Komentar by Admin on Wed Jul 15, 2015 12:23 am

  Teško je nabrojati sva vudu božanstva pošto ih ima jako mnogo a smatra se da dosta njih nastane od istaknutih vudu vjernika.Ovo su samo neka.

  Erzulia Jan Petro-nasilna Petro loa koja štiti hramove.Ona je morski duh i voli čist zrak i vodu.Također voli parfeme i losione.

  Gran Boa-ovo je loa koji živi u šumi i štiti sav šumski svijet.Jede voće i povrće i to neprestano i zato nikad nije gladan kada ga se pozove na neku svečanost.Obično ga se priziva kada neko stupa u sveštenstvo.

  Grande Ezili-loa u liku sakate starice koja hoda uz pomoc štapa.

  Ibo Lele-ponosni i ambiciozni loa koji voli da ga se dvori i mrzi kad ga uspoređuju sa drugim loama.Uvijek izmišlja neku novu vrstu hrane koja mu je draga tako da ga se stalno mora dvoriti.

  Jean Petro-nastao iz imena španjolskog roba don Petra ovaj loa predstavlja snažnog vođu.

  Krabinay-ovo je Petro loa koji se oblači u crveno i moze skočiti vrlo visoko.Zna biti vrlo okrutan i nasilan.

  Linglessu-ovo je loa slobodnih zidara.Voli usoljeno meso a naročito jezike, uši i rep koze, koga god opsjedne ponaša se nasilno.

  Linto-ovo je dječiji loa koji se i ponaša kao dijete, brblja gluposti i plače.


  Marinette-Bwa-Chech-ovo je Petro loa koja se ne poštuje tako često na Haitiju nego je poznatija u južnim krajevima svijeta.Vladarica je Petro-e-rougea i njegove žene Ti-Jean-pied-sec.Na ceremonijama njoj u čast u velike se kresove baca sol i petrolej.Kažu da je obožavaju vukodlaci.Sova koja vrišti je njen znak pa se zato oni koje opsjednu ponašaju kao sove.Takvi ljudi obično postaju opsjednuti kanibalizmom i priznaju sve zločine koje su počinili.Na kraju ceremonije opsjednuti zajedno sa svećenikom koji vodi obred nogama gase vatruŽrtvuju joj se živi pilići, koza i krmača.Životinje niko ne smije dodirnuti dok ih pripremaju i moraju se zakopati i ostaviti u šumi gdje prima svoje žrtve.

  Mawu Lisa-ovo je loa stvaranja.

  Nibo-jedan od Gueda, bogova smrti kojih je tridesetak.Niboa je Loco pronašlo u obliku kamena vezanog u zavežljaj.Kamen se kad ga je Loco donio kući pretvorio u dijete.Bog rata Ogoun nazvao ga je Niboa a nešto kasnije i posvojio.No Ogounov sin Ogoun-Badagrija oduvijek je bio Nobov veliki protivnik.Ako se desi na istoj svetkovini da ova dvojica loa obuzmu dvoje vudu poklonika ta dvojka će se bijesno sukobiti.

  Obatala-ovo je nebeski loa koji oblikuje dijecu u majčinoj utrobii i odgovoran je za deformiranu djecu .Uvijek se oblači u bijelo i voli jesti puževe.

  Ogou Balanjo-ovaj loa predstavlja duha iscjeljivanja.

  Osun-duh ili loa čija je osnovna zadaća da iscjeljuje zatrovane i zaprljane izvore.

  Petite Pierre-proždrljivi loa koji stvara kavge i sukobe među onima koji posegnu za hranom kad sjednu za stol jer sve želi uzeti za sebe.

  Sango-loa oluje.

  Sirena i Kit-morske loe koji su veoma povezani pa se zato zajedno slave.Neki kažu da je Kit majka Sirenina a da je Sirena udana za Agwea dok drugi tvrde da je Kit Sirenin muž a treći izvori poistovjećuju ta dva loe.Onaj koga Sirena opsjedne postaje vrlo koketan, govori francuski i ne voli da ga služe seljaci.

  Sobo-ovo je loa snage i poznat je po svojoj hrabrosti.Onaj koga opsjedne oblači se u vojničke uniforme a predstavlja i vudu svećenika.Njegova prisutnost donosi zaštitu od zlih duhova poklonicima na ceremoniji.Ima iscjeliteljske moći.Voli ovčije i kozje meso.Bijela i žuta su njegove omiljene boje.

  Sogbo -loa grmljavine i zaštitnik zastava, brat trorogog Bosa.Uvijek se pojavljuje u društvu loe vjetra Bade.Onaj koga opsjedne baca uglačano kamenje koje se postavlja da simbolizira ovog lou, oponašajući tako zvuk grmljavine.

  Taureau-trois-graines- ovo je strašni loa čije ime znači "bik sa tri testisa".Oni koje opsjedne počnu bijesniti i pustošiti sve oko sebe i da bi ih se zaustavilo treba im ponuditi pregršt trave koju će proždrijeti.Opsjednuti riču i plešu.

  Ti-Jean-Petro- ovo je Petro loa crne magije koji ima lik jednonogog patuljka.Porijeklo mu je afričko gdje je bio duh žbunja.U vuduu predstavlja zaštitnika i pomoćnika crne magije.Još ga nazivaju i Petro-e-rouge, Ti-Jean-pied-fin, princ Zandor ili Ti-Jean-Zandor.Zna biti vrlo nasilan i strastven, naročito kad opsjeda ljude.
  avatar
  Admin
  Admin

  Broj komentara : 1115
  Join date : 2015-06-30

  Re: Taj veličanstveni vudu

  Komentar by Admin on Wed Jul 15, 2015 12:23 am

  Hiroviti vudu bogovi

  Svi poklonici Vudu magije vjeruju da su rođeni iz trbuha svete zmije Dan.Dan je božanstvo zemlje i vode i kao takvo daje bogastvo, daje život.Prema ljudima je uvijek dobrostiv.No, Dan ne pliva samo vodama i ne gmiže samo tlom.Dan se može neki put uspuzati i na nebo kako bi se zaogrnuo ljepotom boja.Tada Dana možemo vidjeti i mi obični ljudi u obliku duge koja se javi nakon kiše.Kad je na nebu onda Dan ljudima može bacati i poklone.Najčešće su takvi pokloni u obliku kamenčića, meteorita.Za sve Crnce to su pokloni koji daju najveću moguću zaštitu od svih negativnih djelovanja i sretan je onaj ko ih nađe i nosi...  Ali Dan nije vrhunsko božanstvo kao što to nisu ni Agau-zbog čijeg se bijesa javljaju orkani, oluje i tropski vjetrovi - ali ni Agbate ili Acloboe, koji su odgovorni za sve nesreće i bolesti.Iznad svih spomenutih je Legba, gospodar života i smrti, onaj koji stoji kao barijera između živih i mrtvih i koji nam omogućava da preko njega uspostavimo kontakte sa duhovima.On je zaštitnik naselja a u Vudu magiji ga se prikazuje u obliku uspravljenog penisa.Legba-kojeg se može nazvati i imenom Fa - je sila koja štiti sve one koji se bave magijom ili obredima a pošto zna sve jezike i sve događaje onda se preko njega može saznati i budućnost svakog čovjeka i ishod svakog događaja.Ali Legba nije vrhovna sila.Iznad njega je onaj kojeg nazivamo Vrhunski ili Jedinstveni a koji vlada svime i do kojeg se ne moze doći.


  Do Dana, Agbate, Acloboe i Legbe - ali ni do ostalih koji su ispod Vrhunskg i Jedinstvenog-ne može se neposredno doći i uspostaviti kontakt već se to uvijek mora raditi preko posrednika.Tih je posrednika izuzetno mnogo, na hiljadu.Neki se koriste često, neki gotovo nikada.U Vudu magiji tim je posrednicima ime Loa.Oni su sposobni za dobro i zlo, podložni su osjećajima i temperamentom ponašanju jednaki ljudima.Zato i mogu biti opasni neprijatelji koji nam nanose zlo ali i istinski dobročinitelji koji jednom prizvani smiju i mogu izmjeniti ljudski udes.

  Ni jedan Loa sam ne može nešto stvoriti ali može svojim blagotvornim uticajem i djelovanjem usmjeravati prirodne sile kako bi one djelovale na dobrobit određenog pojedinca.Svaki Loa je izuzetno osjetljiv i tankoćutan na način obraćanja od strane ljudi ali jednako tako osjetljiv i na poklone koji mu se u prizivanju daruju.Nije li zadovoljan osjećat će se povrijeđenim a onda će planuti silnom mržnjom i napraviti upravo suprotno od željenog.Ali ako mu se žrtvom, poklonom, plesom, muzičkim ritmom bubnjeva ili krvlju ugodi onda će svaki Loa uzvratiti ispunjenjem želje.I nema te želje koju umilostivljeni Loa ne bi mogao ispuniti pa ma kako nevjerovano ona izgledala skučenom bijelom umu.
  avatar
  Admin
  Admin

  Broj komentara : 1115
  Join date : 2015-06-30

  Re: Taj veličanstveni vudu

  Komentar by Admin on Wed Jul 15, 2015 12:25 am

  Bez sumnje vudu je najzanimljivija, najopasnija i svakako najpopularnija magija na svijetu čije su predaje o voštanim lutkicama i zombijima odavno osvojile Holivud i zaintrigiralo i najbistrije glave.Pogrešno je reći da je vudu kult vračanje jer on je više od toga-religija koja se bazira na magiji i obožavanju Loa ili bogova od kojih su najveći lunarno i solarno božanstvo-Mama Wata ili Erzuli i bog Sunca Legba i svojevrstan društveni bunt crnaca koji ih je ujedinio protiv osvajačke čizme bijelaca.

  Na Haitiju je, kazuje predaja, među plantažama pamuka i šećerne trske Vudu magija bila jedina sila sposobna ujediniti robove istrgnute iz domovine i prevezene u potpuno nepoznato podneblje.Bila je to snaga koja im je omogućila preživljavnje kao čvrste zajednice koja je stvorila ne samo novi način života nego i nov jezik.Ali, uvijek, u njihovim snovima-baš kao i u našim snovima danas-Dahomej, ili kako ga danas krste Benin, u Africi, bio je i ostao sveta zemlja snova. idealna domovina, u koju se svi žele jednom vratiti a u koju uspiju stići tek rijetki, odabrani.

  Tek, da nije bilo Vudua ne bi bilo ni današnjih Haićana.Vudu kao magija i misterij jednog vjerovanja učinili su čudo stvorili u nama misticizam koji svoje korijene ima u afričkom dalekom Dahomeju ali više nije jednak onom Vuduu kojim se sada služi crna Afrika.Haićanski vudu još je uvijek dio svakodnevnice i bez njega je život nezamisliv.Bez njega nema ni familije, ni zdravlja, ni politike.I dan, danas svaka Haićanka kad joj se dijete razboli, pa i ona iz najbogatije porodice, prvo s djetetom dođu Mambou ili Hunganu (svećenici i svećeniku) pa tek ako oni ne naprave svoje odlaze k liječniku zatražiti medicinsku pomoć.
  Posebno se često traže njihove usluge kod ljubavnih jada.Dolazi se skrivećki ili javno.Ljubav muči sve slojeve društva i svi oni očekuju od ove najmoćnije magije svijeta da im zacijeli rane.Svi Haićanski političari su oduvijek bili inicirani u obrede Vudu magije počevši od Toussainta L*Oueverturea preko Dessalinasa, Antoinea Simonea i kćerke mu Celestine, preko kralja Henryja l.do diktatora Francoisa Duvaliera.Bio je poznatiji pod nazivom Papa Doc, koristio se Vudu obredima da bi što duže vladao a u svoju ličnu batinasku gardu "Tontons Macutes" birao je samo one pojedince koji su mogli dokazati kako su tokom Vudu obreda svojeručno zaklali najmanje deset ljudi...
  avatar
  Admin
  Admin

  Broj komentara : 1115
  Join date : 2015-06-30

  Re: Taj veličanstveni vudu

  Komentar by Admin on Wed Jul 15, 2015 12:25 am

  Mambo je na neki način nasljedna funkica i na Haitiju i danas postoji nekoliko familija koje u svojoj generaciji imaju po jednog ili više Mamboa, što znači da se u njima akumuliralo i dosta veliko, usmeno nasljeđeno znanje o Loama, njihovim djelovanjima i načinima kako ih iskoristii za dobrobit življenja.Ni jedna Mambo na Haitiju nije oliko bogata da bi mogla živjeti samo od svog vudu znanja, stoga među njima ima i seljanki, sakupljačica trava, beračica pamuka, rezačica šećerne trske i zapravo svih mogući zanimanja.Većina ih je nepismena, kao i Mambo Oliv, ili ih to nimalo ne spriječava u obavljanju za Haićane izuzetno važnog njihovog zanimanja.  Na određeni način, haićanske Mambo su ostale najbliže evropskom stereotipu srednjovjekovnih vještica koje su istovremeno bile i vidarice i biljarice i savjetnice u rješavanju svakodnevnih problema i mirotvorke uzdrmanih brakova i tražiteljice ženika ili nevjesti i čuvarice tradicionalnih vijednosti te pričalice legendi i samim time porodični stup oko kojeg se vrti cijela svakodnevnica mnogoljudne familije sa svim bližim i daljnjim srodnicima koji je neki put i preko stotinjak.  Djelovanje svakog Mamboa - pa tako i Mambo Oliv - iscrpljuje se na dva jednako vrijedna nivoa.Prvi od njih je vezan za kućno djelovanje.Kao i svaka druga Mambo ima svoje kućno svetište u posebnoj prostoriji za rad, a u kojoj inače prima sve one koji je posjete kod kuće tražeći njezinu pomoć.

  To njezino svetište nalazi se u jednom ugrađenom ormanu.Kad mu ovorite vrata, umjesto poslagane i obješene odjeće ugledat ćete limeni križ proviđen raznobojnim žaruljicama, okružen raznobojnim papirnatim cvijećem i umjetnim plodovima.Unaokolo se još nalaze i drveni ili sadreni kipovi svetaca - među njima obaveznog svetoj Sebastijana probodenog strijelama i svetog Jurja na konju i s kopljem u ruci - kao i šareno obojene tikvice prpune prahova, osušenih trava, gomoljika i korijenja.Tu je još i obavezna kadionica sa tamjanom, ali i zašiljeno palmino lišće nalik noževima.U kutu stoji i savremeni kasetofon sa hrpom kaseta na kojima je snimljena haićanska muzika sa vrlo naglašenim i izraziim bubnjanjem udaraljki.Po zabijenim čavlima još vise i razne hamajlije i talismani, ali i pokloni koji su se davali raznim Loama: bočice parfema, laka za nokte, šarene marame, osušeni msotuljak pupkovine, drvene maske izrađene u planinskom dijelu Haitija, raznobojna vunica i predmeti čije porijeklo i namjenu ni danas nisam shvatila.  Ovakav ili sličan oltar može se vidjeti kod svake Mambo i razlike mogu biti samo u izloženim predmetima ili u njihovoj količini.

  Drugo djelovanje Mambo iscrpljuje se na nivou obrednih svečanosti - bez obzira jesu li popraćene plesovima ili ne - organiziranih noću po gustišima i proplancima, daleko od očiju adoznalih.Nerjetko im prisustvuju i osobe koje su zatražile pomoć Mamboa kod kuće.
  avatar
  Admin
  Admin

  Broj komentara : 1115
  Join date : 2015-06-30

  Re: Taj veličanstveni vudu

  Komentar by Admin on Wed Jul 15, 2015 12:26 am

  Najpoznatije pomagalo korišteno u vudu magiji - a reko kojeg je ta vrsta crne crnačke magije i postala popularna u svijetu - svakako su vudu lutkice.Riječ je o kipovima i kipićima ljudskog tijela nad kojima se rade određeni vudu obredi kako bi se preko tih pomagala djelovalo na neku osobu.Lutkice mogu biti izrađene od voska, papira, gline, drva, tijesta, plastike i najrazličitijih materijala današnjice, a tradicionalni vudu zahtjeva izradu od očišćenih kostiju životinja - najčešće glodavaca - unutar kojih se stavljaju osušeni gomolji, korijenje i trave, koji se zatim umataju raznobojnim koncima ili palminim trakama.  Nakon što se nad takvim lutkicama izvede cijeli niz obreda i nakon što se one povežu s karakteristikama određene osobe Hungan ili Mambo tojest vrač ili vračara može započeti svoje djelovanje.Lutkice služe najčešće za ubadanje igala od željeza ili obrađenog drva, a takvim ubadanjem može se djelovati na određenu osobu i pozitivno i negativno.  No, lutkice u vudu magiji služe i za trgovinu sa određenim Loom pošto one zamjenjuju ljudsku žrtvu.Dobro se sjećam, prisjeća se istraživačica vudua, kako sam u nekoj kapelici u haićanskom zabitnom selu na oltaru pored kipa kršćanskog sveca Sebastijana - čije su tijelo izbole strelice - vidjela plastičnu napuhanu sexy lutkicu iz nekog porno shopa, a po čijem su tijelu bile naljepljene drvene igle.Mambo Oliv mi je pojasnila kako je riječ o određenom ljubavnom bajanju, skrećući mi pažnju na crvene tragove boje koji su, iako izblijeđeni, još uvijek imali izgled ljubavnog vevea.Dok bi se posvuda drugdje ovakva kombinacija sveca i plastične sexy lutke smatrala svetogrđem i gotovo sablazni, na Haitiju je to normalna pojava na koju niko ne obraća pažnju.  Pošto nisu svi hungani i mamboi dobronamjerni, nisu ni njihove lutkice uvijek takve.Naime, postoji cijeli niz lutkica koje u svojoj unutrašnjosti kriju samljevene kosti mrtvaca, osušene dijelove životinjskih tijela i prosijanu zemlju sa groblja, a koje se koriste za trgovinu sa Barunom Samedijem (Loa smrti) i nanošenjem zla drugim ljudima.Takve se lutkice izvana nimalo ne razlikuju od onih dobronamjernih, pa će tek iskusno oko mamboe ili hungana otkriti šta one kriju u sebi.Na takve i slične lutkice vrlo sam često nailazila u gustišima i bespućima Haitija, a znajući iz iskustva i pričanja mambo Oliv kakvim bi se opasnostima mogla izvrgnuti, brižno sam ih zaobilazila u širokom luku.Takve lutkice nerjetko ostaju kao trajan trag i obilježje mjesta na kojem se izvodila krišom kakva mračna vudu ceremonija pod okriljem noći.Oko takvih lutkica nerjetko je tlo vrlo utabano od plesa ili je poškropljeno kapljicama krvi žrtvovane životinje, a po okolnim granama drveća ili grmlja vise ostavljeni pokloni nekom Loi.Jednom prilikom sam vidjela kao poklon obješen grudnjak, a nekom drugom prilikom cijeli niz papirnatih raznobojnih traka koje su potpuno prekrile ostavljene obiteljske fotografije.

  avatar
  Admin
  Admin

  Broj komentara : 1115
  Join date : 2015-06-30

  Re: Taj veličanstveni vudu

  Komentar by Admin on Wed Jul 15, 2015 12:27 am

  Voodoo je sistem vjerovanja i duhovnih praksi porijeklom iz Afrike.Centri u kojima se voodoo kao takav razvio su Benin, Togo, Burkina Faso, jugoistočna Gana i Senegal, gdje se koriste nazivi Vodou, Vodoun, Vudu, ili Vudun i Haiti, gdje se koristi naziv Voudu.Haiti je specifično područje na kojem se razvila podvrsta vudua koja se sastoji od originalnih elemenata i kultova iz crne Afrike pomiješana sa kreolskim naslijeđem i katoličkim kultom, a dalji razvoj ove prakse primjećuje se u Brazilu, što ćemo kasnije detaljnije razmotriti.
  Temelj vudua je poštovanje predaka i mnoštva Loa ili božanstava, kao i vrhovnih božanstava, stvoritelja Univerzuma.Osnovna svrha vudua jeste, kao i kod većine praktičnih sistema, uticaj na svakodnevni život i komunikacija sa božanstvima i precima koji taj uticaj omogućuju,kao i omogućavanje putovanja duše u duhovno razvijenija područja nego što je ravan na kojoj se odvija svakodnevni život.
  Iako je sistem božanstava u raznim vudu sistemima donekle različit, postoji nekoliko zajedničkih kategorija.Ovdje nećemo ulaziti u detaljne podijele, vec ćemo se zadržati na općim kategorijama i koristiti najčešće korištena Imena, u cilju što sažetijeg prikaza ove kompleksne materije.
  Iako se naglasak stavlja na komunikaciju sa Loa, ili nižim božanstvima, Vudu poštuje vrhovna božanstva, stvoritelje Univerzuma, koji se različito nazivaju.Vrhovno božanstvo, vrhovno biće naziva se Mawu,Mahou ili Mau, Olorun, Oniyama i Olodumare; smatra se da to Vrhovno Biće, iako je stvoritelj svega što postoji, nema direktan kontakt niti utiče na dešavanja unutar svega što je stvorilo, već prije ima primarnu funkciju održavanja Stvaranja u funkcionalnom stanju i osiguranja da sve teče po univerzalnom zakonu.U Rada porodici vudua poštuju se takođe i Damballah i Ayida-Wedo, zmijska božanstva čiji su simboli dvije zmije opasane duginim bojama, i koji takođe imaju funkciju vrhovnih bića, ali onih koji svojom ljubavlju prema svemu sto je Mawu stvori(l)o održavaju Stvaranje u ravnoteži; ovo dvoje, Damballah kao muški i Ayida-Wedo kao ženski polaritet, ipak nemaju direktan kontakt sa bićima unutar Stvorenog, i ne razumiju ljudski jezik, te im se tako nije moguće direktno obraćati i tražiti bilo šta od njih; za takve, konkretne stvari služe Loa.
  avatar
  Admin
  Admin

  Broj komentara : 1115
  Join date : 2015-06-30

  Re: Taj veličanstveni vudu

  Komentar by Admin on Wed Jul 15, 2015 12:28 am

  Najljepša vudu boginja - Erzulia
  Erzuli ili Mama Wata vladarica je Mjeseca i ženske plodnosti.Mama Wata je lijepa, hirovita, strastvena i zavodljiva, a pošto je uspjela zavesti sve Loe, okrenula se prema smrtnicima, tražeći među njima osobe koje će zadovoljiti njenu neutaživu žeđ za ljubavi.Ta je žeđ toliko jaka i velika da Mama Wata više i ne bira ko će je ugasiti, mlado ili staro, muško ili žensko.Noću, za vrijeme punog Mjeseca, ona se uvlači u ljudska tijela.Svidi li joj se neki muškarac, uzet će obličje žene koju on voli ili obličje djevojke koju on strastveno želi a ne može je imati, i s njim u tako uzetom obličju ljubovati do zore.Odabrani će muškarac tokom takve noći doživjeti sve ono najviše što žena i tijelo mogu pružiti, ali isto tako i ono najviše što osjećaji nude čovjeku.

  Svidi li se pak Mama Wati neka djevojka, preobličit će se u lik muškarca kojeg ona želi ili u lik njenog supruga, pa tako ljubovati s nim cijele noći, zadovoljavajući sve strastvene želje njezinog srca i osjećaja, ali je i učeći najvećim bestidnostima koje požuda izaziva u ljudima.

  Ali neki put je Mami Wata toliko gladna putenosti da je ništa ne može zaustaviti.Tada ona djelje na skupine ljudi, tjerajući ih noću da se okupljaju na zabačenim mjestima i odaju međusobnom uživanju, pri čemu uopće nije važno ko s kim spava.Takve grupne orgije na Haitiju su odavno poznate, čak i prije nego što su postale popularne među bijelcima.To su takozvane obredne orgije Mami Wata, koje se ne mogu spriječiti.

  Ovaj ženski loa predstavlja žensku energiju Legbe.Njeni je vjernici vole, zbog njene snage jednako boje koliko je i vole.Zaštitnica je riječi, ljubavi, zdravlja, ljepote, sreće, osvete, ljubomore i svađe..Prikazuje se u obliku zmije omotane oko same sebe.Hrani se vodom i bananama, veoma je svjetloputa.Ima sposobnost stvaranja, sanjanja.Najljepša je od sviju Loa i za razliku od ostalih ne predstavlja elementarnu silu.Kad nekog opsjedne, ta osoba se odmah počne kupati, koristeći sapun koji niko nije upotrebljavao, oblačeći se u svilu i ukrašava cvijećem.Njeni su dani utorak i četvrtak.Voli slatka pića.Neki je upoređuju sa Afroditom, ali većina je poistovjećuje sa djevicom Marijom.Čak je i njen simbol srce probijeno strijelom.Predstavljaju je djevicom mada to nije u fizičkom smislu, već više spiritualnom i emotivnom.

  Voli dobivati darove ali rado i daruje.Velika je koketa, voli plesati.Voli muškarce, a ne podnosi žene jer ih smatra suparnicama.Ima tri vjenčana prstena jer je vjenčana sa Danom, Ogounom i Agweom.Koketira sa Zakom, ali ne podnosi Ghedea jer je tamnoput.No, bez obzira na njena koketiranja, ona je ta koja uvijek vodi glavnu riječ i uvijek je po njenom.Nikad nije zadovoljna i na kraju se uvijek neutješno rasplače i ta strana njen prirode je približava drugim ženama koje inače odbija svojom bahatošću.

  -----------------------------------

  Erzulie Freda, u svom dahomejskom obliku, božanstvo je luksuza, ženstvenosti, senzualnosti, dragog kamenja i nakita; ona je apoteoza ženstvenosti i samilosti.U ovom vidu njene boje su roze, plava i zlatna.U svom vidu kao Erzulie Dantor, ona je stara žena sa mnogo ožiljaka koja u jednoj ruci drži nož, a u drugoj zaštitnički nosi dijete. Ona je ratnica i žestoka zaštitnica djece i žena; prikazuje se i kao crna Madona.Ova prethodna dva njena oblika uzimaju se i kao zaštitnici homoseksualaca i lezbejki.Erzulie La Sirene je njen vodeni aspekt, vjerovatno baziran na njenom drevnom porijeklu u vidu Ezi-Aku, boginje-vodene zmije koja je poštovana u Nigeriji.

  avatar
  Admin
  Admin

  Broj komentara : 1115
  Join date : 2015-06-30

  Re: Taj veličanstveni vudu

  Komentar by Admin on Wed Jul 15, 2015 12:29 am

  Legba - najmoćniji loa
  On je sitan, pogrbljen starac ranjiva tijela koji čuva križanje cesta, te puteve prema drugom svijetu.Ujedino je i čuvar centralnog dijela oko kojeg se vrši voodoo ceremonija - poto mitaa.Voli pušiti lulu.Kad opsjedne neku osobu, učini svoju prisutnost vrlo uočljivom jer tjera tijelo da se izobliči.Njegov simbol je Sunce i sve pozitivne stvari.Pošto je on loa koji predstavlja život, na početku svake ceremonije vjernici ga trebaju pozdraviti.Božanske poruke prenosi ljudima na njihovom jeziku, njihovim glasom.On otvara vrata spiritualnog i dozvoljava ljudima komunikaciju sa drugim loama, a nijedan drugi loa neće se usuditi pokazati pred vjernicima bez Legbina dopuštenja.Njegov sveti dan je utorak, a boje zelena, ružičasta i crvena.
  avatar
  Admin
  Admin

  Broj komentara : 1115
  Join date : 2015-06-30

  Re: Taj veličanstveni vudu

  Komentar by Admin on Wed Jul 15, 2015 12:29 am

  Bog tamne strane
  On je zli protivnik Legbin, i jednako kao i on kontrolira križanje cesta tojest raskršće.Smatra se da je on krivac za sva zla u svijetu, osobito za nepravde.No on je i onaj koji kontrolira količinu zla u svijetu, te zla bića.Za razliku od Legbe čiji je simbol dnevna svjetlost, Kalfu se skriva u noći i pomoćnici su mu noćni duhovi.U njegovoj prisutnosti ljudi ne govore, osobito ako opsjedne nekog.Za razliku od sitnog, pogrbljenog Legbe, Kalfu je jak, visok i mišićav.Njegove svetkovine se najčešće događaju na raskršćima.Njegov simbol je Mjesec.Zna sve o ljudima i može im pomoći da rješe svoje probleme.Predstavlja čarobnjaka i rado u svojoj magiji koristi listiće čaja.
  avatar
  Admin
  Admin

  Broj komentara : 1115
  Join date : 2015-06-30

  Re: Taj veličanstveni vudu

  Komentar by Admin on Wed Jul 15, 2015 12:30 am

  Loa smrti i erotike
  Ovaj besmrtnik u crnom kontolira vječna raskršća, a njegov simbol je križ na grobu jer predstavlja čuvara groblja i može kontaktirati sa mrtvima, zna sve o njima i o tome šta se događa u obiteljima preminulih (stoga se priziva u tu svrhu).Noću posjećuje katolička groblja.On kontrolira sve što se tiče zagrobnog života i njegov aspekt je smrt.Ovo je ujedino i loa koji se vezuje uz erotizam, na taj način da nije oduševljen, ali ni posramljen erotičnim stvarima.Stoga kad Ghede opsjedne nekoga, to je obično čovjek koji se ustručava erotičnosti, negirajući vlastitu seksualnost.Takve osobe rado ismijava i posramljuje.Na taj način pokazuje i svoju klaunovsku stranu.

  Obično kada nekog opsjedne stavlja na sebe sunčane naočale kojima izbije desnu leću kako bi mogao bolje vidjeti ne krade li ko njegovu hranu.Najčešće se onaj koga Barun Samedhi opsjedne kasnije ne sjeća onoga što je radio pod njegovim uticajem.Opsjednuti se također oblače u crne kapute i stavljaju si vatu u uši i nos, da bi nalikovali mrtvacima, te izvode erotične plesove, oponašajući pokrete spolnog odnosa.Ovaj loa voli šokirati žene opscenim rječima i pjesmama.Isto tako rado jede i pije i voli upražnjavati te užitke kada nekog zaposjedne.

  Ghedea četo nazivaju Barun Samedhi jer ima i crnomagijske sposobnosti.Vlada zombijima i može ljude pretvarati u životinje.Vlada dušama onih koji su umrli od posljedica crne magije.Govori kroz nos, ciničan je i voli se rugati.Voli cigarete i ponekad popuši i po dvije odjednom.

  S druge strane, veliki je zaštitnik djece i mrzi vidjeti dijete kako umire, pa se zato priziva u pomoć bolesnoj djeci.U općenitom smislu, oboli li odrasla osoba, Ghede se priziva jer je on gospodar smrti i odlučuje o tome ko će preživjeti a ko ne.Njegovi štovatelji ga slave 2. novembra, paleći mu svijeće na groblju.Njegov dan je subota a boja crna.Boji se vatre.Voli soljene haringe, ljutu papriku, pečeni kukuruz i pečene banane.Žrtvuju mu se crni pilići i koze.
  avatar
  Admin
  Admin

  Broj komentara : 1115
  Join date : 2015-06-30

  Re: Taj veličanstveni vudu

  Komentar by Admin on Wed Jul 15, 2015 12:31 am

  Veliki loa Dan
  Danballah-loa zmija također i loa munje, očinska figura, jedan od omiljenih loa.Ne komunicira najbolje sa poklonicima jer su njegove mudrosti preduboke za njih.Nastanjuje rijeke i izvore.Njegova je prisutnost smirujuća.Ako koga opsjedne, treba mu žrtvovati jaje koje će on tada zagristi.Takvi ljudi plaze jezik, gmižu i ponašaju se poput zmija.Njegova je žena Aida-Wedo i često ih se prikazuje zajedno kao dvije zmije ili kao dugu te predstavljaju ljudsku seksualnost.Danballah donosi bračnu sreću parovima koji ga poštuju, također, poznat je po tome što donosi kišu.Pošto teško govori glasa se piskanjem.Njegov dan je četvrtak, zaštitna bijela boja, voli svjetlu hranu i pića a naročito voli jaja, kukuruz, dinje, rižu, banane i grožđe.Štiti bijele metale posebice srebro.Svoje poklonike može učiniti bogatima jer otkriva skrivena blaga.
  avatar
  Admin
  Admin

  Broj komentara : 1115
  Join date : 2015-06-30

  Re: Taj veličanstveni vudu

  Komentar by Admin on Wed Jul 15, 2015 12:33 am

  Hungani ili vudu svećenici
  Pošto svaki pojam ima svoju suprotnost tako je i nasuprot pojmu Mambo na Haitiju Hungan.Zapravo je riječ o muškarcu koji se bavi istim onim poslom kojim se bavi i Mambo.No, kako su muškarci već i svojom tjelesnom građom drugačiji od žena - a da ne spominjem razlike u psihi - Hungani se zapravo bave svim onim problemima kojima se Mamboi ne žele baviti.Riječ je o prvenstveno takozvanim muškim problemima među kojima je uvijek najprisutniji problem impotencije ili neodgovaranje na iskazane ljubavne želje.

  Jednom prilikom mi je Mambo Oliv kazala kako su Hungani majstori afrodizijaka i kako svakog muškarca mogu pretvoriti u majstora kreveta - a što oni najviše i traže - dok ženama takvi podražaji nisu potrebni pošto ih je već i sama priroda dovoljno obdarila i željama i mogućnostima.
  Ipak, između rada Hungana i Mamboa postoji jedna velika razlika: dok Mamboi rade i pomažu svojim znanjem vudu magije bez prevelike reklame i želje za isticanjem Hunganima su gotovu u pravilu uvijek potrebne predstave pred brojnim ljudima i oni svoj rad otvoreno reklamiraju i nude na prodaju.Svi oni brojni istraživači haićanskog Vudua koji su o toj vrsti magije pisali do svoji spoznaja su došli druženjem sa Hunganima.Na prste se mogu nabrojati oni Mamboi koje su im htjele otkriti svoje tajne Vudua.


  Razlike su uočljive i u mjestima rada i obreda.
  Naime, dok Mamboima za njihov rad dovoljan je i orman u kojem se nalazi prigodan vudu oltar Hunganima je kao mjesto rada potrebna cijela kuća, koja na neki način postaje hramom, mjestom ujedinjenja čovjeka i Loa.Mjesta rada Hungana nazivaju se Humfo ili Kay a što bi se najlakše prevelo kao kuće misterije ili mjesta sjedinjenja.Vanjskim izgledom one se nimalo ne razlikuju od uobičajenih haićanskih stambeni potleušica.Iznutra, njihov je izgled određen ekonomskim ugledom Hungana odnosno njegovom poslovnom sposobnošću.

  Postoje Hungani koji su iz svojih Humfoa posebno u Kaliforniji napravili prava obredna, okultna središta u kojima se okupljaju članovi odgovarajući vudu sekti koje sa izvornim haićanskim vuduom nemaju nikakvih dodirnih tačaka.
  U radu Hungana nema privatnosti dok je kod Mamboa upravo obrnuto.Za razliku od njih Hungani svoje usluge naplaćuju i to najčešće u konvertabilnoj valuti prije svega u dolarima.Zato i ne čudi što je zapravo pravi Hungana danas na Haitiju vrlo malo dok ih je mnogo više u raznim haićanskim zajednicama po gradovima SAD, gdje Mamboa gotovo da i nema.
  Dok su Mamboi u svom radu ostali na starim, izvornim nazivima pomagala i vudu obreda Hungani su ih u mnogome prilagodili današnjici kako bi ih približili ukusu bijele rase.Tako će Hungani za prah za ostvarenje ljubavne veze i povratak snažnih ljubavnih osjećaja prodavati pod nazivom Bath Powder dok ce ga Mamboi koristiti pod izvornim nazivom Yuzi-Yuzi.

  Neki od Hungana krenuli su i korak dalje koristeći stare spoznaje i magijska vudu znanja za širenje i prodavanje određenih prirodnih droga i opijata.Tako se zahvaljujući upravo njima na tržištu drogom u SAD pojavio čitav niz prirodnih halucinogenih tvari iz područja takozvanih psihodeličnih droga koje dugotrajnijom primjenom i korištenjem u potpunosti mjenjaju psihu ovisnika, odvodeći ga na put rascjepu ličnosti ili shizofreniji.
  Hungani se osobito bave seksualnom magijom služeći se brojnim prirodnim ekstraktima koji umrtvljuju odbojnost ili slamaju etičnost nekog bića zbog čega se njihovim uslugama, recimo u SAD, vrlo rado služe makroi kako b svoje prostitutke-robinje zadržali u stanju potpunog podčinjavanja.
  Pomoć Hungana vrlo često traže oni koji žude za osvetom i koji za njeno ispunjenje ne pitaju za cijenu.Također, Hungani u svom radu vrlo često traze pomoć Loa koji su povezani sa smrću i mrakom a mnogi su skloni reći kako upravo Hungani jedini i proizvode Zombije uz pomoć vudu magije i kako je upravo zbog njih vudu na toliko lošem glasu.
  avatar
  Admin
  Admin

  Broj komentara : 1115
  Join date : 2015-06-30

  Re: Taj veličanstveni vudu

  Komentar by Admin on Wed Jul 15, 2015 12:34 am

  Sudbinske poruke božanstva Fa
  Kao i sve druge magije svijeta i voodoo magija također ima svoj način proricanja budućnosti.Ali, kao i sve drugo u crnačkoj magiji, i proricanje je vezano uz određeog Lou.Taj Loa je ono što Haićani nazivaju Fa, mada se neki put mješa i sa Legbom, posrednikom između Vrhovnog i ljudi, koji je posrednik zapravo po tome jer poznaje oba jezika, božanski i ljudski.

  Po svom obliku, proricanje Fa je zapravo vrsta geomancije, koja je na Crnom kontinentu i danas najrašireniji oblik gatanja, osobito na zapadnoj obali Afrike.Fa bi se mogao okarakterizirati kao bog budućnosti, ali i kao Loa sudbine.Prenesene poruke iščitane iz kompliciranih likova geomancije zapravu s poruke mijenjanja, pošto ni jedna sudbina nikad čvrsto nije zadana već se može mjenjati i poboljšavati, pod uvjetom spoznaje svih zamki i opasnosti koje vrebaju na pojedinca, a koje proizlaze iz njegovog svakodnevnog ponašanja i djelovanja.

  Geomancija kojom se spoznaje Fa je najviše vezana uz razne sjemenke - posebno palmine i kokine- koje se stavljaju u ukrašenu drvenu posudu koja služi isključivo za ovaj obred proricanja, kojem je na osobit način i sakrificirana.Nakon što Hungan ili Mambo prizove na određeni način Fa i umilostivi ga prigodnim poklonima, valja mu prije svakog bacanja izgovarati određene bajalice.Sjemenke se bacaju na zemlju, a iz njihovog međusobnog položaja -koji nerjetko iskazuje određena slova i brojke- očitavaju se simboli koji se zatim prevode na svakodnevni jezik.Prema onome što mi je spominjala Mambo Oliv, ova vrsta geomancije ima 17 glavnih i čak 240 sporednih simbola, što samo govori kako se radi o vrlo kompliciranom načinu proricanja koje se godinama mora učiti.

  No, Fa može iskazati svoje tajne i bacanjem kauri školjki, onom vrstom roda ciprea koja prvenstveno raste u toplim morima oko Maldivijskog otočja, a koja je kao vrsta novca raširena po cijelom svijetu tropa.Kauri školjke su se nekad koristile i na Haitiju, no danas je i ovdje mnogo privlačniji novac američki dolar, dok su se kauri školjke preselile ili na ogrlice Crnaca ili u proricateljski dio Fa.I otkrivanje budućnosti uz pomoć kauri školjaka je također vrsta geomancije, pošto se školjke -inače osobite po svom gracioznom obliku- iz posebnog ćupa bacaju na prostirku, a onda iz njihovog međusobnog položaja razaznaju simboli koji se potom tumače.
  avatar
  Admin
  Admin

  Broj komentara : 1115
  Join date : 2015-06-30

  Re: Taj veličanstveni vudu

  Komentar by Admin on Wed Jul 15, 2015 12:34 am

  Vudu čarolije

  Kako bi osobno bili tjelesno i spolno atraktivniji za svoju okolinu izvršite nad samim sobom obred polijevanja sa krvi.Bit će vam potrebno crno pile ili crna kokoš.U noći pune mjesečine valja ih zaklati i pustiti njihovu krv neka prska po vašoj koži, osobiti po prsima i među bedrima.Što je krvi više djelovanje je jače.Nakon prskanja krv valja razmazati rukama po tijelu a nakon što se ona osuši treba je saprati sa sebe toplom vodom.Ovaj se obred tokom noći sa jasnom mjesečinom može ponavljati koliko god se želi.

  Zaštitna čarolija-da biste se zaštitili od mogućnosti da neko baci voodoo čaroliju na vas nabavite čekinje svinje koja je pripremljena i skuhana tokom vudu obreda.Zavežite ih užetom i uvijek nosite uza se.

  Gris-gris čarolija za sretan brak-Pripremite dvije vudu lutke koje predstavlju osobe na koju bacate čaroliju.Njihove lutke povezite vrpcom.Na malu hrpu pijeska oko koje ste poslagali devet svijeća izlijte malo šampanjca.Zazovite ime svetog Josipa (tu je očigledno mješanje vudu religije sa katolicizmom) i zamolite ga da pomogne braku između te dvije osobe.Za kraj prinesite žrtvu vudu duhovima i to tako da iznesete posudu sa makaronima i peršinom i stavite ispod drva.

  Čarolija sa jajetom-čarolije sa jajetom su vrlo česte jer vudu svećenici vjeruju da ih štite od zlih duhova i loše sreće.Jaja imaju jaku magičnu moć a u pravim rukama mogu se pretvoriti i u dobru jednako kao i u zlu čaroliju, ovisi o namjeri Hungana.Da biste se riješili zla u svom životu potrebno je da učinite slijedeće;

  Nabavite svježe jaje koje je snijeto prije podneva tog dana.Najbolje je da čaroliju počnete za vrijeme mladog mjeseca.Jaje stavite u smeđu papirnatu vrećicu koju potom zavežete crnom uzicom od tkanine.Vrećicu stavite pod svoj krevet.Svake noći, prije nego što pođete spavati, otvorite vrećicu izvadite jaje i istrljajte s njime svoje tijelo.Nakon toga vratite ga u vrećicu, duboko udahnite i tri puta puhnite u vrećicu.Za vrijeme puhanja zamišljajte da zla sreća napušta vaše tijelo sa svakim izdisajem.Nakon toga vrećicu odmah zavežite i vratite pod krevet.Tako činite devet dana.Kada taj rok istekne vrećicu iznesite i pohranite negdje izvan kuće.U slučaju da vam se učini da se nakon sedam dana u vrećici nešto miče samo od sebe vrećicu odmah iznesite i pohranite van kuće.Ni u kom slučaju ne gledajte šta je to u njoj samo provjerite da je vrećica sigurno zatvorena.Pažljivo slijedite ove upute jer si nepravilnim korištenjem ove čarolije možete uništiti sreću do kraja života.
  avatar
  Admin
  Admin

  Broj komentara : 1115
  Join date : 2015-06-30

  Re: Taj veličanstveni vudu

  Komentar by Admin on Wed Jul 15, 2015 12:35 am

  MAMI WATA  Na Haitiju se kaže "da nema žrtve koju neko od nas, Crnaca, ne bi podnio kako bi umilostivio pozvanog Lou" a priča o Orishi to najbolje ilustruje:

  Orishi je bila možda najljepša Crnkinja koja se posljednjih pola vijeka rodila na Haitiju.Bila je kćerka jednog od tri uopšte najbogatija čovjeka haićanske današnjice.Udala se za Obsoma koji je svoje školovanje završio u SAD-u i onda se vratio na Haiti kako bi upravljao ogromnim porodičnim imanjem.

  Orishi i Obsom su živjeli sretno i složno u ljubavi ali nisu imali poroda i ta je činjenica sa vremenom započela da nagriza njihov sklad.Htijući povratiti svoju sreću Orishi je zatražila pomoć jedne Mambo.Ona joj je odgovorila da će joj želja za porodom biti ispunjena ali kako mora jednog Lou umilostiviti velikom žrtvom svog tijela.Cijele su noći njih dvije razgovarale dok je Mambo zazivala tajne sile i dok Orishi nije u potpunosti upamtila njene upute.A mjesec dana nakon te noći Orishi je postala ljubavnicom nekog prebogatog američkog industrijalca koji je sa svojom jahtom doplovi do Haitija.Bio je od nje mnogo stariji, gotovo da joj je mogao biti djed.Suprug Obsom je patio i žalio, izazivajući u svih prijatelja sažaljenje ali su isto svi bili svjesni kako preljub Orishi ne čini zbog nezadovoljstva brakom već po želji Loa.

  Takav stav inače dolazi na Haitiju iz uvjerenja da nikad nečije ponašanje ne treba unaprijed osuđivati pošto pojedinac za njega nije kriv već to od njega zahtjeva kao žrtvu određeni Loa.I tako se Orishi posvuda pojavljivala sa svojim bijelim ljubavnikom a Obsom je to morao trpjeti.Orishi je noćila na industrijalčevoj jahti a svake noći sa nje su dopirali krikovi zadovoljene požude i strasti.Jutrom bi industrijalac imao sve dublje i tamnije podočnjake.I onda je jedne noći jahta u mraku isplovila sa sidrišta i zaputila se prema otoku Gonave i njegovoj vanjskoj strani.Šta se tamo tačno zbilo niko ne može kazati a nikog to i nije ni zanimalo.Tek, u zoru su našli iscrpljenu Orishi koja je uspjela doplivati do obale prema Gonaivesu.Ležala je iscrpljena na pijesku i ribari su je prebacili u bolnicu u Port au Prince gdje se nekoliko dana borila za život.

  Industrijalčevu su jahtu pronašli tek kada je Orishi bila sposobna govoriti.Bila je potopljena na vanjskoj strani otoka Gonave na podzemnim hridinama a na jahti su u brodskim kabinama pronađena tijela svih članova posade i onog bogatog američkog industrijalca.Niko od njih nije imao na sebi vidljive tragove nasilne smrti tek je na industrijalčevom tijelu manjkao penis koji je očito bio odrezan nekim oštrim predmetom a koji nikad nije pronađen.Razlog potapljanja jahte također je bio misteriozan pošto je baš te noći bilo mirno, prelijepo vrijeme sa mjesečinom punog Mjeseca.Policija je ispitivala i istraživala, stigli su i neki istražitelji iz Amerike no svi su vrlo brzo digli ruke a cijeli slučaj je stavljen među neriješene i s vremenom zaboravljene.Kada je prizdravila i kad se oporavila Orishi se vratila u porodični krug življenja, nastavljajući brak s Obsomom.U njihovu se vezu vratila nekadašnja ljubav i privrženost.

  Godinu dana nakon te tragedije u braku im se rodio sin prvijenac da bi se zatim rodilo njih četvero, sve jedno za drugim.I danas svi oni žive kao jedna velika sretna porodica a nemilog se događaja niko od nih ni ne spominje.Tek neki znaju ispod glasa pričati kako se osušeni industrijalčev penis i danas može vidjeti obješen o drvo u Osonconu, u klancu onog zlatonosnog potoka.Tamo ga je kažu postavila neka Mambo u znak žrtvovanja Loi Mami Wata.

  OBREDNE ORGIJE MAMA WATE
  Loa kojem je Orishi prinesla žrtvu je možda najpopularniji Loa kojeg sigurno znaju mnogi i u Evropi.To je Loa po imenu Mami Wata ili Mayamata ili Erzulia, neka vrsta sirene koja živi u moru i slatkovodnim vodama.Loa je stara kongoanska riječ koja je s robovima prešla na Haiti i koja zapravo znači Duh.Najbliži opis Mami Wate je objašnjenje da je ona neka vrsta crnopute Afrodite.Ženstvena iznad svega, ona je prvenstveno vladarica Mjeseca i ženske plodnosti, ali i prikaz idealnog ljubavnog sklada.Također, ona je oličenje majčinske ljubavi i žene koja u ljubavi mora biti oplođena kako bi donijela plod ljubavi koji će nastaviti razmnažati njezinu krv.

  Ali Mami Wata je i lijepa, hirovita, strastvena i zavodljiva a pošto je uspjela zavesti sve Loe okrenula se k smrtnicima tražeći među njima osobe koje ce zadovoljiti njenu neutaživu zeđ za ljubavi.Ta zeđ je toliko velika i jaka da Mami Wata više i ne bira ko će je ugasiti, mlado ili staro, muško ili žensko.Noću, za vrijeme punog Mjeseca ona se uvlači u ljudska tijela.Svidi li joj se neki muškarac uzet će obličje žene koju on voli ili obličje djevojke koju strastveno želi a ne može je imati i sa njim u tako uzetom obličju cijelu noc ljubovati, sve do zore.Odabrani će muškarac tokom takve noći doživjeti sve ono što žena i tijelo mogu pružiti ali isto tako i ono najviše što osjećaji nude čovjeku..A kad Sunce izađe muškarac će uvidjeti kako je sve proživljeno bio samo san koji se više nikada neće ponoviti.Ostat će nesretan cijelog svog života.

  Svidi li se Mami Wata neka djevojka preobličit će se u lik muškarca kojeg ona ponajviše želi ili u lik njenog supruga pa isto tako sa njim cijele noći voditi ljubav.


  Kada poželi Mami Wata će se uvući u tijelo nekog čovjeka, zavladati njegovim putenim žljama i prisiliti ga na tjelesne ekscese.Kad se neko na Haitiju iznenada tako počne ponašati neće mu biti zamjereno jer takvo ponašanje ne određuje on već Mami Wata.Zato će se i potražiti Mambo ili Hungan kako bi se Mami Watu priupitalo obredima zašto to čini i kako se može umilostiviti da ljudsko biće oslobodi tog pogubnog djelovanja.Ali neki put je Mami Wata toliko gladna putenosti da je ništa ne može zaustaviti.Tada ona djeluje na skupine ljudi tjerajući ih da se noću okupljaju na zabačenim mjestima i odaju međusobnom uživanju u mraku, pri čemu uopšte nije važno ko s kim vodi ljubav.Takve grupne orgije na Haitiju su odavno poznate, čak i prije nego li su postale popularne među bijelcima.To su takozvane obredne orgije Mami Wata koje se ne mogu spriječiti.
  avatar
  Admin
  Admin

  Broj komentara : 1115
  Join date : 2015-06-30

  Re: Taj veličanstveni vudu

  Komentar by Admin on Wed Jul 15, 2015 12:36 am

  Opet smo slobodni!
  Duboki korijeni:voodooo magija potiče iz Afrike i dio je mističnih ceremonijala afričkih plemenskih vračeva.Među zapuštenim straćarama u primorskom predgrađu Cotonoua nedaleko od glavnog grada Benina udaranje u bongo bubnjeve oglašava početak večernje magije i rituala.Veliki broj Beninaca probija se kroz uličice natopljene tropskim pljuskom.Uvlače se pod šator gdje do pojasa nagi mladić divlje udara po bubnjevima i trese stočna zvona.Uz sami prolaz pleše grupa obznaženih djevojaka koje bi uskoro trebale postati vudu sveštenice.Prizor djeluje gotovo nestvarnim a tajanstveni ritual sve više poprima mistična svojstva.Tijela mladih plesačica su namazana kredom i prekrivena ogrlicama od kauri školjaka.Odjednom jedna od njih počinje da stenje i vrišti.Previja se u nekom nevjerovatnom ritmu pod čarolijom Mami Wate. morske boginje, koja prema drevnim vjerovanjima najčešće uzima oblik krokodila.Ruke uvija u obliku krokodilskih kandži.Razgoračenih očiju ljutito sikće i škrguće zubima dok prijeteći prilazi znatiželjnoj gomili.

  Opsjednuta je, opsjednuta je-uzvikuje njena kolegica trčeći prema njoj kako bi joj otrgnuli ogrlice koje prijete da je uguše...


  Rođena u toj maloj zapadnoafričkoj državi prije više od pet vijekova voodoo magija posljednjih godina doživljava svoju veliku renesansu.Ne tako davno, marksistički režim u Beninu, koji je vladao od 1973-1991 zabranjivao je animističke religije kao zla djelovanja.Danas se međutim šezdeset posto od pet i po miliona Beninaca otvoreno bavi nekom vrstom vudua.

  Nicephore Soglo prvi demokratski izabrani predsjednik prošle je godine 11. januar proglasio Nacionalnim vudu danom.Time je vudu proglasio službenom religijom uz jos dvije u Beninu-rimokatoličku i Islam.Ovakva odluka je naprosto zgrozila beninskog nadbiskupa Isidora de Souzua koji je javno rekao da katolicizam i vudu nikako ne mogu živjeti zajedno.De Souzua je ljutito poručio Benincima da moraju izabrati između demokracije i demonokracije i otvoreno se priključio opoziciji koja je bivšem diktatoru Mathieu Kerekeu donijela nenadanu pobjedu na prošlogodišnjim izborima.Međutim, sada se Kerekeu javno odriče svoje anti-vudu kampanje kao i svoje marksističke prošlosti.Rezultat novonastale klime jeste i procvat vudua.

  "Opet smo slobodni"-kaže Joseph Cyrigue Guendehou iz Cotonoua "Više se nikoga ne bojimo".

  Neki se ipak boje.Dok sljedbenici vudua tvrde da je njihova magija blagotvorna protivnici je nazivaju crnom magijom ili "juju" što ona zapravo u najvećoj mjeri i jeste.
  Osnovica vudu magije je poštivanje bića iz duhovnog svijeta a među njma i Heviosa, boga munje i groma, te Gua, boga željeza.Vudu sveštenici vode složene obrede u kojima žrtvuju koze, pijetlove i druge životinje.Za vrijeme mističnog rituala prolijeva se mnogo krvi, sveštenici padaju u duboki trans a u obredima se koriste i određene biljke i plodovi kao što su kola-orasi, džin, palmino lišće i određene vrste hrane koje cijene duhovna bica.Zauzvrat tvrde sveštenici duhovi štite ljude od zla i bolesti te im daruju blagostanje i pokazuju put u budućnost.

  Vudu magija je nastala u beninskim priobalnim selima u petnaestom vijeku a strah od njenih nevjerovatnih moći i dan, danas je prisutan među stanovništvom.U 18. i 19. vijeku lokalne poglavice su proganjali sljedbenike mračnog oblika vudu magije ali se desilo da su najveći magovi vudua donijeli u Ameriku moćno sredstvo osvete i zastrašujuće rituale kao što su zombifikacija, čudesni trans izazvan uzimanjem biljnih otrova koji paralizira centralni živčani sistem.
  Vudu lutke koje su nastale na Haitiju ustvari nose korijene iz beninskih "vo" statua bezazlenih drveni kipića u koje su se zabadali ekseri ili igle da bi se neka osoba kaznila ili pak riješio određeni problem.Beninski sljedbenici vudu magije ne poriču da znaju bacati zle čini i teške kletve ali ih većina danas tvrdi da to nikada ne čine jer je crna magija zloupotreba tajanstvenih vudu moći.

  "Bijelci vudu magiju smatraju divljačkim obredima u kojima preovladavaju okrutnost i zle namjere" kaže Dagboo Hounon beninski vrhovni vudu svećenik čije svećeničko porijeklo seže do u petnaesti vijek.

  Vudu pomaže ljudima, podiže ih iz mrtvih i daruje im nadu...

  Sponsored content

  Re: Taj veličanstveni vudu

  Komentar by Sponsored content


   Danas je Tue Sep 25, 2018 9:48 am