Da biste vidjeli cio sadržaj foruma postanite član - registrujte se! If you would like to view all contents in forum - click to Register


  Taj veličanstveni vudu

  Share
  avatar
  Admin
  Admin

  Broj komentara : 1115
  Join date : 2015-06-30

  Re: Taj veličanstveni vudu

  Komentar by Admin on Tue Jul 14, 2015 11:56 pm

  Crno pero - zaštita od zla

  Povezanost crne kokoške ili pilića sa afričkim božanstvom raskršća poznatim kao Nbumbo Nzili, Legba ili Eshu ovoj crnoj ptici daje snažan magijski naboj i važnost.Ona je nezamjenjiv rekvizit crnačke magije pošto je crna kokoš sluga hoodoo magije sa kojom se čine jake vradžbine ali i štiti od njih.Tako devet pera crne kokoši zavezanih zajedno i okačeni na ulazna vrata služe da odbiju svaku vračaru i vješticu od kuće.  Jedno pero crne kokoške služi hoodoo vraču kao vrlo dobra zamjena za cijelo kokošije krilo i može se koristiti da se „očisti“ osoba od zla ili se u krajnjem slučaju može obješeno od vrata poslužiti kao zaštitna čarolija za dom.  U čaranjima posebno je cjenjeno prvo jaje koje snese crna mlada koka.To je jaje četvrtkom nosi na raskršće, nakon zalaska sunca, i pokopa u njega.Jaje tu mora ostati do zalska sunca u utorak a onda se u trgovini zamjeni za ogledalo.Ono se potom zakopa na isto raskršće pošto sunce zađe uz posvetu boginji Erzuli: Ovdje sam pokopao ovo ogledalo kao dar boginji Erzuliji“Tu odstoji tri dana i tri noći a zatim se otkopa i nosi uza se.Kom se ponudi da se u njemu ogleda zaljubit će se u vas.

  avatar
  Admin
  Admin

  Broj komentara : 1115
  Join date : 2015-06-30

  Re: Taj veličanstveni vudu

  Komentar by Admin on Tue Jul 14, 2015 11:57 pm

  Za praktičan rad i djelovanje u vudu magiji potrebno je znati osnovna pravila za usmjeravanje i aktivaciju samih čarolija, njihovo uništavanje i slanje.Na primjer, pokapanje čarolije u zemlju radi se u nakani da ona što duže traje.Čarolije koje se stavljaju u zemlju moraju biti zamotane i stavljene u vrećicu ili paketić da bi se osigurala njena dugotrajnost.Ukoliko je čarolija u boci onda se mora omotati aluminijskom folijom.  Ako želite vuduom zadržati nekog – magiju pokopajte u dvorište.

  Ako želite privući nekog – pokopat ćete magiju pred ulazna vrata.

  Ako želite uništiti nečiji uticaj ili magiju – spalite je.

  Ako nekog ili nešto želite odmaknuti od sebe – bacite čaroliju u tekuću vodu.

  Ako čaroliju želite poslati na daljinu ili daleko – baci je na raskršće.

  Ako želite raditi sa duhovima – pokopajte čaroliju na groblje.

  Ako želite sakriti položaj porijekla magije – sakrij čaroliju u stablo.

  Ako želite magiju raditi u tajnosti – sipajte čaroliju u hranu ili piće.

  Ako želite raditi u polutajnosti – sakrij čaroliju u odjeću ili neki predmet.

  Ako želite pojačati uticaj ili moć magije – bacite je ka istoku.

  Ako želite oslabiti ili uništiti neki uticaj ili magiju – baci je u pravcu zapada.

  Mala škola ljubavne vudu magije  Ako želite osigurati vjernost svoga ljubavnog partnera uzmite vašu lijevu čarapu i svežite je sa njegovom pa je ga sakrijte pod vaš krevet.Također, ako napišete devet puta ime vašeg partnera na srcolikom ljubičastom papiru i stavite ga u svoju cipelu on će biti pod vašom kontrolom.
  avatar
  Admin
  Admin

  Broj komentara : 1115
  Join date : 2015-06-30

  Re: Taj veličanstveni vudu

  Komentar by Admin on Tue Jul 14, 2015 11:58 pm

  Hoodoo protiv zakona

  Koliko je hoodoo magija svestrana i orijentirana na sve ljudske životne prilike najbolje svjedoči ovaj krajnje zanimljiv ritual protiv suca.  Ako neko vodi sudski spor protiv tebe odi i kupi u mesnici goveđi jezik.Onda na njegovu sliku ili običan papir napiši devet puta njegovo ili njezino puno ime i prezime.Ukoliko postoje svjedoci koji će govoriti protiv vas napišite i njihova imena.Ako znate i njihove datume rođenja, dodajte ih uz ime.Onda okrenite sliku ili papir za 90 stupnjeva i napišite preko njihovih imena svoje devet puta kako bi oblikovali križ.Onda recite ovo – n. svojim križem ću vas pokriti, sada ste pod mojim zapovjedništvom.Naređujem vam da držite jezik za zubima!.

  Kada to izgovorite pospite sliku ili papir sa prahom od ljutih paprika govoreći – Vaše će riječi gorjeti u ustima ako budete govorili protiv mene.

  Razrežite horizontalno goveđi jezik tek toliko da možete u njega staviti presavijenu sliku ili papir pa ga zakrpite ili zatvorite sa devet igala.Tako zatvoren jezik stavi se u zamrzivač kako bi se i onima tamo zamrznuo jezik i govor.

  Po zapisanim svjedočanstvima na ovakav način omađijane osobe su gubile moć govora u sudnici, opadala bi im koncentracija, hvatao bi ih strah i panika pa su i one riječi koje bi uspjeli izgovoriti zvučale nerazumljivo te bi gubili svoju vjerodostojnost kao svjedoci.

  avatar
  Admin
  Admin

  Broj komentara : 1115
  Join date : 2015-06-30

  Re: Taj veličanstveni vudu

  Komentar by Admin on Wed Jul 15, 2015 12:00 am

  Kost crne mačke u vudu magiji smatra se moćnim rekvizitom za vraćanje izgubljene ljubavi ali i srećonošcem za igra na sreću.Vjera u njenu čarobnu moć potječe iz europske magijske tradicije što svjedoče stari magijski grimoari poput onog svetog Ciprijana iz Antiohije na engleskom jeziku:

  Kuhati crnu mačku u kipućoj vodi na vatri od vrbovih grana sve dok se meso ne odvoji od kostiju.Izvaditi sve kosti van na plahtu i stavljati jednu po jednu na prednji dio ogledala sve dok ne otkrijete da imate onu čarobnu sa kojom možete postati nevidljivi..

  Afro-američki etnolog Zora Neale Hurson koji je detaljno proučavao hoodoo po Floridi i Louisiani 1930.godine prošlog stoljeća prikupio je više od 13 000 pojedinačnih čarolija.Između njih i one koje se direktno odnose na kost crne mačke.Kako bi se ova kost pronašla crna mačka mora biti bačena u ponoć u kotao vrele vode.Kada mačka ugine u teškoj agoniji i meso se odvoji od kostiju, zapisao je Hurson, kosti se pokupe i bace u potok koji teče ka sjeveru .Magična kost će biti ona koja krene u suprotnom smjeru, u pravcu juga.

  Nakon što se identifikuje kost se pomaže Van Van uljem i nosi u Mojo vrećici kako bi vratila nazad zalutalog ljubavnika ili ljubavnicu.Osim kosti u vudu magiji cijeni se i koristi ulje ili mast od mačke za pripravljanje svijeća namjenjenih za obavljanje kockarski čini i prizivanje sreće.

  avatar
  Admin
  Admin

  Broj komentara : 1115
  Join date : 2015-06-30

  Re: Taj veličanstveni vudu

  Komentar by Admin on Wed Jul 15, 2015 12:02 am

  Da biste spriječili probleme sa zakonom i izbjegli osudu stavite bijelog zeca i bijelu golubicu zajedno u jedan kavez.Hrani ih i posipaj svetom vodom i kokosovim mlijekom.Isti dan, kada trebate ići na sud, odnesite kavez u polje i pustite životinje napolje.Dok se to radi govori se: „Kako sam vas dobro hranio i pustio na slobodu, tako vi meni sada dajte svoje slobode“:  Da udaljite neslogu iz kuće ili posla posipaj kuću ili radno mjesto kukuruznim kruhom u umješenog sa ljuskama od jaja nekoliko dana.  Da se cijelu godinu zaštitiš od zlih očiju i uroka 31. decembra namaži sa kakao i corojo maslacem golubici noge, krila i glavu.Onda potari svoju glavu sa golubicom i pusti je da odleti.Ovo treba napraviti što dalje od svoje kuće.  Da se uništi sloga i mir u nečijoj kući uzme se malo zemlje sa mjesta gdje su se borila tri psa, jedna mačija glava, slačica, paprika, malo soli sa stijene i sjeme osušenih bamija.Sve sastojke samljeti i pretvoriti u sitni prah.On se posipa po kući osobe kojoj se želi ovo zlo.

  Molba (žrtva) boginji Yemayi  Ispunite veliku posudu sa vodom i u nju pomješajte indigo boju.Stavite malo hrane u zdjelicu i na nju upaljenu svijeću te je spustite u posudu sa vodom.To je poziv Yemayi da vas vodi i obasja svojom svjetlošću.Ovo treba ponavljati sedam ili četrnaest dana.

  avatar
  Admin
  Admin

  Broj komentara : 1115
  Join date : 2015-06-30

  Re: Taj veličanstveni vudu

  Komentar by Admin on Wed Jul 15, 2015 12:02 am

  Crna santerijska magija

  Uzeti zemlje sa groba koji ima isto ime kao i vaš neprijatelj i bar jednu kost.Tome dodati jednog raka, tri školjke i kornjačin oklop.Sve to stucati u prah pa tu mješavinu ostaviti neprijatelju na prag, pred ulazna vrata.  U ponoć upali jednu mrtvačku svijeću i izgovori ime svog neprijatelja.Dok govoriš njegovo ime napravi nožem rez po svijeći.To čini tri noći uzastopce.  Da učiniš svom neprijatelju zlo trebaš se domoći njegovog urina.U njega se umoče vrhovi sedam igala koji se potom zabodu u novu tikvu.Ona se nakon toga baci u vatru a njen prah se prospe na mravinjak.
  avatar
  Admin
  Admin

  Broj komentara : 1115
  Join date : 2015-06-30

  Re: Taj veličanstveni vudu

  Komentar by Admin on Wed Jul 15, 2015 12:03 am

  Ljubavna čarka  Pronaći sedam crva u zemlji i osušiti ih na suncu.Također, sakupiti nekoliko kapi svog menzesa i malo izmeta te iščupati tri vlasi kose i tri stidne dlake.Sve to staviti na neku ploču i osušiti na suncu.Kada se sve navedeno dobro osuši samljeti u prah koji se treba davati voljenom muškarcu po malo u hrani i piću.  Za sreću u novcu  Potrebno:

  Magnet

  Ruta

  Ružmarin

  Anis

  Bosiljak

  Srebrena kovanica

  Sveta voda

  Crveni i crni konac

  Crvena i crna krpa  Stavi magnet u duboku posudu.Ukrsti grančicu rute sa grančicom ružmarina po magnetu.Preko njih ukrsti anis sa grančicom bosiljka.Omotaj kovanicu crnim koncem a onda popriječno tojest ukršteno sa crvenim.Tako omotan novac stavi u sredinu biljnih križeva.Potom ih poprskaj svetom vodom tri puta i izreci tri Zdravomarije.Posudu prekrij sa crnemo i crnom krpom i ostavi ispred kipa Elegua tri dana.Nakon toga kovanicu uvijek nosi uza se.
  avatar
  Admin
  Admin

  Broj komentara : 1115
  Join date : 2015-06-30

  Re: Taj veličanstveni vudu

  Komentar by Admin on Wed Jul 15, 2015 12:04 am

  Moć jajeta crne kokoške

  Da bi se jaje crne kokoške koristilo za dobro ili bolje rečeno za čišćenje tijela od zla njime se pređe po cijelom tijelu kako bi apsorbiralo svu negativnu energiju u sebe.Potom se baca što dalje od sebe – u živu vodu, u otpad, ostavi se u podnožju nekog stabla ili na raskršću.

  Kada je u službi zla jaje je obično na jednom svom dijelu probušeno i kroz tu rupicu su u njega ubačeni određeni sastojci prvenstveno crvena paprika i zemlja sa groba ili crvena paprika, sumpor i izmet.Ime neprijatelja bi se napisalo na ljusci a onda nosilo do njegove kuće.Tu bi se bacilo preko kuće u smjeru istok-zapad ili se bacalo na ulazna vrata.
  avatar
  Admin
  Admin

  Broj komentara : 1115
  Join date : 2015-06-30

  Re: Taj veličanstveni vudu

  Komentar by Admin on Wed Jul 15, 2015 12:05 am

  Božanstva santerije
  O Santeriji se puno nezna dijelom zbog svoje usmene tradicije, ne postoji ona pisana, a dijelom zbog želje onih koji je praktikuju da što manje informacija o njoj iziđe u javnost.

  Gotovo svi rituali ovog kulta počinju prizivanjem Oloruna i uz nezaobilazne bubnjeve.Ples je uz žrtvovanje životinja, uglavnom pilića, obavezna komponenta svih obreda.Svećenici ovog kulta nazivaju se Santeros ili Babalochas a svećenice Santeras ili Iyalochas.Pojam se odnosi na Olorish svećenika ili svećenicu.Da bi se postalo santerijski svećenik potrebne su mnoge godine provedene u samoći i učenju plesa, pjesme i metoda liječenja.

  Postoje mnoge nacionalne varijacije na ovaj kult.To je naročito izraženo u mjestima kao što je Los Angeles gdje ima puno španjolskog stanovništa sa raznim nacionalnim porijeklom.Meksička Santeria, na primjer, ističe se svojim rimokatoličkim korijenima i ima u sebi bitan kult Djevice Guadaloupe.Kubanska Santeria više je sklona afričkim korijenima i slično.

  Sama Santeria karakteristična je posebno za Brazil kojem je šamanizam bio jedna od glavnih nadnaravnih značajki.Brazilski šaman je čovjek, ponekad i žena, koji dok je u transu može razgovarati sa duhovima i uz njihovu pomoć vidjeti budućnost, liječiti bolesti i drugo.Šamanizam je u Brazilu nasljedan.

  Božanstva santerije

  Elegua – kontrolira raskršća i vrata.Njemu su posvećene crvene i crne kugle, crni pijevac, rum, kukuruz.  Obatala – božanski Otac, izvor mudrosti, čistoće i reda.Posvećene su mu bijele perle, biseri, bijele stvari, bijele haljine, golubovi i slično.Vlada sljepoćom, paralizom i rođenjem deformirane djece.  Shango – božanstvo munja, groma i vatre.Smrt.Njemu su posvećene crvene i bijele perle, mačevi, jaganjci, jarci, jabuke, banane...  Oshun – vlada novcem i ljubavi, štiti brak i genitalije.Vlada svađom, ljudskim problemima.posvećene su mu bijele i žute kuglice, zlato, bakar, ogledala, školjke, voda iz rijeke, žute kokoši.Voli med i koze.  Yemaya – božanska Majka, štiti žene i more.Njoj su posvećene bijele i plave perle, patke, koze, lubenice.Predstavljena je kao crnoputa Djevica Marija sa djetetom.  Babaluaye – zaštitnik bolesnih i bolesti.Vlada gubom, gangrenom i bolestima kože.Posvećene su mu bijele i ljubičaste perle.Predstavljen je kao starac u pratnji psa.Voli cigare.  Ogun – ratnički bog, vlada metalima i oružjem.Vlada nasilnim smrtima.Njemu su posvećena crna i zelena zrnca, krv, čelik, nož..  Orunla – zaštitnik magije.Njemu su posvećene zelene i žute kuglice.Bijelo vino.Proriče uz pomoć vode.
  avatar
  Admin
  Admin

  Broj komentara : 1115
  Join date : 2015-06-30

  Re: Taj veličanstveni vudu

  Komentar by Admin on Wed Jul 15, 2015 12:05 am

  U svim svjetskim magijskim tradicijama poznato je „vezivanje čvorova“ muškarcu ili bolje rečeno oduzimanje njegove spolne moći kako bi se zadržao vjernim jednoj partnerici.Najpoznatija su, svakako, ona vezivanja koja dolaze iz arapske i vudu magije te se smatraju i najmoćnijim.

  Prije odlaska u krevet sa željenim muškarcem žena će potražiti tanak konopac od mekog pamuka i sakriti ga u posteljinu.U toku vođenja ljubavi, dok je muškarčev penis ukrućen, ona ga mora izmjeriti a to čini uglavnom prstima kako bi tu dužinu prenijela na konopac.Uz to ona sama mora paziti u toku odnosa da izbjegne orgazam dok radi čaroliju vezivanja pošto se može njeno djelovanje odraziti i na nju – oduzeti joj erotsku želju.  Muškarac mora svršiti van.Čim se to desi žena na sebi svojstven način treba onaj već pripremljen konopac zamočiti u spermu i sačekati da on zaspi.Konac natopljen spermom uzima i na njegovoj sredini veže prvi čvor a onda onaj drugi na lijevoj strani od njega, treći čvor na desnoj strani konopca i tako redom.  Svaki čvor mora biti aktiviran na ovaj način:žena zaveže čvor ali ne do kraja.Kad to treba da učini ona mora pozvati zaspalog muškarca i upitati ga bilo što, nešto nebitno, kako bi joj ovaj odgovorio a ona taj tren dok on govori iskoristila bi da sveže čvor do kraja.Ovdje je očito stvorena ideja o magijskoj moći zvuka i njegovog „hvatanja“ u čvor.Pošto je ovakvo čaranje komplikovano žene ga vrše tokom devet dana vežući svake noći po jedan čvor sa novom spermom.  Kad završi vezivanje svih devet čvorova konopac se stavi u crvenu flanelsku vrećicu (Moyo torba) i uvijek nosi pod suknjom ili u gaćicama, bilo gdje ispod struka.Taj konopac omađijani muškarac ne smije vidjeti niti dodirnuti.Spasiti se od ovakve za njega pogubne čarolije može samo ako uspije doći do vezanog konopca i odriješiti ga što je malo teži način.  „Vezani“ muškarac ne uspijeva imati ni sa jednom drugom ženom osim one koja ga je zavezala normalni seksualni odnos, gubi erekciju ili se ne može uzbuditi.Po svjedočenju vudu praktikanata pomoći mu ne mogu ni stimulativna sredstva poput vijagre.No, iako to vrlo rijetko hoće priznat vudu praktikant ovakve se čini mogu skinuti mokrenjem devet dana na mravinjak crvenih mrava.
  avatar
  Admin
  Admin

  Broj komentara : 1115
  Join date : 2015-06-30

  Re: Taj veličanstveni vudu

  Komentar by Admin on Wed Jul 15, 2015 12:05 am

  Hoodoo vjerovanja o zaštiti od zla  Ako mislite da neko pokušava na vas napraviti hoodoo magiju hodajte unatrag šest stepenica, pljuckajte svaki put lijevo i desno i govorite: „Ivan je pobjednik“ i neće vam moći nauditi.  Ako ne želite da vam neprijatelj dođe u kuću i podmketne svoje čarolije, operite svakog ponedjeljka vanjsku stranu ulaznih vrata svojom mokraćom.  Ako dođe nepoželjna osoba u vašu kuću uzmite soli i sumpora, izmješajte ih dobro. I to bacite za njom dok odlazi.Nikada više neće doći.  Ako neko dođe a nepoželjan je gost stavi malo soli i crnog bibera na tepih pa čim ta osoba napusti kuću uzmi metlu i pometi sol i biber na kućna vrata.  Ako sumnjate da neko radi hoodoo na vas palite sumpor i sol svaki dan a pritom otvorite vrata i sve će zlo otići od vas.  Ko drži crvenu papriku u kući, u njoj ima uvijek sreće, i ne mogu mu hoodoo zlobnici ništa.  Kad je prijestupna godina stavi konjsku potkovu na vrata pa ti neće tuđe magije nikad ništa moći.  Ko drži luk u kući u nju neće zlodusi.  Ko drži soli i crnog bibera u cipelama ne može nagaziti na ničije zlo.  Nositi uza se zečju šapu znači držati svako zlo daleko od sebe.  Da se pobijedi hoodoo magija treba ubiti guštera, zapaliti ga i samljeti u prah.Taj se prah onda miješa sa viskijem i pije.To će vas izliječiti.  Ako vam neko dosađuje uzmi šaku soli, reci ime te osobe, i baci je sebi preko desnog ramena.  Sumnjaš li da ti se radi hoodoo vradžbina stavi crvenog bibera i soli u sva četiri ćoška kuće pa ti neće moći ništa.  Ako mislite da ste začarani, uzmi jednu pintu (0,47 lit) soli, jednu pintu kukuruznog brašna i jednu pintu svoje mokraće.Sve to stavi u istu posudu i u ponoć kuhaj na štednjaku sve dok se ne zapali smjesa.Tada sadržaj baci što dalje od svoje kuće.Oslobodit ćeš se hoodoo magije.
  avatar
  Admin
  Admin

  Broj komentara : 1115
  Join date : 2015-06-30

  Re: Taj veličanstveni vudu

  Komentar by Admin on Wed Jul 15, 2015 12:06 am

  Hoodoo zaštita od ljubavne magije


  Da bi se čovjek spasio ženskih čaranja sa menstrualnom krvi, urinom ili nekim drugim sekretom on mora obaviti neka kontra-čaranja kao što je crtanje križa tokom devet dana na svom penisu.Osim ovog, isti rezultat dobija ako se devet dana mokri na mravinjak crvenih mrava.
  Ove se čini mogu i preokrenuti.Muškarac koji sumnja da bi mu određena žena mogla napraviti čarke sa menstrualnom krvi treba joj tajno ukrasti mjesečnice, na tamponu, i uliti je u bocu u koju će dodati devet veliki i devet manjih igli i devet njenih noktiju.Tu će bocu, potom, zatvoriti i ostaviti u šupljini nekog stabla.Poslije ovakvih čini nikad mu više neće moći nauditi svojim magijama.
  avatar
  Admin
  Admin

  Broj komentara : 1115
  Join date : 2015-06-30

  Re: Taj veličanstveni vudu

  Komentar by Admin on Wed Jul 15, 2015 12:06 am

  Hoodoo ljubavne čini
  U narodnim magijama gotovo svaka kultura ima čarolije koje koristiti sve naše tjelesne sekrete, poput sperme, suza, urina, izmeta, dlaka iz kose i pubisa te noktiju. U afričkim hoodoo ritualima kao i u sicilijanskoj folk-magiji, menstruacijska krv stavljena u kavi ili čaju služio kao suveren recept za hvatanje muškarčeve seksualne pozornosti. Bez rituala, molitvi, ili prizivanja dovoljno je, jednostavno, dodati nekoliko kapljica krvi željenom muškarcu u kafu ili čaj.
  Žene koje nemaju menstruacije usred trudnoće ili zbog medicinskih razloga koriste alternativni oblik magijske pomoći a on se sastoji od korištenja vaginalne tekućine sakupljene nakon mastrubacije tijekom punog mjeseca.U hoodoo i sicilijanskoj magiji vaginalne tekućine čine dobru zamjenu za menstrualnu krv.
  Osim ovakvog načina menstrualna krv ili vaginalna tekućina ima jednaku učinkovitost djelovanja kada se njome pomau kipovi božanstava, amuletikoji imaju za cilj stvoriti seksualnu privlačnost kod nosioca.


  Hoodoo vradžbine sa mokraćom

  U europskoj - prije svega talijanskoj - narodnoj magiji mokraću koriste žene i djevojke ali i muškarci kada žele izazvati slične simptome žudnje i strasti kod partnera.U hoodoo magiji urin se često naziva "chamber lužina" ili "voda".Bez obzira što ga tako zovu, jedan od najstarijih rituala root rad tradicije jeste da se muškarcu - kockaru ljubavnica pomokri na ruku s kojom igra.
  Sa mokraćom se u crnim afričkim ritualima može i naštetiti neprijatelju.To se čini tako što se njegova mokraća ulije u bocu i u nju doda crvena paprika i graveyard dirt.Tako napunjena boca zakopa se u nečiji grob i od tog trenutka omađijana osoba ima problema sa mokraćnim susavom u rasponu od prostate, cista do kamenja u bubrezima.Jedini način da se ovako pogubne čini skinu jeste da se pronađe boca i uništi u vatri.
  Međutim, mokraća može čovjeka da i zaštiti od magije tako što se treba pomokriti u mravinjak crvenih mrava ili na oštricu noža.


  Ljubavna čarolija sa spermom


  Muškarci mogu da koriste spermu za ljubavne čini, recepata je mnogo, i naravno velika većina ih potječe iz najmoćnije svjetske magije - vudua.Poslije onaniranja sperma se čuva i suši na suncu a tako dobiven prah se po malo stavlja voljenoj ženi ukafu ili sok kroz nekoliko mjeseci.No, kako god sperma muškarcu može pomoći da zadrži određenu djevojku ili ženu tako se njome ženski spol služi da okuje željenog muškarca lancima vjernosti.Najpopularniji način da se to uradi po hoodoo magiji jeste čvor - čarolija.Za ovu svrhu sperma može biti svježa ili prikupljena u kondomu ili čak pohranjena u zamrzivaču dok je to potrebno.
  avatar
  Admin
  Admin

  Broj komentara : 1115
  Join date : 2015-06-30

  Re: Taj veličanstveni vudu

  Komentar by Admin on Wed Jul 15, 2015 12:06 am

  Santeria - gatanje u domine
  Gatanje u domine ne zahtijevaju obrednost od Biague ili Dilogun. Budući da su jednostavnog oblika proricanja nego Oracle, njihovo tumačenje ne zahtijeva mnogo iskustva ili domišljatosti.

  Kako konzultire Domine:


  Morate postaviti domine do šest dvokrevetnih.Okrenuti domine licem dolje na tepih ili stol i miješati ih.
  Uzimati jednu dominu iz gomile ipročitati njeno značenje.Nakon čitanja, vratiti je u gomilu.
  Dobro promiješati domine i ponovite isti postupak još dva puta.
  Ako se jedna domina pokazuje dva puta, to je reaffirmation iz prethodnog čitanja, ali imate pravo odabrati četvrti komad.
  Ne konzultirajte domine ponedjeljkom ili petkom ili više od jednom mjesečno.

  Tumačenje

  DVOKREVETNA prazno: loš znak.Slomljeno srce i izdaja. Izgubljena ljubav.Uzaludan trud.Gubitak poslovanja.Čuvajte se nezgoda.Sve što ste stekli na nepošten način Vi ćete platiti za to u bolesti i patnji. Obavite jedan Ebo za Oya i Chango što prije.

  1/prazno: Netko će umrijeti u tvojoj kući.Nećete naći sreću.Čuvajte se svog temperamenta.Idi na Babalawo i učini ono što on govori.

  DVOKREVETNA jedno: sreća u poslu i ljubavi. Harmonija u kući. Romantika i brak. Trijumf i sigurnosti.

  2/prazno: izdaja i loša sreća.Putovanje.Promjena koje će biti povoljne.Žrtvuj Oshun-u pile, funta kolač s medom i pet malih novčića.

  2/1:Sklopit ćeš bogat brak i postat rano udovac/udovica.Drugi brak će trajati dugi niz godina.Vaš supružnika oboljet će i umrijeti.Čuvaj svoj novac.Oružana pljačka.Nabavi si amulet protiv zavisti.

  DVOKREVETNA DVIJE: Ovaj mjesec donosi sreću i uspjeh u poslovanju. Sreća u svemu što činite.Stariji čovjek želi vam naškoditi.Božanstvo Ibeyi predviđa duži poslovni put.Vaša budućnost ovisi o Ibeyi.Molite joj se.

  3/prazno:borba.Neko želi razvod.Nevjera.Izbjegavajte ogovaranje, barove i tamna mjesta.Slavi Elegua u ponedjeljak.Napravi Ebo s bijelim pijetlom i baci Biague. Elegua će ti reći što učiniti.

  3/1: skandal.Problemi sa zakonom.Netko dolazi sa lošim vijestima.Ti ćeš rješiti svoj problem.Slijedeća tri / prazno, to potvrđuje - vaš suprug je nevjeran.

  3/2: Ljubav.Brak.Poslovne investicije.Sreća u kockanje.Pazite na djecu. Oni se osjećaju usamljeno i svađat će se s vama.

  DVOKREVETNA TRI:Novčani dobitak.Dobar prijatelj nosi darove.Oporavak od bolesti.Elegua stražari kraj Vašeg vrata.

  4/prazno: slomljeno srce,u braku je loša situacija.Tračevi i komplikacije.Konzultirajte Orunmila ako ste trudni.Blizanci ili triplets.teško ili prerano rođenja.

  4/1: Brak. Ekonomska sigurnost. Prosperitet.Zakona o Vašim planovima prije kraja mjeseca.

  4/2: Velike promjene dolaze u svim aspektima vašeg života.Transferi.Poslovne promjene.

  4/3: Brak za jednu ženu. Afera i problemi za oženjen čovjeka.

  DVOKREVETNA /4: Pomoć od prijatelja ili poznanika.Zabavno putovanje s dobrim prijateljima.

  5/prazno: Žena ili čovjek dolazi s lošom namjerom.Patnje.Javno ponižavanje.Čuvaj se oženjenog muškarca.Čuvajte se nezgode na poslu.Napravite jedan Ebo za svoju glavu.

  5/1: Poblemi sa želudcem.Dodatak za obitelj. Ne diraj u prošlost.Ne jedi bundeve.Izgubit ćete novac ako ne ponudite Oshun. Kupati se u rijeci nakon što mu se ponudi puno meda.

  5/2: Prepreke u vašem životu.Ne ulaziti u brak.Ne putovati.Nervoza.Bolesti.Vi spavate loše.Posjetiti liječnika. Poslušajte savjete. Imate dar predostrožnosti. Razvijte ga.Postanite aktivni u Santeriji.

  5/3: mir i sigurnost u Vašem poslovanju. Bolji posao. Dobit ćete dug nazad ovog mjeseca.

  5/4: Ljubav.Brak.Mnogo sinova.Nemojte ulagati novac u ovom mjesecu.

  DVOKREVETNA PET: Ljubav.Vi ćete uspjeti u svemu što pokušate.Napravite jedan Ebo na Orishas s puno bilja.

  6/prazno: Dva braka.Prvi će završiti razvodom.Konzultirajte Dilogun.

  6/1: Argumenti između roditelja,sinova i braće.Neugodna vijest iz daleka.

  6 /2: Oporavak od operacije.Poslovni oporavak.Promjena u braku na bolje.Glasnik donosi dobre vijesti.

  6/3: U ljubavi sve prepreke će biti prevladane.Sigurnost i dosljednost u svemu što poduzmete.

  6/4: brz oporavak.Brak sa puno novca i poklona.Netko želi uništiti vašu sreću.Ne brinite.Prevladat ćeš sve prepreke i uspijeti.

  6/5:Unesite radikalne promjene u svoj život.Novi početak.Vaše zdravlje bit će pogoršano ali ne zadugo.
  .
  DVOKREVETNA šEST: Idite vidjeti Santero ili Babalawo.Primajte na ovratnicima i saznajte više o Santeria.Pronaći ćete zdravlje i prosperitet u Santeriji.Ako je nacrtana dva puta, postat ćete Santero.Sve u vašem životu ovisi o Orishas i kako joj služite.
  avatar
  Admin
  Admin

  Broj komentara : 1115
  Join date : 2015-06-30

  Re: Taj veličanstveni vudu

  Komentar by Admin on Wed Jul 15, 2015 12:07 am

  Santeria - čini protiv zla
  Da bi otklonio tuđu magiju rađenu na kokošija jaja praktikant santerie potraži ove sastojke: alkohol, suho crno vino, malo kamfora i crnog bibera.Potrebno je posebno imati na umu da se pronađena jaja oko kuće ne smiju dirati nego ih treba poprskati sa alkoholom, crnim vinom i kamforom.Ti se sastojci također uliju u neku posudu koja se stavi na vatru a u nju jaje ili više njih.Dok smjesa kuha posipa se po njoj crnog bibera te se zamole božanstva da napravljeno zlo vrate onom ko ga je vama poslao.

  Uroci se u santeriji skidaju na više načina a oni zavise od toga kome se anuliraju uroci da li djetetu, odrasloj osobi, od kuće i slično.Obično ih skida sam praktikant santerije na ovaj način - nabavi svete vode, grančicu bosiljka te malu foliju i bijelu maramicu.Urečeno dijete se smjesti da leži na krevetu a praktikant moli za pomoć svog Orisha ili Yemaya.Zatim grančicu bosiljka pokvasi u svetoj vodi i njome pređe djetetu preko glave, grudi, stomaka, nogu i ruku.Pošto to završi grančicu zamota u foliju a onda u bijelu maramicu i baci negdje daleko od kuće.

  avatar
  Admin
  Admin

  Broj komentara : 1115
  Join date : 2015-06-30

  Re: Taj veličanstveni vudu

  Komentar by Admin on Wed Jul 15, 2015 12:08 am

  Vjeruje se da je najstarija nama poznata religija rođena u Africi prije nekih 10,000 godina. Na samom početku ljudskih civilizacija. I dan danas se, u svojim različitim formama, praktikuje širom Crne Afrike. Negdje je zovu Vodou, negdje Vodu, pa Vodon ili Voudou. Evropski osvajači je nisu voljeli, pa su je domoroci zavijali u kršćanske oblande i praktikovali je krišom. Dovođenjem crnih robova u Novi svijet stigla je i ta afrička religija. U početku je pustila najdublje korjenje na ostrvu Hispanjola, najviše na Haitiju. Tu su afrički robovi u tajnosti praktikovali svoja vjerovanja pod budnim okom francuskog kolonizatora, koji je zabranjivao afričke jezike, kulturu i religiju. Haićani su postali katolici. Ali, i dan danas se kaže da su Haićani 80 odsto katolici, 20 odsto protestanti i 100 odsto vodou.

  Ono što svijet poznaje kao vudu (Voodoo) religija odnosi se na Nju Orleans, sa ograncima u gradovima poput Majamija, Njujorka i Čikaga. I mada se vodou i vudu, u nekim formama, praktikuju i na Kubi i u Brazilu, ipak su tamo poznatije druge - Santeria, na Kubi, i Kandomble, u Brazilu. Vrlo često se, po ulicama Majamija, mogu uočiti osobe obučene u duge bijele pantalone i bijele košulje dugih rukava, s bijelim šeširom na glavi. Tamo, gdje mnogi nose bijelu odjeću, ipak je lako uočiti da se radi o nekom Santeru. To su oni isti koji pred vrata, ili na haubi automobila, ostavljaju neprijateljima svojih klijenata glavu pijetla ili pijetlove noge. Ali su i vudu vrači vični sličnim trikovima. Tokom izbora od novembra 1998. godine, republikanski senator iz Floride, Alberto Gutman, optužio je svog protivnika da koristi vudu protiv njega na izbornoj kampanji. Još se nije razjasnilo da li je vudu bio presudan u Gutmanovom porazu.

  Vudu religija samo se na izgled se čini komplikovanom jer se slave svi katolički sveci, neki u većoj, a neki u manjoj mjeri, jer postoje imena za svakog duha, a njih je dosta, i ponekog demona. U suštini, vudu je vrlo jednostavno vjerovanje. Postoji jedan svemir i ništa se ne događa bez razloga. Nema slučajnosti. Svaka stvar, svaki događaj utiče na ostatak svijeta. Svi smo dio jednoga. Nismo rastavljeni te stoga šta čovjek uradi nekome drugom, uradio je sebi, jer on je taj drugi. Svi smo mi ogledala nečijih drugih duša. Bog-tvorac je početak kosmosa i zove se Bon Dio (Dobar Bog), ali se on ne prikazuje smrtnicima već to radi Vodun (ili Voduni) koji upravlja zemljom preko svojih izaslanika. U suštini, predanja o bogovima-upravljačima vrlo je kompleksna. Po jednom tvrđenju bilo je sedam sinova boginje Mavu. Negde je to Mami Vata, ili Mama Čamba, i tu su europski kolonizatori izgubili strpljenje i zabranili afrička vjerovanja.

  U suštini, katoličanstvo je uvijek zabranjivalo domorodačke religije, a kod afričke su imali i dodatni razlog - seks. Vudu bogosluženja završavaju orgijama. Manje više. To kršćani ne dozvoljavaju. A uzdržavanje od seksa, čin ljubavi koji produžava vrstu, nikada nije moglo da se shvati u toploj Africi. Što više djece preci imaju više izbora gdje da pošalju svoje duše. Kako sila Boga ne moli, čak ni kod katolika, Afrikanci su morali da se dovijaju i da svoje svece kamufliraju kršćanskim mučenicima. Najpopularniji je Sv. Ivan Krstitelj, rođak Isusa Hrista. Ivanov dan je najvažniji religiozni praznik vudua. Vudu je religija prirode, slično paganskoj, i Sv. Ivan prestavlja kretanje ka naprijed, obnovu, početak lijepih događaja. U Nju Orleansu, koji ima najveći prihod od turizma, vudu proslava Ivanovog dana donosi značajne prihode, prijeko potrebnih nakon prošlogodišnjeg razarajućeg uragana Katrina.

  Vudu praznici započinju pripremom oltara. U svojoj najjednostavnijoj formi oltar može da sadrži samo jednu bijelu svijeći i čašu vode, ponekad i jedan cvijet. Potom se kuhaju nekoliko tradicionalnih jela a zatim se započinje s molitvama na francuskom, kreolskom i na ponekom afričkom jeziku. Izgovara se "Oče naš", slave se katolički sveci i Djevica Marija. Onda na red dolaze bubnjevi, muzika i igra. Ceremonije se obično završavaju "vudu plesom", takođe poznatim kao "noćnim plesom". Igra je simbol duhovnosti, ujedinjenja božanstvenog i duhovnog svijeta. Zmija je važan dio vudu vjerovanja. žrtvuje se poneki pijetao ili crno prase. Bogu i duhovima se prinosi i rum. Nakon igranke, seksualni odnosi se ne izbjegavaju. Tako se radilo tokom hiljada godina u Africi, i prije nego što su tamo stigli Europljani, to nikome nije smetalo.

  Vudu svećenik je i vrač koji liječi i priziva duhove predaka. Vudu svećenik, ili svećenica, tvrde da ne upražnjavaju crnu magiju, a ni bijelu. Zatim podvlače da ne postoje crna i bijela magija, već samo - magija. Kad priziva duhove svećenik prvo promrlja "oče naš" a zatim pozove Papa Legba da otvori kapiju prebivališta duša. Svećenik, ili bilo koji vjernik, komunicira s duhovima direktno. Budući da su ti njegovi preci, i da njihova duša teče krvotokom, nije mu potrebno posredovanje ni Papa Legbe, ni Boga. Neki su duhovi vrlo hladni, a neki su topli. Bolji su oni hladni, ali ni topli nisu baš tako loši. Za vudu vjernika najvažniji je kolektiv. Familija i preci. Ideja časti i poštovanje Boga i duhova, prepliće se s ljubavlju prema familiji. Darežljivost prema kolektivu je najcjenjenija karakteristika pojedinca.

  I mada vudu posjeduje plemeniti epitet najstarije religije na svijetu, bijelci je uglavnom karakterišu kao primitivnu, barbarsku i seksualno obijesnu. I mada je po vudu religiji Bon Dio isto što i kršćanski i muslimanski Bog, kršćani i muslimani tvrde da se vudu bazira na sujeverju i spektaklu. Pripisuju joj mračne sile koje vudu ne sadrži, a broj svetaca, kojih je mnogo u vudu vjerovanjima, najvjerovatnije ne premašuje broj svetih u ostalim religijama. Istina je da poneki pijetao plati glavom, ali to nije svojstveno samo vudu religiji. "Katolici nas ne razumiju," tvrdi jedan vudu svećenik iz Nju Orleansa, "ali ni ja ne razumijem njih. Oni govore dvojnim jezikom. Šta im je to 'sveta stolica', na primjer?"  Vudu i zvanično  Aprila mjeseca 2003. godine, Žan-Betrand Aristid, sad već bivši predsjednik Haitija, i bivši katolički svećenik, proglasio je vudu jednom od zvaničnih religija zemlje. Mnogi kršćani ove kronično siromašne zemlje okarakterisali su taj Aristidov potez "zloslutnim znakom". Ta odluka značila da se vudu vjenčanja i krštenja legalno priznaju. Katolici su organizovali proteste nazivajući vudu ceremonije "balom vještica". Također je cirkulisao letak o, nepotvrđenom, kidnapovanju jedne bebe iz lokalne bolnice. U tom letku katolici su tvrdili da je beba namjenjena ritualnom žrtvovanju.  Vudu kraljica  Mari Lavu, vudu svećenica iz Nju Orleansa koja je umrla 1881. godine, unaprijedila je razvoju i očuvanju vudu religije u tom gradu. Bila je slobodna crnkinja i katolkinja s ogromnom popularnošću. Premostila je rasne podjele i među lokalnom elitom. Proglašena je svetskom kraljicom vudua. Vjerovalo se da je posjedovala magičnu moć. Imala je 15 djece, uključujući i dva para dvojki i jedne trojke. Dvojke i trojke su rođene nakon što je izvela ritual plodnosti. Svake se godine proslavlja u njeno ime, a ta je proslava još jedna od turističkih atrakcija Nju Orleansa. Inače, u gradu postoji i vrlo posjećeni Vudu muzej. Nalazi se u Francuskom kvartu.
  avatar
  Admin
  Admin

  Broj komentara : 1115
  Join date : 2015-06-30

  Re: Taj veličanstveni vudu

  Komentar by Admin on Wed Jul 15, 2015 12:08 am

  Dekretom predsjednika Haitija Jeana-Bertranda Aristidea proglašeno je da će vudu svećenici odsad moći vršiti zakonski priznata vjenčanja i krštenja po svojim obredima.

  Vudu je nezaobilazan dio haićanske tradicije, umjetnosti, književnosti, glazbe i filma. Vudu pjevanje se pušta na radiju, a vudu ceremonije se prenose na televiziji ravnopravno s katoličkim misama. Ta vjera razvila se iz zapadnoafričkih vjerovanja robova koji su dopremani na taj karipski otok, da bi tijekom stoljeća bila modificirana, uključivši u sebe mnoge elemente rimokatoličkih obreda. U mnogim knjigama i filmovima vudu je senzacionalistički prikazivan kao oblik crne magije prepun podnošenja životinjskih i ljudskih žrtava, kojim se zazivaju zli duhovi i stvaraju zloglasni živi mrtvaci, zombiji.

  Ne postoje točne statistike koliko od 8,3 milijuna stanovnika Haitija spada među poklonike vudua, ali sa sigurnošću se može reći da ih ima nekoliko milijuna. "Kao tradicionalna religija naših predaka, vudu je nezaobilazan dio našeg nacionalnog identiteta", naveo je u svom dekretu predsjednik države Aristide, bivši katolički svećenik koji odavno priznaje ravnopravnost vudua s ostalim vjerama; na njegovoj predsjedničkoj inauguraciji 1991. lentu mu je stavila jedna vudu svećenica. Vudu je godinama proganjan; u četrdesetima je kampanja koju je pokrenula Katolička crkva dovela do uništenja hramova i svetinja. Nakon pada diktatora Jean-Claudea Duvaliera 1986. pobijene su na stotine ljudi koji su se bavili vuduom pod izlikom da su služili omrznutom svrgnutom režimu. Međutim, ustavom iz 1987. je, u okviru slobodnog ispovijedanja vjere, dopušteno bavljenje vuduom.

  Vudu svećenik Philippe Castera pozdravio je najnoviji predsjednički dekret kojim se njemu i njegovim kolegama daju sva prava, i napomenuo da se nada kako taj potez vlade nije samo pokušaj da se povrati popularnost ugrožena ekonomskim i političkim neprilikama. "I pored našeg doprinosa haićanskoj kulturi, još uvijek nas pogrešno tumače i odnose se prema nama s prijezirom", kaže 48-godišnji Castera. "Trebat će više od vladinog dekreta da se uklone posljedice lošeg tretmana." Philippe Castra smatra da bi izgradnja središnjeg hrama vudua bio potez kojim bi vlasti mogle potvrditi svoje dobre namjere prema drevnoj haićanskoj vjeri.


  GRADSKO GROBLJE, HAITI - U fantastično nakićenoj “povijesti” Haitija, proizašloj iz pera europskih istraživača iz 18. stoljeća, prekomjerno se ističu okultni običaji domaćeg stanovništva. Unatoč tome, ovo je jedno od mjesta koje vam ne preporučujemo posjetiti u noći punog mjeseca. Haićanski vudu sadržava legende o vukodlacima (loup-garou) koji jedu djecu, bezbrojnim demonima koji žderu ljudske lešine i o zombijima (otrovanim ljudima koji pristaju na povratak iz mrtvih). Danas groblje posjećuju stotine djece beskućnika koja navodno provaljuju u grobnice tražeći robu za preprodaju.
  avatar
  Admin
  Admin

  Broj komentara : 1115
  Join date : 2015-06-30

  Re: Taj veličanstveni vudu

  Komentar by Admin on Wed Jul 15, 2015 12:09 am

  Haićanski obredi
  Ritual za skidanje čarki dolazi sa Haitija. Za ovaj moćan ritual se uobičajeno u Americi plaća nekoliko tisuća dolara. Mi mislimo da to nije u redu i zato smo učinili potrebno da za vas bude besplatan, ali morate točno slijediti upute i poštivati zakone rituala:

  · Ritual radite samo za sebe.
  · Ne smijete ga prenositi drugim ljudima ni riječima, ni pismeno.
  · Nikako ne smijete ovaj ritual raditi za druge ljude, ponavljamo ritual je samo za vas.
  · U suprotnom ćete poništiti njegovu moć i pogoršati situaciju.
  · Da prenosite ritual i da ga radite drugim ljudima potrebna vam je zaštita kako urok ne bi bio prenesen na vas. Mi smo sebe zaštitili.
  · Ritual ćete izvesti u noći Punog ili Mladog mjeseca u totalnoj tišini. Isključite telefone. Morate biti sami u prostoriji za vrijeme rituala.

  Potrebna vam je jedna crna svijeća i crna posuda.
  Prepišite vlastoručno tekst rituala, običnom, grafitnom olovkom na list papira (nemojte isprintati) i stavite ga u kuvertu koju ćete zatvoriti i sačuvati sve dok ne počnete s ritualom.

  Ritual:

  U noći Mladog ili Punog Mjeseca stavite svijeću u malu crnu posudu ili čašu. Zapalite svijeću i pričvrstite je dobro (da ne padne) na dno posude sa rastopljenim voskom.
  Napunite posudu sa svježom, hladnom vodom, pazeći da ne pokvasite ostatak svijeće.
  Duboko dišite i gledajte u plamen svijeće.
  Mislite o preprekama i neugodnostima koje imate i zamislite ih kako gore u plamenu.
  Snažno se na to koncentrirajte najmanje 10 minuta.
  Ostavite svijeću da gori dok se ne ugasi sama,
  a to će biti kada plamen dotakne vodu.
  Kada se svijeća ugasila nestao je vaš urok i vi ste slobodni.
  Uzmite svijeću, posudu, vodu i list na koji ste prepisali ritual
  i zakopajte u zemlju bilo gdje možete u roku od 24 sata.
  Ritual je završen.
  avatar
  Admin
  Admin

  Broj komentara : 1115
  Join date : 2015-06-30

  Re: Taj veličanstveni vudu

  Komentar by Admin on Wed Jul 15, 2015 12:10 am

  Vrlo vazan Loa je i Heviess koji vlada munjama.Svako malo Haićani kao uostalom i stanovnici cijelog područja Kariba imaju prilike osjetiti njegov gnjev.Tropske oluje sa kišom koja lije kao iz kabla praćene su munjama koje neštedimice udaraju o stabla, zemlju ili o morsku površinu, izazivajući veliki strah svojim gromoglasnim praskom i popratnom tutnjavom.Mjesta o koja udari munja su posebno posvećena, pa se na primjer zemlja koju je spržila munja prikuplja kako bi se od nje mogli izradjivati razni talismani ili kako bi služila za izazivanje milosti nekih Loa.To vrijedi i za gromom opržena stabla od koji se izrađuju figurice za vudu čaranja, kao i za životnjska trupla kojih poslije oluje po Haitiju uvijek ima.
  avatar
  Admin
  Admin

  Broj komentara : 1115
  Join date : 2015-06-30

  Re: Taj veličanstveni vudu

  Komentar by Admin on Wed Jul 15, 2015 12:11 am

  Vudu ljubavne čini

  Kao potka za izradu pomagala namjenjenog izazivanju strastvenih veza može poslužiti i šupljina bilo čijeg zuba, uključujući i onaj ljudski.Šupljinu treba ispuniti vlastitim noktima, usitnjenim stidnim dlakama i vlastitom kosom, a kojima se dodala kap iz prve jutarnje mokraće.Nakon toga se šupljina može zatvoriti bilo kakvim sredstvom, uključujući i amalgame koje koriste zubari.Ovako preparirani zub se može pokloniti željenoj osobi.Učinak će tim biti jači i brži, bude li ona taj zub nosila kao privjesak oko vrata.

  avatar
  Admin
  Admin

  Broj komentara : 1115
  Join date : 2015-06-30

  Re: Taj veličanstveni vudu

  Komentar by Admin on Wed Jul 15, 2015 12:12 am

  Bermudski trougao - dom vudu bogova

  OLUJA NAD OLUJAMA

  Sredinom 1. jula 1502. godine Kolumbo je uspravno stajao na krmi čamca koji se polagano približavao sidrištu čak 32 karavele koje su se vrhom krcate srebrom i zlatom trebale slijedećeg ana zaputiti u Španiju.Puhao je zapadnjak.Ali, Kolumbo je bio isuviše dobar moreplovac i previše je poznavao ćudi nestalnog karipskog vremena, a da bi puhanje zapadnjaka smatrao slučajnošću.Trebao je u tim ljetnjim mjesecima puhati vjetar istočnjak, a ne zapadnjak.Kolumbo je zaključio samo jedno: bio je to predznak oluje nad olujama, najava strašnog orkana, silnog vjetra razorne snage.

  Slomio je u sebi ponos i zaplovio put zapovjedničke karavele zvane El Dorado kako bi na dolazak orkana upozorio Bobadillu, čovjeka koji ga je prije dvije godine okovanog u lancima vratio u Španjolsku, optužujući ga pred kraljem samo zato kako bi osobno mogao prigrabiti sve zlato koje bude pronađeno.  Ali, Bobadillo je bio isuviše častohlepan i previše glup, a da ozbiljno shvati Kolumba.Prezrivo mu je okrenuo leđa.I tako je karavela El Dorado usprkos upozorenju krenula sa još 31 drugim jedrenjakom u svoju propast.A na El Doradu je toga dana bilo ukrcano srebra i zlata u vrijednosti preko dva milijuna zlatnih dolara i to je bio zapravo najbogatiji brod koji se ikad vraćao u Španiju.Na njegovoj palubi se nalazio i najvredniji zlatni predmet kojeg je konkvista ikad zadobila: stol težak 1500 kilograma od čistog zlata, a izliven u jednom komadu.  Tri dana zatim, ova je španjolska armada između Haitija i Puerto Ricoa upala u orkan, baš kako je Kolumbo i predvidio.Od 32 karavele sa velikim oštećenjima spasilo se tek pet.Sve ostale, uključujući i El Dorado sa svojim basnoslovnim plijenom potonule su u prolazu Mona i negdje na dnu leže i danas.

  TROKUT SMRTI I MAGIJE

  Bile su to prve povijesno zabilježene i znane žrtve onoga što u popularnoj literaturi nazivaju Bermudskim trokutom.Taj se trokut grubo gledano proteže između Floride, završetka Bahamsko otočja i Bermudskih otoka u Sargaskom moru, ali je u stvarnosti riječ o trapezoidu mnogo većih razmjera kojim je obuhvaćeno svo otočno područje Zapadne Indije.  Koliko je na tom dijelu Zemlje nestalo ljudi, nikad se tačno neće znati.Tačnije i pouzdanije statistike vode se tek od 1945. godine, a one govore kako svake godine u tim vodama nestane između 2000 i 5000 ljudi bez ikakvog traga.No, to je ono što kaže statistika koja bilježi samo službeno prijavljene nestanke.No, niko nikad nigdje ne bilježi nestanak svih onih mornara i pilota krijumčarskih brodova i aviona, koji svakodnevno izvrgavaju svoj život pogibelji kako bi zaradili koji dolar više.Također, statistika ne bilježi sve one neznane ribare koji u Karibima svakodnevno ribare, baš kao što ne bilježi ni sve one pustolove koje amo privlače priče o zakopanom blagu.Možda će zato u pravu biti oni koji kažu kako Bermudski trokut zvan i Đavolji trokut godišnje guta još dva puta više žrtava od onih koje navode statistike.  Šta se tačno ovdje događa i zbog čega ljudi, brodovi i avioni nestaju bez tragova niko pouzdano ne može odgovoriti.Neki rješenje vide u potpuno prirodnim uzrocima, drugi se okreću NLO-ima kao razlogu nestanka, treći se zaklinju u Atlantidu koja baš ovdje leži potopljena u silnoj kataklizmi, a četvrti će sasvim ozbiljno za sve okriviti Vudu.

  Ovi četvrti su za nas ovdje najzanimljiviji.Naime, nemali je broj teoretika magije danas u svijetu koji kažu kako je crnački Vudu najopasniji i najizraženiji postojeći oblik crne magije.Stoljećima korišten na području Đavoljeg trokuta, Bermudskog trokuta ili Đavoljeg trapezoida, neminovno je morao ostaviti traga u obliku otiska negativne energije koja naprosto usisava u sebe sve koji podlegnu tim mračnim prizvanim silama.Ti teoretici će sasvim ozbiljno ustvrditi kako sve one silne količine prolivene ljudske krvi naprosto vape za novim prolijevanjem i novim žrtvama i kako se radi o području specifične crne jame koja u sebe guta sve negativno kako bi mogla nastavljati sa zračenjem negativne energije.

  Ovdje ćemo pokušaje objašnjavanja prekinuti, kako se ne bismo zapetljali u teoriju koja nas nimalo neće približiti otkrivanju misterija i misticizma Vudua.Tek, kazati nam je kako se svoj onoj strahoti koja se od pokolja Indijanaca, dovođenje crnačkog roblja, gusara i kolonijalizma dogodila na ovim prostorima, može još pridodati i tajanstveni Đavolji trokut, kako bi slika bila jasnija, ali i stravičnija.A u svemu tome, Haiti je u središtu.I njegov utjecaj je najjači.

  OLUJA NAD OLUJAMA

  Sredinom 1. jula 1502. godine Kolumbo je uspravno stajao na krmi čamca koji se polagano približavao sidrištu čak 32 karavele koje su se vrhom krcate srebrom i zlatom trebale slijedećeg ana zaputiti u Španiju.Puhao je zapadnjak.Ali, Kolumbo je bio isuviše dobar moreplovac i previše je poznavao ćudi nestalnog karipskog vremena, a da bi puhanje zapadnjaka smatrao slučajnošću.Trebao je u tim ljetnjim mjesecima puhati vjetar istočnjak, a ne zapadnjak.Kolumbo je zaključio samo jedno: bio je to predznak oluje nad olujama, najava strašnog orkana, silnog vjetra razorne snage.

  Slomio je u sebi ponos i zaplovio put zapovjedničke karavele zvane El Dorado kako bi na dolazak orkana upozorio Bobadillu, čovjeka koji ga je prije dvije godine okovanog u lancima vratio u Španjolsku, optužujući ga pred kraljem samo zato kako bi osobno mogao prigrabiti sve zlato koje bude pronađeno.  Ali, Bobadillo je bio isuviše častohlepan i previše glup, a da ozbiljno shvati Kolumba.Prezrivo mu je okrenuo leđa.I tako je karavela El Dorado usprkos upozorenju krenula sa još 31 drugim jedrenjakom u svoju propast.A na El Doradu je toga dana bilo ukrcano srebra i zlata u vrijednosti preko dva milijuna zlatnih dolara i to je bio zapravo najbogatiji brod koji se ikad vraćao u Španiju.Na njegovoj palubi se nalazio i najvredniji zlatni predmet kojeg je konkvista ikad zadobila: stol težak 1500 kilograma od čistog zlata, a izliven u jednom komadu.  Tri dana zatim, ova je španjolska armada između Haitija i Puerto Ricoa upala u orkan, baš kako je Kolumbo i predvidio.Od 32 karavele sa velikim oštećenjima spasilo se tek pet.Sve ostale, uključujući i El Dorado sa svojim basnoslovnim plijenom potonule su u prolazu Mona i negdje na dnu leže i danas.

  TROKUT SMRTI I MAGIJE

  Bile su to prve povijesno zabilježene i znane žrtve onoga što u popularnoj literaturi nazivaju Bermudskim trokutom.Taj se trokut grubo gledano proteže između Floride, završetka Bahamsko otočja i Bermudskih otoka u Sargaskom moru, ali je u stvarnosti riječ o trapezoidu mnogo većih razmjera kojim je obuhvaćeno svo otočno područje Zapadne Indije.  Koliko je na tom dijelu Zemlje nestalo ljudi, nikad se tačno neće znati.Tačnije i pouzdanije statistike vode se tek od 1945. godine, a one govore kako svake godine u tim vodama nestane između 2000 i 5000 ljudi bez ikakvog traga.No, to je ono što kaže statistika koja bilježi samo službeno prijavljene nestanke.No, niko nikad nigdje ne bilježi nestanak svih onih mornara i pilota krijumčarskih brodova i aviona, koji svakodnevno izvrgavaju svoj život pogibelji kako bi zaradili koji dolar više.Također, statistika ne bilježi sve one neznane ribare koji u Karibima svakodnevno ribare, baš kao što ne bilježi ni sve one pustolove koje amo privlače priče o zakopanom blagu.Možda će zato u pravu biti oni koji kažu kako Bermudski trokut zvan i Đavolji trokut godišnje guta još dva puta više žrtava od onih koje navode statistike.  Šta se tačno ovdje događa i zbog čega ljudi, brodovi i avioni nestaju bez tragova niko pouzdano ne može odgovoriti.Neki rješenje vide u potpuno prirodnim uzrocima, drugi se okreću NLO-ima kao razlogu nestanka, treći se zaklinju u Atlantidu koja baš ovdje leži potopljena u silnoj kataklizmi, a četvrti će sasvim ozbiljno za sve okriviti Vudu.

  Ovi četvrti su za nas ovdje najzanimljiviji.Naime, nemali je broj teoretika magije danas u svijetu koji kažu kako je crnački Vudu najopasniji i najizraženiji postojeći oblik crne magije.Stoljećima korišten na području Đavoljeg trokuta, Bermudskog trokuta ili Đavoljeg trapezoida, neminovno je morao ostaviti traga u obliku otiska negativne energije koja naprosto usisava u sebe sve koji podlegnu tim mračnim prizvanim silama.Ti teoretici će sasvim ozbiljno ustvrditi kako sve one silne količine prolivene ljudske krvi naprosto vape za novim prolijevanjem i novim žrtvama i kako se radi o području specifične crne jame koja u sebe guta sve negativno kako bi mogla nastavljati sa zračenjem negativne energije.

  Ovdje ćemo pokušaje objašnjavanja prekinuti, kako se ne bismo zapetljali u teoriju koja nas nimalo neće približiti otkrivanju misterija i misticizma Vudua.Tek, kazati nam je kako se svoj onoj strahoti koja se od pokolja Indijanaca, dovođenje crnačkog roblja, gusara i kolonijalizma dogodila na ovim prostorima, može još pridodati i tajanstveni Đavolji trokut, kako bi slika bila jasnija, ali i stravičnija.A u svemu tome, Haiti je u središtu.I njegov utjecaj je najjači.

  avatar
  Admin
  Admin

  Broj komentara : 1115
  Join date : 2015-06-30

  Re: Taj veličanstveni vudu

  Komentar by Admin on Wed Jul 15, 2015 12:13 am

  POT DE TETE

  Svojevrstan izražajni oblik Vevea su lični pojedinačni talismani koji u vuduu nazivaju Gad.Oni su ono što u gvinejskom području Afrike naziva Gri-Gri.Haićanski Gad može biti i talisman ali i amulet.To, na primjer, mogu biti zubi pojedini životinja, sjemenke određenog bilja, osušeni plodovi određenog voća, korijenje, repovi ili uha gmazova ili ptica.

  Gad može napraviti sam dobar Mambo ili Hungan odnosno osoba koja dobro poznaje djelovanje sila zla, tajne Zoboba, Vlandindinguea i Galipotea ili onog što bismo na evropskom jeziku nazvali vukodlacima.Ko su haićanski vukodlaci-to mogu biti pojedine Loe koji žele osvetiti zbog neke nanesene im nepravde ili uvrede, ali to mogu biti i posebni čarobnjaci koji su u službi zla a koji su sposobni pretvoriti uz pomoć zle magije u životinju ili silu koja će isisavati životnu energiju odabrane žrtve.

  Gad može također biti i neka vrsta klasičnog talismana na pargamentu.To može biti i jednostavni crtež nalik dječijem crtanju u obliku kruga koji na gornjem dijelu ima iscrtanu šiljatu kapicu a koji umjesto nacrtanih ušiju ima dvije zavojnice, jednu okrenutu ulijevo a drugu udesno.Tako bi u Evropi neka nacrtala nekog patuljka.Na Haitiju to je vrlo snažan simbol zaštite.

  Za svaki talisman ima vrlo precizno upustvo upotrebe koji ponekad bijelcima i nije baš jasan zbog svoje nerazložnosti no Haićani rijetko kad pomišljaju o takvim sitnicama.Najvažnije im je da talisman djeluje izuzetno uspješno i vrlo brzo a ni jedno im upustvo nije preteško ili komplikovano.Čak i kad treba napraviti sa talismanom nešto što u bjelaca izaziva odbojnost ili gađenje.Zato se nekad i dogodi da Hungani ili Mambo naknadno primitivnim pomagalima moraju iz tjelesni otvora-prvenstveno penisa i vagine-vaditi kojekakve predmete koji su zajedno sa talismanom morali biti ugurani na ta mjesta.

  SVETI BRAK SA BOŽANSTVOM

  Postoji i specifična vrsta zaštite koja nadomješta sve oblike magijski Vudu pomagala a to je institucija takozvanog Svetog Braka sklopljenog između nekog smrtnika i odabranog Loe.Izvorno, ovaj je oblik magijske veze potekao iz paganski vjerovanja pripadnika plemena Ashanti u Africi, prenio se u religijska razmišljanja naroda Fa, a preko njih ušao u Vudu.

  Uopšteno govoreći Loa je taj čimbenik koji u snu ili u stanju transa nekom smrtniku najavi svoju želju za bračnim sjedinjenjem.Pošto se je želji božanstva teško oduprijeti jer se može izazvati bijes i osvetu takva se poruka smatra zapovijedi.Jednom sklopljen Sveti Brak ne može poništiti i on traje za cijeli život što se za ovozemaljske brakove Haićana baš i ne može reći.Takav Sveti Brak zahtjeva od smrtnika jednom ili više puta tokom svakog tjedna u godini potpuno obraćanje slavljenju odabranog Loe.Takvog su dana zabranjeni bilo kakvi odnosi unutar ovozemaljske zajednice braka a smrtnik svog Lou časti posebnim darovima u za to pripremljenom posebnom kutu kuće.Neki put se dogodi da odabrani Loa poželi i nešto više od same duhovne povezanosti.Tada se promeće u lik Hungana ili Mamboa i preko njih čak i puteno opći sa svojim zemaljskim, smrtnim partnerom a zemaljski suprug ili žena ne smiju takvom ljubovanju usprotiviti.

  Pošto za takvo konzumiranje Svetog Braka Loe najčešće odabiru lijepe djevojke ili mladiće, jasno je kako haićanski Loe imaju rafiniran ukus, i da odabranim Hunganima ili Mamboima njihova dužnost u takvim slučajevima i nije teška.Začnu li u takvim odnosima djeca ona su potpuno ravnopravna djeci začetoj u zemaljskom braku a svako ko pomisli drugačije izvrgnuo bi se posebnom bijesu Loe.

  POT DE TETE

  Osim Vevea, Gada i institucije Svetog Braka postoji još jedan vrlo uspješan način zaštite pojedinca.To su takozvani Pot de Tete.Radi o posebnoj staklenoj boci u koju se zatvara lični Gros Bon Ange (anđeo čuvar).Takva se boca zatvori na poseban način a zatim cijelog života čuva na skrovitom mjestu, daleko od tuđih pogleda i ruku poklonika Zla.Obred koji se radi prilikom izrade Pot de Tetea je individualan i njemu osim naručitelja i Hungana ili Mamboa niko ne smije prisustvovati.Također o tom se nikom ne smije ni govoriti.Naime, svako ko bi dočepao boce istovremeno dočepao i vlasti nad pojedincem tokom noći i sna.Preko Pot de Tetea može poželjeti čin svakog zla a pojedinac tu zapovijed mora izvršiti.Kad se u rukama ima nečiji Pot de Tete onda ima u vlasti i njegova duša a smrtnik postaje robom koji bespogovorno mora slušati svog gospodara.Iako je cjelokupna tajna čime se boca puni poznate su neke pojedinosti sadržaja poput pramenova kose, odrezanih dlaka ispod pazuha, sa pubičnog dijela, komadići noktiju kako bi u boci zarobljen čovjekov Gros Bon Ange bio direktno povezan sa vitalnim ljudskim djelovanjem a to su misao, snaga, potomstvo i obrana.Također u bocu stavljaju se određeni ručno iskovani željezni amuleti ili talismani posebnog načina izrade.
  avatar
  Admin
  Admin

  Broj komentara : 1115
  Join date : 2015-06-30

  Re: Taj veličanstveni vudu

  Komentar by Admin on Wed Jul 15, 2015 12:14 am

  Zombi

  Kako nastaju Zombiji ili tačnije kako se i čime iz svakog čovjeka može napraviti Zombi mogli bi otkriti samo haićanski Bocori (zli vračevi) a oni o svojim tajnama nikome ne govore.Uostalom ni za jednog se Haićana nikad nije javno reklo kako je Bocor.Vjeruje se kako bi takvo javno otkrivanje bilo sasvim dovoljno za izazivanje osvete prozvane osobe, koja bi uz pomoć svojih veza sa Loama mogla izazvati čitav niz smrti.Zato i danas postoji tek šaputanje kako je neko Bocor.O njima nerado govore i sami Hungani i Mamboi.Radije će pričati o onom što su sve Zombiji počinili.Dakle, pričajući o posljedicama a ne i o uzročnicima.Takvih je priča i danas na Haitiju mnogo.Može se reći da su Zombiji zapravo na neki način postali zaštitni znak vudu magije u cijelom svijetu ali i pojam u gotovo svim savremnim svjetskim jezicima koja znači čovjeka-mjesečara bez vlastite volje i života bez ikakvih ciljeva i htijenja.
  Da bi se uopće mogao razumijeti pojam Zombija treba nešto reći i o dodirnim tačkama svijeta mrtvih i svijeta živih ljudi u okviru vjerovanja Haićana.Naime, Haićani vjeruju kako je noć ono doba u kojem duše mrtvih hode po svijetu živi ljudi tražeći među njima žrtve kojima će se napiti krvi, kako bi se nahranile.Moglo bi se reći kako je to onaj tradicionalni pojam vampira poznat u europskoj kulturi.Kako se mrtvac noću ne bi pojavljivao kao vampir Haićani imaju cijeli niz posmrtnih obreda kojima je za cilj potpuno raskinuti vezu koja postoji između mrtvaca i njegovog ličnog Loe zaštitnika odnosno iz tijela mrtvog udaljiti sve ono nadnaravno što je to tijelo u stanju života vezalo uz Lou.Ako se takav obred raskidanja ne napravi onda Loa ostaje zarobljen u mrtvome tijelu i pretvara se u Zombija, kreaturu bez unutrašnjeg života ali i bez smrtnosti tijela, u pasivnu vezu između svijeta mrtvih i živih ljudi.Takvi Zombiji noću ustaju iz grobišta i lutaju svijetom živih.
  Ali, Zombi može nastati i svjesnim postupkom nekog nesavjesnog Hungana ili Mamboa.Takvi poklonici zla traže žrtve kako bi im posebnim obredima zarobili i ukrali Gros Bon Tete koji će zatim posebnim crnomagijskim ritualom usaditi u tijelo nekog mrtvaca a koje će ukrasti iz groba.Na taj način dobit će vjernog slugu koji će izvršavati sve njihove zle namjere ili vjernu sluškinju koja će se pokoravati svim njihovim željama.To je tim opasnije jer je Zombi osoba koja samo vegetira u svijetu živih, koja se može iskoristiti za najteže radove ili najteže zločine a koju se uopće ne može ubiti.Zombi će počiniti ubistvo bez ikakve grižnje savjesti-jer je nema-i slušat će samo onog ko mu je gospodar njegovog Gros Bon Angea ili njegove Duše.Jedina slaba tačka svakog Zombija je sol.Zato se nerjetko i događa da usamljeni putnici na Haitiju uvijek pri ruci imaju vrećicu sa soli, čijim će sadržajem posipati svakog na kog posumnjaju da je Zombi.Ali, sol nije opasna samo po vanjštinu Zombija ona je opasna i po unutrašnjost njegovog tijela.

  Na Haitiju vjeruju kako će svaki onaj Zombi koji pojede neku zasoljenu hranu odmah prestati biti Zombijem i kako će se ili vratiti u svijet mrtvih iz kojeg je izašao ili će postati normalnim čovjekom.
  Hungani i Mambo koji se na Haitiju bave stvaranjem Zombija i potpuno su u vlasti zli Loa nazivaju se Bocori.Njihovu pomoć i danas svako može zatražiti pod uvjetom da je može i platiti.Doduše, postojeći haićanski kazneni zakon zabranjuje najstrožijim kaznama rad Bocora, ali u praksi njihovo djelovanje niko i ništa ne može spriječiti.Uvijek, naime, ima onih koji se žele nekom osvetiti ili žele nekog iz zavisti uništiti, uvijek ima oni koji žele nekog podčiniti ili podvrgnuti vlasti ličnih potreba, uvijek ima oni koji žele svoje privatno roblje.Iz svih pričanja Mambo Oliv zaključila sam kako su zapravo prve Zombije na Haitiju počeli koristiti bijeli vlastodržci koji su željeli imati poslušne jake robove i ropkinje koji su izvršavali svaki njihov mig, a istovremeno bespogovorno izvršavali najteže fizičke poslove.Zapravo je na određeni način ropstvo i stvorilo Zombije.
  Možeš li zamisiliti šta su Zombiji pružali bijelim ljudima -prisjećam se kao mi je govorila Mambo Oliv- Moć, neograničenu moć.Ko je htio i platio imao je harem ženskih Zombija sa kojima je radio šta je htio.Ko je želio i mogao platiti imao je odred muških Zombija od kojih je svaki radio za dvadeset normalnih robova.Zombiji su pružali užitak, ali i donosili bogastvo...
  Kako se proizvode Zombiji vjerovatno je najčuvanija tajna Zandor obreda Vudua.Proučavali su je brojni zapadni antropolozi, ali još nisu uspjeli proniknuti u tu tajnu.Razmišljanja se razilaze od upotrebe neki tajni biljni droga koje uništavaju svijest ali ne i ljudsko tijelo pa do upotrebe hipnoze i neki zasebnih načina mjenjanja svijesti pojedinca.Neki od haićanski Zombija su svojevremeno odvođeni čak u SAD na posebna klinička istraživanja i ispitivanja ne bi li se znanošću otkrilo što ih je dovelo u takvo stanje, no, dalje od uočenih konstatacija kako se radi o osobama koje izvršavaju naredbe bez da promišljaju (a da im pri tome fizički integritet tijela nije narušen) nije se uspjelo doći.

  avatar
  Admin
  Admin

  Broj komentara : 1115
  Join date : 2015-06-30

  Re: Taj veličanstveni vudu

  Komentar by Admin on Wed Jul 15, 2015 12:15 am

  Ritualno pranje ima specijalno značenje u vuduu i služi da bi se uklonila štetna djelovanja i promijenila nepovoljna stanja te se kuća rješila neugodnih mirisa za koja se vjeruje da su u uskoj vezi sa zlom srećom.

  U pravilu postoje dva slučaja u kojima se koristi ritualno kupanje; da bi se privukla dobra sreća ili uklonila zla.U vodu kojom se podovi peru stavljaju se razne biljke, minerali, soli, kora drveća i slično.Obično se u vodu stavljaju po tri različita sastojka a o kojim je sastojcima riječ ovisi o tome šta želimo postići tim ritualnim kupanjem.Ako je u kući bolesnik ritualna pranja podova su obavezna kako bi se oboljelom pomoglo da ponovo dobije punu snagu.Ritualni dio ovog posla koji bi mnogi nazvali uobičajenim kućnim poslom je taj što se određeni dijelovi kuće peru određeni broj puta, na određeni način.Prljava voda od tog posla baca se na istok u vrijeme kada Sunce izlazi ili prije toga uz izgovaranje kratke basme.


  Kad osoba izvodi ritualno pranje na sebi da bi privukla sreću i uspijeh treba znati da tijelo treba prati samo prema gore.Ako se na sebi izvodi ritualno kupanje da bi se riješila nekih negativnosti u svome životu tada tijelo treba prati samo prema dole.Voda u kojoj se osoba kupala izvrstan je materijal za daljnje magijske radove.Slično je i s pranjem kuće koje osim za čišćenje prostorija u fizičkom smislu ima i spiritualno i mistično značenje.Ukoliko se ritualno pranje vrši da bi se privukla dobra sreća potrebno je od ulaznih vrata prema unutra, privlačeći time sreću da uđe u vaš dom.

  Ukoliko je riječ o uklanjanju zla iz kuće ili jednostavnom čišćenju krenite obrnutim redosljedom, krenite od posljednjeg sprata ka podrumu, od kraja sobe prema svakim vratima, da biste na kraju završili na ulaznim vratima a posebnu pažnju posvetite kućnom pragu.Neki izvori tvrde da je u ovom slučaju najbolje ustati prije drugih ukućana, prije zore, i tokom obreda čišćenja ne izmjeniti ni sa kim ni riječi.

  Ritualno pranje potrebno je ponoviti devet dana uzastopce naročito kada je riječ o nekoj oblikovanoj želji, uklanjanju negativnog uticaja koji neka osoba ima na nekog od ukućana, na primjer ili od toga učiniti trajni ritual, pa recimo svake srijede i petka ponoviti cijeli proces.Prljavu vodu bacite u dvorište, prema istoku, kako je već navedeno.Ako je riječ o zahtjevnijim vudu obredima i radnjama ovo ritualno kupanje dobro je popratiti paljenjem svijeća, tamjana i drugih mirisa te postavljanjem "mojo vrećica".U pravilu što zahtjevniji odgovor želite to će zahtjevniji ritual biti.

  avatar
  Admin
  Admin

  Broj komentara : 1115
  Join date : 2015-06-30

  Re: Taj veličanstveni vudu

  Komentar by Admin on Wed Jul 15, 2015 12:16 am

  Vudu svijeće

  Svijeće se koriste kod bacanja uroka i čarolija jednako kao i kod stvaranja prikladne atmosfere za molitve a i samo paljenje svijeće kao takvo može imati zaseban magijski uticaj.Značenje paljenja svijeća u vuduu samo je još jedna mješavina običaja katoličkog paljenja svijeća s afričkom narodnom magijom i vjerovanjima koje su iznjedrile široki spektar djelovanja putem svijeća i načina na koje svijeće mogu biti upotrebljena.

  Ovisno o bojama svijeća razlikuju se i njihova djelovanja.Bijele svijeće služe za pročišćavanje i iscjeljenje u svakom pogledu odnosno kako u duhovnom tako i fizičkom pogledu.Žute su svijeće koje osim novca označavaju i privržrenost, pomažu u molitvama, podižu raspoloženje i privlačnost.Crvene su bez daljnjeg potrebne u ljubavnim čarima te svakoj vrsti podizanja snage i strasti u osobi.Ružičaste su nešto blaža varijanta crvenih, a osim što se koriste u ljubavnim čarolijama i za romantična djelovanja pomažu da osoba počne živjeti kvalitetnijim, čišćim životom.Svjetloplave privlače mir i ravnotežu, okružuju osobe dobrim namjerama i zadovoljstvom.Tamnoplave svijeće su dobre za uklanjanje depresije i ćudljivosti te u eliminiranju raznih negativni okolnosti u životu pojedinca.Zelene se koriste za pomoć u poslu i osiguravanje uspjeha a osobito u čarolijama za privlačenje novca.Ljubičaste pomažu kod čarolija koja govore o ambicijama, moći, kontroli i savladavanju.Smeđe svijeće donose neutralnost i izuzetno su dobre kad pokušavamo nekome pomoći u sudskim poslovima.Crne svijeće pomažu u oslobođanju od zla, tuge i tamnih misli.


  Sponsored content

  Re: Taj veličanstveni vudu

  Komentar by Sponsored content


   Danas je Tue Sep 25, 2018 8:58 am