Da biste vidjeli cio sadržaj foruma postanite član - registrujte se! If you would like to view all contents in forum - click to Register


  Taj veličanstveni vudu

  Share
  avatar
  Admin
  Admin

  Broj komentara : 1115
  Join date : 2015-06-30

  Re: Taj veličanstveni vudu

  Komentar by Admin on Tue Jul 14, 2015 11:27 pm

  Yemaya

  U Joruba mitologiji Yemaya je boginja vode, zaštitnica žena, posebno trudnica te rijeke Ogun koja ima moć da liječi neplodnost.Yemaya se smatra Majkom Boginjom i njoj se zbog svega rečenog najviše mole žene kako bi im podarila mir, ljubav i plodnost u kući.Kada se Yemaja poziva u pomoć onda se to čini u najvećem poštovanju jer samo tako će se boginja umilostiviti.

  Svake godine prvog janura organizira se u Brazilu slavlje u čast ove boginje.Više od milion učesnika tada u sam sumrak, obučeni u bijelu haljinu, zagazi u ocean odavajući počast boginji vode.Tu priliku koristi velika svećenica da inicira nove članove u svećenstvo.

  Yemaya ima mnogo imena: na Haitiju je zovu Agwe, u New Orleansu La Balianne a na Kubi zovu je sa čak tri imena, zavisno kojoj se njenoj osobnosti molite – Yemaya Ataramagwa, Yemaya Achabba i Yemaya Olokun.Njen simbol je zvijezda a boje plava, srebrna i bijela.Ako se želi njena pomoć obraća joj se tada najviše u toku punog Mjeseca.Posebno joj je drag pun mjesec u julu.

  avatar
  Admin
  Admin

  Broj komentara : 1115
  Join date : 2015-06-30

  Re: Taj veličanstveni vudu

  Komentar by Admin on Tue Jul 14, 2015 11:28 pm

  Loa podjele

  Vudu božanstva se nazivaju Loe ili Mysteres te služe kao posrednici između Papa Bondye (Bon Dieu - Stvoritelja) koji je udaljen i samih ljudi.Među samim Loama postoje podjele na tri vrste – Loa-Rada (Radha), Petro (Pethro, Petwo) i Ghede (Guede ili Gede).  Rada loa

  Rada loa su obično stariji, dobronamjerni duhovi.Oni uključuju Legbu, Loko, Ayizan, Dhamballah Wedo i Ayida-Wedo, Erzulia Freda, La Sirene, Agoueh.Njihova tradicioanlana boja je bijela (za razliku od pojedinih specifičnih boja Loa).

  Petro loa

  U Petro loe se svrstavaju općenito ljuti, povremeno agresivni i borbeni duhovi.Oni uključuju Erzulie Dantor, Marinette, Ogoun i Klafu (Carrefour).Njihova tradicionalna boja je crvena.

  Ghede loa
  Ghede su duhovi mrtvih.Oni su tradicionalno na čelu sa barunima (La Croix, Samedi, Cimitiere, Kriminel) i Maman Brigitte.Kao vrsna obično su glasni, skloni seksu i zabavi.Ne poznaju strah i obično se pokazuju ili govore u ime umrlih osoba.Prinose im se ponude/žrtve u obliku chilija i ruma.Njihova tradicionalna boja je crna i ljubičasta.
  avatar
  Admin
  Admin

  Broj komentara : 1115
  Join date : 2015-06-30

  Re: Taj veličanstveni vudu

  Komentar by Admin on Tue Jul 14, 2015 11:30 pm

  Umbanda je daleko više od običnog kulta, ona je jedna od nekoliko priznatih religija u Brazilu te ima više od 20 miliona pristaša.Umbanda na quinbudno jeziku znači "umjetnost iscjeljivanja".

  Umbanda je najkraće rečeno religija sastavljena od nekoliko uticaja prvenstveno indijanskih, Orisha vjerovanja, zapadnog okultizma i Lore Konga.Postoji mnogo različitih stilova ili verzija prakticiranja Umbande u Brazilu no svima im je zajedno igranje, ples, i muzika.

  Kao i u Candombleu vjernici Umbande vjeruju u vrhovnog Boga, Zambi ili Zambiapongo, do kojeg se ne može bez posredovanja duhova.Poklonici Umbande vjeruju u svijet živih i svijet mrtvih koji se neprestano prožimaju i neodvojivi su.U svijetu mrtvih postoje duhovi preminulih ljudi ali i viši oblici duhova koji se smatraju božanstvima te ih krase takve osobine.Svi ti duhovi mogu komunicirati sa ljudima putem opsjednuća tako da se i sama posjednuća dijele na dvije vrste u zavisnosti koji su duhovi obuzeli vjernika.

  Ples je nezaobilazan u javnim ritualima kada se događaju opsjednuća.Uz izrazit ritam bubnjeva i pjevanje mambosa pojedini vjernici doživljavaju božansku ekstazu.Onu osobu koju zaposjedne neko od moćnih duhova -božanstava pada u svojevrstan trans prilikom kojeg oponaša kretnje samog duha - stavlja ruke na leđa, izvrće usta i oči.

  Vjerska hijerarhija sastoji se od tri glavna svećenika:

  -Pai de Santo ili doslovno otac svetac koji je duhovni vođa

  -Pai pequeno ili mali otac

  -Mae pequeno tojest mala majka.

  U samoj Umbandi prisutan je jak utjecaj spiritualizma, komunikacije sa onostranim svijetom.Spritualisti ili terreiros uglavnom besplatno i javno prenose poruke mrtvih.Iako se obredi umbande mogu obavljati javno i privatno učesnici moraju slijediti pravilo nošenja bijele odjeće te da se žrtve za duhove ostavljaju na raskršćima.U pitanju su namirnice, svijeće, cigare i drugo.  Umbanda je kao religija bogata simbolima.Elementi kao što su križevi, zvijezde, trouglovi, krugovi itd kombiniraju se na različite načine i samim time dobijaju nova značenja.Međutim, neki od njih su ipak ostali simboli za sebe poput oblika srca znaka ljubavi, zvijezde simbola istoka, križa vjere ili sidra nade.
  avatar
  Admin
  Admin

  Broj komentara : 1115
  Join date : 2015-06-30

  Re: Taj veličanstveni vudu

  Komentar by Admin on Tue Jul 14, 2015 11:31 pm

  Santeria ili „Put svecima“ je afro-karipska religija utemeljena na Joruba tradiciji i vjerovanju sa pridodatim elementima katoličke crkve.Prema tome santeria se zasniva na vjerovanju u Boga, svece i pretke.Najveća pažnja se poklanja komunikaciji sa svecima tako što im se vjernik santerije približava molitvom, ritualima i darovima.Kubanci svojim svecima najviše poklanjaju rum, cigare i kolače.Smatra se da danas 90 posto kubanskog stanovništva prakticira neki od rituala santerie.

  Santeria ima svoje svećenike, muške i ženske, takozvane santero i santera koji prolaze određen obuke i inicijacije.Oni su zaduženi za sve vjerske aktivnosti ali i za gatanje i vračanje.Najviše se gata uz pomoć palminih oraščića, bacanjem školjki ili razlomljenim kokosom.

  Santeria također uključuje Joruba vračanje koje se naziva Ifa a njega uglavnom vrši muški svećenik zvan babalawo.Santeria svećenici imaju veliko znanje tradicionalne medicine i herbalizma.Inicijacija u santeriu traje godinu dana kada onaj koji je polaže mora nositi isključivo bijelu odjeću i ne smije izlaziti iz kuće iza ponoći niti prije deset sati ujutro.  Ono što posebno karakteriše santeriju jeste prinošenje životinjskih žrtvi Orishama/svecima.Jedan od glavnih obreda je "bembe" kada se kroz bubnjanje, pjesmu i ples pozivaju božanstva da se pridruže.Tom prilikom se događa da nekog od prisutnih plesača „zajaše“ određeno božanstvo te se on nalazi u nekoj vrsti transa.Obično tada, osim razuzdanog plesa, zaposjednuti prenosi drugim ljudima poruke božanstva koje ga je obuzelo.

  avatar
  Admin
  Admin

  Broj komentara : 1115
  Join date : 2015-06-30

  Re: Taj veličanstveni vudu

  Komentar by Admin on Tue Jul 14, 2015 11:32 pm

  Candomble je kult vračanja posebno popularan u Brazilu.Sljedbenici Candomble vjeruju u jednog svemoćnog boga koji se naziva Oludumare .Njemu služe manja orixas božanstva, vodunsi i inkices.Orixas su duhovi predaka i samim tim veza između dva svijeta – živih i mrtvih.Voduns i inkices su božanski duhovi, u suštini isto što i orixas.  Candomble je sinteza tri afričke religije – Joruba, Fon i Bantu a sami nazivi voduns i inkices su nazivi duhova uzeti iz druge dvije religije tojest Fon i Bantu.Candomble praktičari vjeruju da svaka osoba ima svog individualnog orixa koji kontrolira njegovu sudbinu i igra ulogu zaštitnika.Svakog orixa predstavlja jedna sila u prirodi koju mu određuje i omiljene namirnice, boje, životinje i dane u sedmici.I same karakteristike i osobine čovjeka vezane su za orixa zaštitnika.

  avatar
  Admin
  Admin

  Broj komentara : 1115
  Join date : 2015-06-30

  Re: Taj veličanstveni vudu

  Komentar by Admin on Tue Jul 14, 2015 11:34 pm

  Palo mayombe - Siete Rayos

  On je solarno božanstvo, vladar je munje, groma, požara ali i seksa.Simbol je božanske pravde i obično kažnjava one koji bježe od nje.Hrabar je borac i neugodan rival, no, zna biti izuzetno šarmantan.Personifikacija je muške energije i seksualnosti.Voli banane i crveno vino a od boja crvenu i bijelu.Sve darove i ponude za njega treb aostavljati u šumi.Lobanja i rogovi velikog ovna omiljeni su predmeti u njegovoj Prenda-i.

  Siete Rayos poznat je kao Nsasi, Insancio, Mukiamamuilo, Zaze, Kibuco Kibrico, Kiassubangango.

  avatar
  Admin
  Admin

  Broj komentara : 1115
  Join date : 2015-06-30

  Re: Taj veličanstveni vudu

  Komentar by Admin on Tue Jul 14, 2015 11:34 pm

  Palo mayombe - Tata Fumbi

  Tata Fumbi – ovo je jedan od najpoštovanijih Nikisa.On je veliki čarobnjak i iscjelitelj.Ima moć da liječi sve bolesti a ujedino je zaštitnik bolesnih, osakaćeni ali i beskućnika.Njegove boje su plava i bijela, voli bijelo vino, cigare, grah i rižu.Ponude i darovi mu se ostavljaju u polju.Naziva se još i Kobayende, Coballende, Tata Kanen i Pata en Ilaga.

  avatar
  Admin
  Admin

  Broj komentara : 1115
  Join date : 2015-06-30

  Re: Taj veličanstveni vudu

  Komentar by Admin on Tue Jul 14, 2015 11:36 pm

  Palo mayombe - Zarabanda

  On je vladar željeza, noževa, sukoba, rata i zaštite, ima veliku snagu i svakom je čarobnjaku najbolji saveznik u bilo kakvom sukobu.Vrlo je temperamentan, žestok i silan.Poznato je da Zarabanda uzrokuje sve vrste nezgoda i nesreća no njegova moć nije samo negativna.On, naime, vlada poslom te se uz njegovu pomoć može lako dobiti radno mjesto.On ne voli društvo žene koja ima menstrualni ciklus tako da svaki Paleras mora to imati na umu.Svaki dar i ponuda prinose mu se u željeznim posudama.Voli rum, cigare i šibice.Njegove boje su zelena i crna.Zarabanda i Lucero su Nkisi koji prvi stupe u kontakt sa novim Palero ili Palera.

  Poznat je i kao Sarabanda, Salabanda i Zumburanda

  avatar
  Admin
  Admin

  Broj komentara : 1115
  Join date : 2015-06-30

  Re: Taj veličanstveni vudu

  Komentar by Admin on Tue Jul 14, 2015 11:36 pm

  Palo mayombe - Lucero


  On je božanski Nksisi glasnik i gospodar raskršća.Može pronaći skrivene ili ukradene stvari.Prikazuje se kao mudar mladić ali često zle naravi.Vlada nad svakom komunikacijom bilo ona ljudska ili duhovna.Njemu se svaki Palero praktičar mora prvo obratiti kako bi ostvario komunikaciju sa nekim duhom.Voli rum, cigare, slatkiše, ribu.Njegova boja je crvena, crna i bijela.Ponude i darovi mu se odnose u šumu.Lucero je također poznat i kao Lucero Mundo, Elegua Tata, Tata Elegwa, Nkuyu Nfinda, Nkuyu Tata, Tata Nfinda, Aluvaia, Exu Pavena, Pombo-Ngira, Pambunguera, Pombo-gira, Bonbonjira, Tona i Cubango
  avatar
  Admin
  Admin

  Broj komentara : 1115
  Join date : 2015-06-30

  Re: Taj veličanstveni vudu

  Komentar by Admin on Tue Jul 14, 2015 11:37 pm

  Moćni Ngana

  Svaki Palero da bi bio uspješan mora napraviti svoj ngana.Ngana su posvećeni lonci koji sadrže štapove, kosti mrtvih ljudi, zemlju sa grobova, razne trave i slično.

  Centralni simbol u obredu naziva se prenda ili cazuela (ćup sa krutim ili tekučim sadržajem), napravljen od gline, tikve a susreću se i željezni tronožni kotlovi koji se čuva u dvorištu, podrumu, ili pod drvetom.

  Svaki ngana se posveti određenom božanstvu i prema takvoj orijentaciji dobija svoj određeni izgled.Za Zaranbandu on se obavezno pravi od željeza, Chola Wengue, Baluande i Nsasi zahtjeva da bude oblikovan od gline u takozvane lonce tinaja.Druga božanstva, poput Centella Ndoko koristi ngana od tikve.On se mora i obojiti pa tako u slučaju Chola Wengue dobija žutu ili narančastu boju, Beluande plavu a Nsasi'a crvenu.

  avatar
  Admin
  Admin

  Broj komentara : 1115
  Join date : 2015-06-30

  Re: Taj veličanstveni vudu

  Komentar by Admin on Tue Jul 14, 2015 11:38 pm

  Palo mayombe - Madre Agua

  Madre Agua je boginja mora i vlada majčinstvom.Ona je vrlo nježna i mila te ima moći iscjelivanja.Madre Agua je zaštitnica djece i njihovih majki.Ona može onog čovjek aili ženu koje favorizira dovesti do velikog bogastva.Sve ponude i darovi koji se upućuju njoj ostavljaju se u moru ili jezeru.Njena boja je plava, koraljna i kristalna.Poznata je kao Kalunga, Mama Kalunga, Pungo Kasimba, Mama Umba, Mbumba mamba, Nkita Kiamasa ili Nkita mamba kuna.

  avatar
  Admin
  Admin

  Broj komentara : 1115
  Join date : 2015-06-30

  Re: Taj veličanstveni vudu

  Komentar by Admin on Tue Jul 14, 2015 11:39 pm

  Palo mayombe - Mama Chola

  Mama Chola, naziva se i Duh rijeke, erotična je i prekrasna boginja-vještica.Vlada ljubavlju, senzualnošću, erotikom ali i bogastvom, novcem.Ona je snažna bruja kada je u pitanju ljubavna magija te se obavezno poziva u spravljanju čini zavođenja i osvajanja.Voli ogledala, paunovo perje, med, jaja, bijelo vino, mimoze.Omiljene boje su jantra, žuta i narančasta.Mama Chola također je poznata pod drugim imenima - Wengue, Chola Wengue, Choya Wengue ili Mnpunga Mama Wanga.

  avatar
  Admin
  Admin

  Broj komentara : 1115
  Join date : 2015-06-30

  Re: Taj veličanstveni vudu

  Komentar by Admin on Tue Jul 14, 2015 11:40 pm

  Palo mayombe

  Palo mayombe ili uobičajenije samo Palo šamanska je religija čiji korijeni dolaze iz naroda Konga, iz same Afrike.Kao Santeria i Candomble, ona je mješavina afričkih šamanskih religija sa elementima spiritizma, magije i katolicizma.Danas se naziva tamnom stranom santerie.Palo su donijeli i proširili na Zapad crni robovi posebno na Kubi te u ostalim zemljama Latinske Amerike, naročito po Brazilu.  Sama riječ Palo doslovno znači štap.Ona je religija prepuna drevnih afričkih vjerovanja u kojima preovladava obožavanje svijeta duhova i njegovih sila.Ceremonija služenja duhova naziva se Mpungos kroz koju se oni dijele po hijerarhiji koja izgleda ovako:  Nsambi – vrhovno božanstvo

  Elementalni duhovi – duhovi drveća, rijeke, zraka ...

  Mfumbe (Fumbe, Muertos) – duhovi mrtvih predaka

  Nikisi – mnoštvo duhova sa raznim resorima, iako su mnogobrojni izdvajaju se ovih sedam:  Tiembla Tierra – stvoritelj svijeta i čovječanstva, vladar svemira.  Lucero – glasnik bogova i čuvar raskršća.Poput Legbe u vudu religiji ili Elegua u Santeriji on je prevarant ali i često nepromišljen i naivan.Lucero se često prikazuje kao đavo, sa rogovima i repom, njegov amblem je viljuška.  Centella (Mama Wanga) – vladarica groblja i vjetrova.U vudu religiji odgovara joj Maman Brigitte.  Zarabanda – Nikisi željeza, krvi, rata i božanske osvete.Ovaj duh je ekvivalent Ogounu u vudu religiji.  Siete Rayos – gospodari grmljavinom i vatrom.On je personifikacija pravde, strasti i inspiracije poput Chango.  Agua Madre ili Majka voda – vlada okeanima, majčinstvom i kreativnošću.Ona je vezana za Yemaye/Iemoya.  Mama Chola – vladarica rijeka, ljubavi i ljepote.Odgovara joj vudu boginja Erzulia ili Oshun.  Tata Fumbi – Nikisi bolesti, zaraze ali i medicine.Odovara mu Babalu-Da i Ormulu.  Paleros i Paleras su svećenici i svećenice Palo religije te se bave svim oblicima duhovnog rada u koji spadaju svi aspekti života od ljubavi, zdravlja, posla, sreće....Po želji svoji naručioca mogu poslati brujeriu ili čaroliju na nekog i tako se osvetiti, razoriti brak, posao ali i obrnuto od toga.Njihov rad se temelji na principu usluga za uslugu između živih i mrtvih, brzo i efikasno.
  avatar
  Admin
  Admin

  Broj komentara : 1115
  Join date : 2015-06-30

  Re: Taj veličanstveni vudu

  Komentar by Admin on Tue Jul 14, 2015 11:42 pm

  Oltari i svetišta sastavni su dio voodou tradicije.Oni mogu biti privatni ili javni.Javni oltari koriste se za ceremonije i rituale.Oni privatni su sveti prostor kod koji svaki pojedinac može moliti Loe i obavljati vudu obrede.
  Razlika između voodoo žrtvenika i svetišta mogu se definirati ovako: svetište je trajan dio prostora za Loe a oltar je privremeno mjesto na kojem se izvodi čarolija ili neki drugi čarobni efekt.
  Na Haitiju, vudu oltari mogu poprimiti formu Kay myste, dolazi od francuske izraza za „dom otajstva“, i predstavlja posebne kuće čiji je cjelokupni prostor namjenjen služenju i obožavanju Loi.Poput većine tipičnih haićanski umjetnosti Kay myste izgrađene su vrlo estetski i sa puno truda.

  Vodo oltari, bilo javni ili privatni, ukrašeni su vrlo bogato.Na njima obično najviše dominiraju slike božanstava i Orisha između kojih su postavljeni mali darovi-žrtve za njih.Oltari obiluju tkaninama poput čipke ili baršuna, cvijećem, hranom, bocama pića, raznim vrpcama i slično.Ova bogata mješavina predmeta i karakterističnog vudu simbolizma pravi je predstavnik same voodoo magije.Tu gdje se spajaju dva svijeta, onaj ljudski i božanski, sve vrvi od poklona i živih boja jasno dajući na znanje običnom posmatraču kolika je želja vudu vjernika da udovolje svojim Loama.
  Sami oltari i svetišta izuzetno su važni u praksi vudu religije, na njima se moli, obavljaju rituali i davaju pokloni.Svetište, po pravilu, mora uvijek biti čisto i to se ne smije zanemariti ni u jednom trenutku.Ako želite napraviti vlastiti vudu oltar morate odabrati jednu sobu ili bar jedan dio sobe.Za sam oltar je bitno da ima predstavnike četiri elementa u svom sadržaju tojest kamenje, svijeću, zdjelu vode i tamjan.Oni predstavljaju zemlju, vatru, vodu i zrak.Sam oltar se obično posveti nekom određenom Loi te se u skaldu sa tim on ukrasi svim onim što se pripisuje božanstvu od boje, cvijeća, ukrasa do poklona ili žrtvi.

  avatar
  Admin
  Admin

  Broj komentara : 1115
  Join date : 2015-06-30

  Re: Taj veličanstveni vudu

  Komentar by Admin on Tue Jul 14, 2015 11:43 pm

  Simptomi vudu magije


  Pošto je vudu magija specifična i drugačija od sviju drugih magija simptomi njenog djelovanja na čovjeka su nešto drugačiji od onih klasičnih.Ovi su samo neki od njih koje ima žrtva vudu magije:  -sanjava leševe i prizore u kojima je neko želi ubiti

  -snovi o zmijama i prljavim mjestima

  -osoba se budi naglo iz sna uz gubitak daha

  -ima snove o padanju, škorpijama, paucima

  - vidi crne točkice i dim

  - Ima napuhan stomak.Desno područje stomaka, iznad pupka, kada dodirne ima osjećaj kako joj je pod kožom loptica za golf

  -stezanje i bolovi u ramenima i grudima

  -stalna glavobolja

  -ten osobe postaje tamniji

  - svrab i vrućina po pojedinim dijelovima tijela

  -u slučaju posebno opake vudu magije osoba će primjetiti u više navrata kako joj gavran ili vrana sa lijeve na desnu stranu presijeca put.
  avatar
  Admin
  Admin

  Broj komentara : 1115
  Join date : 2015-06-30

  Re: Taj veličanstveni vudu

  Komentar by Admin on Tue Jul 14, 2015 11:45 pm

  Hodoo čarobne boce

  Obično u američkim državama gdje je crnački uticaj jak poput Lousiana, Misissippi, Tennesee i Alabama može se i danas vidjeti mnoštvo tajanstvenih boca na stablima.Riječ je o vudu bocama koje služe za zaštitu od zlih duhova, moćnim rekvizitima u odbrani od magije i zla.

  Za izradu takve zaštite mora se odabrati jako drvo ili panj sa granama.Odabrati jednu granu i okresati je, skinuti sve lišće sa nje, i podrezati je kako bi se na nju mogla nataknuti boca.Ona mora biti čista iznutra a poželjno je da se ulaz u bocu namasti sa malo ulja „kako bi duhovi lakše kliznuli u nju i postali zarobljeni“.

  avatar
  Admin
  Admin

  Broj komentara : 1115
  Join date : 2015-06-30

  Re: Taj veličanstveni vudu

  Komentar by Admin on Tue Jul 14, 2015 11:48 pm

  Vudu lutka za kontrolu

  Da biste dominirali nad nekom osobom morate napraviti lutku od crne tkanine u noći mladog mjeseca.Naravno, lutku morate imenovati osobom na koju radite ovaj voodoo spell, napisati na lutki podatke o njoj, ime i prezime, datum rodjenja i slične sitnice.Pošto je sašijete njenu unutrašnjost ćete popuniti sa zemljom sa groba dodajući jedan karanfil.Kad i ovo učinite onda je ubodite sa iglama u glavu, srce i stomak.Onda je držite uz rukama i govorite: „Uvjek ćeš biti moj rob i ničiji više.Samo ja dominiram nad tobom i niko drugi“.

  avatar
  Admin
  Admin

  Broj komentara : 1115
  Join date : 2015-06-30

  Re: Taj veličanstveni vudu

  Komentar by Admin on Tue Jul 14, 2015 11:49 pm

  Ovo su kratki recepti crnačke magije

  Pokopati malo muževe kose pod prag ulaznih vrata i on vas nikada neće ostaviti.  Ako vas ostavi voljena osoba samo preokrenite njegovu sliku naopako, naglavačke, i on će vam se vratiti.  Ako žena želi da da bude sigurna da će joj muž biti distanciran od drugih žena treba mu malo svoje krvi dati u kafi.  Ako želite da se čovjek vrati nazad pljuni mu malo na leđa kad izlazi na vrata.  Ako imate problema sa ljubavnikom i želite da vam se vrati uzmite njegovu sliku i zakopajte je u zemlju sa licem na dole, on će se vratiti u toku tri dana.  Ako želiš ljubav određene osobe uzmi komadić sira i malo brašna pa od toga napravi malu lopticu koju ćeš tajno ugurati toj osobi u džep a da to ona ne opazi.  Ako odvojiš jednu kost od kornjače i staviš je tajno u džep svom ljubavniku on vas neće nikada moći ostaviti, priljepit će se uz vas kao zvakaća guma.  Ako mislite da će vas dragi ostaviti ukapajte koliko stane u čajnu kašičicu vaše menstruacije i stavi mu u času vina da popije.Nikad vas neće ostaviti.  Ako želis zadržati muža ili ljubavnika uzmi dvije kapi krvi iz svojih mišica i stavi u njegovu kafu, on će te voljeti zauvijek.  Ako želiš da te neko voli uzmi njegovu sliku i malo kose i zakopaj to u zemlju.  Ako je voljeni daleko od doma, stavi malo njegove kose u bocu alkohola a nju stavi u orman, vratit će vam se.  Ako vam suprug ne daje novca uzmi urina i stavi crvene paprike u njega i posipaj ga po kući, zatim to pomesti u jedan kut sobe i ostaviti tako tri dana i on će vam dati novac.  Da vam se muž vrati nazad, recimo iz zagrljaja ljubavnice, stavite mu čajnu kašičicu svog urina u kafu i za nekoliko dana on će se vratiti.  Ako je vas dragi počeo život sa drugom uzmite njegovu sliku i okrenite je naopako na zidu, kada slika izblijedi i on će vam se vratiti.  Kada nekog voliš i želiš da on tebe zavoli, napiši na papiru svojom menstrualnom krvlju njegovo ime i ostavi na sigurno mjesto i on će vas uskoro zavoljeti.  Ako se želite rješiti suparnice kuhajte nekoliko vlasi kose svog dragog u svom urinu a zatim to sve zakopati pod kućni prag, on će je ubrzo ostaviti.  Uzmi devet kapi svoje menstrualne krvi ili mokraće i stavi ih mužu u kafu, nikad vas neće moći ostaviti.
  avatar
  Admin
  Admin

  Broj komentara : 1115
  Join date : 2015-06-30

  Re: Taj veličanstveni vudu

  Komentar by Admin on Tue Jul 14, 2015 11:49 pm

  noći punog mjeseca uzeti jedan srebreni prsten i umotati ga u čisto bijelo platno.Iskopati u zemlji rupu i tako omotan prsten zakopati u nju.Tad se treba u mislima usredotočiti na ljubavnu želju koju imate i onda politi vinom ili mlijekom zemlju i govoriti: „Blažena Majko tačna i istinita.Ovaj dar sam ti ponudila, blagoslovi ovaj prsten i daj mu sjaj.Donesi ljubav da bude moja.Neka bude tako“.

  Ostavite prsten tako zamotan u zemlji do slijedećeg punog mjeseca a onda ga otkopaj i nosi sa sobom.Voljena osoba će biti privučena k vama.
  avatar
  Admin
  Admin

  Broj komentara : 1115
  Join date : 2015-06-30

  Re: Taj veličanstveni vudu

  Komentar by Admin on Tue Jul 14, 2015 11:50 pm

  Hoodoo vjerovanja

  Ako se noću metla stavi preko vrata ne može u nju ući vještica.

  Ne valja da vas u ponedjeljak ujutro prva posjeti ženska osoba, to je znak loše sreće cijelu sedmicu.

  Ne valja davati niti posuđivati sol, to je zlo.

  Vidjet pauka ujutro – bol, u podne – radost, u večernjim satima – nada.

  Da bi nekog natjerali da se odseli iz vašeg susjedstva pronađite pokvareno jaje i na njemu devet puta napišite ime te osobe.Možete napisati i gdje želite da ona ode.Potom jaje odnesite u ponoć do njegove kuće i bacite na ulazna vrata.

  Ukoliko hoodoo zla osoba izmjeri dužinu vaših prstiju može vam napraviti čaroliju u toku dva dana za sve što poželi.

  Da popravi krizu u braku žena svoju prvu mokraću, u ponedjeljak ujutro, sačuva i izlije u ćup a njega stavi pod krevet da tu odstoji devet dana.

  Da se zaštitiš od vudu magije nosi u svom džepu kost od crne mačke.

  Da djevojku voljeni oženi ona treba da kada jede pileće krilce uzeti malo kosti pri samom kraju krila i tajno je staviti njemu u džep.

  Da uvijek imaš sreće spali crnu mačku i uzmi onu kost koja nije izgorijela.Nju nosi uza se.

  Da muž nikada ne napusti kuću i ženu ona mu mora uzeti nekoliko dlaka sa vrha glave i zakopa ih pod kućna vrata.

  Svaki sedam dana, po hoodoo vjerovanju, rađaju se vještice.
  avatar
  Admin
  Admin

  Broj komentara : 1115
  Join date : 2015-06-30

  Re: Taj veličanstveni vudu

  Komentar by Admin on Tue Jul 14, 2015 11:51 pm

  Sveti Ubrzani

  Vrlo često u čarolijama hoodoo praktičara treba da se nešto dogodi na brzinu.Za takve slučajeve zadužen je hoodoo duh nazvan sveti Ubrzani.Svetom Ubrzanom se moli kada vaše molitve trebaju biti „preporučene“ ili poslane žurno do Boga.Sveti Ubrzani također se poziva na okončavanje sporova, psovki vašeg neprijatelja ili u slučajevima kada je potrebno ići „preko reda“.  Njegove karakteristike su:  Njegov dan – 19.april

  Broj – 5

  Dan – četvrtak

  Njegova žrtva/dar – na pet slika po dinar

  Piće – crveno vino

  Boja – žuta

  Kamen – rubin

  Životinja – gavran

  Njegovo bilje – bosiljak, geranija, jorgovan, bor, smreka...  Kad mu se moli tojest poziva njegova slika ili kip treba da budu okrenuti naopako.
  Molitva sv.Ubrzanom:  Sveti Ubrzani ja dođoh k tebi

  da molim da moja molitva bude gotova,

  „navedi želju“ ubrzaj mi ovo što te molim.

  Ubrzaj sada, to je sve što želim od tebe.

  Molim te da ne otpadne na drugi dan.

  Molim te daj mi ono što tražim.

  Znam tvoju snagu, znam za tvoje sposobnosti,

  znam da to možeš učiniti.

  Ako to učiniš za mene,

  ja ću proširiti tvoje ime sa ljubavlju i časti.

  Ubrzaj moju molitvu sa brzinom, ljubavlju,

  čašču i dobrotom.Slava ti sveti Ubrzani.
  avatar
  Admin
  Admin

  Broj komentara : 1115
  Join date : 2015-06-30

  Re: Taj veličanstveni vudu

  Komentar by Admin on Tue Jul 14, 2015 11:52 pm

  Hoodoo čarolija da se javi voljena osoba

  Hoodoo magija ima odgovor na skoro sve životne probleme.Želite li doslovno natjerati neku osobu da vam se javi, iskušajte ovaj recept moćne hoodoo magije.Izađi napolje ili stani uz otvoren prozor ili vrata.Uzmi u ruku jednu stabljiku bijele kadulje (Salvia apiana) i obrati se duhu biljke.Kaži mu da ide do osobe sa kojom želiš kontakt.Izreci njeno ime, zamisli njen lik, i ukoliko znate na kojem je mjesto spomenute i njega.Tada se kadulja zapali i koristi se kao cigareta.Izdahnite dim u pravcu gdje se željena osoba nalazi.Nakon što je bijela kadulja izgorila, ponovite cijeli postupak.Ako ste osjetljivi ili senzibilni osjetit ćete na trenutak um osobe sa kojom želite kontakt.Obično, prema izjavi hoodoo praktičara, nakon toga željena osoba vam se javi u roku od jedne do pet minuta.Udaljenost nije nikakva zapreka.

  avatar
  Admin
  Admin

  Broj komentara : 1115
  Join date : 2015-06-30

  Re: Taj veličanstveni vudu

  Komentar by Admin on Tue Jul 14, 2015 11:54 pm

  Molitva protiv tuđeg zla

  Za borbu protiv zla, negativne energije i zlih čarolija.Na improvizirani oltar, može i stol, stavite dvije bijele svijeće, jednu sa desne a drugu sa lijeve strane.Između njih, u sredinu, stavite mirisni štapić od jasmina ili tamjana.Zatim izgovorite ovo:  Duhovi od nevidljivog svijeta,

  duše onih koji su se patili

  sa nevoljama i tugom

  u svom prolazu kroz zemlju.

  Ja vas molim da saslušate moju molbu

  i zauzmete se za nju,

  duhovi anđela i milosrdni nevidljivi svijetu

  učini da mi snaga zla ne može naškoditi,

  zaštiti me od mojih neprijatelja i opasnosti,

  povećajte moju snagu i hrabrost,

  kako bi mogao izaći kao pobjednik,

  imati sreću i sačuvati svoje zdravlje.

  Vi znate svaku patnju, tjeskobu i nevolju

  savladati i vratiti mir i sreću

  i kako zaštititi ljude od zla, svakog zla.  Ova se molitva izgovara u toku devet dana, u isto vrijeme, u jutro.
  avatar
  Admin
  Admin

  Broj komentara : 1115
  Join date : 2015-06-30

  Re: Taj veličanstveni vudu

  Komentar by Admin on Tue Jul 14, 2015 11:55 pm

  Vodun je religija vjerovanja u jednog Boga koji se naziva Bondye.Ispod njega se nalaze Iwe ili Loe, božanski duhovi, koji predstavljaju glavne snage u svemiru i vladaju svim aspektima svakodnevnog života.Iza njih dolaze Božanski blizanci (dobro i zlo) i na kraju mrtvi.Iako se doživljava kao kult crne magije potrebno je istaći da je više od polovine Vodun obreda namjenjeno liječenju i ozdravljenju.  Vodun vjera obožava veliki broj božanskih duhova takozvanih Loa (Iwa, Zanges, Esprits ili Mysteres) čija je uloga da posreduju između svijeta ljudi i Bondya, velikog Boga.Ovi duhovi su vrlo moćna bića koja kontrolišu svakodnevne ljudske prilike, a kojima ljudi ne smiju gnjaviti Bondya, pa se upravo od njih traži pomoć za sreću, zdravlje, ljubav, novac...

  Za svoje usluge Loe traže od ljudi životinjske žrtve, svečane plesove i darove u hrani ili novcu.Ukoliko im se pokloni tražena pažnja Loe će biti velikodušne i odgovorit će na ljudske zahtjeve i potrebe.No, naljuti li ih se ili ih neko uvrijedi bez razmišljanja će se osvetiti.  Vodun nema formalne teologije, pisanih ili sakralnih tekstova poput ostalih religija, ali zato ima svoje muške i ženske svećenike, čuvare vjere.Muški svećenici se nazivaju Hungani ili Papalois a ženski Mambos ili Mamalois.Čin vodun svećenika stječe se kroz urođenu sposobnost, određenje dato od Loa, ili kroz naukovanje.No, bez obzira na to, svaki od njih mora do tančine biti upoznat sa karakternim crtama duhova, poznavati njihove žrtvene zahtjeve i mušićavost.Mjesto na kojem se oni slave naziva se hounfort (oltar).  Duhovi dolaze u kontakt sa ljudima na dva načina – kroz opsjednuće i snove.Tokom ceremonije ritualnog plesanja i žrtvovanja vjernici ustupaju svoja tijela Loama kako bi ih zaposjednuli.Ako on ili ona požele otjerat će od čovjeka njegov gros Ange ili dobrog anđela, jednu od dvije duše koju svaki vodunist ima.

  Vudu vještičarstvo  Lošoj propagandi i uopće negativnom mišljenju u svijetu o vudunu doprinijelo je prakticiranje tamne strane Voduna koji se naziva Petro.Za razliku od onih obreda i rituala namjenjeni sreći i zdravlju svakog pojedinca kojima obiluje bijela strana voduna – Rado, Petro je u cjelosti posvećen obožavanju najmračniji duhova mraka i samom Zlu.U nekoliko zadnjih decenija ovaj mračni aspekt Voduna proširio se na sve dijelove svijeta.

  U jednom od najopasnijih vračanja Petroa uzimaju se odjeća, kosa, nokti i slika neprijatelja.Ti sastojci se stavljaju u lutku koja u ovom crnomagijskom ritualu predstavlja žrtvu tojest osobu na koju se zlo radi.Pošto ih stavi u lutku vrač kolje neku životinju, obično crnu kokoš ili mačku, i vadi joj još živo srce i stavlja ga u lutku, u području grudi.Na taj način unosi život u nju i takvim je načinom aktivira i povezuje sa žrtvom.Obično tada se lutka probada i magijskim putem dolazi do opsjednuća te osobe.

  avatar
  Admin
  Admin

  Broj komentara : 1115
  Join date : 2015-06-30

  Re: Taj veličanstveni vudu

  Komentar by Admin on Tue Jul 14, 2015 11:55 pm

  Centar afričke magije smješten je na samom raskršću koje predstavlja kultno mjesto za sve bitnije obrede i rituale.Raskršće je najbolje rečeno žrtvenik, oltar sa kojeg se vrši komuniciranje sa božanstvima.Legba, Ellegua, Elegbara, Eshu, Exu, Nbumba Nzila, Pompa i Gira su imena za božanski duh koji otvara vrata, stražari na raskršću i čuva sve mudrosti.

  Onaj ko želi naučiti magiju i pravljenje čarolija treba, po hoodoo receptu, sklopiti dogovor sa samim Đavolom.Prvo što mora učiniti jeste da posjeti devet groblja i donese sa svakog malo zemlje koju će staviti u flašu a onda sa njom otići na raskršće u samu ponoć.

  Da bio privukao pažnju na sebe on mora pokušavati izvesti neku čaroliju kako bi time dozvao đavola da dođe i ponudi mu svoju pomoć.Recept dalje upozorava da se ne smije uplašiti niti pobjeći ma šta god tom prilikom vidio.

  Jedan drugi recept nalaže da se na raskršće ide nedjeljom, u ranu zoru, devet puta sa određenom željom.Đavo će se odazvati prvo u liku crvenog pijetla.Inače, sam Đavo najčešće dolazi u obliku neke crne životinje ili kao veliki crni čovjek.

  Sponsored content

  Re: Taj veličanstveni vudu

  Komentar by Sponsored content


   Danas je Tue Sep 25, 2018 9:28 am