Da biste vidjeli cio sadržaj foruma postanite član - registrujte se! If you would like to view all contents in forum - click to Register

Latest topics

» Zapis za kuću
Yesterday at 4:07 am by Pagan

» Mrtvačka magija
Wed Jan 16, 2019 7:33 pm by Admin

» Duhovne vježbe
Wed Jan 16, 2019 1:32 pm by Admin

» Da se neko namrazi ili omrazi
Thu Jan 10, 2019 3:17 pm by Pixi

» Falanje u kahvu
Thu Jan 10, 2019 3:16 pm by Pixi

» Treća dimenzija MAGIC
Sat Jan 05, 2019 8:42 am by Beletron

» Bošnjačke basme i bajalice
Fri Jan 04, 2019 8:34 am by Tana

» Liječenje štucanja kod djeteta
Sat Dec 29, 2018 8:37 pm by Kladuša

» Sanovnik - tumačenje snova
Sat Dec 29, 2018 8:32 pm by Kladuša

Statistika

Ukupan broj komentara naših članova je 3308 in 644 subjects

Registrovani članovi 133

Najnoviji član foruma rudikv


  Salivanjem strahe do zdravlja

  Share
  avatar
  Pagan

  Broj komentara : 29
  Join date : 2015-07-01

  Salivanjem strahe do zdravlja

  Komentar by Pagan on Tue Oct 11, 2016 9:06 pm

  Salivanje olova ili strahe od davnina je poznata metoda otklanjanja pojedinih duševnih tegoba poput straha ali i uroka, magije, nagaže. Iako se zbog prilično jednostavnog načina izvedbe rituala misli da se o toj iscjeliteljskoj tehnici više manje sve zna prava je istina potpuno drugačija.

  Unatoč tome da o porijeklu ove tehnike ima nekoliko pretpostavki u jednoj se većina stručnjaka slaže a ona se bazira na podacima iranskih antropologa koji tvrde da šamanistička tehnika salivanje olova zapravo potječe od Ilira, koju su pojedini ilirski vojnici u službi Rimskog carstva pronijeli sve do Sirije i stare Perzije. Zbog toga je i dan danas nailazimo po mnogim bliskoistočnim zemljama u folkoru arapskog, perzijskog i turskog naroda.  Moć olova da spoji i razdvoji

  Vjerovatno zbog svoje pomalo misteriozne moći preobrazbe, da mjenja stanje iz čvrstog u tekuće i obratno, olovo je ponukalo drevne ilirske šamane da uz njegovu pomoć, kroz magijski ritual, pokušaju da promjene i trenutno stanje u kome se nalazi bolesnik.  Osim toga, stravarke, ali i pojedine hodže, koji prakticiraju ovu metodu, slažu se u mišljenju kako olovo ima jednako ubojitu moć prema ljudima ali i demonima. Naime, kako god puščano zrno može ubiti čovjeka tako i olovo u šamanističkom ritualu može ubiti odnosno preciznije kazano zarobiti u sebe energiju nekog duha i tako ga udaljiti od bolesnika.


  Ruka hazreti Fatime

  Da bi se izveo ritual dovoljno je imati komad olova, metalnu kašiku, mašice, tespih ili brojanicu, posudu te izvorsku vodu. Kako se olovo salijeva za različite namjene, pa i one ljubavne, potrebno je znati u koje vrijeme se treba uzeti voda sa izvora.
  Dok se olovo topi na vatri u metalnoj kašici stravar ili stravaruša izgovaraju molitve ili egzorcističke formule iznad vode prateći svaki završetak puhanjem u smjeru površine vode.
  U bosanskoj magijskoj tradiciji obred salivanja strave posvećen je hazreti Fatimi, kćerci božijeg poslanika Muhameda, čemu svjedoče basme sa kojima se započinje obred:

  Draga moja hazreti Fatime,
  draga moja majko,
  reci svome ocu Muhamedu pejgamberu
  da mi bude u pomoći i u danu i u noći.


  Isto tako, dok desnom rukom pomjera posudu iznad koje moli tokom rituala "za Suncem" (u smjeru kazaljke na satu), stravaruša govori:

  Bismilahir rahmanir rahim.
  Ovo nije moja ruka,
  ovo je ruka naše majke hazreti Fatime.


  Sa obje basme stravarka se zapravo poziva na iscjeliteljsku moć ove svetice. Rastopljeno olovo se u tri puta izlijeva iznad tri kardinalne tačke tijela: glava, stomak i noge, kako bi se neutralizirao negativni uticaj iz cijelog tijela.


  Kupanje ispod mosta

  Tajna ispravnog, i na kraju krajeva učinkovitog liječenja, krije se u pravilnom dijagnosticiranju tegobe koja muči neku osobu. Ko ne zna tumačiti oblike koji se formiraju nakon dodira rastopljenog olova sa vodom ne treba se niti baviti ovom metodom jer neće ništa ni postići. Najprostija interpretacija olova je traženje onog komada koji se naziva "srce" i prema kojem se postavlja cjelokupna dijagnoza, što je apsolutno pogrešan pristup.

  Vodu u kojoj se izlijeva olovo nije potrebno piti svaki put, i dovoljno je samo da se bolesnik njome umiva ili pere jedan određeni period. Još jedan kuriozitet vezan za ovu drevnu metodu jeste i taj da se olovo može saliti i na daljinu - osobi koja je kilometrima udaljena od stravara, no taj postupak ima i svoja ritualna pravila koja se moraju ispoštovati kako bi on bio učinkovit.

  Da olovo upija u sebe energetski otisak ljudske aure najbolje svjedoči slučaj šoka, kada olovo formira figuru onoga čega se neko uplašio poput miša, psa, aviona, itd. Vjeruje se da ako se dijete uplaši ovce, koze, kokoši, svinje ili neke druge domaće životinje da mu je, pored salivanja olova, dobro zaklati tu životinju i ispeći, kako bi pojeo bar mali dio njenog mesa i tako u potpunosti rješio se straha.

  Ovisno od slučaja do slučaja stravarke daju i pomalo drugačije naputke o upotrebi vode. Kada procjeni da to zahtjeva stanje bolesnika sa vodom od olova stravarka upućuje osobu da se njome okupa ispod nekog mosta, jer - " voda ode u vodu i odnese sve loše od bolesnika!".


  Stravarkine muke


  Ono što je sasvim sigurno jeste da praksa salivanja olova izumire a sa njom i jedno od drevnih pravila da u slučaju posebno teškog slučaja, kada je recimo nekoj osobi rađena magija na smrt ili je neobjašnjivo bolesna, u velikim je problemima i slično, bolesnik posjeti tri stravarke no svaka mora biti druge vjere tojest muslimanka, katolkinja i pravoslavka.

  Kao i u svakom egzorcističkom ritualu i u ovom potrebno je poznavati neku od tehnika samopročišćenja. To je nezaobilazan dio obreda kojim stravar mora sa sebe anulirati nakupljenu negativnu energiju. Ukoliko to ne zna obično ubrzo postane žrtva istih onih sila protiv kojih se bori. Takve osobe uglavnom loše spavaju, imaju problema sa srcem, disanjem, nešto ih guši i neopipljivo muči. Najgori scenario koji im se može desiti je totalna psihička rastrojenost i suicidne misli.


  Olovom protiv vilinske bolesti

  Prema starom bosanskom vjerovanju, vile mogu ljude u bijesu i osveti, kada im slučajno ili namjerno učine neko zlo, pogoditi svojim pogledom, takozvanim "nebeskim strijelama", od čega im se pojavi bolest. Kad nekoga iznenada zaboli glava, noga, ruka, loše spava i ima probade po tijelu, vjeruje se da je prostrijeljen od vila. Pomoć se traži kod stravarke, koja mu saliva olovo i ovako tihim glasom govori:

  Poletjelo devet vila,
  sa devet oblaka,
  sa devet planina,
  sa devet gora,
  sa devet mora,
  sa devet polja,
  sa devet raskršća,
  sa devet izvora,
  sa devet stijena,
  sa devet sedefila,
  putem pjevale, kolo igrale,
  put im Ahmed* presjekao, vile rasrdio.
  Pogodiše ga strijelama u glavu,
  u srce i noge,
  sa crnom zemljom sastaviše,
  Ahmeda razboliše.
  Ahmed zaviče:"pomagaj Mujo,
  pomagaj Halile,
  ustreliše me, braćo, vile!".
  Kad to vile začuše
  od straha svaka svoju strijelicu vadi,
  Ahmeda liječi i ozdravi.
  Od devet vila i strijela,
  sa mojom basmom
  a božijom hazmom, na Ahmedu
  ostade osam, od osam sedam,
  od sedam šest, od šest pet,
  od pet četiri, od četiri tri,
  od tri dvije, od dvije jedna,
  od jedna - nijedna.
  Od moje ruke, basmi i olova - sevap,
  a od Boga iladž, hair i derman, amin!
  avatar
  Vještica
  Šegrt

  Broj komentara : 260
  Join date : 2015-07-01
  Mjesto : Blessed be the witches !

  Re: Salivanjem strahe do zdravlja

  Komentar by Vještica on Tue Feb 21, 2017 7:16 pm

  OTVARANJE SUDBINE

  Kada se izvodi ritual salivanja olova u cilju da se nekoj osobi "otvori" sudbina ili sreća, posebno u ljubavi, onda je ovo među najvažnijim simbolima da je obred uspješni izveden.  Olovna figurica meleka ili anđela je znak otvorene sudbine u ljubavi. Ovaj se simbol nosi uza se kao hamajlija koja će dodatno stimulirati otvaranje sudbine.
  avatar
  Beletron

  Broj komentara : 18
  Join date : 2016-05-16

  Re: Salivanjem strahe do zdravlja

  Komentar by Beletron on Tue Feb 21, 2017 8:13 pm

  Kao malom klincu salivala mi je strahu neka baba i pomoglo mi je koliko se sjećam.
  Ugrizao me pas i loše sam spavao. Nakon tog salivanja strahe sve se popravilo.

  Sponsored content

  Re: Salivanjem strahe do zdravlja

  Komentar by Sponsored content


   Danas je Sat Jan 19, 2019 11:04 am