Vještičarstvo - WICCA - paganizam - šamanizam

Da biste vidjeli cio sadržaj foruma postanite član - registrujte se! If you would like to view all contents in forum - click to Register

Latest topics

» Profile of characters from the Bosnian horoscope
Today at 8:13 am by Admin

» Velika Majka i božanski zmaj Sap
Mon Nov 20, 2017 8:37 am by Admin

» Circle of destiny: Universal Mother and Sep
Sat Nov 18, 2017 8:27 am by Admin

» Sazivanje daire ili kako se prizivaju džini
Fri Nov 17, 2017 8:49 am by Satanijel

» Profil znakova bosanskog horoskopa
Thu Nov 16, 2017 9:31 am by Admin

» Tajne bosanskih stravarki - kako otkriti i protjerati zlo
Mon Nov 13, 2017 9:06 am by Admin

» Bošnjačke basme i bajalice
Sat Nov 04, 2017 5:29 am by Trita

» Bugarska ljubavna magija
Wed Oct 18, 2017 8:48 am by Admin

» Magijski napadi
Mon Oct 16, 2017 9:38 am by Aradia

Statistics

Our users have posted a total of 2604 messages in 483 subjects

We have 87 registered users

The newest registered user is majki


  Loša strana ljubavne mađije

  Share
  avatar
  Admin
  Admin

  Broj komentara : 934
  Join date : 2015-06-30

  Loša strana ljubavne mađije

  Post by Admin on Tue Jun 30, 2015 2:37 pm

  Od svih sihira u bošnjačkom narodu najpoznatiji su bili i ostali oni sa jabukom vjerovatno zato što je ona u prošlosti imala izraženu ulogu u ašikovanju mladih kao dar i izraz nečije ljubavi. Kako to vračanje izgleda i djeluje iz prve ruke ispričala je Hasima (57) iz Velike Kladuše.

  Ova srednjovječna žena kazuje kako je kao mlada djevojka bila žrtva ljubavnih čarki sa jabukom. Sa osmjehom na licu prisjeća se kako je tada imala puno udvarača, svaki od njih joj se sviđao na svoj način, no kako otkriva nije imala nikoga „zabilježenog“. Obilazeći u to vrijeme komušanja, trelje i ručicaljke zapela je za oko starijem, oženjenom muškarcu. Pošto je znala za njegovo bračno stanje izbjegavala ga kad je to god bilo moguće.

  -„Bila sam vrlo mlada i vrlo naivna, priznaje, pa zato nisam vidjela ništa loše u tome kada mi je jedne prilike poklonio veliku crvenu jabuku. Uzela sam je i pojela ne sluteći kako joj je kora na jednom dijelu malo načeta i da se upravo tu kriju kapi njegove krvi. Još manje sam pomišljala da je sama jabuka poprskana vodom kojom se okupao mejit.“

  Od tada život joj se doslovno preko noći promjenio, mislila je samo na njega, čeznula da ga vidi i čuje. A kada bi začula njegov glas dok pjevuši kaldrmom, prisjeća se, vjerovala sam da u tom trenutku nema ništa milije i ljepše od njega.

  -„Hvala dragom Allahu što je majka na vrijeme opazila moju promjenu i opsjednutost, čim me je pritisnula pitanjima sve sam joj priznala. Prvo se izgalamila na mene zašto sam uopće i razgovarala sa oženjenim čovjekom, jer to je u ono vrijeme za curu bilo sramota, a kamoli primala od njega dar. Pošto je na svu sreću i sama bila upućena u sve te basme i učenja od strane svoje tetke sjećam se da mi je na vodu dugo učila neke dove a onda mi dala da tu vodu pijem i prskala me njome. To je radila da istjera tuđu krv i mrtvačku vodu iz mene. Jasno se sjećam, k'o da je jučer bilo, tad mi je govorila kako su čarke rađene sa krvi najače jer krv se spoji sa krvi a voda sa tijelom i to te onda vuče onom ko ti je čarao ili u ludilo. Možeš otići sa pameti.

  Skinuvši njegove sihire sa sebe u Hasimi se pojavila jaka želja za osvetom pa je na dugo moljenje majke da joj oda tajnu kako da mu se osveti saznala da to može uraditi na vrlo lak način uz pomoć metle i basme.

  -„Majka me je podučila da svaku noć okrećem metlu naopako i ponavljam basmu kako bi on pucao od muke za mnom. Još mi je rekla da ga gledam kroz prste desne ruke i šapućem basmicu. Napomenula mi je da svaki put moram biti čista i okupana kako bi se basma primila. Bila sam uporna, okretala sam metlu i gledala ga kroz prste krišom kad god sam mogla. Mislim da je to i bio razlog da se od velike tuge i muke za mnom i propio. Neka je, nije mi ga bilo žao!“.

   Current date/time is Fri Nov 24, 2017 1:44 pm