Da biste vidjeli cio sadržaj foruma postanite član - registrujte se! If you would like to view all contents in forum - click to Register

Latest topics

» Bacanje graha - zavirimo malo u sudbinu!
Today at 10:09 am by slava

» Struna ili kada se "pomjeri" želudac
Wed Apr 18, 2018 7:00 am by Pagan

» Bosanski način kako očistiti kuću od crne magije
Tue Apr 17, 2018 8:13 pm by Pixi

» upuceno k meni, sto mislite?
Wed Apr 11, 2018 8:33 am by Vještica

» Magija i poljoprivreda
Tue Apr 10, 2018 6:48 am by Avril

» Raspoznavanje sihirbaza?
Tue Apr 10, 2018 6:45 am by Avril

» Bošnjačke basme i bajalice
Fri Apr 06, 2018 9:42 pm by Frumoasa

» Kako da se borim protiv crne magije?
Fri Apr 06, 2018 9:18 pm by Pixi

» Čaranje protiv plodnosti
Fri Apr 06, 2018 9:16 pm by Pixi

Statistika

Ukupan broj komentara naših članova je 2958 in 573 subjects

Registrovani članovi 110

Najnoviji član foruma Bastet


  Mabon - Jesenska ravnodnevica

  Share
  avatar
  Admin
  Admin

  Broj komentara : 1013
  Join date : 2015-06-30

  Mabon - Jesenska ravnodnevica

  Komentar by Admin on Sun Aug 23, 2015 7:33 am

  Jesenji ekvinocij, još zvan i Mabon, slavi se 21. septembra, i to je vrijeme kad su svjetlost i tama ponovno u ravnoteži. Druidi su ga slavili kao svetkovinu Zelenog Čovjeka, odnosno gospodara šuma, a nazivali su ga Mea'n Fo'mhair. Ovo je vrijeme za žetvu usjeva i slavlje, pa Mabon predstavlja najvažniji žetelački praznik wiccanske religije. Bog spava u utrobi Božice čekajući da bude ponovno rođen i predstavljen kao Kukuruzni kralj ili gospodar žetve. Majčinski Aspekt Božice ovdje je najviše izražen jer nakon Mabona ona sve više kreće prema aspektu Starice. Jednako tako, Rogati Bog se priprema za smrt i ponovno rođenje nakon toga. Ovo je vrijeme keltskog boga Mabona, Sina Svjetlosti, sina božice Modron. Ovo je doba kad se slave plodovi godišjeg rada. Vještičji oltar je pun sezonskog voća, hrane od žitarica, kojima se zahvaljuju za obilan urod. Kuća se ukrašava klipovima kukuruza i komušinom koja označava doba žetve. Boje koje se koriste u obredima su boje jeseni, narančasta, tamnocrvena, smeđa i žuta, te indigo plava.
  Mabon je svetkovina zahvalnosti zato je dobro uzeti pomalo od svega što je ubrano, i to najbolje primjerke voća, povrća i žitarice i u znak zahvalnosti vratiti ih Božici Majki. Kad vršite obred, zahvalite se na četiri strane svijeta kako bi vam svi aspekti života bili pokriveni. Zahvaljujući se prema sjeveru pokrivate aspekt doma, financija i fizičkog zdravlja, istok drži područje znanja i darovitosti, jug je područje karijere i hobija, a zapad odnosa među ljudima. Središnji dio u kojemu obavljate ritual i u kojemu i sami stojite predstavlja duhovnu prosvjećenost i primanje poruka od prirode i Božice. Također, prinesite na žrtvu i zahvalnost zemlji bilje, vino (neki Mabon nazivaju i vinskim festivalom), jabukovaču ili pognojite zemlju. Spremite se za mirovanje u zimskom periodu, završite sve poslove koje ste do tada ostavljali za kasnije kako biste se za vrijeme zime mogli odmarati.
  Kad idete sjesti za stol na svetkovini Mabona, odjenite svoju najbolju odjeću, uživajte u najboljoj hrani i piću. Biljke koje simboliziraju praznik Mabona su žir, smola s drveta benzojevca, paprat, žitarice, kozja krv, mirha, božja krunica, ruža, žalfija i duhan. Za vrijeme obreda dobro je jesti jabuke, lješnjake, razne vrste kruha, krumpir, mrkve i luk, te jela u kojima ima ovog voća i povrća. Spaljujte mirise mirte, žalfije i benzojevca. U obredima koristite crvene, narančaste, smeđe, zlatne, crvenosmeđe i kestenjaste boje, a od kamenja dobro je koristiti safir i lazurni kamen. Od božica slave se Modron, Morgan, Epona, Perzefona, Pamona i Muze, a od muških božanstava i bogova Mabon, Toth, Thor, Hermes i Zeleni Čovjek.
  Hrana: kukuruzni kolači, jela od pšenice, krusi, orasi, povrće i jabuke, mrkve, luk,krumpir i rajčica.
  Tamjan: mirta i kadulja
  Svijeće: smeđa, zelena, narančasta i žuta.
  Kristali: karnelian, lapis, lazuli, safir, žuti ahat.
  avatar
  Admin
  Admin

  Broj komentara : 1013
  Join date : 2015-06-30

  Re: Mabon - Jesenska ravnodnevica

  Komentar by Admin on Tue Sep 20, 2016 9:48 am


   Danas je Tue Apr 24, 2018 8:05 pm