Da biste vidjeli cio sadržaj foruma postanite član - registrujte se! If you would like to view all contents in forum - click to Register

Latest topics

» Bacanje graha - zavirimo malo u sudbinu!
Today at 10:09 am by slava

» Struna ili kada se "pomjeri" želudac
Wed Apr 18, 2018 7:00 am by Pagan

» Bosanski način kako očistiti kuću od crne magije
Tue Apr 17, 2018 8:13 pm by Pixi

» upuceno k meni, sto mislite?
Wed Apr 11, 2018 8:33 am by Vještica

» Magija i poljoprivreda
Tue Apr 10, 2018 6:48 am by Avril

» Raspoznavanje sihirbaza?
Tue Apr 10, 2018 6:45 am by Avril

» Bošnjačke basme i bajalice
Fri Apr 06, 2018 9:42 pm by Frumoasa

» Kako da se borim protiv crne magije?
Fri Apr 06, 2018 9:18 pm by Pixi

» Čaranje protiv plodnosti
Fri Apr 06, 2018 9:16 pm by Pixi

Statistika

Ukupan broj komentara naših članova je 2958 in 573 subjects

Registrovani članovi 110

Najnoviji član foruma Bastet


  Litha-ljetni solsticij Ljetna kratkodnevica

  Share
  avatar
  Admin
  Admin

  Broj komentara : 1013
  Join date : 2015-06-30

  Litha-ljetni solsticij Ljetna kratkodnevica

  Komentar by Admin on Sun Aug 23, 2015 7:30 am

  U noći s 23. na 24 juna. Obilježava najduži dan u godini. To je vrijeme za magiju svih vrsta, ali morate paziti da nekome ne naudite. Na to pazite uvijek. Pokušajte zapamtiti san koji ćete sanjati jer vlada vjerovanje da će se san koji se sanja na taj dan ostvariti. To je slavlje strasti i uspjeha.
  Ovo je vrijeme kada je Sunce u naponu svoje snage. Apolon pravi mjesto Dionizu, Oziris Setu, Baal Motu, Hrastov kralj Svetom kralju, sir Gaawain Zelenom vitezu, a Mračnog Boga mijenja Bog Svjetlosti. Ovo je festival vatre u kojemu je Rogati Bog na vrhuncu svoje snage kao Kralj ljeta okrunjen ružama. Svetkovina je to Božice Ljubavi i Smrti koja je spremna za sjedinjenje s Bogom. Vrijeme je kad je sve u cvatu, vrijeme između sađenja i žetve. Točan datum ovog festivala varira ovisno o položaju Sunca od dvadesetog do dvadeset i trećeg lipnja. Ovo je vrijeme Rogatog Boga, Kralja Hrasta, Boga Sunca, Baldura, Marsa, Nergala.

  Božica je predstavljena kao ljetna mladenka, Aine od Knockaine, Kupala, Majka Priroda, Afrodita, Erycina, božica-nimfa ljeta Astarte/Anatha, Božica ljubavi i smrti i Vesta, za koju se pale vatre.
  Litha je svetkovina obilja, plodnosti, raznolikosti, ljepote prirode. Vrijeme je to za jake čarolije i muške rituale, obraćanje duhovima prirode, a sve te rituale najbolje je raditi u sumrak. Slavi se uz vatre, pjesme i gozbe, cijele noći gore svijeće i procesije hodaju s upaljenim bakljama. Nose se krune od cvijeća i pleše oko vatre. Oltar se ukrašava cvijećem i svijećama, a rituali se odvijaju u poljima. Pije se medovina i prave kolači od meda ili kukuruzni kruh s medom i maslacem. Koriste se svi falični instrumenti, mačevi, palice, athame i biljke poput ruža, vrijeska, hmelja... Hmelj je simbol ove svetkovine.
  Pale se vatrena kola koja se zatim koturaju prema vodi, simbolizirajući putanju Sunca. Ovo je vrijeme za čarolije protiv povreda i lošeg vremena. Amajlije se stavljaju u polja i oko drveća radi plodnosti, i na kuće da bi ih se zaštitilo.
  Kraj rituala predstavlja ubojstvo Kralja kojemu se tijekom svetkovine odaju počasti, ali koji završava proboden kopljem, što je kraj njegove vladavine. Njegovom smrću osigurava se plodnost usjeva i preživljavanje naselja.
  Hrana: sviježe povrće, ljetno voće, crni kruh, pivo i medovina.
  Tamjan: običan, limun, mirta, bor, ruža
  Svijeće: zlatna i crvena, žuta i pastelne boje
  Kristali: zeleni kristali.


   Danas je Tue Apr 24, 2018 8:03 pm