Da biste vidjeli cio sadržaj foruma postanite član - registrujte se! If you would like to view all contents in forum - click to Register

Latest topics

» Bacanje graha - zavirimo malo u sudbinu!
Today at 10:09 am by slava

» Struna ili kada se "pomjeri" želudac
Wed Apr 18, 2018 7:00 am by Pagan

» Bosanski način kako očistiti kuću od crne magije
Tue Apr 17, 2018 8:13 pm by Pixi

» upuceno k meni, sto mislite?
Wed Apr 11, 2018 8:33 am by Vještica

» Magija i poljoprivreda
Tue Apr 10, 2018 6:48 am by Avril

» Raspoznavanje sihirbaza?
Tue Apr 10, 2018 6:45 am by Avril

» Bošnjačke basme i bajalice
Fri Apr 06, 2018 9:42 pm by Frumoasa

» Kako da se borim protiv crne magije?
Fri Apr 06, 2018 9:18 pm by Pixi

» Čaranje protiv plodnosti
Fri Apr 06, 2018 9:16 pm by Pixi

Statistika

Ukupan broj komentara naših članova je 2958 in 573 subjects

Registrovani članovi 110

Najnoviji član foruma Bastet


  Beltaine - početak svjetlog dijela godine

  Share
  avatar
  Admin
  Admin

  Broj komentara : 1013
  Join date : 2015-06-30

  Beltaine - početak svjetlog dijela godine

  Komentar by Admin on Sun Aug 23, 2015 7:26 am


  U noći s 30. aprila na 1. maj. Slavi se ujedinjenje Boginje i Boga, isto tako to je i festival plodnosti. Tradicionalne boje su crvena i bijela. Cvijetne latice mogu biti upotrijebljene u kući za zaštitu. Poznat i kao Prvi svibanj, Beltine, Beltaine, Bealtaine, Bealltain, Samradh, Cetsamain, Cyntefun, Valpurgina noć. Festival vatre i plodnosti. U Kolu godine stoji nasuprot Samhainu. Obilježava transformaciju Božice od djevojke do majke, ulazak u plodnost, odnosno prelazak iz prve polovine godine u drugu polovinu. Predstavlja sjedinjenje Božice i Rogatog Boga, razmnožavanje životinja, oplođivanje biljaka. U noći s 30. travnja na 1. svibanj, za vrijeme Beltanske noći odnosno Valpurgine noći, pale se kresovi, procesije nose upaljene baklje, vještice se skupljaju na svojim sastajalištima. Cailleach Beara (Cally Berry) ove se noći pretvara u kamen i neće se vratiti u svoje normalno obličje sve do Samhaina. Ovo je doba Bela, Baala, Belenosa, odnosno Valpurge u čiju se čast pale kresovi. Paprat koja se skuplja u ponoć 1. svibnja služi za zaštitu od zlih utjecanja i za otkrivanje skrivenog blaga. Nekad se bijeli glog smio brati samo na 1. svibanj. Ruža koja se posadi ovog dana ponovno će cvjetati u jesen.
  Kresove “ beltanske vatre “ pale u parovima tri puta tri čovjeka, ili tri puta devet ljudi, velikom bakljom. Ovo je dan rituala plodnosti i vesele svetkovine, obnavljanja seksualnosti i bacanja ljubavnih čarolija. Prave se košare, pune cvijećem, nose se vjenčići od cvijeća i odijeva se zelena odjeća, vještice gole plešu oko usjeva ili jašu na metlama kroz polja da bi se osigurala njihova plodnost. Ostavljaju se pokloni vilama. Odaje se počast kućnim božanstvima. Ovo je doba svetkovine sljedećih božanstava: Maeve, kraljice Beltane, Tanit, Flore, Maie, Maie Maestas, Danu, Danaan, Lune, Asherah, Guinevere, Dea Dia, Zelenog Čovjeka, Cernunnosa, Pana, Bona Dea, Bel. Biljke koje se vezuju uz ovaj dan su bijeli glog, hrast, jarebika i neven. Životinje: zec i koza.
  U jutro prvog svibnja treba promatrati izlazak sunca i umiti lice u jutarnjoj rosi jer na ovo jutro ona ima magična svojstva i osigurava ljepotu. Treba meditirati uz izvore jer oni cijele i daju životno važna svojstva i kvalitete koja samo takva sveta mjesta imaju i u kojima se odražava Božica. Bere se cvijet bijelog gloga. Majski stup je falični simbol dok vrpce koje se spuštaju s njega imaju simboliku žene. Oni zajedno, jednako kao i plesanje oko stupa imaju određenu erotsku simboliku, kao i simboliku Božice koja povezuje sve krajnosti i koja povezuje spolove. Legenda kaže kakao se djeca začeta na ovaj dan nazivaju Robinovi sinovi jer njihovo porijeklo nije posve sigurno, odnosno ne zna se točno tko su im očevi.
  Hrana: crveno voće, biljne salate i ječmeni kolači.
  Tamjan: obican, ljiljan i ruža
  Svijeće: crna, zelena
  Kristali: smaragd, narančasti karnelian, safir i ružičasti kvarc.
  avatar
  Aradia
  Šegrt

  Broj komentara : 104
  Join date : 2015-07-04
  Mjesto : Pagania

  Re: Beltaine - početak svjetlog dijela godine

  Komentar by Aradia on Sat Apr 29, 2017 4:46 pm

  Drage vještice i vješci dolazi nam Beltan, veliki praznik koji označava početak svijetle polovine godine koja traje narednih šest mjeseci. Iskoristite veliku snagu noći uoči Beltana slavite drevni krug i radujte se zajedno sa Boginjom i Bogom.

  http://pagancalendar.co.uk/index.php?gotoyear=2017&gotomonth=4
  avatar
  Frumoasa

  Broj komentara : 16
  Join date : 2017-04-13

  Re: Beltaine - početak svjetlog dijela godine

  Komentar by Frumoasa on Sat Apr 29, 2017 4:57 pm

  Beltane je jedan od najpoznatijih neopaganskih praznika, i jedan od najčuvenijih od osam ključnih neopaganskih (Wiccanskih) proslava, zajedno sa Samhainom. Dok se sa Samhainom suočavamo sa tamnom stranom Boginje, i učimo lekciju da su i propadanje i smrt sastavni dio života ( i ne predstavljaju kraj, već samo početak novog ciklusa), Beltane je veseli praznik plodnosti, gde se slavi ritualno spajanje kosmičke ženske energije (Boginja) i muške energije (Bog), pri čemu je produkt toga bujanje prirode kao jedne od najfinijih kreacija Božanstava.

  Marion Bredli Zimmer je dosta pisala o tom prazniku u svom djelu "Magle Avalona" (koje inače toplo preporučujem svim pravim ljubiteljima paganizma!).

  Inače riječ Beltane potiče od "vatra Bel-a" (Bel, Beli, Belinus, Belenos - poznat kao keltski bog Sunca, i onaj koji sija, koji je blistav). Bel je otac, zaštitnik i muž Majke Boginje. Upravo zbog te simbolike se na Beltan pale vatre, za koju se smatra da ima i pročišćavajuće djelovanje.

  Slavi se 1. maja (May Day), mada ga neki slave i 30. aprila.
  Kada je u pitanju ceremonijalni rad, tog dana je idealno raditi čarolije plodnosti,. tj. tog dana praktično sijemo magijsko sjeme čiji će rezultati isklijati naknadno! Te čarolije se mogu odnositi na bilo koju sferu života za koju želimo da buja, napreduje (posao, ljubav, zdravlje..).

  Idealno bi tada bilo otići u prirodu, premda ljudi tada inače slave praznik rada (????) pa odlaze da "roštiljaju", te je u principu, za nas pagane, tada malo teže naći mjesto gde ćemo se opustiti, osluškivati zvukove prirode, i odati počast tom nevjerovatnom ispoljenju Boginje, te proslaviti praznik plodnosti. Ali ako nas okolnosti spriječavaju da potpuno poštovanje izrazimo u prirodnom ambijentu, ništa nas ne spriječava da makar tog dana odemo da prošetamo, da bi upili zvuke bujanja prirode, a ritualne aktivnosti uvijek možemo ostaviti za "između četiri zida".

  Na sajtu witchvox.com možete naći mnoštvo lijepih i korisnih informacija o Wiccanskim/paganskim praznicima, inače.

  Neka vas Boginja blagoslovi i neka u vama zapali beltanske vatre života i entuzijazma!!

  Sponsored content

  Re: Beltaine - početak svjetlog dijela godine

  Komentar by Sponsored content


   Danas je Tue Apr 24, 2018 8:03 pm