Da biste vidjeli cio sadržaj foruma postanite član - registrujte se! If you would like to view all contents in forum - click to Register

Latest topics

» Zapis za kuću
Yesterday at 4:07 am by Pagan

» Mrtvačka magija
Wed Jan 16, 2019 7:33 pm by Admin

» Duhovne vježbe
Wed Jan 16, 2019 1:32 pm by Admin

» Da se neko namrazi ili omrazi
Thu Jan 10, 2019 3:17 pm by Pixi

» Falanje u kahvu
Thu Jan 10, 2019 3:16 pm by Pixi

» Treća dimenzija MAGIC
Sat Jan 05, 2019 8:42 am by Beletron

» Bošnjačke basme i bajalice
Fri Jan 04, 2019 8:34 am by Tana

» Liječenje štucanja kod djeteta
Sat Dec 29, 2018 8:37 pm by Kladuša

» Sanovnik - tumačenje snova
Sat Dec 29, 2018 8:32 pm by Kladuša

Statistika

Ukupan broj komentara naših članova je 3308 in 644 subjects

Registrovani članovi 133

Najnoviji član foruma rudikv


  Beltaine - početak svjetlog dijela godine

  Share
  avatar
  Aradia
  Šegrt

  Broj komentara : 113
  Join date : 2015-07-04
  Mjesto : Pagania

  Re: Beltaine - početak svjetlog dijela godine

  Komentar by Aradia on Sat Apr 29, 2017 4:46 pm

  Drage vještice i vješci dolazi nam Beltan, veliki praznik koji označava početak svijetle polovine godine koja traje narednih šest mjeseci. Iskoristite veliku snagu noći uoči Beltana slavite drevni krug i radujte se zajedno sa Boginjom i Bogom.

  http://pagancalendar.co.uk/index.php?gotoyear=2017&gotomonth=4
  avatar
  Frumoasa

  Broj komentara : 18
  Join date : 2017-04-13

  Re: Beltaine - početak svjetlog dijela godine

  Komentar by Frumoasa on Sat Apr 29, 2017 4:57 pm

  Beltane je jedan od najpoznatijih neopaganskih praznika, i jedan od najčuvenijih od osam ključnih neopaganskih (Wiccanskih) proslava, zajedno sa Samhainom. Dok se sa Samhainom suočavamo sa tamnom stranom Boginje, i učimo lekciju da su i propadanje i smrt sastavni dio života ( i ne predstavljaju kraj, već samo početak novog ciklusa), Beltane je veseli praznik plodnosti, gde se slavi ritualno spajanje kosmičke ženske energije (Boginja) i muške energije (Bog), pri čemu je produkt toga bujanje prirode kao jedne od najfinijih kreacija Božanstava.

  Marion Bredli Zimmer je dosta pisala o tom prazniku u svom djelu "Magle Avalona" (koje inače toplo preporučujem svim pravim ljubiteljima paganizma!).

  Inače riječ Beltane potiče od "vatra Bel-a" (Bel, Beli, Belinus, Belenos - poznat kao keltski bog Sunca, i onaj koji sija, koji je blistav). Bel je otac, zaštitnik i muž Majke Boginje. Upravo zbog te simbolike se na Beltan pale vatre, za koju se smatra da ima i pročišćavajuće djelovanje.

  Slavi se 1. maja (May Day), mada ga neki slave i 30. aprila.
  Kada je u pitanju ceremonijalni rad, tog dana je idealno raditi čarolije plodnosti,. tj. tog dana praktično sijemo magijsko sjeme čiji će rezultati isklijati naknadno! Te čarolije se mogu odnositi na bilo koju sferu života za koju želimo da buja, napreduje (posao, ljubav, zdravlje..).

  Idealno bi tada bilo otići u prirodu, premda ljudi tada inače slave praznik rada (????) pa odlaze da "roštiljaju", te je u principu, za nas pagane, tada malo teže naći mjesto gde ćemo se opustiti, osluškivati zvukove prirode, i odati počast tom nevjerovatnom ispoljenju Boginje, te proslaviti praznik plodnosti. Ali ako nas okolnosti spriječavaju da potpuno poštovanje izrazimo u prirodnom ambijentu, ništa nas ne spriječava da makar tog dana odemo da prošetamo, da bi upili zvuke bujanja prirode, a ritualne aktivnosti uvijek možemo ostaviti za "između četiri zida".

  Na sajtu witchvox.com možete naći mnoštvo lijepih i korisnih informacija o Wiccanskim/paganskim praznicima, inače.

  Neka vas Boginja blagoslovi i neka u vama zapali beltanske vatre života i entuzijazma!!
  avatar
  Admin
  Admin

  Broj komentara : 1155
  Join date : 2015-06-30

  Re: Beltaine - početak svjetlog dijela godine

  Komentar by Admin on Thu Apr 26, 2018 8:06 pm

  U noći sa 30.aprila na prvi maj obilježava se Beltain koji slavi ujedinjenje Boginje i Boga, pa se zbog toga smatra i festivalom plodnosti,  jer u svom širem značenju simbolizira sjedinjenje muškarca i žene, razmožavanje životinja, oplođivanje biljaka. U paganskom  krugu godine stoji nasuprot Samhainu odnosno početku tamnog dijela godine. Obilježava transformaciju Boginje od djevojke do majke, ulazak u plodnost, odnosno prelazak iz prve polovine godine u drugu polovinu. Poznat i kao Prvi maj, Beltine, Beltaine, Bealtaine, Bealltain, Samradh, Cetsamain, Cyntefun, Valpurgina noć, Festival vatre i plodnosti.  Beltaine, također nazivan Festival Bel, peti je po redu praznik ili svečanost  u paganskom kalendaru  i sa njegovim dolaskom  ulazimo u svjetli ili topliji dio godine, koji će potrajati sve do Samhaina odnosno vještičije Nove godine. Naziv Beltaine dolazi od irsko-galske riječi  Beltinne  što znači plamen ili vatra Bela, imena keltskog boga svjetlosti. Različite verzije imena Bel odnose se na drevne solarne bogove poput Beli Mawr, Baal, Belenus, i tako dalje. Beltain se od davnina posebno proslavljao u Irskoj, Škotskoj i Engleskoj gdje se još nazivao „jaka vatra“ ili „sretna vatra“.

  Prema tradiciji proslava Beltaina započinje u sumrak 30.aprila kada se pale vatre na većini vrhova  brda britanskog otočja.  U drevna druidska vremena prva vatra bi se upalila na Uisneach-u, svetom brdu koji označava geografski i duhovni centar Irske, kako bi to rekli svi njeni stanovnici, i pohvalili se da je to dom njihove nacionalne boginje Eriu ili Eire. Za njih proslava Beltaina počinje upravo odatle. Vatre zapaljene na uzvišenjima stvarale bi utisak kao da dolaze sa nebesa, zabilježio je poznati folklorist Sir James George Frazer u "Studiji komperativne religije" (Golden Bough -Macmillan, 1922).

  U Bosni i Hercegovini, kao i na cijelom Balkanu, Beltain se proslavlja pod nazivom Prvi maj gdje se identično navedenoj tradiciji pali velika vatra. Pojedini povjesničari su zabilježili da su još naši preci Iliri, vjerovatno zbog direktnog uticaja Kelta i njihove religije, imali običaj da za prvi maj pale velike ognjeve  i kolju bika kao žrtvu za plodnost i obilje buduće žetve. Kroz vrijeme taj običaj se donekle promjenio i modificirao tako da se umjesto bika kolje ovca ili se sve svede na obični roštilj.

  Frazer navodi kako su između tih zapaljenih beltainskih vatri seljaci protjerivali stoku vjerujući da će ih njena svjetlost i plamen pročistiti od zla, bolesti i loših uticaja. Čak i navedeni običaj karakterističan je bio za rituale koje je naš narod provodio nekada na Jurjevo ili Hidirlez koji se u Bosni ali i u Turskoj proslavljao šestog maja. Običaj da se pleše i pjeva, konzumiraju mlječni proizvodi, i pojedini drugi ritualni postupci naroda sjeverne Evrope, koji su prisutni i u našoj balkanskoj tradiciji, jasno govore kako je uticaj Kelta na Ilire bio prilično jak, što nam u konačnici signalizira da odgovore na mnoge misterije naših predaka, posebno one mitološke i ritualne baštine, možemo tražiti u keltskim predajama i vjerovanjima.


  U noći sa 30. aprila na 1. maj, za vrijeme Beltanske noći odnosno Valpurgine noći, pale se kresovi, procesije nose upaljene baklje, vještice se skupljaju na svojim sastajalištima. Cailleach Beara (Cally Berry) ove se noći pretvara u kamen i neće se vratiti u svoje normalno obličje sve do Samhaina. Ovo je doba Bela, Baala, Belenosa, odnosno Valpurge u čiju se čast pale kresovi. Paprat koja se skuplja u ponoć 1. maja služi za zaštitu od zlih utjecanja i za otkrivanje skrivenog blaga. Nekad se bijeli glog smio brati samo na prvi maj.  Ruža koja se posadi ovog dana ponovno će cvjetati u jesen.

  Kresove “ beltanske vatre “ pale u parovima tri puta tri čovjeka, ili tri puta devet ljudi, velikom bakljom. Ovo je dan rituala plodnosti i vesele svetkovine, obnavljanja seksualnosti i bacanja ljubavnih čarolija. Prave se košare, pune cvijećem, nose se vjenčići od cvijeća i odijeva se zelena odjeća, vještice gole plešu oko usjeva ili jašu na metlama kroz polja da bi se osigurala njihova plodnost. Ostavljaju se pokloni vilama. Odaje se počast kućnim božanstvima. Ovo je doba svetkovine sljedećih božanstava: Maeve, kraljice Beltane, Tanit, Flore, Maie, Maie Maestas, Danu, Danaan, Lune, Asherah, Guinevere, Dea Dia, Zelenog Čovjeka, Cernunnosa, Pana, Bona Dea, Bel. Biljke koje se vezuju uz ovaj dan su bijeli glog, hrast, jarebika i neven. Životinje: zec i koza.

  Tradicionalne boje Beltaina su crvena i bijela. Cvijetne latice mogu biti upotrijebljene u kući za zaštitu od zla. Osim toga postoji mnoštvo običaja i rituala vezanih za ovaj festival. U jutro prvog maja treba promatrati izlazak sunca i umiti lice u jutarnjoj rosi jer na ovo jutro ona ima magična svojstva i osigurava ljepotu. Treba meditirati uz izvore pošto oni liječe i daju životno važna svojstva i kvalitete koja samo takva sveta mjesta imaju i u kojima se odražava Boginja. Bere se cvijet bijelog gloga. Majski stup je falični simbol dok vrpce koje se spuštaju s njega imaju simboliku žene. Oni zajedno, jednako kao i plesanje oko stupa imaju određenu erotsku simboliku, kao i simboliku Boginje koja povezuje sve krajnosti i koja povezuje spolove. Legenda kaže kakao se djeca začeta na ovaj dan nazivaju Robinovi sinovi jer njihovo porijeklo nije posve sigurno, odnosno ne zna se točno ko su im očevi.  Hrana: crveno voće, biljne salate i ječmeni kolači.

  Tamjan: obican, ljiljan i ruža

  Svijeće: crna, zelena

  Kristali: smaragd, narančasti karnelian, safir i ružičasti kvarc.

  Sponsored content

  Re: Beltaine - početak svjetlog dijela godine

  Komentar by Sponsored content


   Danas je Sat Jan 19, 2019 11:05 am