Da biste vidjeli cio sadržaj foruma postanite član - registrujte se! If you would like to view all contents in forum - click to Register


  Ostara - proljetnji ekvinocij

  Share
  avatar
  Admin
  Admin

  Broj komentara : 961
  Join date : 2015-06-30

  Ostara - proljetnji ekvinocij

  Komentar by Admin on Sun Aug 23, 2015 7:22 am

  Oko 21.marta. Označava prvi dan istinskog proljeća. Velika Boginja prekriva zemlju plodnošću, budi je iz sna, a Veliki Bog raste i polako dostiže zrelost. Ovo je pravo vrijeme za raditi nove čarolije, posaditi nove biljke u svoj magični vrt, obnoviti ili napraviti obredni prostor u vrtu okružen biljem i prirodom. Boje se jaja i stavljaju na oltar kao talismani. Poznati Uskršnji Zec vuče svoje korijene iz Vještičje Religije.
  Proljetni ekvinocij naziva se još i Ostara ili Eostre, a slavi se 21. ožujka. Irci ga slave kao Dan svetog Patrika. Količina svjetlosti i tame sada je savršeno izbalansirana. Mladi Bog je u naponu svoje snage, a Božica je u svom aspektu Djeve i prikazuje se s košarom punom jaja. Nju prati zec, koji je simbol mladoga Boga. Bog i Božica slave tajno vjenčanje i konzumaciju braka, pri čemu Božica začinje i postaje Velika Majka.
  Ovo je svetkovina vatre, svjetlosti i plodnosti posvećena saksonskom bogu proljeća Ostari odnosno Eostari. Boje se jaja koja su simbol života i pripremaju sve vrste jela od jaja. Ovo je vrijeme za magiju kojom ćemo ukloniti sve nepravilnosti naših života. Slavi se novi život i rast, a najbitnija boja je zelena, jer ona predstavlja boju biljaka koje niču. Kuća se ukrašava proljetnim cvijećem i biljnim izdancima. Nosi se odjeća zelene boje. Ako se spremate na neki novi projekt, ovo je najbolje vrijeme za to. Kršćanstvo je usvojilo slavljenje ove svetkovine kao vlastitu svetkovinu Uskrsa.

  Na ovaj dan jede se hrana spravljena od zelenog bilja, mliječni proizvodi, dobro je grickati sjemenke, poput bundevinih koštica ili suncokretovih sjemenki. Od bilja se za ovaj dan vežu narcisi, ljubičice, irisi, borovnica, božur, te sve drugo proljetno cvijeće. Na obredima se pale jaki mirisi poput ruže, jasmina i jagoda, a jaspis je kamen koji je dobro koristiti za vrijeme obreda. U ovo je doba dobro odlučiti se za dugu šetnju šumom i osjetiti promjene u prirodi, povezati se s promjenama i buđenjem života u Božici.

  Tradicionalna hrana: tvrdo kuhana jaja, kolači od meda i sezonsko voće.
  Tamjan: ljubica, jasmin, ruža, jagoda
  Svijeće: Zlatna, zelena, žuta i roza
  Kristali: Ametist, akvamarin i hematit.

   Danas je Fri Jan 19, 2018 12:42 pm