Da biste vidjeli cio sadržaj foruma postanite član - registrujte se! If you would like to view all contents in forum - click to Register


  Imbolc ili noć svijeća

  Share
  avatar
  Admin
  Admin

  Broj komentara : 961
  Join date : 2015-06-30

  Imbolc ili noć svijeća

  Komentar by Admin on Sun Aug 23, 2015 7:20 am

  Slavi se 2. veljače. To je festival Svijetla i Plodnosti. Sada je pravo vrijeme za ritual samoposvećenja. Ovaj praznik predstavlja novi duhovni razvoj i ostavljanje starih problema za sobom. Možete također pogledati u svoj magični "kovčeg" i obnoviti sadržaj, npr. nož, štap, pentagram, bilje...
  Ovo je svetkovina koja se slavi drugog dana drugog mjeseca. Ima još nekoliko naziva poput Imbolg, Oimelc, Svijećnica, Errach, Candlemas. Ovo je vrijeme svjetlosti, kad se mladi bog Sunce budi i dobiva na snazi (odnosno izlazi iz hibernacije kao i neke životinje koje spavaju tijekom zime), a Božica ima lik Djeve. Vrijeme je da zima bude protjerana. Ispod snijega javljaju se prvi znakovi života, sjeme počinje klijati, prvi začeci pupova se ukazuju. Život se bori i probija ispod smrznute zemlje. Ovo je festival irske božice Brigit koja se priziva na svetkovinama i koja potiče kreativnu inspiraciju. Vještice pale svijeće da otjeraju zimsku tamu i započnu s proljetnim čišćenjem. Osnovna boja koja se vezuje uz festival Imbolca je bijela, ali koristi se i crvena, te ružičasta, žuta, zelena i smeđa. Na svetkovinama se štuju duhovno prosvjećenje i posvećenost. Tijelo se pročišćava solju koja predstavlja element zemlje, misli se pročišćavaju mirisom tamjana koji simbolizira element zraka, volja se čisti plamenom svijeće koji je element vatre, a emocije vodom koja predstavlja isti element. Tijekom ceremonije pale se mirisi bosiljka, lovora, cimeta, vanilije i mirte. Od kamenja se u ritualima često koriste ametist, oniks, rubin, heliotrop, granat i tirkiz.
  Na ovaj dan se slave sve djevičanske božice, te božice ljubavi i plodnosti, Brigid, Aradia, Atena , Inanna, Gia i Februa, te božanstva Aengus Og, Eros i Februus. Bilje koje simbolizira ovaj praznik je sve bijelo i žuto cvijeće, te bosiljak, lovor, anđelika, kupina, rosopas, vrijes, iris, mirha i ljubičice.
  Na ovaj dan se grickaju bundevine koštice ili sjemenke suncokreta, peku kolači od maka, sve vrste kolača od dizanog tijesta i kruhovi. U hrani se puno koriste ljuti začini, paprike, crveni i bijeli luk, grožđice, a piju se biljni čajevi ili vino sa začinima.

  Hrana: suncokretove sjemenke, kolači i biljni čajevi Tamjan: bosiljak, mirisna smola i vistarija
  Svijeća: roza, crvena i smeđa
  Drago kamenje: ametist, oniks i tirkiz.

   Danas je Fri Jan 19, 2018 12:42 pm