Da biste vidjeli cio sadržaj foruma postanite član - registrujte se! If you would like to view all contents in forum - click to Register


  Vještice u bosanskom narodu

  Share
  avatar
  Admin
  Admin

  Broj komentara : 1115
  Join date : 2015-06-30

  Vještice u bosanskom narodu

  Komentar by Admin on Sun Aug 02, 2015 11:58 pm

  Svaka je vještica makar malo brkata. Obrve su im velike i sastavljene a oči krvave, mutne i upale u glavu. Po tome ih poznaju.
  Svaka vještica ima svoju šipku, metlu i lonac sa mašću. Kada čeljad u kući pospu, onda se ona namaže onom masti govoreći:

  Ni o kamen,
  ni o drvo,
  ni o bus,
  ni o trn,
  no u polje pod orah!

  Kad ovo izgovori, uzjaše na metlu, pa prhne kroz badžu u polje pod orah. Tu se one sastaju i dgovoraju, kakvo će kome zlo učiniti. Koju izaberu, ona mora ići na ono čeljade, koje su odabrali da mu izvadi srce i donese ga među ostale, pa da ga pojedu. Kada koja hoće koga da umori, dođe nad nj, pa ga udari onom šipkom preko prsiju. Prsa se otvore, a ona izvadi srce namjenjujući, kakvom će smrću on umrijeti i do koliko dana.

  avatar
  Admin
  Admin

  Broj komentara : 1115
  Join date : 2015-06-30

  Re: Vještice u bosanskom narodu

  Komentar by Admin on Mon Aug 03, 2015 12:37 am

  U bošnjačkom narodu se smatra da je sova jedno od obličja vještice. Naime, prema narodnom vjerovanju iz Velike Kladuše i Cazina u prošlosti se navečer obavezno zatvarala badža na kući u strahu da kroz nju ne proleti sova jer bi u tom slučaju cijela familija pomrla.
  Iz ovog vjerovanja sasvim jasan je strah od ove ptice, koja se smatrala kao noćna ptica obličjem zlog duha, ali i vještice koja iz svoje kuće izlijeće van kroz kućnu badžu.
  Da je sova vještičije obličje dokazuje i vjerovanje iz istog dijela BiH da sova poznaje devet jezika što odaje njenu moć komunikacije sa duhovima kroz broj 9.

   Danas je Tue Sep 25, 2018 9:46 am