Da biste vidjeli cio sadržaj foruma postanite član - registrujte se! If you would like to view all contents in forum - click to Register

Latest topics

» Zapis za kuću
Yesterday at 4:07 am by Pagan

» Mrtvačka magija
Wed Jan 16, 2019 7:33 pm by Admin

» Duhovne vježbe
Wed Jan 16, 2019 1:32 pm by Admin

» Da se neko namrazi ili omrazi
Thu Jan 10, 2019 3:17 pm by Pixi

» Falanje u kahvu
Thu Jan 10, 2019 3:16 pm by Pixi

» Treća dimenzija MAGIC
Sat Jan 05, 2019 8:42 am by Beletron

» Bošnjačke basme i bajalice
Fri Jan 04, 2019 8:34 am by Tana

» Liječenje štucanja kod djeteta
Sat Dec 29, 2018 8:37 pm by Kladuša

» Sanovnik - tumačenje snova
Sat Dec 29, 2018 8:32 pm by Kladuša

Statistika

Ukupan broj komentara naših članova je 3308 in 644 subjects

Registrovani članovi 133

Najnoviji član foruma rudikv


  Bosanska vještica

  Share
  avatar
  Admin
  Admin

  Broj komentara : 1155
  Join date : 2015-06-30

  Bosanska vještica

  Komentar by Admin on Tue Jun 30, 2015 12:02 pm

  Hasiba Medinca iz Cazinske krajine može se slobodno nazvati jednom od zadnjih predstavnica bosanskog vještičarstva. Ona je bila od onih osoba koje su posjedovale veliko magijsko znanje koje je, na žalost, u većem dijelu nestalo zajedno sa njom. Imala je dug život koji se završio početkom ovog vijeka. Nije imala djece, i umrla je sasvim sama. No, iza nje su ostale mnoge istinite priče i predaje koje su od nje napravile kontraverznu osobu.

  Magijsko znanje Hasibe je prema vlastitom kazivanju nasljedila od tetke za koju je govorila kako je bila veoma mudra žena koja je vrlo dobro poznavala magiju. Hasibe je otkrila svoj dar za magiju sa svim slučajno, naime, uspjela je izlječiti susjedovu kravu kojoj je na vimenu izrasla velika bradavica. Zbog toga krava je odbijala da se muze. Hasibe se ponudila da pomogne na što su susjedi pristali. Dlakom iz konjskog repa svezala je bradavicu istovremeno ponavljajući magijsku formulu. Sutra ujutro komšija joj je došao reći dobru vijest - bradavica je preko noći nestala?!

  Iako to vjerovatno nije bio njen prvi magijski ritual Hasiba ga je često takvim predstavljala ne želeći detaljnije otkrivati svoju inicijaciju u vještičarstvo. Bila je izuzetan ekspert za ljubavnu magiju koju je koristila kako bi pomogla mnogim ženama, uz novčanu naknadu, da smire tenzije u braku, eliminišu suparnice, ili da razdvoji muža i ženu. Pomagala je i djevojkama u namjeri da zavedu određenog muškarca i udaju se za njega. Magijsko znanje koristila je i u svom privatnom životu kako bi uvijek bila dominantna u kući i braku.

  Prema kazivanju njene susjede Ajše jedne prilike dok je bila u posjeti kod Hasibe između nje i njenog ljubavnika, kojeg je uspjela magijom odvojiti od njegove supruge i djece, počela je žestoka svađa u kojoj su pale uvrede i prijetnje. Svađa je rezultirala time da je ljubavnik demonstrativno napustio njenu kuću prijeteći joj kako je između njih dvoje završen zajednički život i da više nema pomirenja. On se vraća kući, svojoj ženi i familiji. Pošto je za njim bjesno zatvorila i zaključala vrata iznenađujuće smireno se vratila u sobu. Susjedi je bilo izuzetno neugodno zbog svega što se desilo u njenom prisustvu ali ono što će usljediti nakon toga izazvalo je još veće iznenađenja kod nje.

  -Sada će se on vratiti silom nazad, vidjet ćeš! - čim je te riječi izgovorila Hasibe je pred Ajšom skinula gaće sa sebe, između nogu tri puta provukla metlu koju je koristila za čišćenje sobe te je zatim tri puta prevrnula ponavljajući magijsku zakletvu. Nakon toga metlu je okrenula naopako i prislonila uza zid a na njih bacila svoje gaće. Zatim je kažiprstom desne ruke na podu sobe crtala mali krug stalno ponavljajući iste riječi zakletve. Cijeli taj ritual potrajao je nekih desetak minuta. Hasibe je nakon toga obukla nove gaće i smireno sjela pored susjede nastavljajući sa ispijanjem kafe. Nakon nekih dvadeset minuta začulo se jako lupanje na ulaznim vratima kuće i tihi, moleći glas njenog ljubavnika koji je stalno ponavlja: "Hasibe, molim te, otvori mi vrata!".

  Čuvši to Hasibe se glasno nasmijala, prkosno i puna sebe, kazavši susjedi:"Neka ga, neka čeka pred vratima!", nastavljajući smireno sa ispijanjem kafe. Nakon nekoliko minuta ustala je, prišla vratima i glumeći da je povrijeđena njegovim izjavama, koje je rekao u toku svađe, odbila mu otvoriti vrata. Čim je čuo da ona mu ne želi otvoriti vrata ljubavnik je još jače počeo moliti, već na rubu plača, na što se ona prkosno smijala. Na kraju mu je napokon otvorila vrata i on je ušao u kući. Ono što je iznenadilo susjedu kada ga je vidjela bilo je njegovo lice puno znoja, kakvo ima čovjek koji naporno i dugo trči. Lice mu je bilo svo crvene boja, a on zadihan i znojan.

  Nekoliko dana kasnije Hasibe je susjedi na njeno pitanje zašto je ljubavnik onaj dan izgledao onako znojan i zadihan otkrila kako su nakon njenog rituala džini napali ljubavnika i natjerali ga dase trčeći vrati nazad. Zbog toga mu je lice bilo bilo crveno i puno znoja. - Da mu nisam htjela otvoriti vrata on bi završio loše, mogao je psihički ostati poremećen ili dobiti srčani udar.

  Prema kazivanju drugih susjeda, prvih godina njenog vještičijeg života Hasibe je noćima uznemiravala i prizivala džine svojim mističnim ritualima koje je obavljala gola posjećujući groblja, šumu i sva ona mjesta za koje se zna da posjeduju magijsku moć. U narednim godinama, pa sve do njene smrti, džini su uznemirivali nju mučeći je svake noći nesanicom. Dok su svi u selu spavali mirnim snom ona je po kući palila svijeće, šetala po kući nervozna, nemirna, vječito zlovoljna i puna zla. Oko ponoći otvorila bi sve prozore u kući i na njima se, pod svjetlosti svijeća, pojavljivala gola izvodeći neki od svojih rituala, koje je najčešće radila po narudžbi neke lokalne žene. Ponosila se da može svojim ritualima djelovati na bilo koju osobu u krugu od 30-40 kilometara. Prema vlastitom kazivanju mogla je vratiti svakog muža ili ženu koji bi napustili brak ili vezu ali isključivo unutar četiri mjeseca od prekida. Svaku ženu je redovito savjetovala da koriste ljubavnu magiju onda kada u braku nema problema jer ako se već tada počne sa čarolijama brak će savršeno funkcionisati sve do kraja života.
  avatar
  Vještica
  Šegrt

  Broj komentara : 260
  Join date : 2015-07-01
  Mjesto : Blessed be the witches !

  Re: Bosanska vještica

  Komentar by Vještica on Wed Jul 01, 2015 8:04 am

  Volim ovakve tekstove Smile

   Danas je Sat Jan 19, 2019 11:04 am