Da biste vidjeli cio sadržaj foruma postanite član - registrujte se! If you would like to view all contents in forum - click to Register

Latest topics

» Zapis za kuću
Yesterday at 4:07 am by Pagan

» Mrtvačka magija
Wed Jan 16, 2019 7:33 pm by Admin

» Duhovne vježbe
Wed Jan 16, 2019 1:32 pm by Admin

» Da se neko namrazi ili omrazi
Thu Jan 10, 2019 3:17 pm by Pixi

» Falanje u kahvu
Thu Jan 10, 2019 3:16 pm by Pixi

» Treća dimenzija MAGIC
Sat Jan 05, 2019 8:42 am by Beletron

» Bošnjačke basme i bajalice
Fri Jan 04, 2019 8:34 am by Tana

» Liječenje štucanja kod djeteta
Sat Dec 29, 2018 8:37 pm by Kladuša

» Sanovnik - tumačenje snova
Sat Dec 29, 2018 8:32 pm by Kladuša

Statistika

Ukupan broj komentara naših članova je 3308 in 644 subjects

Registrovani članovi 133

Najnoviji član foruma rudikv


  Seksualnost i vještičarstvo

  Share
  avatar
  Admin
  Admin

  Broj komentara : 1155
  Join date : 2015-06-30

  Seksualnost i vještičarstvo

  Komentar by Admin on Tue Jun 30, 2015 12:01 pm

  U bosanskom vještičarstvu izražen je erotizam, pravilo da se znatan dio rituala, posebno onih iz domena ljubavne magije, izvodi bez odjeće. Tu je riječ o standardnoj praksi svakog vještičijeg kovena u Europi, jer cijeli sistem paganizma se temeljio na kultu plodnosti u kojem nagost i seksualni odnos muškarca i žene nisu bili tabuisani. Koncept vještičarstva je utemeljen na slavljenju intimnog odnosa Boginje i Boga, koji u svom vječnom ciklusu označavaju stvaralačku moć prirode. U bosanskom vještičarstvu nagost vještice predstavlja i određeni egzibicionizam jer ona gola izlazi napolje i obilazi oko kuće ili se oslobađa odjeće u prirodi, nekoj šumi ili pored rijeke, izložena opasnosti da je neko vidi.
  Vještica kada želi iskoristiti zle duhove za svoje ciljeve odlazi na groblje, skida svu odjeću sa sebe i leže na neki određeni grob kako bi na taj način ponudila svoje tijelo za ulazak duhova koji će joj zauzvrat pomoći u ostvarenju nekog cilja. Ovakav oblik nadnaravne prostitucije nije rezervisan isključivo za vještice jer među duhovima, kao i među ljudima, postoje muški i ženski demoni čiji su seksualni nagoni izrazito jaki i usmjereni prema ljudima. U zamjenu za seks, koji se odvija na jednom drugačijem nivou nego onaj između dva ljudska bića, vještica i čarobnjak stječu saveznike iz svijeta duhova i tako postižu velike magijske efekte.

  Izražena seksualnost česta je pojava među vješticama što potvrđuju mnogi primjeri iz stvarnog života gdje su žene koje su se aktivno bavile magijom bile poznate kao promiskuitetne osobe. Uz njih su se često povezivale različite afere, smatrane su glavnim krivcima za raspad nečijeg braka, posebno ukoliko je vještica imala ulogu ljubavnice, itd. Ni u starijoj životnoj dobi seksualni nagon vještice ne prestaje već ona koristi svoje magijske znanje kako bi pridobila mlađe muškarce za ljubavnike. Može se konstatirati kako vještičarstvo ženu oslobađa lažnog morala koje nam je nametnuo monoteizam, čija nam doktrina ciljano nameće osjećaj stida – da bi bili „dobri vjernici“ moramo se stidjeti svog tijela i seksualnosti. Seksualni odnos je prihvatljiv isključivo u braku kao metoda za produženje ljudske vrste. Čak i tada ne gleda se blagonaklono na uživanje u spolnom činu a posebno da u njemu žena dominira. Ona i u spolnom odnosu mora pokazati pokornost i stid.

  Sklonost ali i mogućnost slobodnijem načinu života vješticama je donosio usamljenički način života. Naime, veliki dio žena koje su se aktivno bavile magijom uglavnom su bile udovice ili se nisu nikada ni udavale. Obično mnoge od njih nisu niti imale djecu. U narodnim predajama o vješticama tvrdi se kako su duhovi – ljubavnici jedini krivci za neplodnost vještice. Navodno, svaka vještica ima „muža“ među duhovima koji joj ne dozvoljava da ima djecu sa nekim muškarcem. Primarni cilj demonskog ljubavnika je da vještica rodi njegovo dijete koje bi bio neka vrsta mješanca između čovjeka i demona. Tu dolazimo do možda najmističnije predaje u bosanskom narodu a ona se tiče rođenja snijeti.

  Smatra se da je snijet zapravo mladunče zmaja, jer prema vjerovanju u Bosni, među zmajevima ne postoje ženke već samo mužjaci pa jedina mogućnost za produženje vrste jeste da zmaj oplodi ženu ili kravu. No, i među takvim pričama mogu se čuti one koje izlaze iz standarnih opisa rođenja snijeti. Naime, pojedine žene nisu čak ni rodile snijet već je njihova trudnoća bila identična normalnoj trudnoći ali samo sa jednom razlikom. Nakon devet mjeseci nije se rađalo dijete niti stvorenje koje se nazivalo snijet?! Opisa takvih fantomski trudnoća ima priličan broj kroz povijest a jedan od najbolji primjera jeste trudnoća engleske kraljice Marije Tudor. U našem narodu postoje priče o fantomskim trudnoćama koje su završavale uvijek na isti način – žena bi navečer legla velikog stomaka a ujutro se probudila sa normalnom veličinom stomaka, kao da on nikada i nije bio kao u trudnice.

  Cio događaj u prošlosti se tabuisao šutnjom i nisu se postavljala nikakva pitanja niti tražilo objašnjenje. Uglavnom se sve završavalo sa konstatacijom „da se rodila snijet!“. Naravno, da je u ovakvim slučajevima bilo i čedomorstva pa je snijet bila idealna izlika za prikrivanje zločina no, neke priče, posebno od žena kojima se takva fantomska trudnoća dogodila, govore o sasvim drugačijoj pozadini. One su smatrale da se „nešto“ rodilo tokom te noći i nestalo ili pobjeglo ne želeći da otkrije svoje pravo lice. Među tim ženama, prema kazivanju starijih, bio je znatan broj i onih žena za koje se smatralo da se bave magijom pa se zbog toga nameće mogućnost da se iza fantomske trudnoće možda krije neki demonski ljubavnik.


  Admin: komentar modifikovan dana: Wed Jul 01, 2015 11:18 pm; prepravljeno ukupno 1 puta
  avatar
  Vještica
  Šegrt

  Broj komentara : 260
  Join date : 2015-07-01
  Mjesto : Blessed be the witches !

  Re: Seksualnost i vještičarstvo

  Komentar by Vještica on Wed Jul 01, 2015 8:06 am

  Kolikl sam uspjela pronaći po literaturi i istražujući folklor naše zemlje golotinja je u svakoj magiji izuzetno bitna jer odjeća smeta protoku energije a sama seksualnost je izražena u vještičarstvu i paganizmu zbog kulta plodnosti.
  avatar
  Anzotika
  Šegrt

  Broj komentara : 110
  Join date : 2015-06-30
  Mjesto : Ancient Bosnia

  Re: Seksualnost i vještičarstvo

  Komentar by Anzotika on Wed Jul 01, 2015 9:33 pm

  Dovoljno je reći kult Velike Majke prvog i najstarijeg božanstva u ljudskog istoriji prema kojem je ovaj naš današnji Bog jako mlad Smile
  Velika Majka je simbol seksualnosti i života a prikazivana je kao gola žena širokih kukova i velikih dojki.

  Sponsored content

  Re: Seksualnost i vještičarstvo

  Komentar by Sponsored content


   Danas je Sat Jan 19, 2019 11:04 am